Luen ja itken

No ei ole lukeminen enää entisellään.

Pääsin tässä kirjassa peräti sivulle 30 ennen kuin tuli ensimmäinen itku.

kirja.jpg

Seuraavaksi aloin paniikinomaisesti arvailla, kummalle noista kannessakin näkyvistä lapsista käy huonosti. Aaaargh, ei kai vaan! Luin takakantta ja sisäkantta ja kurkistelin sisäsivuille, apua apua apua kohta jollekin käy huonosti!

…ja miks tää perhanan kirjailija kirjoittaa sivukaupalla noista aikuisista, äääh ketä kiinnostaa KERRO NYT HYVÄ IHMINEN MITEN NOILLE LAPSILLE KÄY!?

Huokaus.

alku.jpg

Phuuuh. Ja sitten vedän syvään henkeä, yritän rauhoittua ja palaan sinne sivulle 38, minne olen tällä hetkellä päässyt.

Mutta samanaikaisesti tämä kirja on ihana. Yritän keskittyä jokaisen sanaan, jokaiseen lauseeseen. Hitsi että tykkään tuosta Khaled Hosseinin tavasta kirjoittaa. Teksti ei ole liian ”yritettyä” – tiedättekö: että jos joku yrittää kirjoittaa liian kuvailevasti, päätyy helposti sellaiseen ylikuorrutettuun ”ja syksyn lehdet leijuvat taivaalta asettuen lehtikasoihin niin kuin elämän viimeiset palaset hiljalleen loksahtelevat paikoilleen” -tunneoksennukseen.

Hosseinille ei käy noin. Teksti on kaunista, mutta jotenkin aitoa. Tarinan henkistä. Tunnelmaa luovaa, mutta sillä tavalla, että siihen ei oikestaan edes kiinnitä huomiota. Sen vain jotenkin tuntee.

Okei en ala koskaan kirjallisuuskriitikoksi.

*******

Mutta sen vaan sanon, että vaadin ”tässä kirjassa lapselle saattaa käydä huonosti” -disclaimerit kirjojen alkuun! (ja leffojen)

Kommentit (27)
  1. Mä luin just aivan ihanan itkukirjan. Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. En oo ehkä ikinä itkenyt niin paljon mitään kirjaa lukiessani, mutten myöskään nauranut ääneen niin montaa kertaa. Kirjassa kerrotaan hauskalla toteutuksella, mikä Guernseyn saarella oli meininki toisen maailmansodan aikaan. Pakko ahmia heti -osastoa!

  2. Ähh! Miun on pakko käydä ostamassa tää! Oon niin pihalla kun en oo ees tienny että Khaled Hosseinilta on ilmestyny tällanen uus, jeeee!!!!

    1. Mäkin tämän ihan sattumalta kirjakaupassa bongasin! Kohta on muuten tämä jo hotkaistu – tänään aion saada valmista (tai no okei menee huomisen vuorokauden puolelle näköjään), hotk hotk!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *