Työnantajabyrokratiaa

Palkkaa sinäkin kotiisi kotitaloustyöntekijä! Se on helppoa ja hauskaa! Vain klik klik klik, ja kaikki asiat on puolestasi hoidett... NO EI OLE!

Muistaakseni jonkun aiemman bloggaukseni kommenttikentässä kehuin, kuinka näppärä paikka on maksuton palkanlaskentaohjelma palkka.fi. No, silloinhan en ollut siis tietenkään sitä vielä käyttänyt.

Nyt olen. Viidesti. Enkä ole vieläkään saanut kaikkia tarvitsemiani kohtia täytettyä – toivottavasti sentään Laura-nannyn palkka napsahtaa tämän viikon päätteeksi tilille oikeanlaisena! Mutta kaikki työnantajamaksut ovat edelleen yhtä levällään kuin… …no ne jotkut eväät.

*******

Teoriassa homma menee siis näin (lähde: vero.fi)

”Osapuolten sopimasta palkasta (bruttopalkka) vähennetään työntekijän maksettavaksi kuuluvat maksut. Jos palkka on enemmän kuin 1 500 euroa vuodessa, työntekijälle maksettava määrä (nettopalkka) lasketaan seuraavasti:

bruttopalkka
– ennakonpidätys
– työeläkemaksu (työntekijän osuus)
– työttömyysvakuutusmaksu (työntekijän osuus)
= nettopalkka

Palkan lisäksi työnantajan on maksettava

 • työnantajan sosiaaliturvamaksu
 • työeläkemaksu (työnantajan osuus)
 • tapaturmavakuutusmaksu
 • työttömyysvakuutusmaksu
 • ryhmähenkivakuutusmaksu.”

Teoriassa suurin osa näistä pitäisi hoitua palkka.fi:n kautta.

Siis teoriassa.

Käytännössä olemme aina alkaneet kiltisti täyttää palkka.fi:n kaavakkeita ja tyyliin sivulla yhdeksän todenneet, että ”aaa aijaa meidän ois pitänyt ottaa tapaturmavakuutus”. Seuraavana päivänä olemme soittaneet vakuutusyhtiöön ja hoitaneet homman. Ja illalla alkaneet taas täyttää kaavakkeita ja päässet sillä kerralla ainakin sivulle kymmenen. Hyvällä tsägällä. Sitten on seuraavana päivänä soiteltu työeläkeyhtiöön ja ääääh en edes enää muista, että minne.

Aivan järjettömän vaikeaa.

Okei ilman tuota pakka.fi-sivua homma ei olisi vaikeaa vaan mahdotonta. Mutta silti on ihan pakko ihmetellä.

Kuvittelen, että me olemme ihan järkeviä ihmisiä, jotka ovat täysin kykeneviä hoitamaan asiansa. Ja jos me olemme tämän homman kanssa näin pihalla… Mitä jos esimerkiksi oma 73-vuotias äitini katsoisi eläketiliään, huomaisi siellä pienen joustonvaran ja toteaisi, että hei minähän voisin palkata tänne kerran viikossa jonkun vähän siivoamaan. Miten äitini ikinä selviäisi tästä byrokratiasuosta?

Ei mitenkään. Siksi hän ei sellaista tekisikään.

…ja sitten kuitenkin sanotaan, että halutaan kannustaa kotitalouksia työllistämään. Hmm.

Kommentit (13)
 1. Saman homman olen joutunut opettelemaan kantapään kautta ja soittelemaan kaikki tahot läpi ja vielä monta kertaa uudestaan. Nyt en enää viitsi, vaan ulkoistin homman tilitoimistoon. Suosittelen. 🙂

 2. pojan äiti
  28.1.2014, 07:39

  voi juurikin ihanankamala sivusto on tullut tutuksi. Syksyllä palkkasin hoitajan pariksi päivää viikossa pojalleni, jota voisin käydä koululla tekemässä lopputyötäni. Syksy meni ohitse en oikein viitsinyt käyttää hoitajaa (ts. lopputyö jäi heitteille pahasti taas kerran) ja muutamat kerrat käytin palkanmaksuun juurikin palkka.fi:tä, nekin kerrat AINA hermostuin ja ärräpäitä lensi.. JA juurikin samaan malliin meni nuo vakuutus asiat ”ai mäkö tarvin tämmöstä, niin jaa tommonenkiko mun pitää otta..” ja parit puhelut sivuston omaan asiakastukeen (josta muuten AINA sai loistavaa palvelua ja ihanan ystävällisen auttajan, paitsi perjantai iltana kun aloin puolen yön aikaan suorittaan työnantajan velvollisuuksiani).. siis muka kaikessa kätevyydessään äärimmäisen kamala ja epämääräinen. Eikä aina edes ihan looginen palvelu. En todellakaan ihmettele jos jollakin jää käyttämättä ja raha muuttuu harmaaksi.. mut kiva kuulla et ootte saanu pelaamaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *