Operaatio ”huone kerrallaan”, osa 4: kirjasto

Yhdistetty puutalon siivous- ja sisustuksenesittelyoperaatio jatkukoon – nyt vuorossa kirjasto!

Kirjastossa siis nimensä mukaisesti on aika paljon kirjoja.

kirjahylly.JPG

Kirjahyllyn Joel nikkaroi itse viime talvena – siitä bloggailin täällä.

Puutalon huoneiden värimaailmat syntyivät kuin itsestään erilaisten ”teemojen” ympärille: keittö on Karibia, olohuone Aasia ja kirjasto… …arvaako joku? No, se on Afrikka.

Väritys itse asiassa taisi saada alkunsa tästä Joelin Etelä-Afrikasta tuomasta puisesta antiloopinpäästä…

antilooppi.jpg

…ja Tansanian-matkamme itse asiassa vain vahvisti mieltymystä tuohon ”Afrikka-punaiseen”. Punaiset (toivottavasti jatkossa kuluneet) lattiat, oh!

Kirjastossa, olohuoneessa ja eteisessä on muuten edelleen puutalon alkuperäiset, lähes 100-vuotiaat lattiat. Olohuoneen lattia on ainoa puunvärinen (vahattu), muut on aikojen saatossa monella maalikerroksella maalattu – ja ihan odotan, että joskus punainen maali lähtee sitten lohkeilemaan paljastaen vinkkejä vanhoista värikerrostumista!

*******

Kun Silva alkoi viime syksynä olla ryömimis- ja kellahteluiässä, halusimme hankkia kirjastoon pehmeän ja lämpimän maton. Kauppaan lähdettiin oranssia hapsumattoa hakemaan – ja kotiin palattiin valkoisen villamaton kanssa – hupsis!

Matosta asiaa oli aikoinaan täällä.

tyyny.JPG

Lisäksi Krista-the-väribongari sattui näkemään Ikeassa tällaisen tyynynpäällisen – pakkosaada kirjaston lattialle! Kotiin tultua todettiin, että värit ovat just.

Valkoinen villamatto on osoittatunut hyväksi ratkaisuksi: se jotenkin kirkastaa koko huonetta ja sopii hyvin muihin huoneen valkoisiin kohtiin: kakluuniin, välioveen ja kattoon. Ehkäpä siis tämän verran valkoista suvaitaan puutaloonkin – vähän niin kuin vaihtelun vuoksi.

v_lasiovi.jpg

Olohuoneen ja kirjaston välisen oviaukon laajentaminen oli yksi puutalon massiivisimmista remppaprojekteista – sen projektin vaiheista olen aiemmin blogannut täällä.

takka.JPG

Kakluunin kuviointi on tarkemmin katsoen hieman erilainen kuin olohuoneessa. Tämä kalkuuni on muuten ihan toimintakuntoinen ja sitä lämmitellään ahkerasti pakkasilla.

*******

Ikkunaa vasten on aina vaikea kuvata – mutta pakko, jos aikoo saada kuvaan verhot! Nämäkin verhot ommeltiin (lue: mun äiti ompeli) Intiasta aikoinaan tuoduista sari-kankaista. Niitä kankaita on muuten jäljellä vielä iso nippu; odottelemassa seuraavia ideoita.

Mutta kappas, kappas: pinosta löytyi juuri oikea puna-oranssi kangas.

v ikkuna.JPG

Halusin verhoihin vähän erilaisen fiiliksen kuin olohuoneessa. Kirjastossa verhojen annettiin siis olla yksinkertaisen suorassa, ja alla kulkevaan ”saumavaraan” pujottelin verhotangon ryhtiä antamaan.

v verhon helma.JPG

Silittänyt en. Luonnollisestikaan.

*******

Valkoista väriä löytyy itse asiassa myös lampaantaljasta, joka jotenkin vaan ajautui tuohon tuolin päälle. Siihen se jäi.

tuoli.JPG

Tuo taljan alla oleva Tapiovaaran Domus- Aslak-tuoli taitaakin olla tämän talon ainoa design-huonekalu. Sen bongasin vuonna 1996 Viikin opiskelija-asuntolan pihan remonttijätelavalta. Eikä minulla ollut mitään käsitystä siitä, että se olisi jotenkin designia – satuin vaan tarvitsemaan ensimmäiseen omaan asuntooni tuolin ja nappasin sen jätteiden joukosta mukaani. Vasta viitisen vuotta myöhemmin muotoilua opiskeleva ystäväni kysäisi, että satutko tietämään, mikä tuoli sulla on tuolla vaateröykkiöiden alla…

Kröhöm tuo työtuolina oleva vihreä jumppapallo ei kyllä oikein istu sisustukseen. Mutta se on vaan nii-iiin paras.

Ja tuo työpöytä, se on <3 <3 <3. Se on vanha Billnäsin pöytä – ostimme sen puutalon edelliseltä asukkaalta, joka joutui siitä tilanpuutteen takia luopumaan. Rakastan sen kulunutta puupintaa, jossa näkyy kahvikuppien ja kukkaruukkujen jäljet.

v kirjoitus...JPG

Ihanasti kulunut.

Taustalla näkyvät Ikean kaapistot ammottavat vielä tummanruskeina. Niihin on suunnitteilla projekti – toivottavasti toteutuu tämän talven aikana!

*******

Ja sitten taas se tuttu kysymys: no miltäs näyttää?

*******

Juttusarjan aiemmat osat:
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/operaatio-huone-kerrallaan-pikkuveski
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/operaatio-huone-kerrallaan-osa-2-olohuone
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/operaatio-huone-kerrallaan-osa-3-keittio

Tähän asti operaatiota taidetttin päästä ennen reissua; veikkaanpa, että seuraava viikko menee reissuvalmisteluihin eikä inspiraatiota eteisen siivoamiseen ehdi muodostua. Jatkuu siis viimeistän reissun jälkeen!

Kommentit (12)
  1. Teillä on ihana koti <3 Mäkin asun pari sataa vuotta vanhassa puutalossa (tosin aina hajoilen sille, että miksi miehen sukulaiset ei aikanaan rakentaneet sitä esim. sinne Toukolaan, miksi sen pitää olla täällä). Meillä on tuvassa sekä yhdessä kamarissa "ihanat" muovimatot ja kahdessa kamarissa uudet puulattiat. Yläkerrassa taitaa olla alkuperäiset lattiat, mutta se ei ole tällä hetkellä asuttavassa kunnossa. Tuskin maltan odottaa, että päästään aikanaa laittelemaan tätä oman näköiseksi (opintotuella ja hoitorahalla ei paljon taloja ostella tai remppailla, heh). Me ollaan toistaiseksi tuotu omaa ilmettä vaihtelemalla rumia lamppuja (kuten loisteputkia) nätteihin. Myös verhoilla ja matoilla saa ilmettä edes vähän omempaan makuun sopivaksi. Talon vanhoja kalusteita kyllä rakastan, niillä on kaikilla joku tarina.

    Meillä on myös väriteemat: olkkari on vihreä, makkari punasävyinen ja sininen salonki/kirjasto on nimensä mukaisesti sininen. Tupa vaatisi vähän laajempaa remppaa, että siitä saisi kivan ja toimivan. Nyt se on kylmä ja keittiöosuus on hankala ja ruma

  2. Näyttää kuvan perusteella, että musta kaappi on hurjan lähellä tulisijaa. Oletteko selvittänyt suojaetäisyyttä, kun tuota uunia käytetään lämmitykseenkin? Aukeaako tuo kaapin ovi niin, että se ylettää kiinni tulikuumiin uuninluukkuihin? Meidän lasten kanssa en uskaltaisi tuollaista systeemiä  pitää kyllä ollenkaan.

    1. Apua, eipä ole suojaetäisyydet tulleet mieleenkään… Tuossa on ollut kaappi ”aina” (okei en siis tiedä, kuinka pitkään – mutta pitkään), joten siksi ei tullut mieleenkään. Silva ei onneksi ole kiinnostunut kaapinovista tai uuniluukuista (jo tietysti pelkästään kuuma uuniluukku on aina lapsiperheessä riski), mutta Ihan Kaiken Varalta tuohon kaapinoveen voisi kyllä laittaa lapsilukon. Se on siivouskaappi, joten sitä ei kovin usein avata 🙂 Kiitos huomiosta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *