Pieni vinkki parempiin yöuniin

Heh mä tiedän kyllä, että aika monen mielestä mä olen ehkä viimeinen ihminen maailmassa antamaan mitään univinkkejä. Mutta annan silti! Meillä nimittäin ihan sattumalta keksittiin pieni kikka yölliseen levottomuuteen – toimii juuri nyt meillä.

Yleisestihän meillä nukutaan nykyisin mallia ihan jees. Kerran yössä (yleensä kolmelta; viime yönä vasta kuudelta, kun laitettiin iltamaidon sekaan puolet velliä) tirppa hörpsäisee purkillisen maitoa ja sen jälkeen nukahtaa uudestaan välittömästi. Unta tirpalle tulee yössä noin kymmenen tuntia, ja yhdellä viiden minuutin herätyksellä siis. Hyvähyvä.

*******

Mutta. Silloin tällöin meilläkin on silti öisin sellaista epämääräistä levottomuutta: pyörimistä, kääntelehtimistä ja kitinää. Silva on ihan unessa tai ainakin puoliunessa, mutta kierii ja joskus jopa vähän itkeskelee. Ja äiti ja isi siinä tietysti myös nukkuvat huonosti ja heräillen. Yölliset levottomuusjaksot saattavat olla jopa parin tunnin mittaisia.

Syyarvailuja on tehty paljon, yleisimpänä varmaan se perusjuttu ”hampaat”. Hih kuinkakohan monta hammasta tuolla lapsella jo olisi, jos hammasdiagnoosi olisi joka kerran osunut oikeaan…?

*******

Nooh, jokin aika sitten satuin heräämään siihen, kun tirppa totesi unensa läpi ”kakka” (kyseinen sana tarkoittaa siis tirpan kielessä kaikkea potalla käyntiin liittyvää). Vähän sen jälkeen vaippa alkoi tuntua lämpimältä. Ja pian sen jälkeen tirppa alkoi kieriskellä levottomana.

No hitsi. Mitä jos vaihdetaan tuo vaippa – vaikka se ei missään nimessä mitenkään täynnä vielä ollutkaan. Siinä sitten Joelin kanssa näppärästi yhteistyönä vaihdettiin vaippa puoliuniselta naperolta, siinä ihan makuulla ja sängystä nousematta. Ja simsalabim – tyyppi nukahti välittömästi rauhalliseen uneen!

Homma on toistunut jo ehkä viitisen kertaa: levotonta pyörintää (usein unissaan sanottu ”kakka”), vaipan vaihtaminen – ja uni! Levottomuus ei siis toistu läheskään joka yö eikä edes joka toinen, vaan silloin tällöin ja aika satunnaisesti. Mutta juuri tuohon satunnaiseen ”syyttömään” pyörimiseen vaipan vaihtaminen näyttäisi toimivan. Meillä. Juuri nyt. (lue: ensi yönä ehkä tilanne on taas toinen)

Wohoo! Paljon tuuletusta tähän!

*******

….hih ja sitten vaan odotellaan ensimmäistä kommenttia, että lapsen pitäisi vähintään puolivuotiaana oppia nukkumaan yönsä märällä vaipalla 🙂

 

Kommentit (78)
 1. Olen kuullut ja lukenut monesti, ettei saisi mennä nettiin lukemaan muiden äitien juttuja ja mielipiteitä asiasta kuin asiasta, jottei vaan iskisi itselle ”olen huono äiti”-fiilis. Mutta tämä ei mitenkään voi pitää paikkaansa sun blogissa 🙂 Monta kertaa olen saanut todeta, ettei nämä meidän huushollin ongelmat ja vaikeudet ole mitään erikoisia, vaan muissakin vauva-/lapsiperheissä taistellaan samojen asioiden parissa. Siispä ilomielin luen näitä teillä sattuneita tapauksia ja teidän kokemuksia ja otan mielelläni vinkkejä vastaan. Niistä kun voi sitten myöhemmin olla apua.

  Kuten eräs toinen lukija sanoi tuossa hieman ylempänä, myös minä tykkään siitä, millaista keskustelua täällä käydään, vaikken aiemmin ole ottanut niihin osaa. Mielestäni keskustelun on ollut täällä hyvää ja asiallista. Jos se olisi sen tapaista, että suurinpiirtein kaikki mustamaalaisivat toisiaan puolustaen samalla hanakasti omia mielipiteitään, tuskin lukisin saati osallistuisin koko keskusteluihin. Minäkin siis toivon, että keskustelujen sävy säilyy täällä samanlaisina kuin tähänkin asti.

  Palaan vielä tähän kuiva vaippa –juttuun. Otin vinkin muistiin, vaikka meillä vaippaa ei keskellä yötä vaihdetakaan, ellei se ole tullut pahasti läpi. Meillä poika on vasta aloittanut potalla harjoittelun, eikä hän näin ollen vielä ole tottunut olemaan pidempiä aikoja puhtaalla vaipalla. Niinpä öisinkin nukkuminen sujuu vaippa märkänä. Mutta kunhan kuivaksi harjoittelu etenee (toivon mukaan), niin voihan se olla, että poika alkaa myöhemmin herätä ja itkeä märän vaipan takia.

  On aina ikävää lukea, jos muissa vauva- ja lapsiperheissä on ollut ongelmia ja yöunet on jääneet vähiin. Sitä kun ei soisi kellekään vanhemmalle, kun meilläkin sitä kokemusta on. Toivottavasti teillä unta ehtii kertyä riittävästi siihen mennessä, kun uusi tulokas ilmestyy. Koska sittenhän sitä univelkaa taas alkaa muodostua… kai 🙂

  1. Multa kans moni tuttu (joka ei seuraa mun blogia mutta tietää mun bloggaavan) on kysynyt, että ”voi ei, tuleeko sieltä ihan kamalasti kuraa niskaan?”. Ja mä, että eeeeeeei oikeastaan. Seuraava kysymys onkin sitten ollut, että no miksi ei tule, kun jossain muualla nettimaailmassa kuitenkin tulee.

   Itse olen vastannut ja uskon niin, että hyvä henki johtuu tästä ”yhteisöstä”. Se ikään kuin pitää huolta omistaan. Mä luulen, että yksi bloggaaja olisi aika voimaton, jos jostain ulkopuolelta (anonyymeiltä vierailijoilta) alkaisi kaatua haukkuvia kommentteja. Mutta ikään kuin täällä yhteisössä, jos joku vähän kärkevämmin asiansa muotoilee, hyvin helposti tulee muiltakin sellaista kommenttia, että hei ajattele vähän, miten puhut. Se on aivan hurja rikkaus. Että on vapaus olla erilainen ja ajatella eri tavalla, mutta silti ne lauseet osataan muotoilla niin, että ne eivät aiheuta paskaäitifiiliksiä muille. Se on yhteisön/lukijoiden/kommentoijien ansiota!

   Yksi ihanimmista ja mieleenjääneimmistä kommenttien aluista kerran oli, että: ”Mä en ikinä uskaltais kertoa tätä muualla, mutta…” On ihan hurjan tärkeää, että on paikka, jossa voi kertoa omista epäonnistumistaan/väsymyksestään/huonoista hetkistään ilman, että joku tulee ja arvostelee. Parhaassa tapauksessa tulee, että ”hei kuule meillä on ihan samanlaista – hitsi että tää on rankkaa”. Ja sellainen ”yhdessä tästä selvitään” -fiilis.

   No huh huh uhkaapa mennä lässynlässyksi tää mun kommentti 😀

   …mutta tää on mulle tosi tärkeää <3

 2. Voi kurjuus! Mutta tosiaan se on myös yksi mun äidin ”vakiolausumista”, että jotkut lapset vain on huonompia nukkumaan kuin toiset. Jotkut nukkuu hyvin missä vaan ja silloin on tietysti helppo sanoa, että ”tää meidän tapahan se vasta hyvä onkin”:)

  Jaksamisia,  niii-iiin toivon että tilanne helpottaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *