Tänä vappuna mm.

Meillä oli vappusuunnitelmina oikestaan vaan…

…vappuaattoaamun zumba:

20150430_104219.JPG

…ja illan muskarikäynti:

20150430_180201.JPG

Mutta jotenkin sitä vähän niin kuin epähuomiossa vietettiin vappua myös…

…poimimalla omalta pihalta kukkia:

20150430_190538.JPG

…ilmapalloilemalla:

20150430_190639.JPG

…syömällä hodareita:

20150430_194535.JPG

…ja tekemällä kasvomaalauksia ja muumitatuointeja:

20150430_192944.JPG

Vappupäivänä puolestaan:

…poniratsastettiin:

poniratsastus.jpg

…papukaijailtiin:

papukaija.jpg

…tutustutiin Kasvitieteelliseen puutarhaan:

piknik.jpg

…silleen vaan yleisesti virninsteltiin:

vauva virnistys.jpg

…sekä hävyttömästi julki-imetettiin:

julkinen imetys.jpg

Kumpulan Vappushokkelon idea ja puitteet olivat ihanat, mutta ongelma oli sama kuin aika usein tällaisissa kaupunkikulttuuritapahtumissa. Kun yhteen tapahtumaan pakkautuvat sitten kaikki, on luvassa jonoja, jonoja ja jonoja.

Kun oltiin jonotettu 45 minuuttia poniratsastukseen (ja ratsastettu sen jälkeen alle minuutti), ei kenelläkään riittänyt enää mehuja jonottaa joka ikiseen shokkelon tehtäväpisteeseen. Lapsetkin jo väsyivät – ja aikuiset myös. Siispä kotiin ja päikkäreille.

Johtopäätös: lisää tällaisia koko perheen kivoja tapahtumia – kävijöitä kyllä riittäisi varmasti useampaankin tapahtumaan!

Hauska ja spontaani vappu kuitenkin oli, kiitos kaikille kivoille napero- ja aikuisseuralaisillemme niin aattona kuin vappupäivänäkin!

Nyt pitsaa. Toivottavasti vakkaripitseria on auki.

Kommentit (61)
 1. Någon Annan
  2.5.2015, 12:02

  Ääh, ei pitäisi nyt lähteä tähän (ks. ajatukseni tähän lopettamisesta edellä), mutta ainakin itselleni imetyksen jättämisestä intiimiksi tapahtumaksi olisi seurannut kotiin linnoittautuminen sen sijaan, että olisin käynyt vauvan ja myöhemmin vauvan ja esikoisen kanssa erilaisissa paikoissa.

  Jos haluamme elää yhteiskunnassa, jossa imetystä tuetaan (en nyt sen kummemmin ala perustelemaan, miksi imetystä pitäisi tukea, tietoa sen positiivisista vaikutuksista löytyy kyllä Googlella), pitää hyväksyä sekin, että siihen törmää julkisella paikalla. Jos ei tykkää katsella imetystä, voi olla katsomatta sinne päin, missä imetetään.

  Anteeksi Krista, kun aloin jankkaamaan tästä. Yritän olla nyt kommentoimatta enempää 🙂

  1. Tiivistit just sen, mihin mäkin viittasin tuolla ”yhteiskunnallisella tasolla” 🙂

  2. Olen ihan varma, että pystyt olemaan myös huomaavainen ”julki-imettäjä” niin halutessasi!

   1. Någon Annan
    2.5.2015, 12:16

    Omasta mielestäni olen huomaavainen julki-imettäjä. Mutta käsitykset tästä näyttävät vaihtelevan. Minä toimin oman käsitykseni (tissit piilossa) mukaan!

    1. Yksi ydinkysymys tässä julki-imetyskeskustelussa taitaa olla juuri tuo, että mikä on riittävä huomaavaisuuden taso – ja kuka sen määrittelee.

   2. Edelleenkin ihmettelen Helsingin keskustassa asuvana ja siellä joka päivä liikuvana et missä ne häiritsevät imettäjät oikein ovat? Mikä on häiritsevää? En ole koskaan törmännyt moiseen. Itse asiassa tuskinpa edes kiinnitän huomiota imettävään äitiin. Häiritseekö sinua myös vähäpukeisten naisten mainokset ja ihan normaali kesäpukeutuminen joka monella paljastaa enemmän kuin imetys?

    1. Alepan kassajonossa esimerkiksi. Häiritsevää on huono käytös eli se ettei huomioida muita ihmisiä lainkaan ”koska on oikeus”. Eipä näihin onneksi päivittäin törmää, huh 😡 !

     Ja kyllä, toisinaan häiritsee vähäpukeiset ihmiset mainoksissa ja kyllä, kesän ensimmäiset hellepäivät on mulle ihan oikeasti aina pieni shokki! x) Normaali kesäpukeutuminen tuntuu olevan laaja käsite ja monelle se tarkoittaa mahdollisimman piukeaa ja vähäistä kangasmäärää vaikkei se paahteessa välttämättä ole edes se käytännöllisin vaihtoehto. Eikä näytä aina kovin tyylikkäältä, ei. Tällainen siveä ja häveliäs ihminen paheksuu, kyllä. (Mut nyt mennään jo sivuraiteille.)

     Uimarannalla tai uimahallissa ei vähäpukeisuus häiritse; valitsen itse mennä niihin paikkoihin ja niissä vähäpukeisuus kuuluu siihen kontekstiin. Uimahallin saunassa kykenen olemaan jopa ihan ilkialastomien ihmisten seurassa ilman hämmennystä.

  3. Tämä. Myös imettävillä naisilla täytyy olla mahdollisuus poistua kotoaan tässä yhteiskunnassa, silläkin uhalla, että jotakuta imetys saattaa syystä tai toisesta ärsyttää. En itse halunnut imettää julkisesti (muistelisin, että imetin vain äitini ja parin ystäväni paikalla ollessa, muuten poistuin aina toiseen huoneeseen), mutta puolustan henkeen ja vereen muiden oikeutta imettää siellä, missä ihmiset noin yleensäkin liikkuvat. Aviomiestäni siteeratakseni, julki-imetys olisi sopimatonta lähinnä silloin, jos kaikki ovat alasti ja lapsi on yli 18-vuotias. 🙂

   1. No on kyllä toi alastomuus julkisella paikallavähän nou-nou… Mutta noin muuten, miksi se olisi sopimatonta? Eikö se ole ihan äidin ja lapsen välinen asia miten pitkään imetystä haluaa jatkaa? Ihan oikeasti; missä menee raja, milloin ulkopuolisilla on oikeus kieltää imettäminen lapsen ikään perustuen?

    1. Hmm… luitko tuon kommentin kokonaan? Viimeinen lause oli ns. huumoria (vai tunnetko monta 18-vuotiasta, jota imetetään?).

     1. Kyllä mä ihan tosissani heitin ilmoille kysymyksen; missä menee se ikäraja jonka jälkeen äidin ei ole enää soveliasta imettää lastaan. 🙂 Onko 18-vuotiaan imettäminen sinusta o.k? Jos ei ole, miksi?

 2. Jos nyt mäkin kommentoisin sellaista imetykseen liittyvää yksityiskohtaa (tuohon linkitettyyn postaukseen en viitsi kommentoida), että mitä sen vaaditun harson on niin kuin tarkoitus peittää? Tissi? Vauva? Se, että vauva on tissillä? Mulla on julki-imettäessä (ja yleensä kotonakin) sellaiset varusteet, että alimmaisena on toppi (jota vedän alaspäin) ja sen päällä paita (jota vedän ylöspäin). Mielestäni se päällimmäinen paita peittää sen tissin kyllä, ja sen, mitä paita ei peitä, peittää vauva. Pitäiskö sen päälle vielä vetää joku harso, ja jos, miksi? Tietenkin noiden mun vaatetuspoliittisilla valinnoilla ei peitetä sitä, että tosiaan siinä imetän, ja harso peittäisi kyllä sen aktin.

  Oon mä joskus kiskonut jotain huivia tai kantoliinaa suojaksi, jos vaikka paikka on jotenkin hälyinen, mutta ei se mulla mitenkään rutiineihin kuulu.

  1. Mieluiten olisin näkemättä itse aktia, kiitos. 🙂 Ravintolapöydän ääressä en mielellään myöskään tissejä katselisi, vauva on ihan o.k.

   Tässä siis yhden muiden imetyksen todistamisesta kiusaantuvan mielipide, (kun kerran kysyit).

   1. Någon Annan
    2.5.2015, 11:25

    Mä oon siis tuo, jolle kommentoit, nimi jäi jostain syystä pois.

    Sitä vain vielä mietin, että kun siitä aktista näkyy vauvan takaraivo ja pötkötys siinä äidin käsivarrella, niin se on siis se, mikä pitää peittää?

    1. Lyhesti: en halua todistaa sitä että tuossa nyt on imetystapahtuma käynnissä. Ehkäpä itse osaat miettiä siitä eteenpäin? En tosiaan halua olla poliisina mittailemassa että nyt tuossa näkyy paljasta pintaa, peitä se. Haluan uskoa että imettäjillä itsellään on tilannetajua toimia aina kuhunkin tilanteeseen sopivimmalla tavalla, ilman turhaa provosointia.

     Jos huomioit sen että muut eivät halua todistaa imetystapahtumaa, uskon kyllä että keksit aina tilanteesta riippuen jonkun diskreetin tavan hoitaa asia. Joku vauvan ja tissin peittävä harso esimerkiksi on kuulemma ihan kätevä, asentoa voi vaihtaa niin että imetystapahtuma ei näy koko ruokasalille. 🙂

     1. Hihihi mun mielestä tää on omituista, vaikka itse sanoit tuolla yllä, että et sitä omituisena pidäkään 🙂 Mutta tosiaan, se on meidän jokaisen oman pään sisällä, mikä tuntuu itselle omituiselta ja mikä ei tunnu. Ja sinulla on totta kai ihan täysi ”oikeus” (sana ei sovi tähän, mutta en keksi parempaakaan) tuntea näin! Sitä ei voi kiistää eikä paheksua yhtään enemmän kuin sitä imetystäkään – jokainen saa tuntea, miten tuntee. Mutta toivottavasti et poliisina toimikaan tai mittaile, vaan kohteliaasti vaikka katsot toisaalle 🙂

      1. Tässä tullaan taas ihan mielenkiintoiseen pointtiin: miten paljon ja millä tavalla muita ihmisiä kuuluu huomioida. Onko hyvä olla kohtelias? Miksi? Niitä jotka opitää imetyksen todistamista kiusallisena, on paljon. Miksi heitä ei pitäisi huomioida, jos huomioimiseen on mahdollisuus?

       1. Mä olen aika varma, että lähes kaikki imettävät äidit pyrkivät tekemään asian (mahdollisuuksien mukaan toki) mahdollisimman vähällä härdellillä. Nämä ”kerran näin yhden äidin, joka läväytti tissit pöytään” ovat aika marginaalisia tapauksia, vaikka ne aina esiin vedetään näissä keskusteluissa – suurinta osaa imetyksistä ei varmasti edes muut huomaa.

        Huomaavaisuus on aina hyvästä kaikessa toiminnassa.

        1. No nyt me ollaan samoilla linjoilla. Ympäristön huomioon ottaminen on tässä tosi tärkeä pointti. Mä olen harmi kyllä joutunut todistamaan muutamia tällaisia tissit pöytään -tapauksia, ja enemmän niitä kuin sellaisia normaalin käytöksen piiriin lukeutuvia. MUTTA tää voi hyvin johtua siitä että mä en vaan ole huomannut niitä muita julki-imetyksiä! Niissä tapauksissa kaikki on siis just niin kuin pitääkin, kaikkien kannalta. 🙂

   2. Mulla jotenkin särähti korvaan toi vauva on ok – ja sit alkoi naurattaa, kun mietin, että jollekin ei ois ja vauvaa pitäisi pitää ravintolassa peitettynä harsolla 🙂 Anteeksi, vähän väsynyt aamu!

  2. Joo, mäkään en alkanut kommentoida sinne mitään – näytti keskustelulta, jossa ei kannata itseään turhaa päästää kiehumaan 🙂

   Ilmeisesti se on se nännin vilahtamisen mahdollisuus, mikä ihmisiä provosoi. Vai koko imetysakti? Munkin on vaikea ymmärtää, että mikä siinä on niin kamalaa 🙂 Mulla on usein kans joko imetyspaita tai sitten nostan paitaa – mutta on kyllä joskus epäsopivat varusteetkin, myönnettäköön 🙂 Kun on tosiaan tän yhteensä 2,5 vuotta imettänyt, niin alkaa jo tökkiä ikuinen imetysvaatteisiin pukeutuminen, joskus sitä tulee sellaisiakin vaatteita, jossa vilautusvaara on isompi. Esim. tuolla vappushokkelossa mulla oli napitettava paita, jossa kyllä vähän rintaa näkyy enemmän kuin imetyspaidassa – silloin vaan pokkana laitan käden siihen oman rinnan päälle näkösuojaksi tai sitten (esim. ravintolassa) yritän kääntyä sellaiseen suuntaan, ettei näköyhteyttä muihin pöytiin ole. Mutta jos joku jäisi tuijottamaan, ihan varmasti näkisi vilauksen rinnansyrjää. Ei ole koskaan kukaan jäänyt 🙂

   1. Någon Annan
    2.5.2015, 11:39

    Mä en ihan oikeasti tiedä, mikä se provosoiva asia imetyksessä on. Tai voihan se olla eri ihmisillä eri asiat. Mulla kyllä nänni vilahtaa aika suurella todennäköisyydellä, koska joudun käyttämään rintakumia imetyksessä, ja sellaista ei saa paikalleen paidan alla sokkona. Kyllä mua se vähän ahdistaa, että joutuu paljastelemaan, mutta ei mulle ainakaan ole oikein vaihtoehtoja sille imetykselle. Toivon kyllä, että ihmiset olisivat sen verran hienotunteisia, etteivät tuijottaisi. (En ole ainakaan muistaakseni huomannut kenenkään tuijottavan, enkä ole myöskään saanut ikävää palautetta imetyksestä.)

    1. Tuolla aiemmin olen kommentoinut omasta puolestani että minulle imetys on intiimi, yksityinen tapahtuma, sellainen joka ei ole tarkoitettu kaikkien nähtäväksi kaikkialla. Voit yrittää samaistua vaikka pohtimalla asioita mitkä sinusta ovat intiimejä, yksityisiä asioita joita et julkisesti tee tai et halua nähdä muiden tekevän.

     1. Samaa mieltä olen minäkin siitä että imetys on intiimiä. Miksi näyttää kaikille imetyskuviaan?

      1. Tämä ois sitten sen kokonaisen bloggauksen kokoinen vastaus – ihan selkeän yhteiskunnalliselle tasolle asti ulottuva kysymys 🙂

     2. Någon Annan
      2.5.2015, 11:58

      Hmm… Mulle tulee mieleen tosi monta erilaista intiimiä ja yksityistä tapahtumaa, joita en haluaisi todistaa, mutta en haluaisi todistaa niitä myöskään harsolla peitettynä. Mä en nyt kuitenkaan lähtisi vertaamaan intiimejä tapahtumia ja ruokailua keskenään – toki toisille ihmisille myös kaikenlainen ruokailu on yksityinen asia.

      Kaikenlaisia muitakin argumentteja tulee mieleen, mutta jätetään nyt tähän, ettei tää keskustelu ala muistuttaa sitä linkitettyä!

      1. Tässäpä se pointti juuri on! Imetys on monelle ihmiselle paljon muutakin kuin ruokailu – intiimiä ja yksityistä. Se ei katoa sillä että toistellaan että ei se niin voi olla. Hienotunteisuus, muiden huomioiminen on tärkeä pointti julki-imetyksessä kuten monessa muussakin toiminnassa siellä missä ollaan muiden ihmisten joukossa. Olen ihan varma että imetystä voi harrastaa ihmisten ilmoilla myös niin ettei tahallaan aiheuta hämminkiä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *