Matkamuistoja 3: raskaana reppureissulla Vietnamissa

Puutalobaby

Ensimmäisen Hanoi- ja Halong Bay -reissuviikon aikana olimme opiskelleet Lonely Planetia sekä sää- ja hurrikaani(!)tiedotuksia sen verran, että tiesimme haluavamme seuraavaksi kohti etelää. Vaihtoehtoja oli siinä vaiheessa vielä lähes yhtä monia kuin LP:ssä sivuja, mutta yhden tiesimme: Joel haluaa yöjunaan.

vinkki 16: Junat ovat usein Aasiassa viehättävänrappioromanttinen tapa matkustaa: junan ikkunasta vilistää upeita maisemia ja paikallisten keskellä matkustaessasi pääset usein keskelle "oikeaa Aasiaa" toisin kuin lentokenttien todellisuudesta vieraantuneissa luksusmerkkimyymälöissä.

vinkki 17: Mieti, minkä luokan lipun haluat ostaa. Varaudu siihen, että halvimmassa luokassa seisot 12 tuntia hikisen miehen kainalossa vuohi sylissäsi. "Sleeper"-luokassa saat oman sänkytyyppisen laverin ja joskus jopa (likaiset) lakanat. "Ilmastointi" sen sijaan on useimmiten huutava propelli katossa, josta saat flunssan - jos se toimii. Ja kyllä: junissa ON torakoita.

(saatat ehkä sittenkin haluta lentää)

Vietnamissa junalippu oli yllättävän kallis, ja jostain syystä olimme niin typeriä, että kuvittelimme sen tarkoittavan vähän parempaa tasoa. Ehei. Ensin luulimme, että meitä on huijattu lippuostoksilla: parhaimman luokan hytti paljastui intialaistakin kämäisemmäksi virtsanhajuiseksi kopiksi. Paitsi että VR-hintaluokan tasoiseksi sellaiseksi.

Aloimme epäillä, että yöjunamatka saattoi olla huono idea siinä vaiheessa, kun junamme törmäsi puolen tunnin matkan jälkeen skootterikuskiin ja näimme kuskin jalkojen pilkottavan junan alta. No, skootteri meni säpäleiksi, mutta kuski selvisi (kai?) säikähdyksellä. Juna jatkoi matkaansa.

Tiesimme, että yöjunamatka oli huono idea siinä vaiheessa, kun hyttiloukkoomme pari tuntia myöhemmin ampaisi verinen rääsyläisnainen, joka oli kaatunut lähtevän junan jyrkissä ulkoportaissa. Nainen istui veri säärestä purskuten (luu näkyvissä, luonnollisesti) sängylleni - yritä siinä sitten kädet täristen kaivaa ensiaputarvikkeita rinkan uumenista ja muistella, että oliko se hepatiittirokotteen suoja varmasti nyt elinikäinen. Ja että tarttuuko hepatiitti äidistä lapseen kohdussa vai vasta synnytyksen yhteydessä.

Suurin ongelma oli luultavasti se, että olimme odottaneet suht kalliilta junamatkalta enemmän - odotusten osoittautuminen turhiksi aina jollain tasolla kirpaisee.

vinkki 18: Pettymyksiä tulee, se on varma. Jos matkustat mahdollisimman avoimin mielin, ne eivät iske sinuun niin kovaa kuin jos olet ladannut älyttömät odotukset joka sekunnille. Joskus matkustat kaksi vuorokautta todetaksesi, että unelmiesi kaupunki (sanotaan nyt vaikkapa nimeltään Mysore) on tunkkainen pimeä kaaosläpi. Vastaavasti joskus yllätyt iloisesti ja huomaat jääväsi hengailemaan paratiisipaikkaasi (sanotaan nyt vaikkapa nimeltään Surin Islands) triplasti siksi ajaksi kuin olit aikonut.

Joel näytti surkeaa naamaa koko loppumatkan eivätkä aamun valjetessa junan ikkunasta paljastuvat uskomattomat maisematkaan saaneet kultaparkaa piristymään. "Ei haittaa, ei tämä ole sinun syysi, yhdessä me tänne junaan päätettiin tulla, ei me voitu tietää,  ja kyllä tästä selvitään." Ilman hepatiittiakin luultavasti.

vinkki 19: Rokotukset! Rokotukset! Rokotukset! Hullu saa olla, mutta ei tyhmä: ja ne hepatiittirokotukset (A ja B) kannattaa ottaa AINA.

 

Aamun valjetessa olimme Danangissa, jossa huonosti (ei ollenkaan) nukutun yön jälkeen olimme iloisia siitä, että olimme tajunneet pyytää seuraavaa hostelliamme (30 km päässä Hoi Anissa) järjestämään meille kyydin - bussien etsiminen juuri nyt väsyneenä ei olisi todellakaan ollut kovin kiva juttu. Onko mitään ihanampaa kuin nähdä sukunimeäsi kannatteleva kyltti rautatieaseman sisäänkäynnillä ja välttää kaikki "my taxi, madam!" -ahdisteluhässäkät...?

vinkki 20: Jos voit parilla eurolla helpottaa elämääsi, TEE SE! Etenkin halvassa Aasiassa usein rahantaju hämärtyy ja päädyt taistelemaan rikshakuskin kanssa summasta, joka vastaa alle yhtä senttiä euroissa. (myönnän: minä olen juuri tällainen. Joel pyörittelee taka-alalla silmiään, että tule jo nainen tänne rikshaan.)

Taksi on usein yllättävän hyvä sijoitus; esim. puoli tuntia taksilla 3e VS. kolme tuntia ja kaksi vaihtoa hikisessä paikallisbussissa 20 senttiä. Samoin moni hostelli tulee mielellään hakemaan matkalaiset asemalta (joskus jopa ilmaiseksi), jos vaan tajuaa kysyä. Kannattaa myös käyttää "my wife is pregnant/my mother is very old" -korttia, jos sellainen takataskusta löytyy.

vinkki 21: Toisaalta taksi on myös se paikka, jossa helpoimmin tulet huijatuksi. Selvitä AINA etukäteen (Lonely Planetista), miten ko. kaupungin taksi toimii asemilla: hankitaanko prepaid-lipuke ja missä on virallinen taksikoppi jne.

 

Hoi An on jännä kaupunki. Muistaakseni Lonely Planetissa sanottiin, että se vaikuttaa historiallisen elokuvan kulissilta, ja tavallaan se oli aivan totta. Kaunis historiallinen pikkukaupunki tunnetaan taitavista räätäleistään ja Vietnamin parhaasta ruoasta - ja nykyisin myös reissaajista, jotka vaeltelevat pitkin pikkukujia räätäliltä toiselle.

Niin teimme myös me. Joelille kolmiosainen tumma puku ja kaksiosainen vaalea puku, neljä erityyppistä paitaa (mm. kiinalaisilla kauluksilla), villakangastakki ja -housut. Minulle pari tunikaa (joista toinen vilahtaa täällä), raskausajan talvitakki (näkyy täällä) ja oranssi silkkimekko (täällä). Ainoa harmitus se, että olisi pitänyt teettää vieläkin enemmän.

vinkki 22: Jos teetät reissussa vaatteita, tee pohjatyö huolella - opiskele eri malleja ja kysele muiden matkailijoiden kokemuksia. Usein räätälit väittävät pystyvänsä tekemään Ihan Mitä Vain. Ja tekevätkin sitten mummomallisen järkkyruman jakkupuvun. Jos et ole tyytyväinen, pyydä korjauksia niin kauan, että tulos on halutunlainen - esimerkiksi Joelin villakangashousut ommeltiin useamman korjauskierroksen jälkeen kokonaan uusiksi, kun räätäli ei ollut "uskonut", että jollain voi olla niin isot reidet, mutta kapea vyötärö :D

Varaa myös aikaa korjauksille!

Ja söimme:

Hoi Anin oma ruokaerikoisuus, Cao Lau - nam!

JA saimme vain yhden ruokamyrkytyksen: siitä kaupungin hienoimmasta ja suositelluimmasta ravintolasta uutena vuotena, totta kai. Ja vain Joelille - ja hänkin periaatteessa kyllä osui vessanpönttöön. Osui vaan useammasta suunnasta yhtä aikaa. (sori)

vinkki 23: Ruokamyrkytyksiä voi yrittää välttää. Mutta usein ne iskevät juuri silloin, kun sitä vähiten odottaisi. Jos syödessä tuntuu yhtään oudolta/mauttomalta, jätä syömättä! Usein pöntöllä kykkiessä tajuaa, että "no jotenkin ajattelinkin, että se ruoka ei maistunut..."Päädyimme jäämään Hoi Aniin huomattavasti pidemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus, koska olimme muistaneet kalenterista joulun, mutta emme sitä uutta vuotta. Lennot (ei kiitos enää pitkiä yöjunamatkoja) Saigoniin olivat täynnä.

Ja satoi vettä.

Mutta ei se mitään. Hostelli oli ihana, kaupungin skoottereilta suljettua keskustaa oli mukava kävellä edestakaisin, ja rentoutumista se on tämäkin:

Joelin rinkanpakkaustekniikka on täysin erilainen kuin minun: Joel ahtaa rinkkansa täyteen tiiliskivikirjoja ja ujuttaa kirjojen väleihin mukaan pari t-paitaa, parit kalsarit ja parit kalastajanhousut. Niillä mennään. Ensimmäisellä reissullamme olin vähän näreissäni, kun minä ihailin Keralan backwatersien upeita maisemia, tuo kummallinen tyyppi istui nenä kiinni kirjassa länsimaisen yhteiskunnan rappiotilatutkimuksia lukemassa. Mutta sitten opin; jokainen nauttikoon lomasta omalla tavallaan.

 

vinkki 24: Joskus olet jumissa. Ei voi mitään, ota siitäkin kaikki ilo irti. Ainoa reittiyhteys, jonka on PAKKO toimia, on matka takaisin sinne, mistä Suomen-lento lähtee. Ala siis suunnitella paluuta lähtöpisteeseen hyvissä ajoin: varaa mielellään Se Toiseksi Viimeinen kulkuyhteys, jotta sinulla on käytössäsi plan B, jos "as soon as not possible", kuten meille Intiassa ilmoitettiin.

 

Päiväretkenä käytiin myös My Sonin (vanhimmillaan vuonna 300 jKr rakennetuilla) raunioilla ihmettelemässä, miten jenkit olivat pommittaneet champa-kansan pyhät paikat suht säpäleiksi. "Hei tuolla viidakon keskellä näkyy tuollaisia pytinkejä, katsotaan millainen räiskäys saadaan, kun painetaan tätä napp.." - RÄISKIS, RÄISKIS, BUM. Auts. Toinen kansa khmeerit muuten rakensivat samoihin aikoihin samantyyppisiä hienouksia Kamputseaan - Angkorissa oltiin käyty vuotta aikaisemmin.

Nämä hienoudet olivat vielä suht kasassa, mutta suurin (?) temppeli oli surullista kyllä keskimäärin nyrkin kokoisena kivimurskana.

 

Hoi Anin ihana hostelli (jossa raskasmasuinemme olimme tietysti erityissuosikkiasukkaita - molemmat hotellin naistyöntekijätkin muuten olivat raskaina) hommasi meille heti uuden vuoden jälkeen superedulliset lennot eteenpäin, Saigonin kautta reissun viimeiselle etapille, löhöämään loppuajaksi tänne:

Möhöliini hiekalla.

Olimme ehkä kuvitelleet jäävämme vähän lähemmäs Vietnamin länsirannikolle - sielläkin kuulemma olisi ollut ihania rauhallisia rantapaikkoja. Mutta säät eivät tosiaankaan olleet suosiollisia siihen aikaan vuodesta.

vinkki 25: Ole aina valmis muuttamaan suunnitelmiasi!Mutta aivan pitkän maan kaukaisimmasta kolkasta, "niemen" toiselta puolelta, yli 2 000 km päästä Hanoista löytyi takuulämmin, valkohiekkainen Phu Quocin saari. Sinne loppulomaksi, kiitos. Maksoi, mitä maksoi.

Ja paljonhan se maksoi. Meinasimme olla niinsanotusti kusessa, kun tajusimme, että Phu Quocin vuodenvaihde (perhana, taas se peak season) on varattu täyteen jo marraskuussa. Useiden "all full" -meilityrmäysten jälkeen tajusimme kuitenkin ottaa yhteyttä paikalliseen, mukavaksi kehuttuun sukellusfirmaan. Ja kappas, "John" vastasi pikaisesti ja lupasi olla yhteydessä hotellinjohtajaystäväänsä - ja niin vaan löysimme itsemme pienestä bungalowista suoraan meren ääreltä.

vinkki 26: Älä menetä toivoasi, käytä kaikki oljenkorjet! Mutta mieluiten tajua etukäteen, että olet nyt matkustamassa täyteenammuttuun turistirysään, jonne haluavat juuri nyt kaikki muutkin sateita pakoon.Olisimme varmasti ehtineet viimeisessä lähes parissa viikossa seikkailla useammassakin paikassa, mutta nyt teki mieli vain levätä, levätä ja levätä.

Ja lukea:

Ja snorklailla:

Jee. Mutta muutaman päivän täysmittaisen turistielämän jälkeen jossain reissaaja-aivon takakulmassa alkoi kuitenkin taas kaihertaa maisemanvaihdoksen tarve. Ollaan me sitten hemmetti vie pilalle hemmoteltuja matkailijoita, kun tämä näkymä omalta bugalowilta...

...ei kelpaa.

Mutta pakko se oli vähitellen myöntää, Phu Quocin Long Beach oli meille sittenkin vähän liian... tjä-tjä-tjä-tjäreborg. En oikein tiedä, missä se raja menee. Ehkä siinä, kun tajuaa, että bungalowinaapurit käyvät aamukuudelta varaamassa itselleen hyvät aurinkotuolit uima-altaan laidalta.

(jotain tekemistä vaihtelunhalun kanssa oli myös sillä, että torakat alkoivat hitaasti mutta varmasti vallata bungalowiamme)

Niinpä noin viiden tjä-tjä-tjä-tjäreborg -päivän jälkeen päätimme heittää elämän risaiseksi (visan luottorajaa oli joka tapauksessa jouduttu jo nostamaan - kiitos monien lentojen ja peak season -hintojen; kävi muuten näppärästi yhdellä puhelinsoitolla) ja muuttaa viimeisiksi päiviksi saaren pohjoispäästä bongaamaamme kalliiseen mutta ah-miten-yksinäiseen eco-resortin "kalastajamökkiin".

(tsekkaa linkki & hengästy! ko. kuvat ovat sattumoisin juurikin meidän mökistämme)

Tätä se on, kun tarjotaan "alkeellisia olosuhteita" (ha!) niille-vähän-varakkaammille-ja-keski-ikäisemmille-reppureissaajille; mökkimme wc/suihkutilat näyttivät tältä:

Ja yöstä tässä "mökissä" maksettiin reippaat 100 e per yö. Kalleinta-ehkä-ikinä meidän tavalliseen pari-euroa-yössä -budjettiin nähden... Mutta menköön, itketään sitten Suomessa. Talouskatastrofimme maksimoimiseksi päädyimme vielä tilaamaan lähes kaikki illalliset oman mökin terassille - tadaa, ja näin ei tarvitse nähdä muita ihmisiä kuin satunnaista valkopukuista tarjoilijaa.

Puolimetrisiä gekkoja (oikeasti! en ole ikinä tiennyt, että gekot voivat olla näin suuria!) sen sijaan rymisteli kaikkialla.

Gekot ovat vaarattomia - ja aika hauskoja otuksia.

Matka takaisin Saigonin ja Hanoin kautta Varsovaan ja sieltä Helsinkiin kestikin sitten taas useamman pitkän vuorokauden. Mutta sitä ennen:

Vinkki 25: Pussaile auringonlaskussa. Se on kivaa.

 

Kommentit

Kristaliina
Puutalobaby

Hengästyttävän pitkä Vietnam-trilogia saapui näin päätöksensä ja Puutalobaby palailee omien perusaiheidensa pariin. Saa hihkaista, jos jaksoi lukea kaikki! :D

Mutta jos haluatte, voisin siis postailla matka-aiheisia juttuja jatkossakin silloin tällöin - en kuitenkaan ehkä ihan näin näännyttävällä tarkkuudella :) Mutta siis silloin tällöin, että ei ihan matkablogiksi kuitenkaan muututa...

Vietnamista voisi tulla vielä jossain vaiheessa "plussat ja miinukset" -tyyppinen tiivistelmä, samoin muista minulle tutummista maailmankolkista (esim. vertailussa kaukomaat/ vertailussa Välimeren maat / vertailussa kaupunkilomat). Ehkä joku "getting started" -tyyppinen juttu? Entä kiinnostavatko tämäntyyppiset matkakertomukset? Saa laittaa toiveita! :)

Ja tietysti on paljon-paljon maailmankolkkia, joissa en ole käynyt, esim. Lattarit kokonaisuudessaan. Niiden osalta voidaan sitten ottaa lukijoiden kokemuksia mukaan keskusteluun!

Myöskin lapsen kanssa matkustamiskokemukset ovat vasta jossain tulevaisuudessa siintävää - nyt me viihdytään vähän liian hyvin täällä puutalobabylandiassa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan huippu matkasarja. Luin koko setin, hep hep! (ja eka kerran kommentoin, olen ihan vakkarilukijasi, ihana blogi!). Kiitos.

Vinkkinä: jos matkakuumetta alkaa pukata, matkustakaa NYT, yhden lapsen kanssa se on niin ihanan helppoa. Ja vielä iisimpää on, kun se yksi ei kävele. :) Nimim. kokemusta on.

Kristaliina
Puutalobaby

Jee, tuli "hep"!

Joo, nyt se tosiaan olisi helppoa - ja imetyksen ansiosta ruokapuolestakaan ei tarvitsisi niin stressata... Saa nähdä, onnistunko lietsomaan näillä itsellenikin matkakuumeen. Joelin kanssa ollaan sovittu, että itsetarkoituksellisesti ei vakkari-talvimatkaamme tehdä - mutta jos alkaa todella polttelemaan, sitten katsotaan asiaa uudestaan.

Toisaalta mua kutkuttaa ihan älyttömästi se, kun Silva sitten itse alkaa vähän ymmärtämään ja nauttimaan oleilusta, vaikkapa hiekkakakku- ja vesileikeissä. Nyt tällä hetkellä matkallelähtö olisi pelkästään meidän vanhempien "juttu", ja tuo vauvanmuru tulla möllöttäisi vaan perässä :)

Liha liikkuu

Luin lentokentän lähtöaulassa koko setin, hep ja kiitos! Vinkki 25 ("ole valmis muuttamaan suunnitelmiasi") voi tulla tarpeen pikemmin kuin arvaankaan; Malesia näyttää yhdeltä monsuunilta, voi olla että joku naapurimaista kutsuu...

Kristaliina
Puutalobaby

Oh, ihanaa matkaa, Medusa! Innolla reissubloggauksiasi odotellen :)

NiinaS (Ei varmistettu)

Hep! Ihanalta näyttää ja näitä lukee mielellään :) Erityisplussat viimeisestä vinkistä - pussailu on aina kivaa ;)

PSK (Ei varmistettu)

Hep! :)

Liisa
Osasin!

Hep. Hieno matkakertomus ja hyviä vinkkejä.

Vauva-aikainen reissaaminen on siitäkin ihanaa, että meidän tapauksessa aikatauluja ei tarvitse järjestää kuin yhden työssäkävijän mukaan. Oi tätä lähdön helppoutta kotiäidillä.

Hep! Tämä juttusarja onnistui mun kohdalla erityisesti kahdessa asiassa: a) nosti matkakuumeen kattoon ja b) vinkkien loogisuuden perusteella rohkaisi siinä, että noviisireissaaja voi pärjätä Euroopan ulkopuolellakin. Ei siis tarvita taikavoimia tai matkailualan koulutusta, koska suunnittelulla, varautumisella ja avoimella mielellä pääsee vaikka minne. Kiitos tästä! :)

Kippuralla

kuulostaa huippureissulta-me valittiin se tie että ekana lapset ja kun ollaan nelikymppisiä niin ne on täysi-ikäisiä: Hello Vapaus ja yöheräämiset \o/

Kirps (Ei varmistettu)

Hep, hep, kaikki luettu ja lisää toivotaan, erityisesti Intiasta! Lennot Delhiin buukattu, tarkempi matkasuunnitelma odottaa laatimista...

Kristaliina
Puutalobaby

Jee, hep hep hep ja kiitos kaikista hepeistä!
(ööh, miten nuo hepit alkoivat juuri kuulostaa jotenkin kaksimielisiltä - jotain ammoista Kuusamo-slangia...?)

Kippuralla: aivan erinomainen valinta tuokin! :) Omalta kohdaltani yksi elämän isoimmista ahaa-elämyksistä on ollut se, että elämä ei lopukaan kuin seinään kaksvitosena/kolmikymppisenä/raskaaksi tultua - eikä muuten lopu nelikymppisenä, viiskymppisenä eikä kuuskymppisenäkään! Ja hitsi vie, mun oma äiti tosiaan lähtee mun kanssa reppumatkoille vielä seitsemänkymppisenäkin!

Kirps: Hih, Intia... Siellä en ole käynytkään kuin viidesti :D Intiaa siis varmasti tulossa tulevaisuudessa näissä satunnaisissa matkapostauksissa. Koskas lähdette?

wry: juurikin noin! :)

Kippuralla

no siis täytin juuri 25v, ja kaikki kyselee että milloin menen töihin/tehdäänkö lisää lapsia plääplääplää.

enhän minä voi noista mitään tietää, jos nykyinen elinajanodote vaan kasvaa ja naisella on vielä miestä pidmepi

Pieni Nutturapää

Näitä oli kiva lukea! :)

Kirps (Ei varmistettu)

Helmikuun alkupuolelta lähtien tarkoitus olla kuukausi reissussa. Varanasi pitää nähdä, muut paikat vielä hakusassa. Harkinnassa myös piipahdus Andamaaneille reissun päätteeksi. Ensin ajattelin, että kuukausi Intiassa on itselleni ihan liikaa. Nyt tuntuu siltä, että pitäisi olla kaksi kuukautta lisää.

Miitu (Ei varmistettu)

Hep :D

Minuun matkakärpänen ei ole oikein koskaan iskenyt, mutta mukava näitä muiden reissukuulumisia ja -kokemuksia on silti aina lukea/kuulla.

Pieni kysymys vain: ihanko todesta sait tuohon reissuun asti piiloteltua mahaa?!?

Nää matka-aiheiset jutut on mahtavia. Lisää näitä! Tehtiin muutama vuosi sitten takaperin myös reppureissu Vietnamiin Malesiasta käsin ja tosi hauska lukea muiden kokemuksia samaisista paikoista. Villiinnyin muuten ihan täysin tuolla Hoi Anissa! :)

eihän noin voi sanoa. muutama vuosi sitten takaperin. ihan etuperin me siellä mentiin :D

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihania nämä reissujutut ja koko blogi muutenkin! :) Sait kyllä minuun taas iskettyä sellaisen matkakipinän, että huh! Kaikkialle pitäis päästä ja mieluiten heti. :D

Kristaliina
Puutalobaby

Hehee, pahoitteluni matkakuumeen ylenmääräisestä lietsomisesta :D

Lennot menivät minulla ihan mainiosti, vaikka jonkin verran paineilin vauvelin hyvinvoinnin puolesta. Muistin lukeneeni jostain, että lentäminen on turvallista kaikissa-paitsi-juuri-yhdenlaisissa pikkukoneissa (enkä muistanut, mikä se yhdenlainen oli), ja niillä Vietnamin sisäisillä lennoilla pienemmissä tuskailin, että toivottavasti tämä kone ei ole se yhdenlainen. :)

Lennot sijoittuivat siis rv 19-23 (suunnilleen) ja tosiaan silloin ei ollut mitään ongelmaa. Mutta myöhemmästä en tosiaan osaa sanoa, hmm... Olisiko jollain muulla kokemusta pitkistä lennoista myöhemmin raskaudessa?

Keskosvauvan äitinä olen tietysti myös sitä mieltä, että kovin myöhään ei ehkä sittenkään kannata matkustaa, ettei päädy synnyttämän tiesmissä - täällä Suomessa kun keskosvauvojen hoito on niin huippuluokkaa... Viikko 28 ei kuitenkaan kuulosta niin hirveän myöhältä. Itselläni alkoivat ne kivuliaat supistukset viikolla 29 enkä silloinkaan vielä malttanut pysähtyä lepäämään, vaikka olisi tietysti pitänyt.

Miitu: Luulin piilottelevani. Vaikka totuushan oli todennäköisesti se, että suurin osa työkavereista oli huomannut: osa oli jo suoraan kysynyt ja ehkä ne loput eivät olleet vaan kehdanneet :D Mun maha tuli (turvotuksena) näkyviin jo joskus 8. raskausviikon aikoihin, pari tuttua bongasi sen jo siinä vaiheessa.

Olin juuri vaihtanut työpaikkaa, joten paineilin siitä kertomisesta jotenkin erityisen paljon (mitäkaikkinytajattelee) - esimiehelle tosiaan olin kertonut kuitenkin jo aikaisessa vaiheessa. Piilottelun kannalta uusi työpaikka oli toisaalta helppo siinä mielessä, että eiväthän he tienneet, millaisiin vaatteisiin tavallisesti pukeudun. Kävin ostamassa vinot pinot sellaisia tätikaapuja jostain Haloselta ja yritin näyttää siltä, että tää on se mun pukeutumistyyli :D

Kirps: Aika hyvä aika matkustaa! Vaikka pohjoisessa saattaa olla silloin vielä aika viileä... Tammikuun lopussa olin joku vuosi ainakin umpijäässä Delhissä - mutta oma syy, en vaan ollut tajunnut ottaa lämmintä vaatetta mukaan. (etelässä on silloin ihanan lämmintä kyllä) 

Varanasi tosiaan on erikoinen paikka (varaudu näkemään paljon ruumiita), suosittelen. Andamaaneilla en ole käynyt, mutta hyvä ystäväni on, ja hänen mielestään se oli ehkä ihanin paratiisi ikinä. Mutta laivamatka sinne on tuskaisen pitkä/lennot kalliit. On kuulemma kuitenkin kaiken vaivan arvoinen.

Joo, täytyy tehdä Intia-postausta kyllä! :)

iitu-: Joo, Hoi An kyllä aiheutti meillekin jonkinasteisen räätälimanian :) Mun ei pitänyt raskauden takia teettää mitään, kun en ollut "mitoissani" - mutta toisin kävi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

ei hitsiläinen sinä oot kyllä minun idoli, ja vauvasi kanssa!

Kristaliina
Puutalobaby

hihii jee :D

Sofia_ (Ei varmistettu)

Hep! Olikos se niin, että olette reppureissailleet myös Intiassa? Sellainen juttu kiinnostaisi :-) Olen käväissyt turre/joogamatkalla Kovalamilla ja ihan kivaa oli, mutta en kestä sitä kaaosta. Silti on kiva lukea Intian-kertomuksia.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mahtivinkkejä! Saattaapi olla, että olen menossa akselille Saigon-Phu Quoc, ja nää vinkit ovat kullanarvoisia. Etenkin tuo tjä-tjä-tjä-tjäreborg-osuus pistää miettimään.

Reissukuumeilija (Ei varmistettu)

Hep! Mahtavaa että löysin tällaisen blogin! (Googletus: reppureissulle raskaana) eli meillä kävi niin, että mentiin naimisiin loppukesästä ja häämatka on 6,5 viikkoa Aasian auringon alla, ja kävikin niin onnellisesti, että tulin raskaaksi. :) Meillä lähtiessä viikkoja on vasta 13+1 ja palatessa 19+4 mutta rupesi kyllä jännittämään jo aika tavalla että miten reissu menee raskaana. Suuri kiitos siis sinulle kannustavasta blogistasi, reissu ei enää tunnukaan niin pelottavalta. :) meillä on lennot bangkokiin, mutta sen jälkeen onkin kaikki vielä auki. Olemme pari vuotta sitten olleet kiertämässä jo Thaimaata ja nyt alun perin oli tarkoitus lähteä Thaimaasta ja katsella muita paikkoja, mutta raskauden takia olen vähän toppuutellut ajatusta. Olisiko sinulla antaa jotain hyviä vinkkejä? :) (ja pahoitteluni jos tekstini on epäloogista, äitini pommittaa minua facebookissa. :D)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiva, kun löysit tontille! Oletko muuten bongannut jo uusimpia kuulumisia: mähän olen nyt uudestaan raskaana ja ollaan lähdössä nyt koko perheen voimin (1,5-vuotias napero ja uusi tyyppi mahassa) reppureissulla. Lähtiessä viikkoja on noin 19. Eli niin hyvin meni raskaana reppureissaus eka kerralla, että päätettiin tehdä se uudestaan - and now with a napero :)

Ja nyt mennään siis Thaimaahan: lennot ensin Bangkokiin ja sieltä Phuketiin - sieltä lähdetään veneillä jonnekin saarille, mutta kaikki on vielä täysin avoinna. Katsotaan sitten paikan päällä fiiliksen mukaan :)

Tästä tulevasta matkasta pari kirjoitusta täällä:
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/marraskuussa-matkaan
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/reissuoptimismia

...ja ensi viikon lopulla lähdetään, joten reissubloggausta tulossa varmasti lisää ensi viikon kuluessa! Yritän myös blogata reissun päällä aina, kun wi-fi-yhteys antaa myöten, eli kantsii pysyä kuulolla; sieltä voi tulla tuoreita vinkkejä :)

Näin jälkikäteen kun ajattelee, niin raskaana reissaus (ilman tuota naperoavecia) oli kyllä hyvinkin ongelmatonta. Pahoinvoinnit olivat loppuneet ja muutenkin olin juuri siinä keskiraskauden hyvän voinnin vaiheessa. Vähän rennommin otettiin kuin tavallisesti - tyyliin ei kävelty viittä kilometria bussipysäkille vaan otettiin taksi jne. Ja silleen maalaisjärkisesti muutenkin.

Thaimaan ympärillä me ollaan käyty siis Vietnamissa (tämä matkakertomus) sekä Kamputseassa Angkor Watilla (5 päivää). Angkoriin (tai siis Siem Reapiin) lennettiin Bangkokista. Siellä kohokohta oli kyllä raunioilta toiselle pyöräily - kymmeniä kilometrejä päivässä. Että se ei välttämättä ole ihan raskaanaolevan hommaa :) Silloin en siis ollut raskaana :)

Isot onnittelut naimisiinmenosta sekä tulevasta vauvasta! Pysy ihmeessä kuulolla :)

Reissukuumeilija (Ei varmistettu)

Kiitokset onnitteluista ja vastauksestasi! :)

...Mietinkin kommentin lähettämisen jälkeen, että olisi pitänyt kirjoittaa siihen myös, että olet saanut uuden vakkarilukijan. :)

Eli on teidän uusikin reissu jo osunut silmiin ja erityisesti se valoi minuun rohkeutta, koska teillä tosiaan on masuasukin lisäksi Naperokin mukana. :)

Ja aion kyllä vierailla täällä säännöllisesti kurkkimassa uudet postaukset, nyt kun on itselläkin elämä muuttumassa kertaheitolla on tosi kiva lueskella muiden kasvatuksesta ja lapsista yleensä. :) oikein mukavaa reissua teille! Odotan jo kovim postauksis sisltä, jos saisi itsekin siitä hyvää vinkkiä minne mennä. ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Kivakiva! Yritän tosiaan matkan päältä jo aina kirjoitella, että missä ollaan :) Iiiks tässä alkaa jo reissukuume kasvaa :)

Pysy siis kuulolla ja jos kommentoit jatkossakin, niin pidä ihmeessä sama nimimerkki, niin muistan, että kenen kanssa juttelen :) Täällä on aika kiva vakkariporukka juttelemassa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka!

Oon lähdössä Vietnamiin reppumatkalle ja nyt mietin, että voinko ostaa Ho Chi Minh cityn lentokentältä lipun Phu Quocille vai kannataako se varata jo etukäteen netistä? Kiitos :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.