Synnytysmuistoja, päivä 1

Tätä kirjoitusta minulta on usein pyydetty. Kai sen aika on vihdoinkin tullut – nyt kun siitä on kulunut juuri tasan vuosi.

Tasan vuosi sitten se käynnistyi.

Aika on tietysti tehnyt tehtävänsä, sumentanut muistot. Saman teki muuten myös ilokaasu. Mutta katsotaan, mitä tästä kirjoitussarjasta tulee…

Varoitus: saattaa sisältää karskeina pidettyjä ruumiintoimintoja – mut hei, tää on synnytys.

*******

Sunnuntai 1.huhtikuuta 2012, aprillipäivä.
Mennään normaalisti nukkumaan. Pelleillään muistaakseni jotain hampaita pestessä. Sängystä nousen vielä kerran ylös, laittamaan pikkuhousunsuojan – hmm jotain omituista väritöntä vuotoa, mainitsen Joelillekin siitä.

Mutta hyvää yötä, pus pus.

Yhdeltä herään omituiseen tunteeseen. Pikkuhousut ovat taas kastuneet. (anteeksi liian tarkat yksityiskohdat) Menen kylpyhuoneeseen ja riisun ne, joo märät.
”Hei tuutko käymään täällä!”, huudan Joelille.
”Joo joo sulla on jotain vuotoa ja huolestuttaa”, Joel ynisee peiton alta.
”Eiku tuu nyt oikeesti!”

Joel tulee kylpyhuoneen ovelle. Katson hämmentyneenä itseäni ja Joelia peilin kautta, seison siis siinä edelleen pikkuhousut kädessä.
SWOOOSH!
Yhtä äkkiä näen peilistä, kuinka saavillinen vettä läsähtää kylpyhuoneen lattiaan.

”Onks tää nyt se?”, Joel sopertaa. Tärisemme molemmat.
”Hae puhelin!”, huudan.

Kätilöopiston päivystyksen numero on onneksi tallennettu puhelimen muistiin – olen sinne jo aikaisemmin muutamia kertoja joutunut soittamaan kipeiden supistusten takia. Puhelimeen vastannut kätilö on asiallinen ja varman oloinen. Selitän tilanteen. Kätilö toteaa, että ambulanssilla täytyy nyt lähteä: on vaara, että napanuora saattaa tipahtaa ulos – tai jotain…
”Käy makaamaan vasemmalle (?) kyljelle ja odota ambulanssia”, hän neuvoo.

Minä noudatan ohjeita. Kirjaimellisesti. Siihen siis pyllähdän kylpyhuoneen lattialle, lapsivesilammikkoon. Alasti. Joel sentään tuo pyjamahousut ennen kuin lähtee ambulanssia vastaan pihalle.

Siinä lammikossa maatessani tekstaan Joelille listan: kännykät, neuvolakortti, kamera, laturit, lompakko.

Siinäpä ne. Että jos joku kysyy, mitä oli sairaalakassiin pakattuna.

Ambulanssimiehet tulevat.
”Jaahas”, sanoo roteva kaljupää, kun astuu kylpyhuoneeseen ja näkee minut yläosattomissa lapsivesilammikossa.
”Varokaa, että kissa ei karkaa ulos”, huolehdin.

”Olisiko sulla mitään kylpytakkia ja pyyhettä?”, hän jatkaa.
Joel hakee. Otan kylpytakin kainalooni – olen kuullut, että Kättärille suositellaan otettavaksi oma kylpytakki mukaan ja kuvittelen, että pyyntö liittyy siihen.
(Päälle! Vasta myöhemmin tajuan, että mies vihjasi että laita nyt hyvä nainen jotain päälle!)

Turkoosin pyyhkeen kiedon jostain käsittämättömästä syystä oman vatsani ympärille.

Ulkona meitä odottaa satumainen näky. Illalla oltiin menty nukkumaan keväisessä Toukolassa – nyt yhtä äkkiä takatalven paksu lumivaippa on peittänyt maan. Taivaalta sataa niin suuria lumihiutaleita, että en ikinä ole sellaisia nähnyt.

Pihatielle ajaneen ambulanssin valot heittävät kirkkaita valoja valkoiseksi muuttuneeseen maailmaan.

Ambulanssissa tulee hätä. Kakkahätä.

Sitä siinä sitten analysoidaan. Selvästi huolestuneena.
”Joo-o, koko ajan kakattaa enemmän ja enemmän”, totean.
Ei kuulemma saa missään nimessä ponnistaa.

Minut kärrätään paareilla sisään Kätilöopistolle. Siinä minä makaan yläosattomissa, turkoosi pyyhe vatsan ympärillä. Lapsivesi jättää suuria lammikoita kaikkialle.

”Olisit sä voinut siellä kotona mennä sänkyynkin makaamaan”, vastaanottava kätilö hymähtää ambulanssimiesten kertomuksen kuultuaan.
”Ai?”

Kello 1:35.

Ultraan ja sisätutkimukseen. Vatsassa kaikki hyvin, kohdunsuu entisellään. Vatsa supistusherkkä. Mutta lapsivettä roiskuu edelleen kaikkialle.
Aloitetaan antibioottihoito tulehdusvaaraa vastaan ja kortisonihoito vauvan keuhkoja kypsyttämään.

”Edelleen tekee mieli ponnistaa, kakattaa”, hätäilen.
”Joskus se on vaan kakkahätä”, kätilö toteaa.

Kello 2:40.

”Et saa lähteä, et saa lähteä.”
Ripustaudun Joeliin hysteerisenä. En voi olla yksin, pelottaa. Muutamia tunteja kyhjötetään yhteisessä sairaalasängyssä. Joel nukkuu pieniä pätkiä, minä en silmäystäkään. Tuijotan isoa kelloa huoneen seinällä. Tulisi jo aamu. Pelottaa niin, että sydän hakkaa aivoissa asti.

Kello 6:45.

Joel komennetaan kotiin. Minut viedään osastolle.

En nuku.

Käyn kakalla. Oho, sehän helpotti.

 

 

Jatkuu huomenna.
Vuoden takainen Kätilöopistolla tehty bloggaus täällä.

Kommentit (31)
  1. Oho, tosta ^ puuttui nimi! Mie olen siis se eilinen escape mutten tahdo olla se, niin yritän nyt keksiä jotain muuta nimeä jonka tää ihme Lily huolii!

  2. Mie nyt luen näitä tällee jälkijunassa, mutta kommentoin silti. Kun olit laittanut kysymysmerkin tuon vasemmalla kyljellä makuun perään. Niin tosiaan raskaana olevat kuljetaan lanssissa mahdollisuuksien mukaan vasemmalla kyljellä koska silloin sydän saa paremmin verta -> sikiö saa paremmin verta= molemmat voi paremmin.

    Minä itse heräsin aikanaan aamulla (39+5, lapsi syntyi samana iltana) siihen, että lapsivettä oli mennyt just sen verran, että mietin oonko pissannut vähän housuun unissani vai mitä tämä on. No, menin suihkuun ja suihkun jälkeen kun istuin sukkia pukemaan tuli vettä taas, joten totesin että ei oo pissaa, ei mulla näin surkea rakko ole 😀 Kyseessä ensimmäinen lapsi niin en siis tiennyt millaista se lapsivesi on. Vaikka en mie nyt tiedä tiiänkö nytkään 😀

    Mutta koska olen luonteeltani aika semmonen anti-hössöttävä (ei viittaus kehenkään muuhun, vain kuvaus itsestäni), niin lähdin sitten koiran kanssa lenkille. Ja lenkiltä soitin synnärille, että ”mulla tuli vähän vettä, tuunko näytille?” Sanoivat että tule vaan, ja kysyin sit vielä että voinko syödä aamupalan ensin. Sain luvan syödä, tärkeysjärjestys hei! Sitten soitin miehelle, että meen käymää siel sairaalas, ei tarvi tulla mukaan kun ei oo vielä supistuksia tai mitään, että varmaan laittavat takas kotiin. Ja sit menin lenkiltä sisälle, söin aamupalan ja kun olin pukemassa ulkovaatteita aikeissa lähteä yksin ajamaan motaria 25 km kohti sairaalaa, tuli eka supistus. Ja voi jeesus että meinas lähteä taju! Soitin sitten miehelle, että tule sittenkin kotiin, mie en voi ajaa, minuu supistaa, tää on kamalaa!!! Onneksi en ehtinyt lähteä, jos ois ne supistukset tullut motarilla minun yksin ajaessa olisi voinut käydä vaikka kuinka pahasti, sen verran tajunnan räjäyttävästi ne heti alkoi! Mutta loppu meni aika normisti, sattu mut oli silti siistii ku tuli vauva 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *