Pottahommia

Pottaosastolta päivää.

Sellaista uutisasiaa tässä vaan, että meidän vauva käy potalla! Ja pöntöllä! Wohoo!

potta.JPG

Mehän aloitettiin pisunkutsuhuutelut Silvan kanssa jo 4 kk iässä. Mutta arvatkaa vaan, ollaanko Seelan kanssa ehditty mihinkään vastaavaan. Ei. Ehei. Enintään hymähdeltiin, että no tää kuopus sitten varmaan käyttääkin tällä meidän perheen perusactionilla vaippoja jonnekin viisivuotiaaksi asti. Ei tässä paljon pisuja huudella.

Silvahan alkoi sitten käymään potalla joskus 8 kuukauden iässä – pisunkutsuhuutelun tuloksia siis aikoinaan täällä.

Nooh, tuossa muutama viikko sitten Joelille tuli mieleen laittaa Seela pöntölle. Liri-liri-liri. Kappas. Ja potalle. Liri-liri-liri. Kivaakin näytti olevan – etenkin kun vanhemmat ja isosisko ilosta hihkuivat siinä vieressä. Itse asiassa molemmat lapset ovat ihan selvästi vaikuttaneet siltä, että istuma-asennossa pönttöön on paljon mukavampi liristää ja ähistää kuin alleen vaippaan. Erojakin vähän on: Silva tykkäsi alusta asti käydä potalla, Seela käy selvästi mieluummin pöntöllä.

Nyt Seela on 8,5 kuukauden ikäinen, ja esimerkiksi tänään vaippa on pysynyt kuivana ihan koko päivän. Potalla käydään samaan tahtiin kuin aina Silvankin kanssa: ennen ja jälkeen heräämisen, ja ennen ja jälkeen ruokailun. Kakat tulevat oikeastaan pelkästään pottaan/pönttöön – paitsi jos ollaan jossain liikkeellä just silloin.

Vaikka pidätyskykyä tämänikäisillä ei siis varmasti olekaan, niin löysäämiskyky selvästi näyttäisi löytyvän. Kun potalleistumis/löysäämisyhteys löytyy, niin loppu on sit vaan aika pitkälti vanhemmasta kiinni. Näin luulen.

potta.jpg

Mitä tästä opimme?

No hmm kröhöm ehkä ensinnäkin sen, että sillä meidän pisuhuutelulla ei välttämättä ollutkaan mitään merkitystä – molemmat lapset näyttävät aloittaneen onnistuneet pottahommat suunnilleen samaan aikaan. Pisutuksilla tai ilman. Mistänoistatietää.

Tai sitten sen, että osuimme tässä 8 kk tietämillä jonkinlaiseen herkkyyskauteen. Itse haluaisin ajatella niin. Homma nimittäin lähti onnistuneesti liikkeelle heti kerrasta. Mikä mulle ainakin on ollut tosi-tosi iso yllätys; oon kuullut niin paljon niitä kokemuksia, että 2-vuotiaskin vetää potan mieluiten päähänsä 🙂

…ja tietäväthän vaikkapa ne intialaisäiditkin heti vastasyntyneestä vauvastaan, että milloin ne kannattaa nostaa pisulle (kirjoitin siis siitä silloin täällä). Miksi emme mekin? Ehkä meillä on vaan liian hyvät vaipat.

Joka tapauksessa pakko suositella vauvojen vanhemmille: kannattaa kokeilla näitä pisuhommia jo tälleen varhaisessa vaiheessa. Saattaa tehdä (ehkä – ainakin meillä kävi niin) vaipasta luopumisesta sitten jatkossa helpompaa!

Tai siis; mistänoistatietää.

Kommentit (57)
  1. Ahaa, ilmeisesti ihan tietämättä osuttiin esikoisen kanssa tuohon 8 kk herkkyyskauteen, kun silloin aloitettiin potalla istuskelu ja ei aikaakaan, kun kiinteät kamat tuli *aina* pottaan. Vähän oli jo ongelma ulkomaanreissulla, kun pottaa ei saanutkaan ihan joka kaupasta ostettua ja 3 päivän pidättelyn jälkeen lopulta löytyi. Kuopusta ei saanut potalle 8 kk iässä, kun oli jo vauhti päällä (käveli jo 8,5 kk) ja sisäsiistiksi oppiminen olikin sitten pidempi projekti.

  2. SIIIS MITÄ!? Voitko kuvitella! Eilen luin tämän postauksen ja ensin ajattelin että ”ei muuten varmasti toimi…”. No tänä aamuna heti herättyämme vein 6kk ikäsen pojanpollukan pöntölle ja mitä tapahtuu… PISSA TULI! Siinä vaiheessa tais kuulla naapuritkin, että meidän poika teki pissan pönttöön! 😀 Mut tää ei jääny tähän… Mentiin tämän iloisen tapahtuman jälkeen aamupuurolle ja puuron jälkeen ajattelin, että kokeillaanpas uudestaan pöntöllä käymistä. JA MITÄ TAPAHTUU… KAKKA!!! Sinne tuli isot kakat ja äiti ei voi kun olla ylpee lapsestaan ja kiljua ja kehua! 😀 Hahahah ja arvaa uskooko minua kukaan. Mut siis aivan uskomatonta. Jos tällä pystyn ainakin vähentämään vaippojen tuhlaamista, niin aivan satavarmasti kiikutan lasta vessaan kun kotona ollaan. Pienet on kotiäidin ilot! Kiitos ja kumarrus tästä postauksesta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *