Testissä kahvipingviini (ja pari kahvinmakuista herkkua)

yhteistyössä: Nescafé Mini Me

Olette ehkä huomanneet tuolla ylämainospalkissa tuon pikkupingviinin näköisen kapselikahvikoneen – ja tähän Lilyn kampanjaan liittyen mekin saatiin kotiin testattavaksi tuo pieni kahvimasiina.

jätski kahvipohja cortado.jpg

Niin, siis minähän juon tavallisesti pikakahvia. Että varsinainen kulinaristi täällä arvostelemassa, heko heko. Olen itse asiassa ollut lujasti sitä mieltä, että pikakahvi on ihan hyvää. Ja näppärää. Tavallinen suodatinkahvi on mun suussa iyyyyh, ja kaikenmaailman kotiespressohärpättimet tuntuvat nykyelämään aivan liian hifistelyltä – itse asiassa jopa siinä määrin, että myin pokkana jättikokoisen kahvipömpelimme pois paikallisessa kierrätysryhmässä. Siinä oli samassa masiinassa kahvinkeitin, espressokone ja maidotkin pystyi vaahdottamaan. (uhh sitä sotkua) Se vei puolikkaan sivupöydällisen verran pöytätilaa eikä sitä ollut käytetty moneen vuoteen. Loppuaikoina se itse asiassa asuikin sitten vaatehuoneen hyllyllä. Heippa, ei tule ikävä!

No, sitten tuli se Italian-matka ja vuokratalon italialainen kahvikone, joka jauhoi kahvit tuoreista pavuista. Mmmmm.

Matkan jälkeen ensimmäisenä aamuna keittelin taas tuttuun kotityyliin vedet vedenkeittimessä, kaadoin ne pikakahvijauheen päälle, paljon maitoa ja maist…
Mitä HELV…?” (anteeksi – siinä vaiheessa kiroilemisenlopettaminen ei ollut vielä käynnissä)
”Onko tää AINA maistunut tältä…?”

No joo, mutta muutamassa päivässä makuun taas tottui. Sitten se oli taas ihan hyvää.

Kesällä kyllä juotiin kahvi enimmäkseen kylmänä versiona (näin) tai jopa unohtelijan lempparityyliin jäähyhmäisenä (näin).

*******

Okei, ja sitten tämä Mini Me.

Parhaan mahdollisen testaajahenkilön tapaan minähän sitten tulin sopivasti raskaaksi juuri testaamisen aikaan – mikä minun tapauksessani tarkoittaa, että yyyyh ja yökkkk kaikelle kahville koko alkuraskauden ajaksi. Viimeksi raskauden puolivälissä kahviyökötys helpotti ja loppuraskaudessa joinkin sitten taas kahvia ihan liikaa. Mutta nyt… Ollaan siis edelleen vaiheessa yhhh ja yökkkk.

Pidin ensin testaamista täysin epäonnistuneena – tarjosin kahvia kyllä vieraille (ja he kehuivat), mutta omaa kahvikuppiani en onnistunut tuomaan puolta metriä suuta lähemmäs. Onneksi sitten keksittiin, että koneellahan voi tehdä muutakin kuin ihan tavallista kahvia!
 
No mistä raskaana oleva ja pahoinvoiva nainen sitten tykkää. Tietysti jätskistä! Tämä oli Joelin idea: mitä jos tekisi sellaisen herkkujätskiannoksen, johon lorauttaisi kahvia ikään kuin kastikkeeksi…?

EIKÄ!!!! Ei hitsi, miten hyvää! Täällä puutalossa eräs nimeltämainitsematon raskaanaoleva yökkijänainen meni ihan… …pähkinöiksi.

Jätskiherkku valmistuu jokseenkin näin:

jätski kollaasi.jpg

Joelin pähkinäjätskiherkku kahvikastikkeella (neljälle):
1/2 litraa vaniljakermajäätelöä
1,5 dl pähkinöitä (pekaani, hassel, cashew-pähkinäsekoitus)
2 tl hunajaa
2 rkl voita
1 kapseli Nestle Dolce Gusto cortado-kahvia
 
Murskaa pähkinät. Paista ne voissa ja sen jälkeen pyörittele kevyesti hunajassa.
Jäätelo kulhoon pieneksi pilkottuna ja loraus (1/4 annos) cortado-kahvia perään. Ripottele päälle pähkinät ja herkuttele välittömästi.

Kahvia kahvittomalle – jea!
 
*******

Testiaikana Joel on myös päässyt huristelemaan vieraillemme sitä viime kesänä ”lanseerattua” Joelin jääkahvia. Kesällä se tehtiin pokkana pikakahviin, mutta nyt siis huristeltiin kahvipohjaksi astetta herkummat loraukset tuosta pikkupingviinistä.

Pähkinät ovat itse asiassa isossa osassa tässäkin – Joel bongasi Stokkan Herkusta nimittäin aika hyvää Macadamia-makusiirappia. (Meidän lähi-Prismassa ei makusiirappeja ole ollenkaan, buhuu; piti lähteä asiasta tehden Herkkuun)

jääkahvi kollaasi.jpg
 Pähkinäinen jääkahvi (yhdelle):
1 kapseli Nestle Dolce Gusto espresso intenso -kahvia
1/4 tl kanelia
2 tl Macadamia-makusiirappia
1,5 dl maitoa
jäitä

Hurauta pikkupingviinillä espresso ja kaada se lasiin. Sekoita mukaan kaneli ja siirappi. Lisää jäitä puoli lasillista ja lopuksi maito. Hörps!

*******

Hei ja kolmaskin kahvittoman kahvinjuojan vinkkki: itse olen innostunut kovasti myös Chai Tea Lattesta – sitä on ihana lorauttaa kuppiin silloin, kun periaatteessa tekisi mieli ottaa käteen kuppi kahvia, mutta käytännössä… örp.

Chai Tea Lattessa ei ole siis kahvia ollenkaan; se on sitä intialaistyyppistä maustettua maitoteetä, mitä siellä hörpitään ihan jatkuvasti. Kapselimasiinan antama maku on jopa yllättävän aidosti intialainen, itse asiassa paljon parempi kuin mitä olen saanut Suomesta kahvilasta. Ja jos haluaa vielä lisää mausteisuutta, voi ripotella vähän kanelia ja kardemummaa pinnalle, mmm!

*******

…ja saa pingviinillä siis ihan kahviakin tehtyä – espressoja ja espressopohjaisia juomia; lattea, cappuccinoa ja niin edelleen. Kapseli sisään ja sur-rur-rur. Kuulemma hyviä ovat; kanssabloggaajista olen muuten kahvituttanut jo HelloAochia ja Mindekaa. Tykkäsivät.

Ehkä joskus pääsen maistamaan näitä itsekin. Huokaus.

 

 

 

Tämä bloggaus liittyy siis Nescafén ja Lilyn kampanjaan, jossa kolme bloggaajaa (minä, Isyyspakkauksen TommiK ja Lilou’s Crushin Hertta) saivat Mini Me -kapselikoneen testiin. Nescafen kampanjasivulla voi osallistua vastaavan kahvimasiinan arvontaan!

Kommentit (53)
 1. Juu kyllä nämä mainostekstit lapsiperheblogissa aika lailla ärsyttävät. Nuo sivupalkin mainokset riittäisivät mainiosti, ei tarvitsisi olla erikseen mainossisältöjä, vaikka kivahan se on, että blogistille ilmaiseksi aina jotain tarjotaan. Kuitenkaan niitä ilmaisia lounaita ei ole, vaan samalla sitoo itsensä (ja vielä perheensäkin) mainosnukeksi. Itse en ainakaan haluaisi omia lapsuuskuviani ja sattumuksiani yhdistettävän vessapaperimainoksiin, toivottavasti tuo talousarkkipostaus ei saa jatkokseen vessapaperipostausta. Serlalla olisivat varmaan todella innoissaan siitäkin! Joka lapsiperheessähän vessapaperiakin tarvitaan, ei kun ilmainen testi (mainos) pystyyn. No, Isyyspakkauksen tytteli on nyt Nestlen kahvin mainostaja Silvan lisäksi, joten on ainakin sitten kohtalotovereita isompana, joiden kanssa voi manailla vanhempien käytöstä, jos se ei teininä tunnu enää yhtä suloiselta idealta kuin äidistä tällä hetkellä. 🙂

 2. Anteeksi, en tahdo olla mikään päällepäsmärineuvoja kaiken tämän Nestle -keskustelun jälkeen, mutta pieni kommentti tuosta chaista silti: meillä neuvolassa annettiin lista kielletyistä ruoka-aineista raskauden aikana ja inkivääri oli tuolla listalla mukana. Liekö Helsingissä erilaiset ohjeistukset? Tuntuu, että eri kunnissa on eri kiellot 😉

  1. Äiti minäkin
   17.10.2013, 20:40

   Ohjeistus inkivääristä on, että sitä on hyvä välttää, koska vaikutusta ei tiedetä. Omassa neuvolassani sanottiin, että maustekäytössä ok, mutta ei tulisi juoda esim inkiväärimehua (jota ennen join päivittäin). Tiekkö sitten, onko tuossa chaissa oikeaa inkivääriä vai keinotekoista makujauhetta…:)

  2. Arabian osasto
   18.10.2013, 09:28

   Minäkään en olisi huolissani tuosta mausteena käytetystä inkivääristä; lukemani perusteella varoitukset liittyvät nimenomaan inkiväärin ”lääkinnälliseen” käyttöön. Joskus inkivääriä on suositeltu esim. pahoinvointiin, ja silloin käytetyt määrät ovat sen verran suuria, ettei niiden turvallisuudesta ole varmuutta. Normaalisti mausteena silloin tällöin inkiväärin pitäisi olla ihan ok. 🙂

   Terveysriskeistä puheenollen olisin itse pikemminkin huolissani sekä kahvin että teen sisältämästä kofeiinista. Kansainväliset suosituksethan ovat, että kofeiinia käytettäisiin raskauden aikana maksimissaan 200 mg vuorokaudessa, eli noin yhden kahvikupillisen verran. Vaikka tutkimusnäyttö on jossakin määrin ristiriitaista, näyttöä isojen kahvimäärien haittavaikutuksista on kuitenkin sen verran, että esimerkiksi itse vedin raskausaikana rajan yhteen-kahteen teekupilliseen päivässä ja jätin kahvin kokonaan pois. Keskenmenoriskin kohoamisen yms. mahdollisten haittojen lisäksi kofeiini pääsee istukan läpi sikiön elimistöön, ja sikiö on huono metaboloimaan kofeiinia. Esimerkiksi tästä lyhyestä jutusta saa lisätietoa, ja netistä löytyy runsaasti lisää materiaalia eri viranomaistahojen tuottamana: http://www.webmd.com/baby/news/20100721/moderate-coffee-drinking-ok-in-pregnancy

   En siis suinkaan tarkoita moralisoida tällä aihepiirillä; jokainen tekee oman lapsensa turvallisuuden suhteen tässä asiassa omat valintansa. Asia on kuitenkin hyvin erilainen ja riskit pienempiä kuin esimerkiksi alkoholin käytön osalta, ja siksi valinta on toki paljon henkilökohtaisempi. Ajattelin vain tuoda tämän asian esille ihan siltä varalta, että kysymys ei olisi kaikkien tiedossa, ja aihepiiri kiinnostaisi. Välillä noista neuvolan listauksista nimittäin vähän unohtuu mainita, miksi tietyt asiat kielletään, tai mihin raja suosituksissa vedetään, ja miksi. 🙂

   1. Arabian osasto
    18.10.2013, 10:41

    Piti vielä tulla takaisin lisäämään, että tuo turvallisen saannin ylärajahan on tietysti eri suositusten mukaan myös vähän erilainen: Suomessa THL on vetänyt rajan 300 mg:aan, eli käytännössä kahteen kupilliseen kahvia (tai kolmeen laimeaa/pikakahvia). Samaa suositusta on näköjään käyttänyt WHO, kun vielä tsekkasin asian heidän sivuiltaan. Joidenkin uudempien tutkimusten jälkeen suosituksia on kuitenkin monissa maissa laskettu, ja tosiaan esimerkiksi USA:ssa raja on lastenlääkärien tuottaman tutkimuskatsauksen myötä tuo 200 mg, mitä itse katsoin aikanaan parhaaksi noudattaa.

    Näitä näkemyksiä tosiaan löytyy jos jonkinlaisia, mutta tosiaan tutkimusnäyttö vaikuttaisi tukevan oletusta siitä, että kahvinjuonti aiheuttaa tiettyjä riskejä kun määrät alkavat olla yhtä-kahta kupillista suurempia. Itse mietin asiaa myös siltä kannalta, että kun kofeiini tosiaan läpäisee istukan, sikiön puutteellisesti kehittynyt elimistö joutuu siinä tekemisiin aika vahvan stimulantin kanssa. (En uskaltaisi antaa pienelle lapsellekaan kofeiinipitoisia juomia.)

    Sori tämä tutkimuspläjäys. Ajattelin vain jakaa tiedot, jos jotakuta kiinnostaa. 🙂 Suomalaiset suositukset löytyvät THL:n sivuilta: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/ravitsemustietoa/suomalaiset/raskausaika/valtettavat_elintarvikkeet

  3. Äiti minäkin ja Arabian osasto jo ehtivätkin vastaamaan tuosta inkivääriasiasta 🙂

   Mäkin kysyin tosiaan tuota neuvolasta Silvaa odottaessani (koska tykkään inkivääristä) ja minulle kerrottiin juuri tuo, että jossain vaiheessa inkivääriä (esim. kapseleina) on käytetty raskauspahoinvointiin – ja silloin sitä on tietysti nautittu aika isoja määriä. Inkivääri sitten lisättiin ”kieltolistalle” juuri siksi, että sen vaikutuksia ei tarkalleen tiedetty – mutta että pienen määrän ei ole kyllä todettu olevan mitenkään haitallistakaan.

   Niinpä itsekin olen silloin tällöin ihan hyvällä omatunnolla syönyt inkiväärimaustettuja ruokia ja -juomia, ja jopa nepalilaisessa ravintolassa sillon tällöin Panneer Chilin, jossa on tuoretta raastettua inkivääriä pinnalla, mmmm. Eipä se juustokaan siinä taida olla ihan suositusten mukainen – en tiedä, onko se pastöroitua… 🙂

   Kahvin turvallista juontimäärää minäkin raskaana ollessa selvittelin. Alkuraskaudesta tosiaan tuo kahviöklötys hyvin lopetti kahvinjuonnin (lieneekö elimistön tapa kertoa, että tämä ei nyt ole hyvä juttu), mutta loppuraskaudesta kyllä pakko myöntää, että join varmaan enemmän kuin mitä ”turvarajojen” sisälle menee… Terveyskirjastosta itse löysin ”turvaluvuksi” 300 mg (kolme 1,5dl kuppia), linkki täällä. Mutta nyt itse asiassa löysin myös tällaisen uutisen tutkimuksesta, jonka mukaan kahvinjuonti on turvallista, linkki täällä. Toisaalta siinä sanotaan, että ”jos annokset eivät kasva poikkeuksellisen suuriksi” – mitä lie sekin sitten on…

   Mutta joo, nämä ovat just niitä, joista on hyvä olla tietoinen ja sitten itse valita sopivat tavat omalle kohdalle!

   1. Arabian osasto
    18.10.2013, 10:44

    Aa, hyvä, olitkin itse kirjoittanut noista suomalaisista suosituksista. Minulle tuli itsellekin mieleen, että unohdin sanoa suomalaisten suositusten olevan vähän korkeammat kuin monessa muussa maassa. (Ja yllätyksekseni huomasin, että WHO:n suositus on myös tuo vähän korkeampi.) Itse katsoin parhaaksi noudattaa noita matalampia rajoja, mutta suomalaiset äidithän juovat kyllä kansainvälisesti katsottuna todella paljon kahvia raskausaikana, ja melko vähän noita haittavaikutuksia varmaankaan esiintyy. 🙂

    1. Mua aina naurattaa nää suosituksista tappeleminen ja niiden loputon vertailu, kun ne oikeasti vaihtelee niin tosi tosi paljon.

     Kreikassa kahvi on suoraan helvetistä, mitä raskauteen tulee – kaveri ei raskauden aikana syönyt eli mokkajätskiä, tsih. Viiniä taasen ei esimerkiksi lasketa alkoholiksi ollenkaan, sitä voi siis juoda ihan hyvillä mielin 😀

     1. EDES mokkajätskiä, piti kirjoittaman.

     2. Arabian osasto
      18.10.2013, 11:12

      Ikävää, jos koit asian ”tappeluksi” – minun tarkoitukseni oli vain huomauttaa noista suosituksista, mikäli jollekulle asia ei olisi ollut tuttu; ei suinkaan kiistellä tai käännyttää.

      Suositukset toki vaihtelevat sekä maittain että ajan kuluessa. (Tietysti jotkut tahot ovat suosituksissaan vähän valistuneempia ja toiset vähän vähemmän valistuneita, vrt. Kreikan case. 😀 ) Hankaluudet johtuvat tietysti ensisijaisesti siitä, että tutkimustieto on harvoin niin yksiselitteistä tai kerralla valmista, etteikö ristiriitaista informaatiota ja muuttuvia suosituksia syntyisi. Tämä tietysti tuottaa hankaluuksia – ja varmasti ahdistustakin – monelle raskaanaolevalle, kun ei oikein tiedä, mihin pitäisi luottaa. Moni sitten valitsee sen mahdollisimman varovaisen linjan, mutta ei sekään tietenkään aina ole kaikkien kohdalta järkevintä. 🙂 Ihmisillä on niin erilaiset tarpeet ja elämäntilanteet.

      Minä uskon silti, että näistä asioista voi ja pitää käydä asiallista keskustelua. Ainakin itse olen kokenut monesti elämässäni hyötyneeni paljonkin ajatustenvaihdosta muiden kanssa – ja usein näistä keskusteluista oppii jotakin sellaista, jota ei itse ole tullut aiemmin huomanneeksikaan. 🙂

      1. Tsihihihihi! Kreikkalaiset sanoivat Suomen suosituksista ihan samaa (että siis vähemmän valistuneita olisivat suomalaiset).

      2. Häääh, Krista poistitko sinä mun kommentin vai mihin se hävisi?!

       Nooh, olihan se aika cheeky, kieltämättä. Tsih.

       1. No nyt taas näkyy 😀

        1. Ps. Mähän en ole muuten ikinä poistanut yhtään kommenttia 🙂 …että jos jotain ei näy, voi vapaasti syyttää tätä blogipohjaa! 😀

      3. Ja en minä nyt ajatellut, että sä siellä nyrkit pystyssä olisit odottanut, että milloinkas törmäät johonkin vääräuskoiseen kulman takana.

       Sitä vaan, että aina näissä keskusteluissa, vaikka kuinka sitä mukamas vaan viattomasti vertailisi, niin silti aina paistaa läpi se näkemys, että kaikkien muiden mielipiteet ja suositukset ovat niitä ’vähemmän valistuneita’, niin kuin asian muotoilit.

       Minä olen sitä mieltä, että suosituksia on – lapsia on tehty vuosituhannet (Kreikassa todennäköisesti hiukan kauemmin kuin Suomessa), joten eiköhän siinä ajassa ole jotain opittu. Siinä ajassa myös suositukset ovat ehtineet muuttua tuhannet kerrat, joten parasta olisi, jos ihmiset pystyisivät niihin suhtautumaan niin kuin kaikkeen muuhunkin elämässään: ihan hyvänä neuvona, joka omalla kohdalla saattaa toimia, tai sitten ei. Katsos kun kukaan neuvolantäti/äitiyskirjan kirjoittaja/äiti/kaveri ei tiedä, mikä itselle toimii. 

       Multa puuttuu ehkä joku äiteyteen liittyvä hyvinkin tärkeä geeni, kun mä en koskaan ole tajunnut syyllistyä mistään äitinä olemiseen liittyvästä. En niistä kahvikupillisista, joita nautin reippahasti yli suositusten (jopa suomalaisten sellaisten!) enkä mistään muustakaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *