#pysähdynsuojatieneteen

Tiedätkö sellaisen liikennesäännön, että jos suojatien eteen on pysäköity tai pysäytetty ajoneuvo, joka peittää näkyvyyden suojatielle, ei sitä saa ohittaa pysähtymättä, ellei väliin jää suojakoroketta tai toista vapaata eli tyhjää ajokaistaa (lainaus: Wikipedia)…?

Ajoin äsken puoli neljän ruuhkassa Sturenkatua välin Kallio – Hämeentie, ja sen matkan aikana lähes parikymmentä autoa rikkoi tätä liikennesääntöä, suurin osa porhalsi ohi edes hidastamatta. Liikennerikkureiden joukossa oli kaksi bussia (joista toinen teki sen kahdesti) ja yksi rekka.

suojatien eteen pysähtyminen.JPG

Mitä jos suojatiellä olisi ollut vaikkapa pieni koululainen kulkemassa? Tai hän:

jalankulkija.JPG

Olen avautunut liikenneasioista ennenkin (mm. täällä), ja tämä sai nyt taas akuutisti vereni kuohumaan. Vaikka tämä ei nyt varsinaisesti tähän mun lapsiperheblogiskene-elämään kuulukk…. eiku kuuluupa: sehän kuuluu kaikkien meidän elämään! Siinä suojatiellä saattaisi olla kuka tahansa meistä – tai kenen tahansa meistä rakas läheinen!

Haluan siis tässä kohdassa käyttää tätä omaa blogitonttiani hyväkseni ja huutaa kovaan ääneen: suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä!

Täten minä lupaan, että noudatan tätä liikennesääntöä aina!

Vetoan sinuun: lupaa sinäkin!

#pysähdynsuojatieneteen

Kommentit (54)
 1. Joskus joku raskaan ajoneuvon kuljettaja on myös sanonut ettei tuommoisessa tapauksessa pysähdy suojatien eteen koska se kaahaava henkilöautonkuljettaja ei todellakaan näe että sieltä kuorma-auton edestä on jalankulkija tulossa, eli vähän niinkuin suojelevat jalankulkijaa. Toiset kuljettavat saattavat sitten pysähtyä vähän vinoon eli kahdelle kaistalle ettei sieltä vierestä mahdu kaahaamaan ohi. Harva henkilöauton kuljettaja kuitenkaan haluaa rekkaan törmätä. Mutta nämä ovat tämmöisiä kaverin kaverilta kuultuja juttuja.

 2. Ihanaa kun otit tämän tärkeän aiheen esille! Kiitos siitä!
  Kyllä pelottaa täällä Tampereella päästää koululainen yksin liikenteeseen. Me olemmekin ohjeistaneet kulkemaan reittejä, joissa ei ole noita kaksikaistaisia teitä. Ja lapselle olen selittänyt miksei saa niistä kulkea. 🙁
  Mulla on itsellä tapana päästää aina jalankulkijat ja pyräilijät suojatien yli (ellei turvallisempaa ole olla pysähtymättä) ja hassulta musta tuntuu monen jalankulkijan tapa heilauttaa kättä kiitokseksi. Kiitos vaan, kohtelias ele, muta kun ei sen pitäisi olla mikään erityisen kiitoksen aihe, vaan itsestäänselvyys.

  Maarit

  1. Vähän sama homma tuon heilautuksen kanssa, MUTTA koska ne kohteliaat kuskit, jotka pysähtyvät, ovat kuitenkin vähissä, niin itse teen tätä myös, ihan vain siksi, että jos siellä on joukossa joku puolipakolla pysähtynyt, niin sille jäisi hyvä fiilis ja pysähtyy seuraavankin kerran. Vähän sellainen positiivinen kierre, jospa se tarttuisi muihinkin 🙂

  2. Mä kans ihmettelen tota heiluttamista; en koskaan kiitä autoilijaa sääntöjen noudattamisesta, jalankulkijan fyysinen koskemattomuus on ihan yhtälailla oikeus, kuin oikeus olla tulematta vaikka ammutuksi kauppareissulla tms. Siis ei suojatie ole mikään paikka missä ”säästetään” ihmishenki jos huvittaa. Sääntö pysähtymisestä ja toisaalta jalankulkijan ylityksen turvaamisesta on ehdoton.
   Sen sijaan nostan keskisormen heti, kun autoilija ei sääntöä noudata. Saatan myös hidastellen kävellä suojatien yli jos vaikuttaa siltä ettei autoilijaa kiinnostaisi pysähtyä. Ja pyrin aiheuttamaan sydäreitä kävelemällä suoraan suojatielle, esim puistikkoa ylittäessä. Asun sellaisessa paikassa, mistä moottoritie alkaa parinsadan metrin päästä, ja valitettavan useat autoilijat lähtevät kiihdyttämään jo hyvissä ajoin ennenkuin mooottoritie oikeasti alkaa. Tämä on myös viihtyvyys haitta, koska kiihdyttäessä vasta sallitussa kohdassa meteli ikkunaani on huomattavasti pienempi…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *