Mille itkin tänään?

Tälle:

syyria pakoilaiset facebookista.jpg

Kuvaaja: Daniel Etter – kopioitu Facebookista täältä.

Oonkohan mä tässä tunnetilassani nyt aika sanaton…?

En tavallisesti käytä blogissa muita kuvia kuin omiani; nyt oli pakko jakaa tämä. Tuon perheenisän tunne välittyy. Tuijotan kuvaa.

Itken joka kerta, kun katson uudestaan noita kasvoja.

Mä olen käynyt Kosilla. Se oli itse asiassa tasan kuusi vuotta sitten. Otettiin Joelin kanssa halvin mahdollinen äkkilähtöpaketti, tarkoituksena lähteä Kosilta saarihyppelemään.

Saari (tai se, mitä me ehdittiin siitä nähdä) oli kamala – nipin napin täysi-ikäiset pohjoismaalaiset bilettivät ja vetivät viinaa kaksin käsin. Hotellin aulan, ravintolan ja uima-allasalueen jokaisessa kulmassa oli teinipareja kähmimässä toisiaan. Tiheä teinihormonipilvi ihan väreili ilmassa. Äänimaailman ehkä voitte kuvitella: JUMP JUMP JUMP JUMP JUMP. Weekend Festival -äänivalli ei ollut mitään siihen verrattuna.

Tulimme Kosille illalla, yövyimme hotellihuoneessamme, ja lähdimme heti seuraavana aamuna lautalla eteenpäin.

Myös tämä kuva on Kosilta, Joel siinä odottelee Kalymnoksen-lauttaa.

kos.jpg

Nyt kenties samalla rannalla on kuvattu tuo mies perheensä kanssa.

He selvisivät merimatkan kumiveneellä. Kuva on koskettanut muitakin, ja perheen henkilöllisyyttä on selvitetty. He ovat ilmeisesti (lähde: tämä Facebook-sivu) kotoisin Syyriasta Deir ez-Zor -nimisestä kaupungista, jota on pommitettu jo vuosia. He olivat yrittäneet elää siellä niin pitkään kuin mahdollista, mutta tilanne ei ollut parantunut. Perheen äiti on ollut englannin opettaja. Nyt he haluaisivat päästä Saksaan ja toivovat löytävänsä sieltä turvallisen kodin lapsilleen.

Sydän särkyy.

Me ollaan ihmisiä kaikki.

 

PS. Kuvagooglasin kyseisen perheen lähtökaupunkia – tältä ja tältä siellä näyttää.

Kommentit (42)
 1. Kiitos tästä tekstistä Kristaliina. Pysähdyin, katsoin linkatun dokumentin ja itkin. Ja sitten kirjoitin.

  Tässäpä: http://www.lily.fi/blogit/missa-olet-laura/paossa-vasten-tahtoaan

  Kiitti vielä.

 2. Mä mietin vaan, kun aina kuulee että jotkut pakolaiset on maksaneet salakuljattajille suuria summia tällaisesta kumivenekyydistä… Että miksei he tule tavallisella lentokoneella valitsemaansa maahan? Takuulla alle 5000 euroa liput Syyriasta Eurooppaan. Eikö niitä lentoja ole? Eikö näillä ihmisillä ole passeja? Estääkö joku lakipykälä ihmisiä tulemasta kriisialueilta lentäen kun ”tulevat kuitenkin pakolaisiksi, eikä se käy”?

  Onko jollakin tietoa tästä?

  Samaan hengenvetoon murehtisin vähän sitäkin, että vaikka tosiaan on ihan tavallisia perheitä, jotka lähtee pakoon, niin eikö ketään huoleta se seikka, että ISIS on kehottanut tukijoitaan olemaan tulematta Syyriaan, vaan tekemään sen sijaan iskuja paikallisesti Euroopan maissa. Että eikö olisi ihan loogista myös rohkaista taistelijoita lähtemään ”pakolaisiksi” näihin maihin, asettumaan sinne, ja tekemään iskuja? Ja tulisiko tällaiset ihmiset nimenomaan ilman passeja, ilman mahdollisuutta henkilöllisyyden tunnistamiseen, mikäli lähtömaassaan on jo kunnostautunut taistelijana tai vastaavana rikollisena?

  1. Jos tulee Suomeen EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta, tarvitsee viisumin. Jos ei saa viisumia, ei voi tulla. Simple as.

   1. Näin ja kun viisumia ei ole, lentoyhtiöt eivät ota kyytiin, vaikka lennot kulkisivatkin.

   2. Joo toi viisumi ei tosiaan ole mikään itsestäänselvyys. Jos on esim. Afrikasta lähtöisin oleva ihminen, niitä syynätään tosi tarkkaan. Oon ite ollut esim. järjestämässä tieteellistä konferenssia, jonne oli kutsuttu professori Algeriasta, lentoliputkin jo ostettu ja maksettu – kaksi päivää ennen lentoa selvisi, ettei herra saakaan viisumia, rahat meni hukkaan. Sama homma elokuvafestivaalien kanssa, sinne oli kutsuttu pari afrikkalaista ohjaajaa ja tulkit pestattu > homma peruuntui päivä ennen sovittua esiintymistä, eivät hekään saaneet viisumia. Ei näitä tuu ajatelleeksi, suomalaiset kun on tervetulleita suunnilleen joka paikkaan (paitsi kaveri ei saanut viisumia Kiinaan, ilmeisesti koska on toiminut Amnestyssä.)

    1. Miten Kiinassa olevilla somaleilla on passi? Miten Singaporessa asuvilla somaleilla on passi? Johtuuko siitä että asiaa rajan yli ei ole jos ei ole passia, rahaa ja puhtaat jauhot pussissa?

     1. Somaliassa johtuu usein siitä, että maan hallinto on niin levällään, että kaikkina aikoina ei ole olemassa instanssia, josta passia hakea. Henkilökohtaista vainoa esim. viranomaistaholta kohtaava ei välttämättä myöskään uskalla hakea passia oman maansa viranomaisilta. Tässä hiukka infoa maahanmuuttoviraston sivuilta: http://www.migri.fi/perheenjasenen_luokse_suomeen/hakemuksen_jattaminen/matkustusasiakirjan_puuttuminen

      Matkustusasiakirjan vaatimisesta on mahdollista poiketa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten perusteella silloin, kun haet oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Poikkeaminen on mahdollista lähinnä, jos olet kotoisin maasta, josta on mahdotonta saada Suomessa hyväksyttävää matkustusasiakirjaa. Tällainen maa on esimerkiksi Somalia.”

  2. Huonosti hoidettu pakolaispolitiikka jos mikä on oivaa maaperää kylvää terroristisia ajatuksia
   http://yle.fi/uutiset/isis_haluaisi_minut__nain_taistelijoita_varvataan_suomessa/8066530

   1. Kiitos linkkauksesta, tosi hyvä kirjoitus!

  3. Viisumeista tuossa jo kerrottiinkin. Tässä vielä tarkempaa tietoa asiasta: http://www.pakolaisneuvonta.fi/index_html?lid=90. Kyse siis useimmiten siitä, että lähtömaasta ei ole laillista tietä ulos: ”Maahantulosäännösten takia useimmat vainoa tai konflikteja pakenevat joutuvat turvautumaan ihmissalakuljetukseen ja väärennettyihin papereihin. Turvapaikan hakemista varten ei voi saada viisumia lähetystöstä. Kohdemaassa on usein mahdotonta saada EU-maissa hyväksyttäviä asiakirjoja. Taustalla voi olla lähtömaan sekasortoinen tilanne ja/tai hakijan vainottu asema. Esimerkiksi Somaliassa, jossa hallinnollisia rakenteita ei käytännössä ole, passeja tai muita asiakirjoja on mahdotonta saada. Mikäli pakolaista vainoavat kotimaan viranomaiset, vieraan maan viisumin hankkiminen voi olla vaarallista. ”

   Tuossa Pakolaisneuvonnan sivuilla on muitaakin kiinnostavaa tietoa, kannattaa tutustua :). Sivustoon tutustumalla voi oppia vaikka sen, että onko tällainen maahan esimerkiksi ihmissalakuljetuksella saapunut turvapaikanhakija ”laiton maahantulija” vaiko ei.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *