Testissä: Prisma Kauppakassin drive in -kaista

Puutalobaby

Yhteistyössä: Prisma Kauppakassi

Olen jo tuossa vuosi sitten kirjoitellut, kuinka me ollaan ihan täysin ihastuneita Alepan Kauppakassi -palveluun (kokemuksia täällä). Silloin kirjoitin, että "Alepa-setä" tuo meille ruokaa kotiovelle pari kertaa kuukaudessa; nykyisin oikeastaan ihan joka viikko. Ihan rutiininomaisesti siis. Arjen luksusta, todella.

Nyt vähän vajaa kuukausi sitten Kannelmäen Prisma avasi uudenlaisen lisän tähän Kauppakassi-palveluun: drive in -kaistan, josta Prisma-ostokset on helppo noutaa. Eli että ne tilataan ensin netissä Foodie.fi:n kautta ja sitten vaan huristellaan ajokaistalle noutamaan.

Olin kuullut kehuja myös tästä Prisma Kauppakassista niin muilta bloggaajilta (erityisesti Emmiltä) kuin Instagramistakin (mm. täällä), joten testaajaksi oli helppo ryhtyä, kun tuolta Kauppakassista tällaista ehdotettiin.

Siispä testaamaan!

Klikkailimme tilauksemme Foodieen myöhään torstai-iltana. Homma kävi (kröhöm Joelilta) näppärästi, koska siellä on jo valmiina meidän tavalliset Alepa Kauppakassin puolella käytetyt ostoslistat. Itse kävin tutkailemassa vähän käyttötavaran puolta: mm. vaatteita ja leluja, koska niitähän Alepasta ei normaalisti saa.

Ehdotonta isoa plussaa siis siitä, että Prisman Kauppakassista pystyy tilaamaan laajemmin Prisman valikoimaa (ja Prisman hinnoilla) - esimerkiksi just vaikkapa leluja ja pelejä. Pientä miinusta sen sijaan siitä, että kaikista tuotteista ei löydy sieltä (vielä?) kuvaa. Olisin nimittäin halunnut ostaa tirpalle kuvajoulukalenterin. Mutta ööö "joulukalenteri Joulupukki", "joulukalenteri Jouluyö" vai "joulukalenteri Kuusenkori"...? Ja onko niissä sisällä kuvia vai jotain muuta...? Ääääh, kalenteri jäi siis ostamatta.

Aika isossa osassa leluja ja muita käyttötavaratuotteita kuvat olivat jo olemassa, eli ehkä osuin joulukalenteriostoksineni vain johonkin pahaan (kuvattomaan) sesonkisaumaan.

Nooh, joka tapauksessa tilaus kävi muuten aika klik klik klik -helposti ja rutiinilla. Sitten oikeasta kulmasta löytyi kohta "toimitusikkunat", josta voi valita ostoksille sopivan hakuajan. Tilatessamme silloin torstai-iltana meille parhaana aikana (perjantai-illlalla) oli vielä vapaata, mutta esimerkiksi perjantai-iltapäivän noutoaika olisi jo ollut täynnä.

Hyvä vinkki käyttöön kuuluukin (testattu on - sama toimii nimittäin myös Alepan puolella):
Kannattaa tehdä tilaus jo vähän aikaisemmin "raakileena" ja sitten vaan myöhemmin täydennellä/muutella sitä. Silloin saa varmimmin itselle sen just sopivan toimitusajan valittua. Saa sen kyllä usein muutenkin, mutta jos haluaa olla ihan varma ja jos vain tietty aika käy. Noita muutoksia voi tehdä omaan tilaukseen ihan niin kauan, että tuotteiden keräily myymälässä aloitetaan.

Pikanakin homman voi hoitaa: tilata voi samana päivänä klo 12 asti ja lauantaina klo 9 asti. Silloin pitää vaan maksaa 5 euron pikatilauslisä.

Omat testikerran ostoksemme maksoimme saman tien netissä ja saimme tilaustunnuksen.
(etukäteen maksaminen ei ole pakollista, mutta se nopeuttaa noutoa)

 

Perjantaina Joelin töiden jälkeen huristelimme siis Kannelmäen Kaaren Prismaan. Drive in -kaista löytyi Prisman takaa (olin tsekannut kartan etukäteen). 

Täytyypä kyllä sanoa, että oli nopeaa ja näppärää. Todella.

Drive in -kaistan ovella oli kaiutin, johon sanoin tilausnumeron. Sitten ajoimme sisään halliin ja parkkiruutuun. Ehdin suunnilleen vain etsiä autosta sen nappulan, josta takaboksi aukeaa, kun myyjä jo saapui tilauksemme kanssa - ja nosteli kassit suoraan auton takakonttiin.

Oho, kiitos! Aikaa meni (kun oltiin siis maksettukin jo) ehkäpä alle minuutti.

Vaikka oli perjantai-ilta, ruuhkaa ei juuri silloin ollut. Meidän edellämme meni yksi auto, ja seuraava saapui juuri, kun lähdimme. Eli ihan esimerkillisen sujuvasti meni. Vilpittömästi yhteen ääneen kotimatkalla ihmettelimme, että "hitsi voiko tää tosiaan olla näin helppoa". Tirppa vaan oli vähän ihmeissään, että miksi ei mentykään kauppaan sisään.

Kannelmäen Kaaren Prisma on meitä toiseksi lähinnä oleva Prisma - Viikki olisi vielä tuossa lähempänä. Normaaliin Prisma-reissuumme kuluu matkoineen noin 1 h 20 minuuttia: tunti perillä plus matkat. Tsekkasin kellosta ajan drive in -testailuumme: aikaa koko reissuun meni yhteensä 45 minuuttia. Meidän testikäynti sattui juuri sille perjantain lumimyräkkäpäivälle ja olen aika (lue: tosi-tosi) varovainen kuski - normaalikeleillä koko reissun olisi luultavasti tehnyt reilussa puolessa tunnissa. Google Maps sanoo, että ajo kestää 13 minuuttia per suunta plus sen muutaman minuutin siellä paikan päällä.

Aikasäästö oli siis 35-50 minuuttia - huomattavasti enemmän se tietysti olisi ollut, jos asuisimme lähempänä Kannelmäkeä tai jos autoilisimme "automaattisesti" siitä ohi. TAI jos tuo palvelu olisi tuossa meidän lähi-Prismassa, ooooh... Sinne ajaa noin 5 minuuttia, eli koko Prisma-keikan saisi tehtyä alle viidentoista minuutin. Huh huh. Aika huikea ajatus.

Oli siis hyvä juttu. Joo, todella. Ainoana vaan, että PLIIS nyt äkkiä tällainen drive in -kaista myös tuohon meidän "koti-Prismaan" Viikkiin! Käyttäisimme ihan ehdottomasti.

*******

Ai joo niin kustannuksista:
Prisma Kauppakassin keräily- ja noutohinta on alkaen 3,90 euroa (meidän nouto perjantai-iltana oli 4,90e), ja Alepa Kauppakassin keräily ja kotiinkuljetushinta puolestaan on ollut tavallisesti alkaen noin 6,90 e (ja "noin" siksi, että joskus on jotain kamppiksia näissä - kröhöm ja pakko sanoa, että Alepan kanssa en ole paljon tuota kustannusta tuijottanut, kun se vaan on niin älyttömän näppärä tyyliin "maksoi mitä maksoi"). Prismasta noudetuissa tuotteissa on ihan normaalit Prisman hinnat ja Alepan tuotteissa vastaavasti Alepan hinnat. Tällä tekniikalla me ollaan muuten laskettu, että monissa tapauksissa Alepasta tilaaminen tulee kuljetuskustannusten kanssakin halvemmaksi kuin tuossa kalliimman hintatason lähikaupassa käyminen - etenkin jos (kun!) ostaa siinä yhteydessä vaippoja ja talouspapereita ja pesuaineita ja niin edelleen.

Tällä kokemuksella siis isot plussat ja suosittelut tuolle Prisman noutopalvelulle ja erityisesti tuollaiselle drive in -kaistalle (tää on käsittääkseni Suomen ensimmäinen), josta homma käy noin nopeasti. Ja etenkin siinä tapauksessa, jos asuu suht lähellä ko. Prismaa tai jos autoilee sen ohi. Muissa tapauksissa kuitenkin vannon edelleen tuon Alepa Kauppakassin kotiinkuljetuksen nimiin niillä alueilla, jossa tällainen kuljetus on mahdollista.

Pakko myöntää, että joskus aikoinaan kuullessani eka kertaa tuosta Kauppakassi-kotiinkuljetuksesta (silloin lapsettomana) vähän ihmettelin, että kuka tuollaista käyttää, kun se kerran maksaakin...?

No: me käytämme. Kerran kun sitä testasi, niin koukkuun jäi.

*******

Oletteko testanneet näitä? Millaisin kokemuksin?

Kommentit

Kristaliina
Puutalobaby

Tämä tilauksentekovinkki tuli ihan tuolta Kauppakassin taholta, eli noin vaan reippaasti tekemään! Ja uuu teillä on vielä "kotiinkuljetus", lisäluksusta :)

Toivottavasti tämä leviää pian muihinkin Prismoihin!

 

Silkkitassu

Äh... kävin kurkkailemassa ja ei ole Jyväskylän alueelle vielä tullut. :( mälsää. Niin hyvin tuo kotiinkuljetus sopis meille kun ei ole autoa ja on kuitenkin matkaa sen verta et ei pysty lähtemään kävellen eikä julkiset kulje suoraan. 

Rakastunut kotiinkuljetukseen! (Ei varmistettu)

Oo, olen niin rakastunut kotiinkuljetukseen, mutta kilpailijan sellaiseen. Ruoka.citymarket.fi, cittarin hinnat ja valikoimat + se kotiinkuljetus! Helpompaa en ole löytänyt ja vastusteluista huolimatta helpottaa tämän lapsiperheen arkea huomattavasti!:)

Kristaliina
Puutalobaby

Sama juttu, rakastuneita ollaan - ihan selvä & iso arkihelpotus, kun ei tarvitse käydä kaupassa!

SaaraT (Ei varmistettu)

Mää en vaan tajua.. Ihan mahtavaa, että tälläisia palveluita on, etenkin siis tuo kotiinkuljetus. Jos elämäntilanne yhtäkkiä on sellainen, ettei kykene kotoa poistumaan. Mutta ite kotiäitivuosina (4lasta), on kaupassa käynti ollu suunnilleen viikonlohokohtia :D Kaupassa pääsääntösesti käydään koko perheellä ja meille on jostakin syystä tärkeää opettaa myös lapsille kaupassa käyntiä ja siellä käyttäytymistä.

Kristaliina
Puutalobaby

Koulukuntakysymys :) Mä inhoan kaupassakäymistä - no oikeastaan ainoastaan Prismassa ajan kanssa (ja tietyllä mielentilalla) on kiva käydä, silleen että hipelöi kaikki lastenvaatteet ja lankakerät läpi :) Mutta esimerkiksi mun oma äiti on sellainen "kaupasskävijä", käy ihan tarkoituksella joka päivä - ja ostaa tarkoituksella sen verran vähän, että taas seuraavana päivänä pääsee lähtemään :)

Mutta hyvä, että palvelua löytyy molemalle "koulukunnalle" :)

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Itse myös mielelläni käyn ihan ruokakaupassa sekä lasten kanssa että ilman. Tulee keskusteltua, miksi valitsemme tietyt tuotteet ja miksi tiettyjä ei, ja lapsilla on myös mahdollisuus tehdä ehdotuksia esim. kalatiskillä, mitä haluaisivat maistaa. Mielelläni myös itse valitset hedelmien kypsyysasteen ja muutan ruokalistaa lennosta sen mukaan, mikä on tuoreinta tai tarjouksessa.

Toki on päiviä, jolloin valmis kauppakassi ovella olisi luksusta. Vielä kun sen saisi kestokassiin ja pyörällä toimitettuna, niin voisin jo harkitakin. Joku elitistinen luksussävy tässä hommassa vielä kyllä on, mutta ehkä se vuosien mittaan laantuu muun nettikaupan tapaan.

Karuselli

Tässä asiassa on tosiaan kovasti koulukuntaeroja. :-) Mun ja myös puolisoni ehdotonta luksusta on mennä yksin rauhassa, ajan kanssa isoon kauppaan ja ostaa sieltä koko viikon tarvikkeet kerralla. 

Sitten taas aikansa ja hetkensä on sillekin, että mennään kauppaan lapsen/lasten kanssa ja valikoidaan heidän kanssaan yhdessä juttuja ja opetellaan sitä touhua. Siis ihan kaupassa käyttäytymisestä sellaiseen tiedostavaan kuluttamiseen. Valikoidaan kokeilemalla parhaat vihannekset ja katsellaan kalatiskistä, että mitä otettaisiin. 

Torey
Näissä neliöissä

Itse hehkutin tota miehelle sun instasta. :D Me vaan asutaan täällä maalla sen verran korvessa, että lähimpään Prismaan ajaa sen 25 minuuttia ja se on ison kauppakeskuksen yhteydessä, eli sinnekään tuskin tuollaista on ihan heti tulossa. 

Mutta ajatuksena kiva! :)

Kristaliina
Puutalobaby

Hei mutta tämä Kaarikin on kauppakeskuksessa! Sinne on vaan tehty oma sisäänkäyntikaista sinne koko keskuksen taakse. Että siinä mielessä ei ihan mahdotonta joskus tulevaisuudessa...?

Toivottavasti tää tosiaan leviää! (lue: tahtoo siis meidän lähi.Prismaan kans) Ainakin ovat saaneet ilmeisesti hyvän vastaanoton nämä ensimmäiset noutopalvelukokeilut - tai mitä olen omilta tutuilta ja somesta kuullut käyttökokemuksia...

Torey
Näissä neliöissä

Jee! Koska siis toi lisähinta siitä, että he kerää tavaran valmiiksi, yllätti mut positiivisesti. Oishan tollanen tosi kätsy esim. kesällä mökille lähtiessä. Varais jo kuukautta ennen noutoajan ja sit kun muut kiukuttelee jonoissa ni itse vaan huristelisi hakemaan omansa. :D

Kristaliina
Puutalobaby

No huhhuh niinpä - tai vaikka ennen juhannusta tai joulua!!!!

resres (Ei varmistettu)

Itse tilasin viime jouluna kaikki jouluruuat suoraan kotiovelle. Aika luksusta varsinkin kun silloin oli nuorimmainen lapsista parin kuukauden ikäinen.

Me ollaan itseasiassa aika kauankin käytetty tuota Prisman kauppakassi-palvelua ja ajoittain myös Alepan kautta suoraan kotiovelle (Prismasta tilataan siis pelkkä keräys ja noudetaan itse). Kerran viikossa naputellaan tilaus ja käydään hakemassa, helppoa nopeaa ja kätevää. Aina löytyy joku jonka mielestä ko palvelu on turhaa mutta itse olen valmis maksamaan siitä että säästän paitsi hermoja myös aikaa, kaupassakäynti kahden lapsen kanssa työ/tarhapäivän tai vapaa-päivän päätteeksi ei ole minun käsitys hauskanpidosta tai hyödyllisestä opetushetkestä. Me tehdään tilaus yhdessä lasten kanssa ja siellä verrataan eri tuotteita keskenään, mukavampi koneen äärellä selittää lapselle miksi me syödään luomua ja kotimaisia kasviksia kun ei tarvitse tapella lapsen huomiosta tai selittää miksi jokainen muu kaupassa kävijä ostaa mitälie sitten ikinä ostaakaan.

Kivijalkakaupassa käynti meidän lasten kanssa ei ikinä onnistuisi alle tuntiin, tähän kun lisää vielä matkat ja muut niin lopputulos on yleensä se että aina sieltä kaupasta jotain unohtuu tai pahimmissa tapauksessa poistutaan tyhjin käsin väsyneiden ja huutavien lasten kanssa.

Lopputuloksena voisi siis sanoa, että itse olen erittäin tyytyväinen kauppakassi palveluun ja me aiomme käyttää kyseistä palvelua myös jatkossa. Ennemmin käytän aikana lasten kanssa olemiseen entä kaupassa käymiseen. Tämä on meidän perheelle sopivin ratkaisu.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo samoilla linjoilla. Uuuuu jouluruoat me muuten todellakin ostetaan tänä vuonna näin!

Helki (Ei varmistettu)

Joo, Viikin Prismaan vaan seuraavaksi tämmönen!!! Meillä kohta 4 alle 5-vee lasta ja kaupassakäynti ei todellakaan aina innosta. Tämä nopeuttaisi meidän kauppareissua yli tunnilla, kun asutaan 5 minsan ajomatkan päässä ko. kaupasta.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo joo joo joo joo seuraavaksi Viikki - kannatetaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tilaisin heti kotiinkuljetuksella Prismasta jos Kantsun Prisma ees pikkiriikkisen laajentaisi jakelualuettaan. Autottomalle kassin hakeminen Prismasta ei paljon helpota ja Alepan valikoima ja hinnat ei mua tyydytä. Mutta odottelen kärsivällisesti josko toi jakelualue joskus laajenisi ja siihen asti mennään niin että kerta viikkoon käydään Lidlissä (ja vähän harvemmin koko perheen Prisma-retkellä). Lähikaupoissa käydään useampi kerta viikkoon, k-kauppa on päiväkotimatkan varrella ja siellä käydään lapsen kanssa ihan vaan ostamassa tarjouksia ja huristelemassa pikkukärryillä ja sit pikkuisesta independent lähikaupasta käydään iltakävelyllä lapsen kanssa ostamassa maitoa. Että menee tämä näinkin ihan hyvin.

Kristaliina
Puutalobaby

Mäkin voisin ottaa Prismaa kotiinkuljetuksella :) ...mutta ihan tänne asti ei taida Kantsun jakelualue koskaan ulottua... Mä laitan toivoni tohon Viikkiin! :)

Kristaliina
Puutalobaby

Joo - mutta kuluvat kyllä roskakasseina :)

Kaatiksella käynyt (Ei varmistettu)

Meille ei osteta IKINÄ muovikasseja kaupasta, ja silti ei ole koskaan roskapussit loppuneet taloudesta. Sen verran leipäpusseja yms. tuntuu aina tulevan, vaikka koirankakkojakin niihin ahkerasti kerätään. No toki meillä oli käytössä kestovaipat, joten mitään jättisäkkejä ei ole tarvittu.

Linn (Ei varmistettu)

On tietenkin hyvä ja tärkeää että muovijätettä pyritään vähentämään, mutta kannattaa myös miettiä suurempaa kokonaisuutta. Jos esimerkiksi yksi auto tuo monen perheen ruuat sen sijaan että nämä kaikki köröttelisivät automarkettiin omilla autoillaan, niin kyllähän siinä kuluu vähemmän bensaa. Mielestäni on hyvä että vaihtoehtoja saadaan lisää, kukin hoitaa sitten asiansa omalla tyylillään.

Kastikkeella käynyt (Ei varmistettu)

Siis tässä esitetyssä mallissa jokainen perhe edelleen autoille omalla autollaan Prisman - eikä edes siihen lähimpään! Eli mitä tästä piti miettiä suuremman kokonaisuuden kannalta? Lapset viettivät laatuaikaa istumalla autossa...

Linn (Ei varmistettu)

Viittasin tässä siihen Alepa kauppakassiin, jossa kotiinkuljetus. Sekin jutussa mainittiin, eli ajattelin ettei tarvitse erikseen mainita. Itse asun paikkakunnalla, jossa vastaavaa palvelua ei ole saatavilla, ainakaan noihin hintoihin. Toivon että jonain päivänä meilläkin tämä on mahdollista. Eli halusin tuoda esille että ne muovipussit eivät ole ainoa ekoaspekti, muutkin asiat vaikuttavat.

iidami
Bambino

Samaa mielta!

Taalla Englannissa on kaikilla suurimmilla kauppaketjuilla kotiinkuljetuspalvelu, ja ainakin osalla siella toimitusaikaa valitessa se systeemi vinkkaa tietyt ajat, jolloin jakeluauto on jo muutenkin omilla kulmilla ns. suositeltuina toimitusaikoina -- tassa siis pyritaan viela entisestaan vahentamaan ylimaaraista edestakaisin ajelua :)

ennii (Ei varmistettu)

Prismalle voisi ehdottaa siirtymista muovikasseista laatikoihin. Ma olen vuosia kayttanyt vastaavaa palvelua Keski-Euroopassa ja taalla tavarat saapuvat kotiin muovilaatikoissa, jotka sitten palautetaan seuraavan tilauksen yhteydessa. Laatikot ovat helposti kokoontaittuvia, eivatka siten litteiksi taitettuina vie juurikaan tilaa kotona.

Kristaliina
Puutalobaby

Tää ois tosi hyvä, ääni tälle!

KL (Ei varmistettu)

ruokakauppa24.fi:ssä saa valita tuleeko muovikasseja - tulevat isoissa lootissa joiden purkamista kuski odottelee jos ei halua muovikasseja. On vielä parempi valikoima.

Nettiruokakauppa rulaa. Meillä ei osteta oikein mitään enää "livenä", käytetään aika mieluummin harrastuksiin ja perheen kanssa olemiseen. Kirjat sähköisenä tai kirjastosta, musa spotifystä tai itunesista, leffat netflixistä. Sisustamista ei harrasteta ja vaatteita on liikaa (ja nekin sais netistä halutessaan). Vain asiantuntemusta vaativat asiat kuten uuden polkupyörän ostan mieluummin liikkeessä (okei joskus vaatteita, kun pari kertaa vuodessa kerkiää myyjän ulottuviin). Lähikauppareissu on toki välillä kolmevuotiaalle juhlaretki kun maito loppuu.

Satunnainen (Ei varmistettu)

Muovikassien suuri (?) määrä selittyy sillä, että jokaisen tilauksen eri osastojen tuotteita on pakattava eri pusseihin säilytyksen mukaan eli mm. pakasteet, kylmätuotteet, tuoretuotteet jne. Ei niitä ostoksia tuolla keräilypalvelussa voida pakata samoin kuin itse ostoksilla käydessä - tilaus joutuu aina odottamaan noutoa ja siihen asti tuotteita on säilytettävä asianmukaisesti.

IlonaSV
Saattaen vaihdettava

Apua, minä kyllä haluan valikoida avokadoni (pehmeys valitaan suunnitellun käyttöpäivän mukaan), banaanini (ei liian vihreitä, mutta ei mustia pisteitäkään) ja satsumani (kiinteitä, mutta pehmeän joustavia) itse! :D Mutta yllätyin kyllä tästä edullisuudesta! Aivan hyvin voisin kuvitella jossakin toisessa elämäntilanteessa tai juhla- tai kiiretilanteessa käyttäväni palvelua, vaikka se nyt ei ajankohtaiselta tunnukaan. Mä olen juuri niitä, joiden mielestä kaupassa on ihan mukavaa käydä.

ennii (Ei varmistettu)

Tamakin on asia jossa voisi esittaa Prismalle parannusehdotuksen. Meidan kaupassa voi nimittain tilauksen yhteydessa erikseen mainita haluaako banaaninsa mustina, keltaisina vai vihreina, ja tuleeko avokado kayttoon heti tanaan vai vasta viikonloppuna, niin tietavat valita oikean pehmeysasteen. Mika parasta toivomukset myos taytetaan.

Kristaliina
Puutalobaby

Tää ois hyvä!!!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Täällä Keski-Suomen Kylässä taitaa toimia ainoastaan tuollainen keräilypalvelu, 12€/kerta ja siinäkin jotain rajoituksia (35 tuotetta jne). Mutta onneksi tuo kaupassa käynti ei ole mulle kovin vastenmielistä, mutta joskus kaipaan ruokahuoltoa sellaisena kuin se toimi melkein 10 vuotta sitten Lontoossa asuessani: vuokranantajani (siskoni) tilasi ruoan, se kannettiin kaupan puolesta kotiin, sisko teki ruoan, joka oli suunnilleen valmiina pöydässä, kun pääsin töistä. Minä vaan maksoin oman osuuteni. :D Se OLI kätevää!

 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mun täytyy kyllä myöntää että mun mielestää tää konsepti on lähinnä todella outo :D siis oikeasti-oikeasti porukka maksaa siitä ettei ite tartte käydä kaupassa? Mitä hittoa? Miksi?

Toki nyt meiän lähi-Prismaan on se 300km (juu ei ole yks nolla liikaa) ja lähikauppaankin 15km, joten ehkä en vaan tajua sitten. Mutta ihmetyttää kyllä, miten voi olla niin kiireinen elämä ettei ruokakauppaan ehi itte. Eihän sinne koko perheellä ole pakko mennä? Kai nyt aikuinen selviää listan kanssa kauppareissusta alle puoleen tuntiin (pl. matkat) vaikka mihin maailmanloppuun varautuis?

Ehkä mä tosiaan oon vaan liian maalaisjuntti :D en vaan tajua.

Kristaliina
Puutalobaby

Mut eiks tää tarkoita just sitä, että hyvä kun käytit kaupankäynniltä säästyvän ajan omien lasten kanssa olemiseen...? Tai niin mä ainakin ton luen :D

ITE (Ei varmistettu)

Ymmärrän sua. Nykyihminen ei voi enää itse siivota, ei pestä mattoja, ei käydä kaupassa, ei vaihtaa renkaita, ei opettaa lapsiaan liikkumaan. Kaikkeen tarvitaan joku palvelu.

Kristaliina
Puutalobaby

Hihihi no me ollaan just niitä nykyihmisiä, joiden matot pesee pesula (joka myös noutaa matot ja tuo takaisin), autot vaihtaa liike (jonne ukki vie ja tuo) ja siivous on ihan muuten vaan täysin retuperällä. Juustot ostetaan viipaleina ja aurajuusto valmiiksi murskattuna. Kyllä. Mutta se siitä vapautuva aika sitten käytetäänkin mahdollisimman paljon tuohon viimeiseen kohtaan: lasten kanssa oleluun - ja liikkumiseen :)

Mä oon pro-palvelu! Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, mulle itselleni/meille se ei ole mikään itseisarvo. Palvelut rulettaa! :)

MUTTA onneksi niitä itsetekemismahdollisuuksia on niille, jotka niin haluavat tehdä. Eli jokainenv voi itse valita itselle sen sopivimman tavan elellä :)

Kristaliina
Puutalobaby

autot vaihtaa = auton renkaat vaihtaa

(lue: mä en edes tiedä, mitä ne siellä tekee :D )

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mutta siis miksi kaupassa käynti, mattojen pesu, renkaiden vaihto, siivous, juuston höylääminen tai aurajuuston murustaminen on pakko olla lapsilta pois? Siis jotenkin mä en vaan edelleenkään tajua tätä yhtälöä. Jos siellä kaupassa menee tunti jokatapauksessa (en kyllä edelleenkään tajua että miten, kyllä mekin tehdään yleensä viikko-ostokset eli n. 100e arvosta tavaraa lähtee mukaan eikä sinne siltikään uppoa kuin se puolisen tuntia) ja kokee että se on lapsilta pois, niin sittenhän voi mennä lasten kanssa ja ottaa sen 30min lisää. Tai sitten jos kokee että lasten kanssa menee niin kauan niin käy sitten yksin ja on säästöajan lasten kanssa.

Ja miksi lasten kanssa pitää aina niin olla? Siis tottakai pitää sitäkin aikaa olla että oikeasti pystyy keskittymään satasella vain lapseen, mutta eihän nyt herranjestas 20min renkaiden vaihto voi olla niin jäätävästi lapsilta pois ettäkö sillä pitäisi alkaa perustelemaan palvelun käyttöä. Kyllähän nyt muutenkin kotona siivoilee, pesee pyykkiä, laittaa ruokaa, roikkuu netissä, juttelee puolison kanssa jne. eikä koko ajan ole 100% läsnä kuitenkaan... eikä mun mielestä ole tarvettakaan.

Mutta joo, ihan mielenkiintoista keskustelua. Itselle tällaiset palvelut on niin kaukaisia ajatuksen tasollakin, että tosiaan mielenkiinnolla luen näitä perusteluja niiden käytölle. Minähän oon siis se tyyppi joka ei osta pipoa lapselle, koska osaan tehdä itsekin enkä näe mitään järkeä maksaa jostain jonka voin tehdä myös itse parissa tunnissa. Ja oon myös sen tyypin vaimo, jolle on suorastaan kunnia-asia itse tehdä paitsi omat, myös naapurin mummonkin lumityöt ja vetäistä samalla latu koko kylälle. Ehkä luonne-eroja ja kulttuurierojakin :)

ennii (Ei varmistettu)

Ma taas mieluusti kaytan rahani palveluihin, vaikka tavaroiden hankinnassa olenkin sitten tosi nuuka (tosin multa ei kylla pipon neulominen onnistuisi kuuna paivana, etta 'chapeau' kaikille kadentaitoja osaaville. Kateellinen olen :-) Palvelut on aina jonkun tuotettava, ja yleensa viela jossain ihan lahella -> mulla saastyy aikaa ja joku toinen saa toita -> klassinen winwin!

Tilaa kirjautumatta (Ei varmistettu)

Komppaan. Kyllähän se on just laatuaikaa parhaimmillaan, kun opetat lasta hakkaamaan halkoja ja siivuttamaan juustoa. Kun tehdään yhdessä konkreettisia juttuja. Meillä muksuja on otettu hommiin, kuten remontointiin, konttausiästä alkaen. Vaikka sitten yhtä ruuvia antamaan. Meilläkään ei ole koskaan aikuisten päätyö leikkiä lasten kanssa. Ei meidän arjessa ole mitään niin mieletöntä kiirettä, ettei ehdittäsi kauppaan, kirjastoon, ruoanlaitoon ja siivoukseen itsekin. Vaikka täyttä työpäivää molemmat tehdäänkin.

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihihi juuston höylääminen - ei varsinaisesti kuulosta mun käsitykseltä laatuajasta :D

Mutta joo, yhdessä puuhastelu on kyllä kivaa; oon ihan samaa mieltä! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Sä et ole vielä nähnyt lapsen onnellista ilmettä kun hän oppii senkin homman tekemään itse :-)

resres (Ei varmistettu)

Täällä kehä kolmosen sisäpuolella on pikkuisen enemmän väkeä joten helposti menee se puoli tuntia ihan vaan siinä lähi sivassa maitoa hakemassa. Puhumattakaan viikon ruokaostoksista jostain Prismasta, joka vielä viikissäkin on kahdessa kerroksessa. Vielä jos joudut lähteä työpäivän jälkeen saatat joutua käyttämään sen puolituntisen jo pelkkään matkaan, vaikka itse matkaa ei olisi kuin muutama kilometri.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Luin nyt omat kommentit vielä uudestaan enkä kyllä mielestäni ketään ruvennut arvostelemaan vaan nimenomaan kirjoitin, että ihan mielenkiintoista keskustelua. Ja jos postauksessa kysytään että ootteko käyttäneet ja ootteko tykänneet tästä palvelusta, niin kyllä mä siihen vastaan juuri niin kuin asia mulle on - mulle kaukainen ajatuskin enkä ihan tajua miksi tällaisia käytetään, mutta mielenkiintoista lukea näitä perusteluja.

Mitä tuohon viimeiseen kappaleeseen tulee, niin mä taas oon ollut huomaavinani vähän sellaista asennetta, että jos yhtään menee poikittaista mielipidettä sanomaan yhtään missään kommenttiboksissa niin heti ollaan syyttelemässä että vittuako täällä kommentoit jos ei kiinnosta. Tottakai asiat voi sanoa monella tavalla eikä mikään oikeuta olemaan ihan suoraan vaan ilkeä, mutta kyllä mun mielestä olis kiva, että vois keskustella ihan asiallisesti vaikkei nyt samaa mieltä kaikesta oltaiskaan. Korostan siis nyt, että tietenkin kaikki yleinen lynkkausmeininki ja ihan suora "ootpa surkea ihminen"-kommentointi on aina huonoa, mutta itse en kyllä esim. tässä mielestäni leimannut ketään uusavuttomaksi tai miksikään muuksikaan vaan nimenomaan kirjoitin vaan sen, mitä itse ajattelen.

Mutta joo, itse aiheeseen vielä viimeinen kommenttini: mikäs siinä jos tykkää, mutta itse en käyttäis vaikka mahdollista oliskin enkä edelleenkään ihan kokonaan tajua noita perusteluja. Se siitä :)

resres (Ei varmistettu)

Tää palveluhan on suuntautunut tänne pääkaupunkiseudulle. Ja vähän jäi sellainen kuva että siellä missä palvelua on sitä käytetään ja siitä tykätään ja siellä missä sitä ei ole syyllistetään niitä jotka käyttää heillä saatavilla olevaa palvelua. Ethän sä voi palvelua jota et ole käyttänyt niin teilata, tai voit mutta silloin tulee juuri näitä väärinkäsityksiä. Ja siitä renkaanvaihdosta, täällä päin aika moni renkaanvaihtoa tarjoava paikka tarjoaa myös säilytyksen niille renkaille. Kaikilla kun ei täällä ole autotallia tai vastaavaa. Me vaihdettiin renkaat itse koko perheen voimin, tai siis isäntä vaihtoi ja me touhuttiin siinä sivussa. Aikaa meni 1,5 h sisältäen matkat ja ilmanpaineen tarkastukset plus muut tarvittavat putsaukset ja rasvaukset.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No joo, nää tyypit on ihan omassa sarjassaan :)

resres (Ei varmistettu)

On vielä pakko sanoo, että oon kyllä aivan samaa mieltä. Siis joo ymmärtäisin jos kyseessä olisi kauppahalli, lähitila tai omassa maassa kasvattamat tuotteet, mutta täällä kommenttiosiossa tulee sellainen fiilis että nyt jää lapset sivistyksestä jälkeen ja saa väärän maailmankuvan jos niitä ei viedä tuollaiseen markettihirviöön kuin Prismaan.

Me kasvatetaan kesällä omat kasvikset ja tilataan lihat suoraan luomutilalta. Kauppahalliin voisin lapset viedä, mutta Prismassa en jaksa tungeksia. Alepasta ollaan tilattu jouluruuat tosiaan kotiovelle kolmanteen kerrokseen vaikka s-market olisi ollut tien toisella puolen. Itse toivuin suuresta leikkauksesta ja mies oli työreissulla, jouluksi oli pakko tilata jotain syötävää ja vieläkin lapset muistelevat lämmöllä kuinka Santeri setä oli kiltti ja toi meille ruokaa jouluksi.

Pyjama
Pyjamapäiviä

En minä tee kaikkea itse, vaikka osaisinkin. Lapselle tulee hankittua valmisvaatteita ja jonkun muun tekemiä vaippoja, perunoita, porkkanoita, kesäkurpitsoja sun muita en kasvata itse (vaikka olen kyllä joskus vuokrannut kaupungilta maata sitä tarkoitusta varten, en enää). Osa hilloista, mehuista, leivistä, sinapista, ketsupista, pestoista, jäätelöstä, voitaikinoista tulee kaupasta, viikottain syön jonkun muun tekemää ruokaa (vaikka useimmiten omatekemä olisi parempaa). Verhot on valmiiksi ommeltu, matot valmiiksi kudottu, polkupyörän olen vienyt huoltoon liikkeeseen. Tietokoneongelmien ratkaisusta olen maksanut, siivoojaa ja ompelijaa olen käyttänyt, kalakin tulee useimmiten ostettua, vaikka mies etenkin kesäaikaan mies kalastaakin mielellään ja veneenkin saisi lainaan. Muutamia juttuja nyt mainitakseni.

Eikä se, että ostetaan noin paljon palveluita, estä meitä auttamasta ystäviä, sukulaisia tai naapureita. Eipä tulisi mieleenkään kolata lumia vain oman oven edestä. :)

 

ennii (Ei varmistettu)

Paitsi etta vain viisikymmenta-sata vuotta sitten aika isolla osalla ihan tavallisista perheista oli kotiapulainen tai ainakin osa-aikainen piika. Siita huolimatta etta huomattava osa naimisissa olevista naisista ei tehnyt toita. Musta on kummallista etta naissa keskusteluissa aina vedetaan esiin nykyihmisten uusavuttomuus, kun tallaisten palveluiden syntyminen on mun mielesta ennemminkin paluuta vanhaan. Ja mika parasta nykyajan palveluammattilaisilla on useimmiten kunnollinen palkka ja tyoehtosopimus.

Stiinaniina (Ei varmistettu)

Se oli kyllä enemmänkin niin, että hyväosaisilla oli ne piiat ja kotitaloudenhoitajat, ja köyhiä oli paljon enemmän siihen aikaan ilmaan mitään apua. Vanhaan aikaan mentiin heti synnytyksen jälkeen töihin, ja jos lasta ei voinut mukaan ottaa niin se annettiin imettäjälle hoitoon. Sellaisia olivat vanhat "hyvät" ajat.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.