Rytmitapailua

Hmm. Pohjoisen-mummi (se eläkeläis-neuvolantätimummi siis) oli meillä kylässä viikon, ja kappas: juuri nyt Silva onkin sitten löytänyt sellaisen suht tarkan päivärytmin, jota aiemmin ahdistus-kauhistus-pohdiskelin. Ja se rytmi on löytynyt kuulemma ”ihan sattumalta”.

Hmm.

*******

Ihan sattumalta siis Silva on alkanut herätä klo 7.30. Ihan sattumalta se nukahtaa ensimmäisille päiväunilleen yhdeksältä ja nukkuu noin tunnin.

Sen jälkeen ihan sattumalta syödään aamupalasosetta ja nukahdetaan taas pidemmille reilun kahden tunnin päiväunille klo 13.

Sitten ihan sattumalta syödään ruokaisampaa sosetta ja ihan satttumalta taas viideltä alkaa väsyttää noin tunniksi.

Ihan sattumalta yöunet alkavat painaa päälle kahdeksan-yhdeksän aikaan illalla. Sitä ennen on ihan sattumalta syöty luumusosetta iltapalaksi.

 

mummi3.jpg

Mummi ihan sattumalta tietää, koska Silvaa alkaa väsyttää.

 

Ulkoportailla lähtiessään mummi vielä huikkasi, että kannattaa nyt sitten pitää tästä rytmistä kiinni, kun sellainen kerran on näin ihan sattumalta löydetty.

Hmm. Ihan hyvä tietysti – tällä mennään.

Mutta ihan sattumalta musta tuntuu, että mua on just huijattu.

Kommentit (18)
 1. Oma kokemukseni on, että vauvan rytmi syntyy helpoiten säännöllisen ulkoilun ympärille ja ulkona nukuttaminen varmimmin takaa pitkät päiväunet. Ulkounilta herätessä ruoka maistuu ja toisaalta väsyneenä täydellä mahalla raikkaassa ilmassa virikkeettömissä vaunuissa uni tulee niin että napsahtaa. Toiselle ja sitä seuraaville lapsille rytmi syntyy ihan luonnostaan muun perheen rytmin mukaiseksi. Raskain vaihe oli, kun eri ikäiset lapset nukkuivat juuri eri aikoina: alle 1v nukkuu kahdet unet, mutta eri aikaan kuin keskimmäinen lapsi, joka nukkuu yhdet unet ja kolmas ei nuku ollenkaan, mutta tarvitsee valvontaa niin ettei voi itse torkahtaa sängyllä kellivän vauvan viereen.

  Enää ei meillä ole talossa vauvaa, mutta kaikkien kolmen kanssa rytmit ovat olleet melkoisen vakiot seuraavasti:

  2-6 kk (imetyksellä maitoa on tankkailtu tarpeen mukaan)
  8 herätys
  9-10 aamu-unet
  12-15 päiväunet
  17.30-19 iltaunet
  22-23 yöunille

  6-11kk
  7 herätys
  8 aamupala, pari lusikkaa sosetta ja imetys ennen unia
  10-14 päiväunet, heräämisen jälkeen välipalaksi maito ja hedelmäsose/jugurtti, ennen unia päivällinen ja imetys
  17-18 iltaunet, heräämisen jälkeen imetys
  20 iltapuuro, ennen yöunia vielä imetys
  22 yöunille

  Päivähoidon alkaessa piti siirtyä yksiin uniin vähän varhain. Hyvin onnistui kuitenkin seuraavasti:
  7 herätys
  8 hoidossa aamupuuro
  10.30-11 pikaunet 15-20 min rattaissa puistosta tullessa, lounas, ja takaisin pihalle unille 11.30-15 (eipä olleet hoitopäivät pitkät kun nukkui niistä puolet melkein). Nuo pikaunet jäivät pois kaikilla n. 1v3kk.
  20 yöunille.

  Ja kyllä, meillä on nukuttu piiiiiitkiä päiväunia ja vastaavasti yöunet ovat aina jääneet yhdeksään tuntiin. En ennen lapsia tiennyt, että voi selvitä täysjärkisenä vaikka omat yöunet vuodesta toiseen jäävät 6-7 tuntiin entisen 9 tunnin sijaan. Vasta nyt, kun nuorinkin on 3v, olen oppinut nukkumaan hänen kanssaan päiväunia viikonloppuisin! Kaikilla lapsillani on myös n. 2v iässä ollut muutaman kuukauden kausi, jolloin päiväunille meno on ollut taistelua (nukkuneet 3v asti vaunuissa pihalla kelillä kun kelillä). Sen ajan kun pidin pääni, ovatkin sitten vaivatta nukkuneet päiväunia lähes 6-vuotiaksi! Lasten lyhyet yöunet ovat tietty kivat sikäli, että illoissa on enemmän yhteistä aikaa hoitopäivien jälkeen, mutta vanhempien keskinäinen ja kummankin oma aika iltaisin on kieltämättä kortilla.

 2. Hyvä mummo!!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *