Puutalon pihakukkia (tunnistustehtävä)

Puutalon pihalla kasvaa paljon-paljon kukkia. Osa jopa kukkapenkissä.

Olen vähitellen oppinut tunnistamaan… …pionin. No mutta kehitys alkutilanteeseen nähden on kuitenkin huomattava.

Katsokaa ja ihailkaa – puutalon pioni:
(onhan tuo pioni?)

pionit.JPG

Ja sitten on myös nuo siniset nätit – vaikka en sinisistä kukista noin erityisesti tykkääkään. Kurjenmiekkoja?

sininen.JPG

Ja! Viime kesänä äitini… (kröhöm) …avusti puutarhatöissä ja jostain syystä repi puolikkaan kukkapenkin kokonaan paljaaksi. Tuntemattomaksi jääneestä syystä. Istutin siihen sitten itse lisää pioneja, ja kyllä: nyt ne vaan siinä kukkivat!!!

omat pionit.JPG

Wohoo! Itse tein. Törkkäsin taimen maahan eikä se edes kuollut.

Istutin myös tuollaisia joitain liljoja (?), joiden aukeamista vielä odottelen, ja sitten tuollaisia… jotain muuta – nuo taustan ruohotuppaan näköiset. Niillä oli joku tuttu nimi, mutta en mä sitä nyt enää muista:

lilja.JPG

Ajatelkaa – kaikki viime kesänä istutetut siis edelleen hengissä!

Nooh, kukkapenkissä on kyllä omat haasteensa tällaiselle tumpeloviherpeukalolle – niistä ehkä myöhemmin erikseen. Mutta nyt oikeastaan ajattelin kysyä teiltä tunnistamisapuja! Löytyisikö taajuudelta jotain osaajaa näistä mysteerikasveista…?

Ensinnäkin: tunnistaako joku sen japaninlyhty…öööh lyhtykoison? Niitä ilmestyy syksyisin aina sinne tänne enkä haluaisi vahingossa päätyä niitä kitkemään. Näyttäisikö tämä siltä?

kello.JPG

Sitten täällä kasvaa myös tällaista vähän niin kuin punaista apilaa. Tämä näyttää mun silmään aika hauskalta. Onko se rikkaruoho – eli kitketäänkö – vai saako sen antaa kasvaa…? (edit: pihakäenkaali)

tumma apila.JPG

…ja tämä on aika varmasti roskakasvi – vai onko? Olin jo päristämässä trimmerillä tasaiseksi, mutta räpsäisin nyt sitten kuvan kuitenkin:

tuntematon1.JPG

Myös syreeniaidan juurella kasvaa… …kaikenlaista. Tai siinä kasvoi itse asiassa alkuun paljon vähemmän, mutta halusin mustan multapenkereen jotenkin vehreämmäksi ja olen nyt parin kesän aikana siirrellyt sinne kallionkoloista erinäisiä… …kasveja. Osa on lähtenyt leviämään, osa ei. Mutta näillekin olisi kiva saada nimet! Tunnistatteko?

Tällaista nättiä keltakukkaista (edit: maksaruoho) – ja taustalla tuollaista ”vihreäkukkaista” (edit: isomaksaruoho):

kivikkokasveja.JPG

…ja sitten tuollaista röpelöreunaista matalaa lehteä – mitäköhän se on?

kivikkokasveja2.JPG

Tässä on myös mielenkiintoinen kohta: viime kesänä tämä oli muistaakseni paljas, mutta nyt tuohon pukkaa kovasti lehteä – kivempi se kuin pelkkä musta multa. Lehteä pukkaa kuitenkin niin kovalla vauhdilla, että alkoi hirvittää, että onkohan tämä joku, mistä pitäisi hankkiutua eroon. Vai onko tuo ihan syreenin lehteä? Näyttää samalta paitsi että näyttää kuitenkin vähän eriltä: (edit: elämänlankaa ehdotettu – ei kuitenkaan kierry, joten luultavasti kuitenkin kevätkaihonkukka)

syreeniä.JPG

Seuraava tunnistesarja onkin sitten punaiset-kukat-joilla-ei-ole-nimeä. Hiekkalaatikon reunalla kasvaa ainakin kahta:
(Eiks toi olekin yksittäinen minttu tuossa seassa – niitä oli tuolla kohdalla viime kesänä ihan hurjasti; nyt ne ovat ihan hävinneet. Siirsin niitä kuitenkin viime kesänä sellaiseen kohtaan, johon ajattelin kerätä yrttejä kasvamaan – siellä niitä kasvaa nyt muutamia ja olen ymmärtänyt, että ovat ihan hyviä leviämään)

punainen.JPG

Kalliolla on myös puska tällaista:
punainen2.JPG

…ja syreenipenkin reunalla tällaista:

maustetta.JPG

Anyone?

Pienen (epätasaisen) nurmikentän lisäksi meillä on siis myös tuollaista kallioaluetta. Alkuun en siitä ollut kovin innoissani, mutta nyt olen huomannut, että sehän on oikeastaan tosi kaunis. Ja sitä paitsi sielläkin kasvaa kaikkea kivaa. Niin kuin… …jotain tällaista (edit: mehitähti):

kalliolla.JPG

Toi yksi taitaa olla yksinäinen orvokki. Seelan kukka <3

Aaaa joo ja vielä yksi! Unohdin (lue: en saanut aikaiseksi) myös trimmailla alkukesästä tuon seinustan, jonka heinikosta alkoi yhtä äkkiä kasvaa tällaisia… …yli-isoja kissankelloja? (edit: kurjenkello)

kelloja.JPG

 

Tunnistaako kukaan näissä kuvissa esiintyviä kukkia?

Kiitollisuudella otetaan vastaan erityisesti hihkaisut, jos joku noista on tyyliin joku megatuholainen, joka täytyy räjäyttää maan pinnalta avaruuteen.

Tai jotain. Mitä niille nyt tehdäänkin. Nyljetään?

Kommentit (41)
  1. Varjohiippa?
    18.7.2015, 16:39

    Hento, jossa on sydämen muotoiset lehdet voi olla varjohiippa. Kukkii aikaisin keväällä vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin.

  2. Heh, meidän talon seinustalla kasvaa kaksimetrisiä nokkosia. Oikeasti kaksimetrisiä, koska ne on mun miestä pidempiä. En ole ruvennut niitä repimään, enkä oikeastaan tiedä miksi. Ehkä on vaan jännittävää seurata, että kuinka pitkäksi nokkonen voi kasvaa. Näkyvätköhän ne jonain päivänä jo toisen kerroksen ikkunasta? Sitä odotellessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *