Mattokerrostusta

Puutalobaby

No nyt on mattoja!

Olohuoneessa paksuimmillaan päällekäin 5 kerrosta: tuo harmaa lämmitinmatto, piilossa iso "toimistonmatto", kaksi villamattoa, ja päällä olkkarin normaali matto.

       '

Kirjoitin jo aikaisemmin puutalon kylmistä lattioista: seiniä maalatessa huomasimme, että lattialle levitetty suojamuovi nousee upeiksi, lepatteleviksi purjeiksi lattianraoista puhaltelevassa tuulessa...

Vierailija ehdotti mattojen kerrostamista - totta, hyvä idea! Itse asiassa itsekin lapsuudesta muistan, että Posion mummilla oli mattoja aina monta kerrosta, ja niitä kovasti ihmettelin. Tuolla pohjoisessa enmattokerrostamista muualla nähnytkään - hmmm voisikohan kyseessä olla jotenkin karjalaisperäinen tapa...?

(mummi oli siis Sortavalasta kotoisin)

Totetutus taas venähti hieman, koska:

 • ajoimme Vantaan Ikeaan ja ostimme yhden villamaton, yhden "toimistomaton" ja pari matonaluslämmikettä
 • huomasimme, että "toimistonmatto" oli väärä
 • vaihdoimme maton
 • laitoimme matot lattiaan ja totesimme, että villamatto on nätti, "toimistonmatto" on ruma
 • pähkäilimme asiaa ja päätimme ostaa kaksi villamattoa lisää
 • pähkäilimme asiaa vähän lisää, mutta mitään ei tapahtunut
 • uudenvuodenaattona (oi, miksi?)  ajoin uudestaan (tällä kertaa yksin) Vantaan Ikeaan
 • etsin mattoa, en löytänyt, minkä jälkeen etsin myyjää
 • myyjä totesi, että ne valkoiset villamatot ovat Vantaalta loppu
 • bongasin alennuksesta punasävyisen kelim-tyyppisen maton ja totesin, että haluankin kolme niitä
 • etsin taas mattoa, en löytänyt, minkä jälkeen etsin taas myyjää
 • myyjä totesi, että ne punaisetkin ovat Vantaalta loppu
 • ajoin kelirikossa ja räntätihkujääsateessa kehä III:sta Espoon Ikeaan (tässä vaiheessa klo 17 uudenvuodenaattona)
 • löysin kelim-maton, mutta se ei ollutkaan alennuksessa
 • etsin myyjää, joka totesi, että hinta on kyllä nyt tämä kalliimpi - ehkä Vantaalla oli joku tavaratalokohtainen alennus...
 • (saatoin ehkä olla vähän väsynyt tässä vaiheessa, saattoi myös vähän harmittaa)
 • söin pehmiksen ja puhkuin hetken
 • ostin kaksi valkoista villamattoa

Okei. Mutta nyt on siis mattoja, ja olohuoneessa hieman lämpimämpi ryömiskellä.

Vaikka mattojen asettelu ei varmasti ole ihan oikeaoppista, niin mikäpä tässä elämässä olisi. Ja vaikka tavallisesti en ole "kulmikkaiden" kuvioiden ystävä, jotenkin nämä matot tuntuvat istuvan hyvin yhteen myös kakluunin kuvioiden kanssa:Oh, ja noista minulle niin rakkaista puuvillachenillematoista en luovu! Nuo keltasävyiset Lotus-matot ostin jo... (apua)... 11 vuotta sitten DonGoffosta ja olen ra-kas-ta-nut niitä siitä lähtien.Nojoo. No mutta tämä toteutus on ennen kaikkea funktionaalinen, ei esteettinen. Ja olen tosi tyytyväinen: kolme 240*170 cm villamattoa riittävät sopivasti peittämään koko lattiapinta-alan (huonekalunalusia lukuunottamatta ja osin toki päällekkäin).

 Pehmiksen lisäksi lohdutusostin itselleni tuollaisen iiiihanan lattiatyynyn, kun bongasin siitä täydelliset kirjaston sävyt. Nyt se on kyllä olkkarissa. Tykkään.

Kommentit

Kanelibasilika

Ikean villamatto on kovin nätti ja suuri (tai sitten vain näyttää hirveän suurelta, koska Silva ei ole kovin suuri :))

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Rokkibeibi Mobile

jennni.hu@gmail.com

Kristaliina
Puutalobaby

Hih, niitä on siinä itse asiassa kolme, mutta kuviot on aseteltu niin, että maton vaihtumiskohtia olisi mahdollisimman vaikea huomata :)

Nuo Ikea-matot ovat myös näin ensikokemukselta ihan suht hyvälaatuisen tuntuisia. Mustaa nukkaa niihin tarttuu aika helposti esim. sukista, mutta lähtevät onneksi helposti imuroimalla.

Kristaliina
Puutalobaby

Iiiiik, missä ihmeessä näkyi mobile... ooo joo tuolla toisessa huoneessa - mutta se on ystäviltä lainassa olevasta vauvakeinusta :)

Pisteet hienosta yrityksestä, ei Rokkibeibiä tänään :) Siltä varalta, että joku kiihkeästi tihrustaa tuota Silvan lelukoppaa :D
(tällä viikolla kyllä vielä se viimeinen tulossa, hihi...)

Vierailija (Ei varmistettu)

Rokkibeibi! Kylpylelu/ankka tuolla kirjahyllyssä :)

jenni.huusko@hotmail.com

Kristaliina
Puutalobaby

Ja iiiiiiiik, myydäänköhän siellä tuollaisia kylpyankkoja...? Jos myydään, niin sit tais mennä palkinto "mun piikkiin" - mähän lupasin, että jos vahingossa vilautan jotain, niin sitten mä tarjoan :) Täytyypä tsekata, joudunko maksunaiseksi :)

Tuo meidän ankka on siis kuvassa ihan vahingossa, ja itse asiassa se on oikeasti Kampin Memphisin mainosankka (hih sain sen aikoinaan niiden avajaisbileistä) - eikä se edes kellu. Ei taida olla ihan lastenlelukäyttöön tarkoitettu :D

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihihihi ei oo totta, maksunaiseksi jouduin, on siellä Rokkibeibissä kylpyankkoja myynnissä! :D Hyvä, Jenni (jälkimmäinen), olit parempi bongaaja kuin minä, siellä tosiaan on ankka :)

Laitetaan Jenni meiliä ja anna sun postiosoite. Hihihihihi, hitsin hitsin hitsin kuvaantunkeileva kylpyankka :D

HelloAochi

Hei, teilläkin on sariverhot!

Rokkibeibi.com/Anne (Ei varmistettu) http://www.rokkibeibi.com/

Ihanaa, että saitte mattoja kunnon kerrokset lattiaan :) Silvan on lämpöinen mönkiä ja treenata liikkumista. Mun mielestä ne on kauniit ja sopii teidän upeaan taloon.
Hih! Aivan loistavan tarkkasilmäisiä lukijoita! Sain todella etsiä ankkaa! Rokkibeibi tarjoaa ankat voittajalle!

-mimmu- (Ei varmistettu)

ihan pakko kysyä, kuka tuulettaa nuo matot siivouspäivänä? ;D vai suositteko venäläistä siivousta, eli mattojen ympäriltä vain siivotaan? :)

Kristaliina
Puutalobaby

Jee Anne, kiitos - sä oot huippu ihan! Eli tästä tulikin nyt tällainen ekstravoitto :) Hyvä Jenni! Tän viikon "oikea" bongaus siis vielä tulossa :)

Siivouspäiv... MIKÄ? :D

Hehee, mä itse asiassa toivoisin, että meillä olisi sellainen matontamppausteline, jolla pääsisi mattoja paukuttamaan ja jolla niitä voisi tuulettaa rauhassa, vaikkapa pakkassäällä... Mutta ei ole, niisk. Oon ihan vakavissani harkinnut sellaisen hankkimista, mutta tuo meidän oma pihamaa on muutenkin niin pieni, että se saattaisi olla vähän liikaa. Ja taloyhtiön yhteistä ei ole, pöh. Niinpä meillä vaan imuroidaan nuo matot Dysonilla (allergia-sellaisella, eli lähtee kyllä ihan hyvin) ja ehkä kerran vuodessa käytetään pesulassa (nuo ei-vesipesua-matot siis).

Mua on muuten useammaltakin taholta ihmetelty, kun olen haaveillut sellaisesta matontamppaustelineestä. Ehkä täällä kaupungissa ei ole tapana paljon tamppailla...?

HelloAochi: Joo, vihdoinkin sain parit sarit muokattua verhoiksi: olohuoneeseen ja kirjastoon. Niistä on ollut tarkoituskin tehdä postausta, mutta hitsi kun on niin pimeää koko ajan, että vastavaloon ei onnistu saamaan kunnon kuvia... Ehkä kevätauringon koittaessa viimeistään :)

HelloAochi

Meillä on keittiössä, ne on iiiiiihanat. Toisesta sarista olen pitkään meinannut teettää mekon, mutta en saa aikaiseksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Wau! Jee! Kiitos (myös Hilman puolesta) :)

-Jenni-

Kristaliina
Puutalobaby

Hei Jenni - mä oon nyt ihan ihmetyksestä ymmyrkäisenä täällä: tuosta antamastasi sähköpostiosoitteesta (jenni.huusko@hotmail.com) tuli viesti, että "miksi mä oon voittanut, mitä olen tehnyt" - eli ilmeisesti ihan väärältä ihmiseltä... Vaikka mä kuinka yritän tavata, tuo osoite näyttää tuolta... Mitäköhän ihmettä...? :D

(äitipää pyörällä)

Vierailija (Ei varmistettu)

Laitoin sulle viestiä :)

-Jenni-

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö sinne mattojen alle kerry likaa?? :O mä haluaisin niin enemmän mattoja meidän taloon talveksi mutta en vaan jaksa raahata niitä viikoittain pihalle... Enkä pysty olla tekemättä viikkosiivousta, imurointia ja lattioiden moppaus, siirtelen kaikki huonekalut ja tuuletan kaikki sohvantyynyt, tyynyt, peitot, viltit ym... :D
Joskus menee kaksikin viikkoa välissä mutta sit mua ärsyttää ihan hirveesti kaikki pöly joka nurkassa!
Miten te muut siivoatte?? oonko siivoushullu? Meillä on kyllä koira ja kissa jotka mys likaavat ja joista irtoaa karvaa. Ja sitten myös pikkutyttö ja vauva jotka leikkivät lattioilla :D

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihihihi en mä tiedä, kertyykö sinne likaa - en oo kurkannut :D Hih eli me ehkä sitten edustetaan toista ääripäätä tässä siivousasiassa: ihan kamalasti haaveillaan, että oispa meilläkin siistiä ja puhdasta, ja sitten meillä kuitenkin aina näyttää tältä :)

Sitten joidenkin asioiden kanssa olen taas ihan ylitarkka, esim. keittiöhygienian... Tästäkin on ollut mielessä kirjoittaa enemmän joskus, eli palailen jossain vaiheessa tähän aiheeseen :)

HelloAochi

Ei mattoja tarvitse viedä ulos kuin kerran vuodessa! Meillä ei mattoja kyllä edes ole, mutta noin niinku jos olisi :D

Kristaliina
Puutalobaby

Hmm, mä jäin miettimään tuota, että kyllä mäkin ehkä koira/lapsi-yhdistelmällä kurkkisin sinne mattojen allekin useammin... Mä kun oon tosi tarkka siitä, että meillä pitää esim. ottaa jo kengät eteisessä pois (siitä ei jousteta edes poikkeustapauksissa) - ja just siksi, että ei tulisi hiekkaa sun muuta "ulkolikaa" lattialle.

Muutenkin tuon ryömijäisen kanssa eläessä lattiasiivousten määrä on about kymmenkertaistunut :) Nyt imuroidaan tarvittaessa ja luututaankin silloin tällöin. Punavuoressa yksin asuessani imuroin ehkä kerran puoleen vuoteen ja taisin luututa pari kertaa viiden vuoden aikana :D
(keräsin vaan märällä talouspaperilla kissankarvavillakoirat pois silloin tällöin, auts)

Hyi mua! :) Mut joo, "siivousneuroosit"-bloggausta tulossa lähiaikoina!

HelloAochi

Äh, eikö se riitä, että ne imuroi. Kyllä mä luulen, että riittää. Vähän niin kuin brittityyliset kokolattiamatot, katsos. Meilläkin jätetään kengät eteiseen ja suljetaan väliovi. Mattoja mulla ei ole kylläkään just sen takia, että kun ne kerää sitä pölyä ja mulla (mahdollisesti meillä - K aivasteli ihan hulluna kun mä aamulla imuroin) on pölyallergia.

Sitruuna (Ei varmistettu)

Hei, onko tuolla lattiatyynyllä nimi? Näyttää tosi kivalta. :) Olisi helpompi löytää jos muistat/pystyt tarkistamaan sen nimen.

Salla & J 7kk (Ei varmistettu)

Meillä on koira ja nykyään kait ajatellaan, että varhaislapsuuden bakteerialtistus on hyväksi lapsille. Immuunipuolustusjärjestelmä kehittyy normaalisti, eikä myöhemmin hyökkää esim. koivun siitepölyä vastaan ja aiheuta allergiaa.

Mä oon antanut koiran nuolla vauvaa pari viikkoisesta asti ja haluan myös, että meillä ei ole liian siistiä. Meidän pikku ryömijäinen ryömi isän aamutossuille ja mutusteli pohjaa vähän ajan. Sydäntä kylmäsi, mutta annoin maistaa. Tosin tossut eivät ulkona ole olleet, mutta kyllä rappukäytävässä ja ulkoparvekkeella.

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,46,14828,14829,7967,10972,10992

Kristaliina
Puutalobaby

No hitsi, kun mä oon aika varma, että se ois ollut Persisk - mutta sillä nimellä löytyy Ikean netistä vaan mattoja... Tyynynpäällinen löytyi joka tapauksessa matto-osastolta, Espoon Ikeasta. Niitä oli siinä sellainen pienoinen pino, itämaisten mattojen vieressä. Hintaa sillä oli vähän yllättävän paljon Ikeaksi eli 59e, ja lisäksi oli tuo sisätyyny jotain 9,95 e tai vastaavaa...

Nuo kuosit oli joka tyynyssä erilaiset (tässäkin on toisella puolella ihan eri värimaailman värit), mutta tosi kauniita niitä oli kyllä...

Tikru muuten tykkää tuosta tyynystä myös, tälläkin hetkellä istua töröttää sen päällä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jokuko oikeasti kantaa matot viikoittain ulos tampattavaksi? Ihailtavaa ahkeruutta :D. Meillä on yhdistelmä pieni lapsi ja koira ja silti meillä ei tehdä sitä kuin muutamaan kertaan vuodessa. Koirankarvatkin kerääntyvät käteviksi palluroiksi, jotka on helppo nostaa roskikseen ;). Kerta viikkoon yritämme imuroida. Ja tahti oli ihan saman vauvan konttaillessa lattialla. Ja ihan maton päältä imuroidaan ja kenties hieman liepeiden alta. Mutta koira ei lasta kyllä yhtään saa nuolla, vaikka muutoin halailevatkin. Rajansa jopa mun bakteerien sietokyvyllä.

p.s. villamattoja ei kai suositella tampattavaksi, joten no worries Kristaliina ;).

Kristaliina
Puutalobaby

Oooooo onneksi ostettiin siis villamatot - jee!

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis vaikka siivoankin pajon se on kyllä lähinnä sen takia että MINUA ärsyttää, lapset saavat halia ja maistella koiraa ja kissaa ja koira nyt välillä vähän nuoleekin vauvaa jos saa tilaisuuden. Vanhempi lapsista oli mun kanssa vanhassa työpaikassani navetalla usein vauvaaikana :D joten kyllä se sai osansa siitä siedätyksestä...!
Mä en vaan kestä likaa sisällä :D ja kyllä sitä likaa vaan kertyy vaikka meilläkään ei todellakaan kävellä kengillä eteistä pitemmälle.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tää sotkuisuuden sietäminen on ihan selvästi joku persoonallisuusjuttu - joillain se toleranssi on vaan suurempi kuin toisilla, tästä ollaan puhuttu myös mm. Ilman sinua olen lyijyä -palstalla.

Mä kyllä toivon, että mun sotkutolenranssi ois edes vähän pienempi, niin täällä olisi vähän siistimpää. Hmm, tai toisaalta sitten joutuisin siivoamaan... Eli en ehkä sittenkään :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtavat matot! Ja lattian läpi tuulee siis..?
Ehkä tiedättekin nämä hommat jo, mutta vinkkaan silti: Huolehtikaa että ilmanvaihto talossa pelaa. Jos ulkoseinissä on asianmukaiset kunnon raitisilmaventtiilit jotka ovat vuodenajan mukaan oikein auki ja kakluunien ja keittiön/kylppärin ilmanpoistoaukot täten myös sopivasti auki, pitäisi sitten hormiin imeytyvän ilman korvata raitis ilma joka tulee ulkoseinän venttiileistä. Eli hoplaa, ilma kiertää, sopivasti. Näin joka raosta ei vedä, eli juurikin ikkunaveto ja veto lattiasta ja nurkista pitäisi jäädä pois. Hormiin sujahtava ilmamäärä saadaan raitisilmaventtiileistä eikä postiluukusta, lankunraosta ja ikkunalaudan alta.
Talonne on todella hieno! Kannattaa pitää (ok, miljoonan muun jutun ohella..hehheh) ilmanvaihdosta hyvää huolta, jo muutamalla pikkukikalla pääsee alkuun.
Mukavia mattomönkiäisiä!

Kristaliina
Puutalobaby

Hei kiitos vinkistä! Kerro lisää, meille tumpeloille siis vielä vähän tarkemmin :)

Eli meillä on tosiaan hyvät alkuperäiset ulkoseinien raitisilmaventtiilit - näin kylmällä niitä pidetään kyllä kiinni. Kakluunien pellit on, ja toimivan kakluunin peltejä availlaan ja suljetaan lämmitystilanteen mukaan. Toimimattomien kakluunien hormit (3 kpl) ovat kiinni. Ollaan kuviteltu, että lämpö pysyisi sisällä....

Eli mitä tarkoittaa tuo "sopivasti auki"? :) Hrr ei kai näin pakkasella niitä kaikkia sentään auki pidetä...?

Lisävinkit siis nääääääääin tervetulleita, me ei siis näitä selvästikään osata :D Olisi hienoa säästää noista hurjista sähkölaskuista!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.