Ruoka & co

No hitsi enhän mä nyt tietystikään malta olla kertomatta lisää siitä Demos Helsingin johdolla tehdystä ajatushauduttelusta. Silloin eka päivän jälkeenhän tästä jo vähän kirjoitinkin… Mut hei – mä en vaan osaa jäädä yleiselle tasolle 🙂

Kiinnostaa nimittäin kovasti, että miltä tällainen teidän mielestänne kuulostaisi! Voisiko kuvitella, että joskus tulevaisuudessa te/ihmiset yleensä käyttäisivät tällaista ”ruokakauppaa”…?

Taustalla

Ajatushauduttelun tarkoituksena oli siis keksiä ”uutta normaalia”: miten joskus tulevaisuudessa ihmiset voisivat toimia ihan peruksenaan – ei siis vaan mikään pieni innovaattorijoukko vaan koko iso massa… Ja tämän ”uuden normaalin” oli tarkoitus olla samalla myös nykyistä ekologisempi ja kestävämpi toimintatapa.

…mut ei siis silleen, että ”no mäpä valitsen tän ekotavan” vaan ”mäpä teen tän ihan normaalin” (heh joka sattuu siis samalla ihan vaivihkaisesti olevan myös ekologinen tapa)

Aika isoja juttuja siis. Mutta jos ajatellaan piiiiiitkällä aikavälillä ja silleen.

Taustaksi meille esiteltiin myös tosi kiinnostavia tutkimustuloksia hiilijalanjäljestä. Päällimmäisenä niistä jäi mieleen, että:

 • yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat eniten asuminen, liikenne ja ruoka
 • ruokatuotteen hiilijalanjäljen isoin osuus tulee siitä, kun ihminen käy hakemassa sen kaupasta autolla kotiin – esim. sillä, että se appelsiini on kuljetttu Espanjasta, oli ihan yllättävän pieni merkitys. Samoin pakkaus, lähellä tuottaminen ym. olivat ihan minipieniä tuohon autoiluun verrattuna. Oho.
 • ”pahimpia” tuotteita olivat liha ja juusto – mutta minulle taas yllätyksenä kotimainen talvitomaatti kiilasi ”pahislistan” kolmanneksi!

Oman pienryhmän idean taustalla

”Hyötyliikunta on ihan perseestä.”

Tälle täräytykselle kun hetki naureskeltiin, tajusimme että mehän olemme ihan samaa mieltä: kuka nyt oikeasti nauttii vaunujen työntämisestä sohjossa kauppakasseja roudaten… Kyllä mä ainakin mieluummin joogaisin auringonlaskussa tai reippailukävelisin ystävien kanssa rupatellen.

”Arjen helpottamisen (ekologisia) ratkaisuja”, minä kirjoitin liimalappuselle, kun kartoitettiin osallistujien odotuksia ajatushaudutteluun. Sen pidin päällimmäisenä mielessäni koko pienryhmäideoinnin ajan – taisin huudella ”hei tän pitää HELPOTTAA elämää”:tä vähän liikaakin ryhmässämme, sori vaan tiimi 🙂

Ja mitä me sitten hauduttelimmekaan…?

Ruoka & co – hauska ja helppo ruokakauppayhteisö

Tekstiviestinvaihtoa to klo 15.37:
”Moi, taas pitäis käydä kaupassa… Tarttis taas maitoa, leipää, tiskiaine on loppu jne jne.”
”Eäääh, taasko? Mä en millään jaksais mennä kauppaan, just hain muksun joka on tosi nälkäinen ja MÄ HALUUN KOTIIN. Mut kai se on mun vuoro… Mut mitä me syödään tänään…?”
”Emmävaantiiä. Emmäkeksi. Jotain helppoa. Riisiä ja jotain? Keksi sä, mulla ei raksuta…”

…mut – TADAA – mitä jos ois olemassa Ruoka & co…? Eli uusi ruokakauppayhteisö, joka mahdollistaisi:

 • oman näköisen inspiraation
 • helpon ostosten keräilyn
 • joustavan toimituksen kotiin, kaverille tai vaikka työpaikalle

Homma voisi toimia näin:

Ruokabloggaajilla on olemassa jo valmiita ”yleisöjä” ja iiiiihania reseptejä. Mitä jos ruokablogien yhteydessä olisi Ruoka & co -logo, jota klikkaamalla ko. ruokaan tarvittavat ainekset pomppaisivat suoraan klikkaajansa ostoskassiin…?

Tyyliin ”klik klik” sen Joelin herkkupiirakan kohdalla (okei no mä itse en varsinaisesti ois sellainen ruokabloggaaja :D), ja ainekset olisivat kassissa. Lisäksi tietysti jokainen käyttäjä voisi klikkailla kassiin myös ne omat perusaineksensa maitoineen ja pesuaineineen.

Yhteisössä olisi omat ”kaverit” Facebook-tyylisesti, ehkä kavereihin voisi pyytää myös ne omat lempibloggaajat – ja sitten tietysti nähtäisiin myös kavereiden ostoskassit (ne, jotka antavat siihen luvat) ja niistä voisi hakea inspiraatiota. Tyyliin ”Markku” tekee tänään papurisottoa, ainekset on nämä, ja ruoka-annoksen hinnnaksi tulee näköjään 1,80 per satsi.. Ja reseptinkin Markku näköjään jakaa tuossa…

Klik, klik!

Ja sitten kauppaan…? No jos välttämättä haluaa, mutta…

Yhteisöön voisi klikata myös erilaisia toimitusvaihtoehtoja: kappas, meidän kortteliin on tulossa toimitus tiistaisin (kyllä: vähän niin kuin se perinteinen kauppa-auto, mutta vain ennakkoon nettiostettujen tuotteiden kanssa). Tai hei tuo mun naapuri Päivi näyttäisi olevan kotosalla tänä iltana – mä itse kun oon sirkustreeneissä. Päivi on antanut mulle luvan toimittaa ruoat heille oman tilauksensa yhteydessä. Eli klik klik – ruoat menevät kimppakyydillä Päivin kotiin ja jääkappiin (ehkä voisi olla myös erillisiä kylmäbokseja) odottelemaan, ja mä nappaan ne siitä mukaan illalla treeneistä kotiin tullessani…

Yhteisö myös jakaisi toimituskustannukset. Kympin kulu (tällä hetkellä Alepa Kauppakassissa 6,90 e) saattaa tuntua yhdessä laskussa liian isolta, mutta kun sen jakaa kymmenelle osallistujalle, se ei ehkä tunnukaan enää niin pahalta…

Etenkin jos nettiruoan saisi tyyliin Prisman hinnoilla eikä tarvitsisi maksaa Muumi-vaippapaketista melkein 13 euroa niin kuin eräässä meidän lähellä olevassa nimeltämainitsemattomassa yksityisessä pikkukaupassa… (GRAAAH!)

Mutta jos lähikauppa on näppärästi kulkureitillä, omat ostoksensa voi tokia hakea perinteisesti myös sieltä – sehän on tietysti vielä ekologisempaa kuin kimppakyydit. Mutta kaikki eivät tietystikään asu täällä Alepojen täyttämässä Helsingissä, ja lähteekö joku vaikka neljän lapsen kanssa bussilla 10 km päähän kauppaan… Ja onko niitä 5 minuutin välein liikennöityjä bussireittejä tuolla Kuusamon hoodeilla…? No ei – siellä otetaan auto alle, koska joissain tapauksissa se on ainoa järkevä vaihtoehto.

Mutta olisiko tässä toinen vaihtoehto…?

*******

HUPS, tulikohan liian pitkä ja vaikeaselkoinen ideankuvaus…? 🙂

Mutta hei miltäs kuulostaa?!
(muuta kuin pitkältä ja vaikeaselkoiselta, tshih)

Voisitteko kuvitella joskus tulevaisuudessa hoitavanne kauppa-asianne tähän tyyliin?

 

Idean äidit ja isät: Krista/Puutalobaby, Markku/relaa.com ja kuinoma.fi, Arja/Fazer ja Outi/Demos Helsinki

Kommentit (14)
 1. I’m in! 🙂 Tosi mahtavalta ideoinnilta ja mun mielestä myös ihan realistiselta tulevaisuudenkuvalta vaikuttaa. Tuohon saatetaan hyvinkin olla menossa. Ja tuo yhteisöllisyys erityisesti houkuttelee, siinä vois olla sitä jotain 🙂

  Foodie.fi:ssähän on vähän tuota samaa periaatetta (eli hae ideoita eri resepteistä, tulosta resepti ja tarvittavat ainekset on saman tien kauppakassissa (ja kauppakassi toimitetaan ovellesi, jos niin haluat)). Mutta siinäkin on tietysti aika rajallinen määrä noita reseptejä.

  Kukakohan lähtisi kehittämään Ruoka&co-sovellusta? Hella & houkutus ottaa tuon tagin ainakin huutaen sivuilleen. 🙂

 2. Meillä onneksi on kaupat tässä ihan kävelymatkan päässä 😀 Saa koirakin lenkin kun kauppaan lähdetään. Sitten jos huomaan, että jotain yksittäistä tarvii, niin laitan laiskana hellulle viestin, että ku kuiten sen kaupan ohi kuljet, niin tuotko tätä ja tuota 😀 (tai jos tiedän, että äiti ja isä on menossa kauppaan, niin saatan heitäkin pyytää jotain tuomaan.)

  Mutta yleensä käyn vaunujen ja koiran kanssa. Onpahan pakko lähteä sitte ulos 🙂

  Meillähän sinne prismaan on reilut 160km, että kyllä autolla käydään 🙂 (eikä kyllä pelkästään sen prisman takia käydä. Yleensä jos ollaan kylässä Rovaniemellä, niin silloin käydään ja käytetään samalla siskokin ostoksilla.)

  Mutta näin asiasta poiketen, linja-autolla olis ihan kiva joskus mennä Rovaniemelle, mutta kun se on niin kallista. Oma auto on melkein puolet halvempi (ja paljon helpompi). 

  (mutta oikeasti musta on tosi kiva käydä kaupassa, voihan sieltä löytyä jotain mitä ei sillä ostoslistalla ollutkaan)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *