Paavo Väyrynen presidentiksi

”Me käytiin äänestämässä Paavo Väyrystä presidentiksi!!!!”, olin lapsena kovaan ääneen kailottanut äänestyspaikan ulkopuolella. Vuosi on todennäköisesti ollut 1988.

Kun olin lukion ensimmäisellä luokalla, oli myös presidentinvaalit – ja lukiossa järjestettiin omat varjovaalit. Paavo Väyrynen voitti noin murskavoiton keräten lähes 90 prosenttia lukiolaisäänistä.

*******

80-90 -lukujen Kuusamossa (nykytilaa en tiedä) äänestäminen on ollut helppoa. Puolueita oli oikeastaan vain yksi.

Tai oli pari ”toisinajattelijaakin”. Yläasteen biologianopettaja oli vihreä. Hänellä oli risuparta, hän polki pyörällä ja hiihti. Huhu kertoi, että hän asui mökissä keskellä metsää ilman sähköjä ja oli jotain sukua AIV-tornin kehittäjälle. Valintatalon kassalla oli töissä toinen poikkeus; kiva nainen, joka oli ”kommunisti” (luultavasti SDP).

Myös kaikki Sokoksella asioivat olivat ”kommunisteja”. Kunnon keskustalainen kävi K-kaupassa.

Eduskuntavaaleissa koko Kuusamo äänesti yhtä ihmistä, joka tietysti sinne eduskuntaan aina pääsikin. Koko Kuusamon äänestysvoimakaan ei kuitenkaan koskaan saanut Paavo Väyrystä presidentiksi. Mediapeliä.

vaalit kuva.jpg

kuva: www.vaalit.fi

Hmmm. Sitä niin monesti tulee pienten lasten vanhempana ajatelleeksi, että miten antaa lapsilleen mahdollisimman laajat ja suvaitsevat ainekset maailmankuvan rakentumiselle. Ja sitten sitä tällaisia asioita muistellessa tajuaa, että no onhan se omakin maailmankuva rakentunut aika lailla erilaiseksi kuin miltä maailma omassa lapsuusskenessä näytti.

Mun vanhemmat eivät muuten koskaan oikeasti paljastaneet, että äänestivätkö Väyrystä vai eivät.

Itse kävin äänestämässä jo ennakkoon.

En Väyrystä.

Kommentit (50)
  1. Vuorossa melkeinpä täysin aiheeseenliittymätön kommentti, mutta annetaan mennä kuitenki.
    Ehe, hehe, oon meleko pitkään roikkunu lukijana, ja sillon-joskus ku intouvuin lukemaan koko blogin läpi (kyllä, kerralla.. :D) oli kauhian iso yllätys että nolet Kuusamosta kotosin, joteni tuntu kauhian hienolta ja mahtavalta, piti ihan ukollekki kertoa asiasta.
    Koko kommentin aiheena ja syynä on loppupeleissä se, että halusin päästä sanomaan että ittehä EN ole paljasjalkane, ku tuosta kunnan- ja lääninrajan toiselta puolen kotosin, vaan aikonaan ku ammattikouluun tulin tänne ni sain muute kuulla Virtasesta meleko paljon, eli kuulopuhheitten perusteella tuttu kaveri mullehi! Ja ei, minen äänestänny ollenkaa. Kiitos ja anteeksi 😀

  2. Oi! Muistan niin samanlaisia asioita omasta lapsuudestani! Paikkakunta oli vain Pulkkila (n. 90 km Oulusta nelostietä etelään) Pulkkilan mummolassa käydessä opastettiin aina käymään K-kaupassa (sille oli oma nimikin, se on vain unohtunut) eikä kommunistien kaupassa (S-ryhmän kauppa, nimeä en muista). Me oltiin serkkuni kanssa kapinallisia ja mentiin aina kommunistien kauppaan. Siellä oli meidän mielestä paremmat karkit. Mummoa aina hävetti ja se mietti kuka näki vai näkikö kukaan…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *