Sukupuolitettua lastenvaatemuotia osa 832

Olenhan minä jo (melkein) tottunut siihen, että useimmissa lastenvaatekaupoissa on erilliset hyllyt tyttöjen ja poikien vaatteille. Italiassa muuten oltiin tässä asiassa vielä konservatiivisempia: uhh niitä tyttöhyllyjen pinkkihörselöitä ja poikahyllyjen sinisiä autopaitoja – ja jo ihan vauvanvaatteista asti. Suomessa nyt sentään välillä löytää vähän neutraalimman värisiä vaatteita.

Silvan vaatteet ostetaan nykyisin noin 95-prosenttisisti käytettyinä – itse asiassa tein jo kerran ”vain käytettyä”-linjauksen, mutta lipsuin siitä jo heti seuraavalla viikolla Henkkamaukan lastenosastolla… Nooh, ehkä tiukat linjaukset eivät sitten kuitenkaan ole ihan mun juttu 🙂

Mutta joo, Prismassa käydessämme meillä on tapana käydä aina vilkaisemassa lastenvaateosaston alelaputetut vaatteet – sieltä löytää itse asiassa aika usein kivoja vaatteita ihan kirppishenkiseen hintaan. Kuten eilen tämän:

body hintalappu.jpg

Oi, miten kiva kameleontti(?)-body! Ja hinnaksi jäi noin 5,50e. Löytö!

Tänä aamuna kahvia hörppiessäni silmäni kuitenkin osuivat kauppakuittiin:

pojan body.jpg

Pojan body?

 

Okei, pieni juttuhan tämä on – mutta pakko myöntää, että näin ensimmäisen aamukahvikupillisen aikaan vähän ärsyttää. Mistä lähtien vihreät kameleontit ovat olleet poikien juttu? Onko tuossa bodyssa joku piilotettu salalokero poikien sukupuolielimille? Vai suihkiiko se jotain poikahormonia?

Ja miksi hemmetissä ihan kauppakuittiin asti pitää eritellä, että kummalle sukupuolelle tällainen (vauvojen!) body on tarkoitettu.

Mutinaajupinaa.

”Siinä on siniset resorit, siksi se on poikien”, mummi yrittää minulle ystävällisesti selittää.
Voi grrr.

Kommentit (87)
 1. Kaislakerttu
  10.4.2014, 16:10

  Kiva kuulla että samanlaisia havaintoja ja pohdintaa on monilla muillakin vanhemmilla!

  Talvella ostin torilta nahkarukkaset, ja 60-v mies myi pöydällään mustia ja kirkkaan punaisia. Otin punaiset aikeenani ostaa ne muuan poikalapselle, mutta mies kysyi heti kummalle tulee. Hän otti hanskat kädestäni ja antoi mustat, ja sanoi että ”ehei, eihän noita nyt pojille…”

  Olisi tosi, tosi, tosi kiinnostavaa tietää:

  -miksi punainen ei hänestä sopinut pojalle?
  -miksi reaktio oli niin vahva että hän suorastaan ”käveli ylitseni”. Eihän missään muussakaan kaupassa niin voimakkaasti ajeta asiakkaan mielen yli: esim. ehei tuo ruskea sohva ole teille missään nimessä, vaan tämä musta.
  -mitä hän pelkäsi tapahtuvan jos pojalla olisi punaiset nahkarukkaset?

 2. Ihan nyt näin ihmettelynä, niin häiritseekö teitä enempi just ne värit niissä vai ne vaatteidenmallit, ja ”hörhelöt”? Kun jos tytön haluaa pukea juhliin perinteisesti mekkoon niin onko sen oltava vihreää trikoota auto-kuvilla jottei se ole tyttömäinen? Vai kuinka moni pukee pikkutytölle kravaatin tai rusetin kaulaan vain ettei ole tyttömäistä.. ja pojalle juhliin hameen, jotta oppii ettei ole pakko laittaa kauluspaitaa tai pukua, kun se on niin miestenvaate? Tuntuu hölmölle että vauvana tai taaperona pitää olla sukupuolineutraaliväritys, kun ei lapsi osaa silloin luokitella sitä itse. Toki kirkkaat ja raikkaat värit ovat kivoja ja inspiroivia, mutta silti se neutraalisuuden korostus on hölmöä. Miksi ei voi suoraan sanoa että ”äiti ei pidä pinkistä, siksi meidän tyttö ei sitä käytä”, eikä alkaa selitellä jotain vapaanvärikasvatuksen puolesta, ”meillä ei luokitella väreillä”. Aika moni vaate on ihan käyttötarkoituksen mukaan suunnattu pojille tai tytöille, siksi väittäisin että monelle pojalle vihreä tunika ja keltaiset legginsit näyttää hölmölle, kun taas tytön päällä kivan näköiset ovatkin. Eli ei se väri ole se mikä pojaksi/tytöksi tekee…vaan se kokonaisuus. Lapsella voi olla hyvinkin ruskeat lappuhaalarit ja valkoinen t-paita, eikä siitä tiedä kumpaa sukupuolta se on. Mutta jos kokonaisuuteen lisää vaikka sinisen rusetin hiuksiin niin tunnistaa tytöksi. Ja on siinä jotain pahaa, jos tunnistaa tytöksi?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *