Se idea, ne niksit

”Pöh. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin lihoo. Jos kuluttaa enemmän kuin syö, niin laihtuu. Kaikki muu on ihan huuhaata”, kuuluu mun eläkeläis-neuvolantäti-äitini painava mielipide. Hän on 72 vuotta ja hänen vyötärönsä taitaa olla kapeampi kuin minulla.

Ja ilokseni olen huomannut, että tuohon  mullistav… eiku: ihan täysin perinteiseen ajatukseen nämä monet nykyiset painonhallintaohjelmat perustuvatkin.

*****

Hih, tästä taisikin tulla tällainen Kiloklubi-trilogia (aiemmat kirjoitukset täällä ja täällä). Lupasin siis vielä kirjoittaa vähän tuon ohjelman käytöstä (lähinnä parin vuoden takaisia kokemuksia) ja heittää pari pikkuniksiä. Tässä:

Näin se toimii:

En tarkkaan muista, kuinka paljon ohjelma siihen liittyessä opastaa, mutta peruspointti menee jokseenkin näin:

 • Ensin kirjataan Omat tiedot -kohtaan pituus, nykyinen paino, arkiaktiivisuus, liikuntatyyli ja kiloklubbailun tavoite: siellä on siis painonpudotuksen lisäksi kohta ”En halua laihduttaa, vaan tarkoituksenani on säilyttää nykyinen painoni, tai haluan hallita painoani raskauden tai imetyksen aikana.” Tätä jälkimmmäistä suosittelen lämpimästi esim. normaalipainoisille/hoikille, jotka haluavat tsekata, että syövätkö riittävän terveellisesti – itselleni tuo on antanut kyllä melkoisia ahaa-elämyksiä!

Tämän jälkeen katsii tutustua kolmeen tärkeään välilehteen: edistyminen, liikunta ja ruoka.

 • Edistyminen-sivu piirtää hienoa diagrammia siitä, miten paino lähtee laskemaan – ja kertoo, kuinka monta viikkoa tavoiteen saavuttamiseen vielä kuluu. Ei saa masentua: edistyminen on hidasta, ohjelma lupaa 300-800g viikossa, jos sitä noudattaa oikein.

(Viime kerralla itse en huomannut edistymistä ensin ol-len-kaan ja manasin, että ei tää toimi normaalipainon sisällä – mutta jatkoin sitkeästi, ja muutaman kuukauden päästä tajusin, että het-ki-nen: tuo painohan on laskenut nätisti koko ajan! On siis ihan luonnollista, että paino ”sahaa” edestakaisin. Sen takia laskua ei ensin huomaa, mutta ajan myötä tajuaa, että ”sahaaminen” siirtyy vähä vähältä aina vähän matalammalle tasolle…)

 • Liikunta-välilehdelle kirjataan siis (loogisesti) viikon liikunnat – niistä saa lisää kaloreita käyttöönsä. Välilehti mittaa liikunnan laatua (kulutus, määrä, teho ja vaihtelu) sekä aerobisen harjoittelun, lihaskuntoharjoittelun ja liikkuvuusharjoittelun suhdetta.

(Liikunta on Kiloklubissa oikeanlaisen syömisen ”tukitoimi”, mutta ainakin itselleni motivaatio syntyi kummasti, kun tajusi että sillä saa lisää RUOKAA 🙂 )

 • Ruoka – ja näin olemme päässeet pallojen ihanaan maailmaan! (ja syömään)
   

Ruoka Kiloklubissa:

Perusperiaate on tämä: ohjelma tarkkailee ruoan laatua (pallojen väreillä) ja määrää (kaloreilla).

Energialaskelma-kohtaan ohjelma on laskenut antamiesi tietojen perusteella, paljonko on peruskulutuksesi, paljonko sinun kannattaa syödä, mikä on liikunnan vaikutus ja mikä on ko. päivän energiavaje – näistä kaikista toteutunut ja suositus.

Omaan silmääni tuo laskelma näyttää suht hieroglyfiltä, joten tuijotan siitä lähinnä ylintä ja alinta: paljonko olen syönyt suhteessa suositukseen, ja paljonko on energiavaje suhteessa suositukseen.

Aloittelijana kiinnitin huomiota ensin vain noihin lukuihin ja pallot olivat mitä sattuu. Söin tyyliin edelleen nuudelit ja sitten olin nälkäinen, kun kalorit ”loppuivat kesken”. Sitten tajusin, että het-ki-nen: kun kiinnitän huomion noihin palloihin ja yritän saada ne vihreiksi, riittävät yhtä äkkiä kaloritkin, eikä edes jää yhtään nälkä!

Ruoan laatu – ne neljä palloa!

energy-green.png

Kasvispallon saa vihreäksi syömällä vähintään 600 g kasviksia päivässä.

Energiapallo vihertää, jos ruokavaliossa on riittävästi proteiineja ja hyvänlaatuista rasvaa. (minulle se vaikein pallo)

Herkkupallo ei onneksi ole ehdoton, eli riittää, kun alle 10 % päivän ravinnosta tulee herkuista – satunnainen suklaapala siis on ihan sallittu.

Kuitupallo reagoi vaaleaviljahöttöön ja vihreä pallo vaatii vähintään 25g kuituja päivässä – vihreän pallon saavuttaa vaihtamalla pastat tai leivät mahdollisimman kuitupitoisiin.

Lisäksi ekstrana energiadiagrammi näyttää ruokavalion koostumuksen: paljonko (kaloreina, grammoina ja prosentteina) päivän ruoan energiasta tulee hiilihydraateista, rasvasta, proteiinista ja alkoholista.

Itselleni kasvissyöjänä selvisi silloin pari vuotta sitten, että omat kompastinkiveni ruokavaliossa ovat proteiinien ja hyvien rasvojen aivan liian pieni määrä. Vastaavasti hiilihydraatteja (pastat, nuudelit) oli aivan liikaa. Eli fiksaus päivän ruoan koostumukseen ei edes tarkoittanut nälkää – päinvastoin, nimenomaan ne proteiinit ja rasvat pitävät nälän hyvin loitolla!

Ja sitten vaan syömään!

Ruoat lisätään ko. päivän kohdalle laittamalla hakusanan kenttään (sanan katkaisu tarvittaessa *-merkillä) ja painamalla plussaa > valitsemalla oikean aterian. Alaspäin näyttävästä väkäsestä saa muutettuja mittoja – voi siis päättää, haluaako esim. ilmaista määrän grammoina/litroina/purkkeina tms.

Pari käyttöniksiä:

 • Jos seuraa painoa (ja halutessaan vyötärönympärystä), se kannattaa mitata säännöllisesti, niin edistymisen huomaa diagrammista parhaiten. Itse käväisen vaa’alla joka aamu, mutta punnituksen voi tehdä esim. kerran viikossa jonain samana viikonpäivänä – suosittelen aamua 🙂
 • Koko viikon liikunnat kannattaa kirjata ennakkoon jo viikon alussa! Näin saa heti maanantaista alkaen oikeat kalorimäärät käyttöönsä, kalorisuositukset nimittäin nousevat sitä mukaa, kun liikuntaa tulee ko. viikolle lisää.
 • Usein syömänsä ruoat kannattaa merkata lemppareiksi – silloin ne tulevat aina hakuun ensimmäiseksi. Suosikit merkataan sydämen kuvalla, joka löytyy i-nappulan (niin kuin info) alakulmasta. Klikkaamalla sydämen punaiseksi se on merkattu omaksi suosikiksi.
 • Myös kokonaisen aterian voi kopsata edelliseltä päivältä – itse käytän tätä esim. aamupalalla, kun syön aina saman aamiaisen… Tämä onnistuu kohdasta ”selaa menuja” > ”omat ruokalistat” > valitaan oikea viikko > ”kopioi tämä ateria” HUOM. Varmista, että vasemmalla puolella päivä, johon haluat kopioida, on oikea – kopio nimittäin korvaa kaikki ko. kohtaan aiemmin syötetyt tiedot!

…ja pari ruokaniksiä:

Itselleni silloin pari vuotta sitten ”avainrooliin” nousivat nämä ruoat:

 • lorautuksia rypsiöljyä ruokiin, jopa puuroon ja leivän päälle > hyvät rasvat
 • cashew-pähkinöitä (ei kuitenkaan liikaa, koska sisältävät paljon kaloreita) > hyvät rasvat
 • Soijarouhe > paljon proteiineja, vähän kaloreita
 • Ehrmannin maitorahka (tai vastaava Valiolta – näillä paras rasva/proteiinikoostumus) > paljon proteiineja ja pitää nälän poissa

Ruokatottumuksista (omasta mielestäni) ratkaisevin oli nimenomaan hedelmäsalaatti-maitorahka-välipala: joka päivä töiden jälkeen menin ensimmäisenä jääkaapille ja pilkoin sieltä kukkurallisen lautasellisen hedelmiä (esim. päärynä, banaani, kiivi) ja siihen päälle Ehrmannin maitorahka ja kanelia – mmm! Kasvispallo ja energiapallo tykkäsivät, ja välipala piti nälän poissa monta monta tuntia. Eikä sitten tarvinnut vetää pastaövereitä sudennälässä iltaruoaksi…

*******

Tsihihihi aika pitkä postaus yhdellä minipienellä vihreän pallon kuvalla – sori!

Hei ja niille, joita tämä aihe ei voisi vähempää kiinnostaa: tämän trilogian jälkeen pyrin vaikenemaan (postausten puolesta) tästä aiheesta. Kiitos kärsivällisyydestänne ja anteeksi 🙂

Ja me, jotka tätä aiotaan alkaa harrastaa, voidaan jatkaa keskustelua näiden kolmen postauksen alla 🙂

Kommentit (65)
 1. Joo, mullakin tuo kirjaaminen on koko ajan lipsunut – mutta tavallaan kun sen syömisen oppii, niin sitä voi varmaan hyvin toteuttaa ilman jokapäiväistä kirjaamista. Mutta hieno homma, että toi näyttäis Eppuli toimivan sulla kans just oikein, jos paino silti tippuu eikä nälkä tarvitse olla!

  Mä hei voisinkin tehdä jonkun väliaikatilanne-bloggauksen tässä lähiaikoina. Ois kiva kuulla muistakin, että onko porukat jaksaneet noudattaa tuota ja onko painossa näkynyt muutoksia!

 2. No se on nyt sitten kuukausi kiloklubbailua takana ja selvästi alkaa mielenkiinto herpaantua. Ei jaksa merkitä ruokia ihan joka päivä. Mutta itse olen ainakin selvästi jo oppinut omat annos-koot, että toteutan kyllä ”diettiä” vaikka en kirjaakkaan enää niin ahkerasti. Eikä mistään ole tarvinnut tinkiä, olen itseasiassa syönyt enemmän kuin ennen, mutta paino on silti pudonnut. Säännöllisyys on kai mun tapauksessa auttanut parhaiten. Alkaa huolestuttaa tuo kevään synttäriputki. Maaliskuussa kuudet, huhtikuussa viidet ja vielä toukokuussa kolmet synttärikakkukahvit. + tietty sit kaikki valmistujaiset kesäkuun alkuun. Täytyy kai etukäteen tsekkailla mitä herkkuja kannattaa syödä kekkereillä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *