#pysähdynsuojatieneteen

Puutalobaby

Tiedätkö sellaisen liikennesäännön, että jos suojatien eteen on pysäköity tai pysäytetty ajoneuvo, joka peittää näkyvyyden suojatielle, ei sitä saa ohittaa pysähtymättä, ellei väliin jää suojakoroketta tai toista vapaata eli tyhjää ajokaistaa (lainaus: Wikipedia)...?

Ajoin äsken puoli neljän ruuhkassa Sturenkatua välin Kallio - Hämeentie, ja sen matkan aikana lähes parikymmentä autoa rikkoi tätä liikennesääntöä, suurin osa porhalsi ohi edes hidastamatta. Liikennerikkureiden joukossa oli kaksi bussia (joista toinen teki sen kahdesti) ja yksi rekka.

Mitä jos suojatiellä olisi ollut vaikkapa pieni koululainen kulkemassa? Tai hän:

Olen avautunut liikenneasioista ennenkin (mm. täällä), ja tämä sai nyt taas akuutisti vereni kuohumaan. Vaikka tämä ei nyt varsinaisesti tähän mun lapsiperheblogiskene-elämään kuulukk.... eiku kuuluupa: sehän kuuluu kaikkien meidän elämään! Siinä suojatiellä saattaisi olla kuka tahansa meistä - tai kenen tahansa meistä rakas läheinen!

Haluan siis tässä kohdassa käyttää tätä omaa blogitonttiani hyväkseni ja huutaa kovaan ääneen: suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä!

Täten minä lupaan, että noudatan tätä liikennesääntöä aina!

Vetoan sinuun: lupaa sinäkin!

#pysähdynsuojatieneteen

Kommentit

Kristaliina
Puutalobaby

No niinpä! Googlasin muuten tämän avautumiseni jälkeen sanoilla "lapsi kuoli suojatiellä". Ei ollut yksi eikä kaksi lopputulosta, mitä sieltä tuli.

HÖPÖTIN

Suosittelen Turkua! Täällä osataan, oikeasti. Muutin "maalta" (l. Forssasta) tänne viime syksynä ja alussa jäin joka kerta odottomaan sitä autoa.. Joka pysähtyi! Että jossain osataan ihan aikuisten oikeasti. :)

empuska

Kummia ne turkulaiset! Oli lievä kontrasti, kun turkulaisena asui viitisen vuotta Tampereella. Vieläkään uskalla ylitellä siellä katuja, ellei autoja ole mailla halmeilla!

Kristaliina
Puutalobaby

Kolme Turku-kehua jo, pakko siis uskoa eli vau - hyvä Turku!

HanKo
Running on Tofu

Mulla on kyl turkulaisten liikennekäyttäytymisestä hieman eri kokemukset. Toisaalta Saloon verrattuna täällä on autoilijat melkeinpä kohteliaita. :D

empuska

Mun salolainen serkku aina kummastelee turkulaisia ajelijoita. =D

Oma miellytävä kokemus johtunee just Tampereesta, koska jööses, ne painavat kaasua just silloin, kun oot ylittämässä katua! Pikkasen rasittavaa, kun joutui kierteleen katuja niin, että pääsi valoista yli juuri tämän takia.

En allekirjoita. Olen nimittäin  meinannut jäädä auton alle suojatiellä useamman kerran täällä Turussa.

Kristaliina
Puutalobaby

No nyt on Turku saanut sen verran miinusmerkkejäkin, että ei ehkä ihan voida sitä nostaakaan liikennekäyttäytymisen esimerkkikaupungiksi. Höh. Olisi ollut ihana ajatus, että jossain tämän maan kolkalla on paikka, jossa ihmiset ajaisivat nätisti :) Joo, utopiaa.

Elinabeth
Wislabon

Juuri eilen taluttelin pyörääni täällä Turussa kaksikaistaisen kadun yli, koska lähimmän kaistan pakettiauto oli pysähtynyt. Mutta viereiseltäpä paahtoi farmari ohi, oli kiire seuraaviin liikennevaloihin. 

Huomasin auton ajoissa vastapäisen talon ikkunan peilikuvasta ja tiesin varoa, mutta joku ajatuksissaan kulkeva (tai pieni koululainen äkkiä tien yli juostessaan!) olisi jäänyt alle.

Melkeen teki mielo vähän säikäyttää kuskia ja työntää pyöränkeulaa eteen... :/

Kiitos että muistutat! 

Vierailija (Ei varmistettu)

En voi yhtyä kehuihin. Autoilijoilla tuntuu olevan koko ajan kauhea kiire, puhutaan puhelimessa, syödään yms kesken ajon. Huoh. Varsinkin kulman takaa tulevia autoja saa koko ajan varoa. Liian monta lähellä piti tilannetta takana ja yksi osuma minuun ja lapsiini.

Hanna R.

Oih, suosikkiaiheeni. Duunipaikka on Mannerheimintien varrella ja välillä lounaalle lähtiessä tuntuu, että katua ylittää henkensä kaupalla. Oopperan nurkilla tuota suojatiesäännön rikkomista näkee  ihan jatkuvasti. 

annn (Ei varmistettu)

Kyllä!! Mun mielestä toi esimmäisen kommentoijan esiin tuoma "ei uskalleta pysahtya antamaan tieta koska vieresta vetaa kuitenkin joku taysilla ohi ja aiheuttaa vaaran" on aivan pöyristyttävää. Eli nykyään monet kunnolliset, pääosin sääntöjä kunnioittavat autoilijat VÄLTTÄVÄT SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMISTA, koska ajattelevat että muutkaan eivät noudata niitä. Erittäin huolestuttavaa kehitystä! Eli mielestäni nimenomaan säännöstä pitäisi pitää kiinni. Jos jotain kuitenkin sattuu, ei se ole sääntöjä noudattaneen vika, vaan sen joka jätti noudattamatta!

piupali (Ei varmistettu)

Musta tässä ei oo ihan siitä kyse että "siks ku muutkin". Vaan kun ei uskalla, ei halua aiheuttaa vaaraa. Ja joo, ei ole syyllinen, mutta lieneekö lohduttaa jos ylittämässä on pieni lapsi joka ei osaa varoa ja sattuu iso vahinko? Ihan oikeasti tää on totta ja ongelma.

annn (Ei varmistettu)

Juuri sitä tarkoitinkin. Eihän se pysähtyvä autoilija sitä vaaraa aiheuta?

Mun mielestä on tosi haitallista kehitystä, että ihmiset pikkuhiljaa alkavat ajatella tekevänsä väärin ja "aiheuttavansa vaaraa" jos noudattavat sääntöjä.

Kyllä tässä pitää syyttää niitä jotka eivät pysähdy. Vain ja ainoastaan niitä.

piupali (Ei varmistettu)

Emmä ainakaan syytä pysähtyjää. Tietenkään. Mutta toisinaan pysähtymisestä syntyy potentiaalinen vaaratilanne kun suojatielle on astumassa vaikka lapsi joka ei ymmärrä tarkistaa tuleeko muita autoja. Tää siis vain toteamusean, vailla mitään syytöstä pysähtymään kohtaan. Mutta henkilökohtaisesti Olen joskus jättänyt pysähtymättä jos tilanne vaikuttaa vaarallisesta, ihan vain siksi koska olen kokenut sen turvallisemmaksi. Eli tuolla aiemmasta tarkoitin sitä, ettei omaa tuskaa helpottaisi vaikka laillisesti ja myös täysin moraalisesti olisinkin syytön.
Mutta mun kohdalla nää pysähtymättömyyspäätökset (huh) on siis harvinaisia poikkeuksia, se vielä korostettakoon. :)

Kristaliina
Puutalobaby

Olennaisinta tässä on just mun mielestä se, että ei voi tietää, miksi toinen autoilija on pysäyttänyt. Näistä mun kokemista tämänpäiväisistä tilanteista toinen oli sellainen, että seisoin itse ruuhkakaistalla (Sturenkadun amiksen kohdalla) juuri suojatien edessä, ja vieressä oli kaista, joka veti. Siellä vihreät valot, niin autothan ampaisivat hurjaan vauhtiin vihreä valo kiiluen silmissään eivätkä ottaneet ollenkaan huomioon, että vetivät siinä kiihdyttäessään myös yli yhdestä suojatiestä, jonka edessä seisoi auto (minä) ja sieltä olisi ihan hyvin voinut olla (vieläpä koulun kohdalla) joku tulemassa.

Tässä tilanteessa meni siis suojatien eteen pysähtyneen auton ohi kymmenkunta henkilöautoa, kaksi bussia ja yksi rekka - hidastamatta. Muutama (3-4 autoa) kyllä pysähtyi tai melkeinpysähtyi ko. kohdalla.

Samaa tilannetta todistan usein tässä Arabian kohdalla Hämeentien isossa risteyksessä. Autoilijat olettavat, että viereisen kaistan auto seisoo suojatien edessä jonottaakseen eivätkä edes hidasta vaan ylittävät suojatien ja sen edessä seisovan auton vaan kiihdyttäen, jotta ehtivät omiin valoihinsa.

Osasinkohan nyt yhtään selittää tuota tilannetta...?

Ja sitten tänään myös kahdessa muussa suojatiekohdassa Sturenkadulla oli tätä samaa (joista jälkimmäinen tuo kuvassa näkyvän naisen tienylitys), mutta ei niin massiivisesti kuin siinä ekassa.

Anoonyminillitys ;) (Ei varmistettu)

Hyvä aihe ja loistava pointti, mutta ellei teillä ole ns. englantilaistyyppistä autoa (ratti "väärällä puolella" siis) niin tuo kuvaaminen ratissa, on se sitten kameralla tai puhelimella, on myös aika riskaapelia touhua :D Varovaisuutta ensi kerralla!

Ps. Tän ei ole tarkotus upota anonyyminillityskategoriaan, mutta vaikka olenkin blogin pitkäaikainen lukija, en ole aiemmin kommentoinut, ja nillitysvideosi oli niin loistava että siitä oli pakko ammentaa :D

Kristaliina
Puutalobaby

Hahahahaaaa mä tiesin, että tää anonyyminillitys tulee :) Ja ihan aiheesta. ...mut laitoin kuvat silti. Ratin takana valokuvaaminen on tyhmää, alkuperäinen tarkoitus itse asiassa ei ollut ottaa mitään blogikuvaa vaan spontaani ajatukseni siinä ruuhkassa seistessäni oli ottaa parin kaahanneen auton rekkarit ylös sillä tavalla. Mä olin siis täyspysähdyksissä molemmissa tilanteissa: ekassa kerrassa useita minuutteja paikallaan ruuhkassa ja tokassa odotin ikuisuuden verran tuota rouvaa, joka köpötteli yli :) MUTTA ratissa kuvaaminen on kyllä ei-ei, eli hyi minua :)

Kristaliina
Puutalobaby

...ja pakko tarkentaa, että näissä kuvissa näkyvät henkilöautot eivät sitten olleet niitä kaahaajia.

Turku on todella ihmeellinen paikka, koska täällä kaikki todella antavat tietä. Myös taksit, karvanoppaiset amisrassit ja muut ryhmät, joiden nimenomaan olettaisi ajavan ihan miten sattuu. Täällä myös hiljennetään päästämään yli siinä vaiheessa, kun jalankulkija räplää kännykkää jalkakäytävällä, eikä ehkä edes suunnittele ylittävänsä katua. Jaksan edelleen hämmästellä upeaa liikennekulttuuria! Sen sijaan Helsingissä tuota ei osata - vaikka jalankulkija olisi jo suojatiellä, kaasua painetaan. No, onneksi mulla on toimiva keskisormi kotipuolen reissuja varten.

 

hann (Ei varmistettu)

Nyt kun rupesin miettimään niin ihan totta että täällä Turussa annetaan tietä. Olen laittanut merkille, koska jos meidän 2,5 v kävelee itse niin me ylitetään tie niin hitaasti, että ihan nolottaa kun autoilija odottaa vaikka mun puolesta olisi voinut mennä ;) Kahden lapsen kanssa kun kulkee niin aina kyllä on auto väistänyt. Rupesi ihan liikuttamaan näissä imetyshormoneissan kun aloin asiaa pohtia, että nämä tuntemattomat autoilijat tekevät minun poikasilleni tietä. :')

Kristaliina
Puutalobaby

Ihan mahtavaa! Eli tämä on ilmeisesti jonkinlainen liikennekulttuuriasia; täällä Helsingissä tämä pysähtyminen on kyllä tosiaan ihan retuperällä...

annn (Ei varmistettu)

Aijaa, en olekaan huomannut että kaupungeissa on tässä asiassa eroja! Kerrankin täällä Turussa siis hyvin! Näen tällaiset liikennekulttuuriasiat tärkeinä ja jalankulkijana pidän oikeuksistani kiinni. Itsevarmasti astelen suojatielle.
Liikennekulttuurissa helposti käy niin, että "vahvemman oikeudella" jyrätään (eli sen jolla on tonnin painoinen teräskuori) toisten oikeudet ja liikkumistila. Syntyy käsitys siitä ettei sääntöjä oikeastaan tarvitse noudattaa...
(Ja tähän on turha kenenkään tulla nillittämään, että "mitä niistä oikeuksista jos on muusina asfaltissa", mikä on lähinnä loukkaavaa kielenkäyttöä)

Nellis (Ei varmistettu) http://vauvakuumeesta.blogspot.com

Minua ei jalankulkijana haittaa, jos minulle ei anneta tietä. Minun on helpompi pysähtyä kuin auton ja voin kyllä katsoa sopivan välin itselleni. Varsinkin liukkaalla. Kun ajan autoa, niin olen kuitenkin tosi skarppina, koska suojatielle se kävelijä saattaa tulla, koska hänellä on siihen oikeus ja minun on väistettävä. En siis tosiaankaan tarkoita, etteikö väistää pitäisi. Ja etenkin tuo on järkyttävää, ettei toisen suojatien eteen pysähtyneen auton viereen pysähdytä! Luojan kiitos kerran ei sattunut pahasti, kun olin tällaista tilannetta todistamassa. Siinä kulki isä, joka työnsi lasta rattaissa ja auto pysähtyi kuitenkin sitten ajoissa. Hilkulla kuitenkin oli.

maria000 (Ei varmistettu)

Häh, Turussa ei ainakaan keskustassa KOSKAAN autoilijat pysähdy suojatielle, en ymmärrä edellisiä kommentoijia! Tämä on jo surkuhupaisa vitsi ystävieni keskuudessa, raportoimme toisillemme pahimpia törttöilijöitä. Vaunutkaan eivät auta, monta kertaa olen melkein jäänyt alle, kun lapsen kanssa ylitän tietä ja olen tottunut helsinkiläiskuskien höveliyteen.

EmmiOlivia (Ei varmistettu)

No täysin samaa mieltä! Muutettiin Helsingistä kolme vuotta sitten ja kyllä täällä pelottaa liikenteessä huomattavasti enemmän kuin pk-seudulla. Sekä autonratissa että jalankulkijana. Niin ne vaan näkemykset eroaa toisistaan, vissiin kaikki turkulaistörpöt osunut mun reitille :)

Aasara
Kunnon Mamma

Lupaan! Tämä on yksittäinen raivostuttavin, sydäntäkylmäävin asia liikenteessä melkein joka päivä. En todellakaan uskalla ylittää katua (rattaiden kanssa tai ilman) ennen kuin olen vakuuttunut siitä että jokainen lähettyvillä oleva autoilija on hidastanut ja nähnyt minut.

Cpop

Miä asun ihan mualla ja täälläkin välillä törmää törttöilyyn liikenteessä. Ei tästä ole montakaan päivää kun vasemmalta tuleva auto pysähtyi suojatielle päästämään minut&lapseni yli ja oikealta tuleva vähät välitti siitä vaan posotti menemään. Yhden kerran yksi ukko ajoi melkein minun ja lapseni yli suojatiellä, kun ensin oli antavinaan mennä yli (hidasti ja melkein pysähtyi), mutta sitten painoikin kaasua!!? Sillä kerralla lämäytin voimalla auton peräkonttia (niin läheltä se meni), ettei varmasti jäänyt huomaamatta tollontyöt. Raivostuttavaa. Yleensä kommentoin näitä tilanteita myös lapselle, jos se vaikka opettaisi lasta pitämään liikennettä silmällä + ehkä käyttäytymäänkin sitten vähän paremmin. Itsehän siis en aja autoa ollenkaan, enkä sillä tavalla kaikkia sääntöjä tiedä, mutta ihan perussäännöt kuitenkin on opetettu jo ala-asteella, jotta sitten osattaisi käyttäytyä siellä liikenteessä jo ennen kun istutaan ratin taakse.

jutta-tatti-tatti (Ei varmistettu)

Ah, ihana ihana postaus, koska niin niin tärkeä! Aivan liian usein näkee, kun ohi vaan mennään ja lujaa. Kun ei edes puolet autoista pysähdy, niin se on oikeesti nyt vaan tosi surullista!

Lisämuistutuksena tähän olisi vielä paikallaan, ettei sitä autoaan tosiaan saa parkkeerata kiinni suojatiehen. Tarkemmin sanottuna, pitää olla vähintään 5m etäisyyttä. Ja täten aina jos auto on alle 5m päässä suojatiestä, niin siihen viereen tuleeeee pysähtyä ensin ja sitten vasta jatkaa turvallisesti ajamista.

Isoveli asuu Helsingissä ja kertoo aina kauhutarinoitaan. Ei ole kerta eikä kaksi, kun hän on pysähtynyt kotikadullaan suojatien eteen pysäköidyn auton viereen ja takana tuleva on kiihdyttänyt töötti pohjassa vastaantulevien kaistaa pitkin ohi...huaaah! :( onneksi (vielä) ei ole mitään sattunut kuitenkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sanokaas kaupunkiliikenteessä enemmän kulkevat, että saako suojatien päälle pysähtyä? Itse näkisin melkeinpä niin, että jos autot seisovat jonossa valoissa ja jono ylettyy kauempana olevalle suojatielle asti niin suojatien päällä jonottaminen on turvallisempaa kuin jättää suojatie kävelijöille vapaaksi jolloin juurikin sieltä autojen välistä voi kävelijä yllättäen hypätä eteen seuraavaa kaistaa tulevan eteen. Tämä siis koskien jonossa seisomista. Aivan eri tilanne on, jos autoilija pysähtyy suojatien eteen antaakseen kävelijälle tietä. Talviliikenteessä on lisäksi muistettava, että se viereistä kaistaa tuleva ei välttämättä edes tiedä suojatien olemassaolosta, kun kaistamaalaukset ovat lumen alla ja kadun reunassa suojatiekyltit usein jäävät parkkeerattujen autojen taakse piiloon, kun virheellisesti pysäköidään aivan suojatiehen kiinni. En siis tarkoita puolustella sääntöjä rikkovia autoilijoita, mutta muistuttaisin, että tilanne on välillä myös autoilijalle haastava ja epäselvä muiden autoilijoiden käyttäytymisen vuoksi.

Kristaliina
Puutalobaby

Näin niin kuin ihan tiukan sääntöpuolella suojatien päällehän ei saa pysähtyä - en ole ainakaan kuullut, että tuohon olisi mitään poikkeussääntöjä olemassa...

Itse kyllä joudun myöntämään, että joudun tätä sääntöä monesti rikkomaan. Tässä lähellä on sellainen risteys, josta ei yksinkertaisesti näe riittävän hyvin ennen kuin menee suojatien päälle. Silloin kyllä menen itse suojatien päälle ihan turvallisuussyistä, en nyt voi sokkonakaan liikenteeseen puskea...

 

 

LauraM (Ei varmistettu)

Helsingissä kannattaa omistaa kunnon itsesuojeluvaisto noissa tienylityksissä valottomissa risteyksissä & vähän valollisissakin. Ja muutenkin kun kyse liikenteestä. Päivittäin Tukholmankadulla tyypit vetää päin punaisia, joskus on tehnyt niin mieli mennä koputtelemaan kuskin ikkunaan, että ootko värisokea vai mitä. Haartmaninkadulla etenkin taksikuskit vetää rallia suunnilleen, inhoan ylittää tietä valottomasta risteyksestä, meen monesti risteykseen jossa valot. Tai tota kanssa juuri, että toinen pysähtyy suojatien eteen, toinen kuski ei ees mieti, että voisi edes hidastaa vähän, että ehtii pysähtyä tarvittaessa. Kerran oli tollainen tilanne, ylitän tietä että pääsisi ratikkapysäkille; toinen pysähtyy, toinen hyppää jarrun päälle kun lähen ylittämään tietä ja tajuaa vasta silloin, että tää toinen kuski oli pysähtynyt päästämään ihmisen tien yli. Oon tosi varovainen suojateiden suhteen, tosiaan kun ei tiiä mitä autoilija meinaa, ja kerran säikähdin aikas hyvin, kun joku valopää oli pysäköinyt auton ihan suojatien viereen; katson kyllä kumpaankin suuntaan, mutta auto oli tulossa siitä suunnasta, johon en kunnolla nähnyt ton parkkeeratun auton takia, juuri silleen etten nähnyt sitä. Auto viistää mun jaloista varmaan muutaman sentin päästä.. Joskin kun miettii, oli sillä kuskilla liikaa nopeuttakin keskusta-alueella. Joskus varmaan joku mulle tietä antava meinaa, että eikö toi koskaan ylitä tietä, mutta en haluaisi jäädä auton alle, haluan tietää että toisesta suunnasta ei tuu autoja tai se autoilija on tajunnut mutkin, että se olisi pysähtymässä.

plks (Ei varmistettu)

Ajan työkseni raitiovaunua, ja näen näitä tilanteita päivittäin. Eniten v*tuttaa tilanteet, joissa raitiovaunu on pysähtynyt pysäkille, pysäkin edessä on suojatie, kaistojen välissä keltainen kaksoissulkuviiva (OHITUSKIELTO!), ja vasemmalta pyyhältää joku todella kiireinen ohi (yleensä taksi). Vielä ei ole minun vaunun edessä jäänyt ketään alle.

Täytyy bussi- ja rekkakuskien puolustukseksi sanoa, että ko. ajoneuvoissa, kuten raitiovaunussakin kuljettaja on paljon korkeammalla, kuin henkilöautossa, jolloin matalien henkilöautojen ylitse näkyvyys suojatielle on parempi (plus, että isoa vehjettä on vaikeampaa ja epätaloudellista olla koko ajan pysäyttämässä). "- -ajoneuvo, joka peittää näkyvyyden suojatielle", pysähtyä ei siis tarvitse, jos tosiaan näkee, ettei suojatiellä ole ketään ylittämässä katua. Siinäkin tapauksessa nopeus tulee sovittaa niin, että ehtii tarvittaessa pysäyttämään, eli ei porhalleta ohi viittäkybää, että ehtii valoista läpi.

Kristaliina
Puutalobaby

Hui! Tässä "meidän tiellä" on kans yksi tosi vaarallinen kohta, jossa olen kuullut (en itse nähnyt), että ratikka on pysähtynyt suojatien ääreen ja auto porhaltanut ohi - ja suojatiellä on ollut lapsi tulossa. Onneksi ei ollut tapahtunut mitään!

Ja hei kiitos muuten tuosta näkökulmasta - ekstrakovasti nimittäin kihisin noille ammattiautoilijoille, mutta tosiaan: onhan tosiaan mahdollista, että he näkivät minun pienen kotteroni yli!

...henkilöautoilijoille puolestaan tällaista "vankilastavapautuskorttia" ei ole annettavissa, jos jollain ei ollut selvännäkijän kykyä tai röngenkatsetta :)

Maria_wee (Ei varmistettu)

Viime vuonna bussikuski vammautti pysyvästi veljentyttöni luokkakaverin, kun ei Tukholmankadulla viitsinyt pysähtyä suojatien eteen. Että ei tuolla tekosyyllä kaikkea anmattikuskitkaan huomaa, jos on tarpeeksi lyhyt tyyppi kyseessä.

Tytti M. (Ei varmistettu) http://kulkurimuikkunen.blogspot.com

Mä liikun 90% ajasta valkoisen kepin kanssa. Ero sen välillä, miten ihmiset huomioi liikenteessä kepin kanssa ja ilman sitä, on huima. Luulen, että vielä joskus pääsen hengestäni, kun en ilman keppiä viipottaessani muista, että monet kuskit on varomattomia.

Hurjimmalta tuntuu ne tilanteet, kun suojatielle pysähtyneen auton vierestä porhaltaa ohi toinen auto. Ei ole ihan yksi eikä kaksi kertaa, kun mun keppi on sujahtanut kuskin näkyviin toisen auton takaa niin, että se on sitten joutunut talla pohjassa jarruttamaan, ettei aja mun (tai sen mun kepin, koska kuulen/näen kyllä useimmiten, että auto on tulossa) yli. Salaa iloitsen joka kerta siitä sydäristä, jonka partaalle kaaharikuski on itsensä ajanut.

Kristaliina
Puutalobaby

Toivottavasti nämä kaaharikuskien sydärit olisivat sellaisia, että oppisivat siitä toimimaan jatkossa toisin! Välillä kyllä tuntuu, että ihmiset ovat niin päättömiä tuolla liikenteessä, että ihan on unohtunut, että kyse näissä säännöissä on turvallisuudesta ja jopa kanssaihmisten hengestä. Eikä mistään hauskanvauhdikkaasta liikennepelistä, jossa vaan yritetään kaahata mahdollisimman lujaa paikasta a paikaan b ja vältellä punaisia valoja.

Näitä tilanteita näkee oikeasti niin paljon! Tuntuu olevan monelle autoilijalle täysin vieras liikennesääntö tai yleensä edes se ajatus siitä, että tässä voisi ihan oikeasti käydä jollekin huonosti! Jalankulkijoiden kannattaisi olla hyvin hyvin valppaana noissa tilanteissa, itse ainakin olen. Vaikka oikeus minulla olisikin mennä, niin se ei paljon lohduta sitten pää halki asfaltilla makoillessa..
En ole koskaan nähnyt poliisin ratsaavan tätä, kuullut olen kyllä yhden tuttavan saaneen pitkän ajokiellon moisesta tilanteesta!

Kristaliina
Puutalobaby

Mulla kävi kans mielessä, että hitsi kun tulisi kunnon ratsiat (voisin tästä lähikulmilta antaa kolme ihan "varmaa" paikkaa) vaikka valtakunnallisesti, niin josko tämäkin asia muistuisi autoilijoiden mieleen!

Julia Thurén
Toimitus

Itse kuljen duunimatkalla päivittäin samaisen Hämeentien yli kävellen, ja aaaaargh! Ihan sikamaista jengiä siellä huitelee. Suurimpia aggrekohtauksia olen saanut, kun autoilija on pitänyt töötin pohjassa koko sen ajan, kun olen ylittänyt kävellen suojatietä

Arvostan todella tätä kampanjaa! 

99800 Alaska

Meillä täällä, missä ei ole liikennevaloja ja on muutenkin vähemmän kaikenlaisia viivoja teissä, niin liikennesääntöjen noudattaminen on todella retuperällä. Juurikin tämä suojatie-asia, vilkun käyttäminen, turvavöiden käyttäminen jne on kaikki kuin villissä lännessä ja vielä puolikuntoisilla autoilla. Parhaimpina päivinä tila-auto jossa on kolme lasta etupenkillä vöittä, kaahaa keskustassa 40 km/h alueella 60-70 km/h, ei vilkuta eikä muutenkaan vaikuta huomaavan ympäröivää liikennettä. Hirvittää päästää oma ekaluokkalainen tuonne kaamoksen aikaan kävelemään yksin aamuhämärässä.

Sain tämän kuulostamaan Kaurismäen elokuvalta, mutta tuota se meillä täällä kärjistettynä on. Onneksi liikennettä on vähemmän.

Oona L (Ei varmistettu)

Sturenkadun asukkina ylitän kadun jokapäivä juurikin tuosta kohtaa, eli kyseinen suojatienpätkä ja autoilijoiden käytös on hyvin tuttua. Ja todellakin, jalankulkijana aika monesti hirvittää. Ärsyyntyminen on jo siinä pisteessä, että melkein toivon "läheltä piti tilannetta", jolloin voisin jäädä mielenosoituksellisti kadulle auton eteen seisomaan ja iskemään nyrkkiä konepeltiin...

Amma
Why you little!!

Olen jo vuosia lobannut sellaista meininkiä, että kun joku on edes tulossapäinkään suojatielle, niin pysähdyn. Okei, jos matkaa on vielä kävelijällä kymmenen metriä, niin en välttämättä pysähdy, mutta jos on parin askeleen päässä, niin todellakin pysähdyn. Lisäksi olen ihan huoletta tööttäillyt niille, jotka tulevat vastaan, mutta eivät pysähdy. Ovat muuten sen jälkeen pysähtyneet! Pysähtyneen auton vierestä en ole ikinäikinäikinä ajanut pysäyttämättä yli suojatien.

Lisäksi pieniä lapsia, jotka keikkuvat pyörätien puolella esim. vanhempien kanssa kävelemässä (ja välillä muuten koiriakin!) tulee pidettyä tarkemmin silmällä, että jos ne kuitenkin ihan vahingossa hyppäävät tielle, niin pystyy pysähtymään.

Olen kyllä muuten ihan samaa mieltä, että ihan järjettömän ajattelematonta porukkaa liikenteessä. Hyi niitä.

Kvvh (Ei varmistettu)

On tärkeä aihe todellakin!! Tää on hyvin monelta unohtunut asia, vaikka autokoulussa se selkeästi opetettiin. :( Mä ylitin katua viime kesänä ja meinasi käydä köpelösti minulle ja vauvalle mahan sisällä. Olin ylittämässä katua pysähtyneen auton edessä kun sieltä tuli yhtäkkiä selkeää ylinopeutta ajanut kaveri, hän teki äkkijarrutuksen ja auto pysähtyi oikeasti mua puolen metrin päähän. Selvittiin säikähdyksellä mut jälkeenpäin miettiny et siinä olis pitäny olla muutama kilometri enemmän vauhtia tai hitaampi reaktioinen kuski niin olis voinu olla henki pois minulta tai ainakin vauvalta!!

AN79 (Ei varmistettu)

Osaan varoa, koska joudun samalla matkalla ylittämään sekä autotien että pyörätien.

VL (Ei varmistettu)

Kauniaisissa annetaan kivasti tietä suojatien ylittäjille :) Ensin luulin, että se johtui siitä, että kuljin lastenvaunujen kanssa. Nykyään kuitenkin usein kuljen myös yksin, ja silloinkin autot pysähtyvät lähes aina. En ole mikään alkuperäinen kauniaislainen, joten ero tänne muuttaessa oli huomattava.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Niimpä! Ihme että ollaan kukaan hengissä! Kaksi kertaa auto on tienylitystilanteessa hipaissut pyöräni eturengasta, kerran meni tavarakori lyttyyn. Hauskinta on ettei nää tyypit edes pysähdy katsomaan miten pahasti kävi. ens kerralla pitää keskittyä siihen, että saa rekkarin ylös.

Ilargia (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus, musta on aina hienoa, kun blogistit käyttää näkyvyyttään tärkeistä asioista huuteluun :) Autottomana liikennesääntötietoudessa oli tuon säännön mentävä aukko, mutta lupaan noudatta sitä, jos ikinä ajokortin tuun hankkineeksi!

Sen oon kyllä huomannut, että tuollaisissa tilanteissa tien ylitys on pelottavaa...ja joskus pelkään ylittää silloinkin, kun joku antaa tietä, jos mahdollisuutena on, että sieltä takaa kurvaa joku. Samoin on ihan kamalaa ylittää paikoissa, joissa kadun varteen on pysäköity vaikka pakettiauto ja on ihan mahdotonta nähdä, milloin tie olisi autoton.

Kohteliaista autoilijoista mulle on jäänyt mieleen yhden sveitsiläisen kaupungin autoilijat. Oltiin siellä päivä reilatessa ja joka ikinen auto pysähtyi (oli suojatie tai ei), jos vähänkin näytti siltä, että satuttaisiin haluamaan tien yli. Itse asiassa pari kertaa ei oikeestaan edes oltu menossa tien yli, vaan seistiin vaan ihmettelemässä, että missäs me ollaan : D Mutta mentiin tietty sitten, kun toinen niin kohteliaasti pysähtyi antamaan tietä.

Jaa niin, ja Cádizissa Espanjassa kummasti rantabulevardin ylittäminen helpottui, kun tajusi laittaa korkeat sandaalit ja lyhyen hameen, mutta sitä en ehkä laske kohteliaaksi autoiluksi...: P Muuten olen Espanjassa ja monessa muussa maassa pelännyt liikenteessä vielä enemmän Suomessa...

LauraM (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida vielä, Rovaniemi, siellä oon hämmästellyt miten hyvin porukka antaa tilaa suojatiellä! Keskustassa on kapeita katuja, osa kait yksisuuntaisiakin. Siellä voi luottaa paljon paremmin kuin esim. Helsingissä, että kunhan nyt ei tietty hyppää suoraan auton eteen katsomatta ympärillensä, ne ajaa a) järkevää nopeutta b) yleensä päästää yli. Kerran yksi varmaan juuri kortin/ihan vain jonkun vuoden kortin omistanut nuori mies, auto täynnä kavereita ja auton musa kuului varmaan Kemijoen toiselle puolelle asti, jäi nätisti antamaan tilaa jalankulkijoille. Mun kotikaupungissa noi tohon kuvaukseen sopivat jätkät ajelee kuin päättömät kanat kaupungin keskustassa tajuamatta, että kaahailu on ihan järkevästi syystä kielletty.. Siksi hämmästyin niin paljon tota tilannetta Rovaniemellä, vaikkei pitäisi kategorisoida, että nuoret miehet ajelee miten sattuu. Toivon, että nään yhden auton kotikaupungissani vielä, otan rekkarin ylös ja keksin jotain, kyseisen auton ratissa ollut jätkä lähti ajamaan kuin seonnut kamalaa nopeutta kerran torilta, ilman että käytti ees vilkkua.. Jos oisi ehtinyt saada rekkarin ylös, oisin niin soittanut poliisit.

Inkainkainka (Ei varmistettu)

Voi rakas Rovaniemi, siellä todellakin päästetään hienosti tien yli. Ja käsitykseni mukaan Lapissa muutenkin. Ja kyllä täällä Jyväskylässäkin. Mutta yleensä kyllä oottelen, että kaikki autot menee, etten vapaaehtoisesti höngi oikeudellani sinne "alle".

Enemmän ärsyttää se jos oon kaksivuotiaan kanssa liikenteessä, joka kävelee hitaaaasti ja auto päästää yli, mutta selvästi hermostuu ootellessa ja kaasuttaa heti täysiä tielle kun mie & se kaksivuotias ollaan noin sentti kävelytien puolella. Vaikka puristan kaksveen käestä ku heikkopäinen niin kyllä ne pienet vaan saattaa vielä singahtaa tai horjahtaa takaisin päin. Joten, autoilijat, oottakaa vielä hetki sen jälkeen ku lapsi on ylittänyt tien.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.