Punk is not dead

Puutalobaby

Tai on se nyt.

Mutta kolme päivää se ilmeisesti tuossa mun lonkassa eleli ennen kuin sen huomasin.

Ja mikä pahinta: se tuli tuosta omalta pihalta. Joel sai viime kesänä myös siitä yhden, mutta sen olisi voinut ehkä laittaa sattuman piikkiin. Mutta nyt minullakin.

*******

En oikein tiedä, miten asiaan suhtautua. Meillä on paljon punkkeja mökillä - Joelilla (avojalkamies) oli yhtenä kesänä 17 punkkia, minulla on ollut pari. Mutta että omalla pihalla. Just kun ehdin iloita, että tuossa pehmeällä nurtsilla on Silvan mukava muksahdella.

Nurtsileikkien loppu?


Itse olen jotenkin päässyt sellaisen punkkiällötyksen yli - kammoan hämähäkkejä ja pelkään amppareita paljon enemmän. Punkit sen sijaan ovat sellaisia aika avuttoman näköisiä miniönniäisiä. Mutta kun ne punkit voivat olla oikeasti vaarallisia. Pitääkö meidän nyt alkaa boikotoida tuota nurmikkoaluetta...? Buhuu.

Annatteko te muut lapsenne leikkiä nurmikoilla, jos on tiedossa, että siellä on ollut punkkeja...?

Voiko nurmikolle tehdä jotain punkkien määrän minimoimiseksi?
(ruohonleikkuu on ainakin ohjelmassa mahdollisimman pian - auttaako se yhtään?)

Apua!

Kommentit

Mari T. (Ei varmistettu)

Iuiuiu, mä niiiiin pelkään punkkeja, vaikka meidän perheessä kenelläkään ei ole niitä koskaan ollut. Katsoin kerran tv:stä punkkidokumentin jossa seurattiin borrelioosiin sairastuneita, ja toivon hartaasti etten minä tai kukaan koskaan joutuisi kärsimään kyseisestä taudista!! Oikeasti ne oireet oli niin hirveitä osalla potilaista että oksat pois. Kollega kertoili jo monta viikkoa sitten että niiden koiralla oli ollut ensimmäinen punkki kuononpäässä, eli tästä se pelkokausi taas alkaa :((

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, ne on kyllä niin hurjia tauteja...

Meillä Joelilla on rokotus - itse en voinut ottaa, kun imetän. Ja Joel se meidän punkkimangneetti on... Mutta se rokotehan suojaa vain siltä aivokuumeelta, ei borrelioosilta. Nyt pitää sitten tarkkailla tuota lonkkaa, että tuleeko sitä punaista rinkulaa.

Ärsyttävän kauan sen punkki ehti kyllä oll tuohon kiinnittyneenä, en tajua miten en huomannut sitä aiemmin. Tavallisesti ollaan huomattu jo heti saman tien. Mökillä tehdään "romanttinen punkkitarkastus" (lue: siitä on romantiikka kaukana, kun taskulampun avulla syynätään sentti sentiltä toistemme yksityiset osat) joka ilta...

Punkeilta ei voi varmaan 100% oikeen suojautua, niitä kun saattaa olla mökeillä, puistoissa jne. Jostain oon lukenut että esim. liukkaat sukkahousut ois sellaiset jotka estäis punkkien tarttumisen, samoin jos laittaa sukat lahkeiden päälle. Nämä kyllä varmaan tiesitkin.
On myös jotain punkkeja karkottavia voiteita, en vaan tiiä että miten niitä voi lapseen käyttää :) Esim. tämä http://www.punkkistop.fi/

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tätä punkkistoppia mekin ollaan käytetty mökillä - täytyypä selvittää, minkä ikäiselle niitä voi käyttää.

Ehkä sekin vois auttaa, jos Silvalla olisi leikkiessä sukkahousut jalassa. Liukkaat sellaiset lastensukkahousut ei tietysti ole, mutta ei kai ne varmaan siitä läpikään mene... Toisaalta kun tuo mini-ihminen on niin mini, niin kyllähän ne nopeasti kiipeävät. Niin kuin minullakin oli kiivennyt lonkkaan asti, yhh.

HooKoo (Ei varmistettu)

Nurmikon pitäminen lyhyenä auttaa varmasti ainakin jonkin verran. Punkkeja on lähes joka puolella, jossa kasvaa heinää, joten ei lapsia pysty niiltä missään oloissa täysin suojaamaan, ellei sitten lopeta ulkoilua tyystin. Turhan hysteeriseksi ei kannata ruveta, aiheuttaa vaan turhaa ahdistusta, joka ei auta asiaa. Runsaspunkkisella alueella laitan lapsille pitkähihaiset housut ja lahkeet sukanvarsien sisään. Tietysti punkkialueella voi pitkään heinään menemistä välttää jos mahdollista. Lisäksi kesällä kannattaa tehdä perinpohjainen punkkitarkistus joka ilta.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, nurmikonleikkaus edessä siis! Myös se viime kesän punkki (joka tarttui siis Joeliin omalta pihalta) tuli silloin, kun nurtsi oli pitkänä...

Joo, musta kans tuntuis vähän älyttömältä, jos ei voisi lasta päästää nurmikolle kesällä ollenkaan. Ihan turhaan olisi tuo oma piha :)

Mammara

Muakin pelottaa punkit! Meidän koirilla ei ollut koskaan ollut punkkeja, ennen eilistä. Toisella pönötti punkki niskassa. YÄK! Vaikka koirat ei nukukaan meidän kaa (enää lapsen tultua) samassa sängyssä, silti ne välillä käy siellä pyörähtää ja kaikki sohvat ym. on yhteisiä paikkoja. Sainkin sitten megasuperällötyskohtauksen, kun ajattelin et onko se koiramme punkki hengannut irti kantajastaan jossain meidän vällyissä. Mutta joo, kylläpä se lapsi tai minä tai mies, voidaan semmoinen ihan itsekin saada pihalta. 

Nooh, muina punkkiasiantuntijoina, pistin z-punkkipihdit miehen kauniiseen käteen, ja pakotin sen ottaa koiralta punkin pois. Mun tehtävä oli kertoa miehelle, mitä pitää tehä, ja pitää koirasta kiinni! :D  Toisaalta se kiinnipitäminenkin oli tosi ällöö, kun mun käsi oli aika lähellä punkkia! Nössö olen, sanon ma. ;)

Eikai sitä nurtsilla hengailua voi kesällä välttääkään, on se niin parasta!

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä on kans mökillä punkkipihdit, mutta tuon omani nyppäisin irti tavallisilla pinseteillä. Meinasi kyllä vähän paniikki hiipiä, kun en meinannut millään saada sitä irti (oltiin Silvan kanssa kahdestaan koton). Mutta sitten psyykkasin, että hei se on ollut siinä monta päivää, ei tässä nyt pari minuuttia enää mitään eroa tee :)

Nurtsilla hengailu = parasta kyllä silti!

phocahispida

Jos haluaa hifistellä niin vaatteissa nukkapintaisia kankaita on syytä välttää, koska ne keräävät punkkeja herkemmin kuin sileät. Vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita kuin tummista. 

Viimeistään illalla tai vaikka ulkoilun päätteeksi on hyvä tarkastaa vaatteensa ja ihonsa (erityisesti taivealueet) – varsinkin lapsilla myös hiuspohjan tarkastaminen on olennaista.

Jos kissa käy ulkona ja Silva tykkää kiehnätä kissan kanssa, punkkihäätö olisi hyvä tehdä karvakamulle. Meillä ainakin punkit tulevat sisälle asti koiran muhkeassa turkissa, jos punkkikarkotus on unohdettu tehdä.

En muista, minkä ikäiselle voi antaa sen puutiaisaivokuumerokotuksen...
Tosin rokotus on paikallaan lähinnä alueilla, joissa tautia on liikkeellä. (kartta)

 

Borrelioosi on punkkien levittämistä taudeista varmaan se olennaisempi ottaa huomioon. 
Suomessa sairastuu vuosittain borrelioosiin noin 2 000–3 000 ihmistä.Jos punkki päsee puraisemaan, puremakohtaa on hyvä tarkkailla. Tavallisin tartunnasta kertova oire on myöhemmin pureman ympärille ilmaantuva punoittava ihonmuutos, joka ilmaantuu noin viikon kuluessa puremasta. Punoitus saattaa olla myös niin hailakkaa, että sitä tuskin huomaa. Viikon parin kuluessa voi alkaa ilmaantua esimerkiksi flunssan kaltaisia oireita ja vaeltavia nivelkipuja. Alkuvaiheessa borrelioosia voidaan hoitaa tehokkaasti antibioottikuurilla. Lääkekuuri tulee aloittaa nopeasti ihonmuutoksen toteamisen jälkeen. Tauti voi olla aluksi oireeton, mutta toisinaan esiintyy kuumetta ja päänsärkyä. Kuukausia myöhemmin voi kehittyä muita oireita, joista tavallisimpia ovat neurologiset taudinkuvat kuten kasvohalvaus ja aivokalvontulehdus. 

Yh, punkit eivät ole ystäviäni.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, mulla on kans useammalla ystävällä/tutulla ollut se punainen rinkula, ja siihen on sitten vaan saatu antibiootit. Tuleekohan se punainen rinkula aina - ts. voikohan luottaa siihen, että jos sitä ei tule, tartuntaa ei ole tullut...

Ja kaikki punkithan ei tietty niitä tauteja kannakaan, mutta yllättävän yleisiä ne kyllä on.

Emminen (Ei varmistettu)

Ei tule aina rinkulaa, vaan voi tulla vain noita flunssan kaltaisia oireita ja nivelkipuja.

inhottavia ällö punkkeja.. tuli oikeen puistatus kun ajattelenkin asiaa..
se on kissan punkkikarkoitus edessä täällä(kin)..

phocahispida

Hahah, kun kirjoitin megakommenttia niin tuli jo sata ennen sitä. :D

S ja J 11kk (Ei varmistettu)

Mun käsittääkseni borrelioosi voi tulla vaikka ei ole tullut rinkulaa. Antibioottikuuri pitäis
saada tosi nopeasti, kait parin viikon sisällä, jotta siitä ois suurin hyöty. Mä vihaan punkkeja, kaikki ampiaiset sun muut menee, koska ne ei oo oikeesti vaarallisia. Miten voi
punkkeja olla keskellä kaupunkia, Helsinkiä, en tajua. Täällä Herttoniemessä niitä kyllä on, sen tiedän siitä kun koiraan tarttuu ilman punkkipantaa useita päivässä. Ois ihan
hirveää, jos lapselle tulisi punkki :(

Kristaliina
Puutalobaby

Mun käsittääkseni niitä alkaa kai olla ihan ympäri Helsingin - tuttu sai ihan keskustan puistosta (en muista, mikä puisto...) punkin viime kesänä... Ne on kai levinneet ihan kamalasti viime vuosina - ja nopeasti. Uhh.

jjonaa

Yh, ite vihaan ja pelkään punkkeja ihan sikana. Oon myös miettinyt että miten kummassa sitä suojais neidin niiltä inhottavan pieniltä ötököiltä, mutta enpä oo oikein mitään keksinyt. Pitää varmaan vaan tarkkailla ettei neidistä niitä löydy...

Kristaliina
Puutalobaby

Joo kantsii tarkkailla - etenkin jos on ollut ulkoleikeissä jossain nurmikolla! ...ja itseään kans!

poppis

Hyvä pointti tuo "itseään kanssa". Mulla kävi viikko sitten näin: http://pikkuliten.blogspot.fi/2013/05/punkki-prkl.html

Punaista rinkulaa ei näy, mutta kaikkialta kolottaa. Luulosairautta varmasti ilmassa ;)

S ja J 11kk (Ei varmistettu)
Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos linkistä!

Minttu T. (Ei varmistettu)

Nurmikko lyhyeksi, kissalle punkkikarkote ja lapselle pitkät housut. Itse varmaan kävisin hakemassa varmuuden vuoksi antibiootit, jos itsestäni punkin löytäisin. Parempi sekin kuin borrelioosi. Hyi.

Kristaliina
Puutalobaby

Mä kans vähän vilkuilen tuota mun "punkkikohtaa" vähän epäillen... No mutta toisaalta Joelissa on ollut niin paljon punkkeja, että siihen on vähän tottunut. Mutta menen kyllä välittömästi lääkäriin, jos rinkulaa tai muita oireita ilmenee.

Mutta nurmikko lyhyeksi, jokapäiväiset tarkistukset ja pitkät vaatteet - joo!

Liisa
Osasin!

Hyihyihyihyi... Meidän pihassa on myös punkkeja. Aiempina vuosina niitä on löytynyt naapurin lapsista ja tänä vuonnakin jo naapurin koirasta yksi, joka on varmuudella tuolta omalta nurmikolta. Vaikka olen aika hyönteiskammoinen ja borrelioosi pelottaa vieläkin enemmän, annan Ilon kuitenkin leikkiä pihalla. Yritän vain iltaisin tarkistaa ihon huolella, mutta se menee aika luonnostaan, koska joka ilta hän tässä kuitenkin hetken aina vilistää ilkosillaan. Tosin tuo oli mulle aivan uusi asia, että ne tosiaan saattavat kulkeutua sisälle myös vaatteissa ja ehkä jonkin verran kulkea asunnossa? *puistatus*

Noista rokotteista ja pihdeistä pitäisi ottaa selvää vähän paremmin. Naapuri kyllä oli sitä mieltä, ettei erityisiä punkkipihtejä tarvita vaan otukset voi poistaa tavallisilla pinseteillä vetämällä. Itsehän en ole koskaan törmännyt punkkiin, joten en oikein osaa ottaa kantaa.

Kristaliina
Puutalobaby

No mä tosiaan nyppäisin tämän irti tavallisilla pinseteillä, ja tuntui lähtevän. Mutta apteekeissa on kyllä joitain erilaisia vimpaimia tähän hommaan. Ainakin niillä "peruspunkkipihdeillä" lähtee mun mielestä tosi hyvin.

Joo, kotieläimissähän niitä tietysti kulkee. Tshih mäkin olin ajatellut, että koirat niitä tietysti kuljettaa, mutta ei ollut tullut mieleenkään, että myös meidän siisti sisäkissa Tiikeri. Heh, mutta ulkonahan se nykyään käy (vaikkakin tosi varovasti ja vähän) eli se siitä punkkivapaudesta...

Mä kans en ollut nähnyt punkkia ennen kuin alettiin mökkeillä tuolla Joelin vanhempien mökillä. Siellä niitä on paljon. Ja nyt viime vuosina tosiaan täällä Helsingissäkin, uhh.

Kielonen (Ei varmistettu)

Punkkipihdit on siitä hyvät, että niillä saa tukevan otteen punkista. Punkkihan tulisi irrottaa kiertämällä, eikä vetämällä, jotta koko punkki oikeasti irtoaa, eikä siitä jää osia ihoon.

Itsessäni on ollut yksi punkki (lonkassa myös). En siitä suuremmin hötkyillyt, lähinnä pidin silmällä, ettei tule mitään ihoreaktioita ja ihan kunnialla siitä selvisin.

Koirissa punkkeja on koko kesän (varsinkin vähän pitkäkarvaisimmissa). Joka päivä saa tarkistaa ja kiertää irti.

EevaE (Ei varmistettu)

Ei kannata hysterisoitua vaikka ällöjä ja jopa vaarallisia ovatkin. Tärkeää on tarkistaa punkit joka päivä ja irrottaa kiinnittyneet punkit mahdollisimmanhellävaraisesti, sillä jos punkin puristaa esim. Pinseteillä rikki, taudin siirtymistodennäiköisyys kasvaa mikäli kyseinen punki kantaa borrelioosia. Suosittelen hommaamaan apteekista semmoisen luottokortinnäköisen punkinirrottimen. Kortin kulmassa on lovi joka ujutetaan punkin alle ja punkki irtoaa korttia liu-uttamalla. Kapistus kulkee kyös kätevästi lompakossa mukana. Kiitos kivasta blogista!

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tuollaisia mä oonkin apteekissa nähnyt! Meillä on ollut mökillä sellaiset "tavalliset" punkkipihdit - ehkä täytyy nyt vähän katsella apteekissa, että mitkä hankkii kotiin.

katja.t

Kammoan myös itse punkkeja, vaikka onneksi ei ole ikinä ollut kiinni yksikään. Koirassa sen sijaan oli ennen paljon, todella paljon. Sitten luin että valkosipulitabletit saavat punkit kaikkoamaan koiran ja myös ihmisen ympäriltä.

Koiralla aloitettiin kuuri pari-kolme viikkoa sitten eikä yhtään niljaketta ole näkynyt vaikka kaikki puskat on könytty läpi. Viime vuonna suunnilleen näihin samoihin aikoihin oli ollut kiinni jo varmaan lähemmäs kymmenen. Mietittiin että itsekin voisi alkaa niitä syödä, ihan varmuuden vuoksi. En kyllä tiedä voiko valkosipulia antaa pienelle lapselle, ja jos voi niin kuinka paljon.

Blogini jutusta voit kuitenkin lukea enemmän aiheesta.  :)

Kristaliina
Puutalobaby

Ai niin, tuo valkosipuli! Joo, se ruokavalioon heti (tai no onkin jo - me tykätään siitä hurjasti. muttta vielä enemmän) kiitos vinkistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ne on kaameita ötököitä. Meillä pihassa kans runsaasti punkkeja, koiralle laitoimme taas myrkyt niskaan ettei siihen tarttuisi niitä ainakaan niin paljoa koska talossa asuu myös vauva. Mietinkin että uskaltaako kesällä miten laskea lasta maahan. Sen oin huomannu että nurmikon leikkaus vähetää niitä ainakin hetkeksi (tai sit niiden on hankala tarttua sieltä lyhyestä nurmesta matkaan)

Kristaliina
Puutalobaby

Hih Joelille kyllä kans nyt napsahtaa nurtsinleikkuuhomma kesän "duuneiksi" :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ent. Kahden äiti :) en jaksa kirjautua puhelimella sisään :)
Mut asiaan, nurmikko pitäkää lyhyenä, punkit ei viihdy lyhyessä heinässä ja laita silvalle sukkahousut tai sukkalukko eli sukat lahkeitten päälle. Suosittelen vielä että käyttää punkkipihtejä mieluummin kun pinsettejä, pinsetit saattaa katkasta sen punkin ja sit sitä iholle jäävää osaa on enää tosi hankala saada pois.
Toi aivokuume mulla pelottaa hirveesti, lähipiiristä kuoli kaks vuotta sitten eräs punkinpuremaan, oli kerenny rokotteesta ottaa ensimmäisen osan...

Kristaliina
Puutalobaby

Voi hurjaa, pahoitteluni läheisesi vuoksi.

Joo, pihdit pitää selvästikin hankkia kotiinkin. Mä yritin ensin hätäpäissäni raapia sitä irti kynsin (huono idea! huono idea!), mutta onneksi tajusin sitten etsiä edes tavispinsetit. Näyttäisi siltä, että se olisi nyt lähtenyt kokonaan, mutta täytyy seurailla tilannetta...

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän lapsissa on punkkeja joka kesä ja itsekin olen borrelioosin sairastanut. Punkkitarkastus JOKA ilta, ja nurmikko lyhyeksi. Borrelioosin kotitestejä on muuten nykyään apteekeissa myytävänä. Ja lääkäriin mieluummin liian usein kuin ei ollenkaan. Eläinten osuudesta olikin jo juttua. Mutta ehdottomasti annan lasten möyriä ulkona ja rakentaa majoja pusikoissa - ei tänne maailmaan ole tultu neljän seinän sisään kuplamuoviin nököttämään! Pitkähihaisia ja lahkeisia vaatteita kannattaa lapsilla suosia, mutta kyllähän nuo isommat muksut riisuu liiat vaatteet päältä, kun tulee leikeissä kuuma. Eli jäljelle jää PUNKKITARKASTUS JOKA ILTA hammaspesun yhteydessä. Kun se on rutiini, sen muistaa.

Kristaliina
Puutalobaby

Tuo rutiinin muistaminen on kyllä ihan totta! Meilläkin on tosiaan mökillä aina se "romanttinen punkkitarkastus" - täytyy varmaan ottaa se tavaksi kotonakin. Ja muksu on helppo tarkistaa aina vaipanvaihdon yhteydessä.

Kristaliina
Puutalobaby

Ai niin tuosta borrelioosin kotitestistä: me yks kesä innostuttiin, kun nähtiin apteekissa sellaisia - mutta sitten ne olikin sellaisia, että ne ois pitänyt tehdä aina ko. punkille. (eikä ko. ihmiselle) Todettiin, että menee aika mahdottomasti - punkkeja kun Joelissa oli sinä kesänä se 17 kpl... Aika monta testiä ois saanut tehdä :) Joel sit tosiaan otti sen rokotteen (joka suojaa kylläkin vain siltä toiselta, ei borrelioosilta).

Ehkä sellainen testi olisi käyttökelpoisempi silloin, jos punkkeja tulee vain tuo 1-2 kesässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Annan kyllä lasten leikkiä, oli punkkeja tai ei. Ihan kamala lapsuushan siitä tulis jos ei sais puskissa rymytä. Ite oon ottanu tavaksi riisututtaa lapsilla ulkona olleet vaatteet pois ja ennen päiväunille sekä iltaunille menoa vilkasen läpi ettei mitään kipittele pitkin ihoa. Inhottavia otuksia ovat, mutta hysteriaan en oo ajatellu tämän takia vaipua.

Kristaliina
Puutalobaby

Mä oon kyllä samaa mieltä, ei kai sitä nyt kesää voi sisätiloissakaan viettää punkkeja peläten. Ja ois hölmöä jättää käyttämättä omaa kivaa pihaa. Mutta joo täytyy vaan tehdä noita "vaatekikkoja" ja tarkistaa joka päivä punkkitilanne.

myykkis (Ei varmistettu)

kissoille saa punkkipantoja, varmaan apteekista (kotikotona käyttävät, oma ei tarvii kun ei ulkoile). ei oo punkkeja kiinnittynyt kun panta on käytössä. se on sellainen vihreä ja pahanhajuinen. :) pihan punkeista sen verran, että punkit viihtyy nimenomaan korkeassa heinokossa ja risupusikoissa. sieltä korkeelta on helpompi hyppiä elukoiden ja ihmisten kyytiin. eli jos nurtsin pitää ihan lyhyenä, pitäisin epätodennäköisenä että niitä punkkeja sinne juuri eksyy. sitten jos päätyy kahlaamaan heinikkoon, niin suosittelisin punkkitarkastusta sen jälkeen _heti_, ei vasta illalla. jos se ei ehdi kiinnittyä, niin ei siitä mitään tautiakaan saa.

Kristaliina
Puutalobaby

Vihreä ja pahanhajuinen panta meidän Tikrulle siis! :)

Vierailija H (Ei varmistettu)

Nurmikko lyhyeksi, vaaleat vaatteet (huomaa paremmin) ja punkkitarkastukset joka ilta. Oulunkylässä vilistää ihan hirmuisesti punkkeja tällä hetkellä, tosi yökköä :( Mutta jos on yhtään viimeisiin kolmeen-neljään kesään verrattavissa, niin toukokuusta kesää kohden helpottaa ja sitten taas elokuussa on pahempi. En tiedä, onko tässä mitään tosiasiallista perää, mutta meidän arkihavaintojen perusteella loppukevät-alkukesä ja ihan loppukesä ovat pahimmat. Joskus on saattanut mennä kesä-heinäkuu niin, ettei ulkoilevassa kissassa ole ollut yhtään punkkia, vaikka toukokuussa niitä on saanut metsästää joka ilta turkista.

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä on ihan samanlainen havainto! Että toukokuussa sitä on, että eäääääh, kamala punkkikesä edessä. Sitten sen jotenkin "unohtaa", mutta elokuussa alkaa taas vilistää. Ai ja silloin on tietty myös hirvikärpäsaika. (mökillä) Yhh.

HeliP (Ei varmistettu)

Mulla oli pari vuotta sitten punainen leviävä rinkula reidessä ja sain siihen antibiootti -kuurin koska näytti punkin puremalta, vaikka en siinä kiinnittynyttä punkkia ollut nähnytkään. Lääkäri tuumasi että antaa mieluummin sen kuurin heti, kuin ottaa riskin että tulee niitä vakavampia oireita. Olin liikkunut metsässä muutamia päiviä aikaisemmin, mutta varmaan niitä on kyllä tässä pihassakin. En tiedä jättääkö mikään muu öttiäinen punaista rinkulana leviävää jälkeä.. Vuoden ikäiselle koirallemme pitää varmaan punkkipanta nyt laittaa... (ja kaiken lisäksi luin tänään tuon koiran madottamisen tiimoilta, että ne ihanaiset koiran suolinkaisetkin voi ihmiselle tarttua, yyh..) Tulin jälleen siihen tulokseen, että tieto lisää tuskaa!

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tällaisia on ollut meilläkin lähipiirissä - ja antibioottikuuri on kyllä heti annettu. Eli heti kyllä punaisen rinkulan kanssa lääkäriin! (paitsi ööh ehkä talvella :) )

Kristaliina
Puutalobaby

(ja jos se ei ole fritsu)

ekoemo
ekoemo

Ounou. Just oltiin landella ihastelemassa rehottavaa pitkänurmista pihaa. Ensi kesänä meidänkin ukkeli temmeltää siellä. Siispä täältä hyvät vinkit käyttöön: Ruohonleikkuri , valkosipuli ja liukkaat sukkahousut! Eläköön tiedonjako blogeissa! Ja toivottavasti kaikki te ja me jälkikasvuinemme säästytään punkeilta.

Kristaliina
Puutalobaby

Hehhhee, mä heti kuvittelin ukkelisi siellä liukkaat sukkahousut jalassa ruohonleikkurin kanssa (ja sellainen vampyyrinestovalkosipuliseppele kaulassa) temmeltämässä :D

Rynttyliisa (Ei varmistettu)

Mun on pakko antaa mukuloitten juosta siellä punkkien joukossa, eihän niitä voi sisälläkä pittää. Joka päivä niitä punkkeja löytyy, harvemmin ne kuitenkaan pääsee puremaan, onneks ne ettii paikkaans aika kauan. Iltasin ennen nukkumaan mennoo tehrään punkkitarkastus kaikille. Onneks kohta helpottaa, punkit ei kestä hellettä. Jaa mut, jos helteitä ei tuukkaan...
Mää kirjotin kans punkeista tuala:
http://rynttyliisa.blogspot.fi/2013/05/perhanan-punkit.html

Kristaliina
Puutalobaby

Hei kiitos linkistä blogiisi - hih ja mä meinasin otsikoida tän jutun ihan samalla tavalla :)

Ai oisko tosiaan niin, että heinäkuun helteet (ha - toiveajattelua?) ois niille liikaa...? Mäkin oon kyllä mökillä tosiaan ollut huomaavinani tuon...

Cpop

Meidän perheessä on tainnut kaikilla olla punkkeja ja niiden nyppiminen on aika tavallista touhua, koska meidän entinen laiska kollikissa keräsi niitä yhden päivän aikana kymmeniä löhöillessään ulkona.

Punkit tosiaan viihtyy pitkässä heinässä, koska siellä se maan"pohja" on viileämpää ja kosteampaa, joten jos haluaa vältellä pihapiirin punkkeja niin kannattaa pitää ruoho lyhyenä&vältellä päästämästä lasta sellasiin varjoisiin pusikkoihin turhan paljoa. Muutenkin punkit on sellaisia kosteikko eläjiä jotka ei viihdy kuivassa/kuumassa paikassa oikeastaan ollenkaan.

Ihan turha kuitenkaan ulkoilua on lopettaa punkkipelossa, minä olen aina ollut erittäin luonto/pusikko ystävällinen lapsi ja elämäni aikana on tainnut olla 3 punkkia. Äidilläni on todettu verestä borrelioosa erään toisen sairauden tutkinnan yhteydessä, mutta se ei ole vaikuttanut hänen elämäänsä mitenkään.

Tarkistakaa vaan lapsi aina läpikotaisin esim. iltatoimien yhteydessä, jos olette ulkoilleet. Ja mikäli punkkeja löytyy niin poistaa punkin mahd nopeasti (oikeaoppisesti pihdeillä/punkin poistajilla, ettei ne oksenna/jää pää ihon sisään) ja pitää silmällä purema kohtaa. Meille tk:ssa sanottiin joskus että mikäli puremakohdan ympärille tulee punainen rinkula niin pitää mennä tutkimuksiin mahd. nopeasti.

Ainiin ja yksi riskitekijä teillä on tosiaan sitten kissa, koska ne voi kantaa turkissaan jonkinmoista punkkiarmeijaa jotka saattaa tipahdella ja sitten tarttua myös teihin. Meillä kissat nukkui kesälläkin sängyssä, mutta pidettiin tiukasti päiväpeitot päällä(laidat sisään, ettei kissa pääse mönkimään sieltä sinne peiton alle)niin mahdolliset tippuneet punkit ei sitten päässyt sänkyyn väijymään.

Cpop

Siis päivisin ne päiväpeitot :D Ei yöllä. Ja meidän kisulit ei ilmojen lämmetessä ole nukkuneet sisällä ollenkaan joten siihen en oikein osaa sanoa mitään erityistä..Pitäisi vaan saada yöksi kissat pysymään poissa sängystä missä ihmiset nukkuu.

Pages

Kommentoi