Tytöt ja pojat

Emilian Kuplia-palstalla ryöpsähti eilen, huh sentään. Tulin keskustelusta jotenkin tosi surulliseksi: ”lipunmyyjä”-huumoria kun puolustettiin enimmäkseen hyökkäämällä kirjoittajaa kohtaa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Sama aihe on räjähtänyt Lilyssä useamminkin, mm. täällä. Ehkä siis pitäisi pysyä tällaisesta teemasta poissa. Mutta koska ajattelen, että juuri tällä palstalla kyetään keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta (?) rakentavasti, niin hemmetti vie – kokeillaan 🙂

*******

Meidän perheelle on itse asiassa tosi tärkeää tietyntasoinen… oiskohan sukupuolisensitiivisyys tähän sopiva sana. Että kiinnitetään vähän huomiota siihen, että ei toisteta kasvatuksessa tiettyjä stereotypioita vain siksi, että ”koska se on tyttö” tai ”koska se on poika”.

No, mitä se sitten meillä käytännössä tarkoittaa?

Sen voisi muotoilla vaikka jotenkin näin:
Silva on tyttö ja saa olla tyttö kaikilla niillä tavoilla, joilla haluaa olla tyttö. Mutta (ja tämä on tärkeää): Silvan ei tarvitse olla minkään tietynlainen vain siksi, että hän on tyttö.

*******

Tällainen sensitiivisyys näkyy ja kuuluu mm. adjektiiveissa. Silva on meidän puheissa ”nätti”, ”söpö” ja ”kiltti”, mutta myös ”reipas”, ”vahva” ja ”rohkea”. Se ei tarkoita sitä, ettei saa olla söpö. Vaan sitä, että ei kehuta söpöyttä pelkästään siksi, että tyttöjen jotenkin kuuluu olla söpöjä.

Sitä paitsi: ovathan pojatkin söpöjä.

Jotkut haluavat joskus ymmärtää sukupuolisensitiivisen kasvatuksen sellaisena, että jotenkin kielletään tai piilotetaan lapsen biologinen sukupuoli. Meille se ei ole sellaista, ei ollenkaan.

Tai että esimerkiksi kiellettäisiin tytöiltä pinkki väri – tai vastaavasti tarkoituksellisesti puettaisiin poikia vaaleanpunaiseen. Hitsi vie, pinkkihän on väri muiden joukossa! Haluaisin ajatella, että pinkkiin saavat pukeutua sukupuolesta riippumatta kaikki ne, jotka ko. väristä tykkäävät. Hei ja tiesittekö muuten tätä: sata vuotta sitten vaaleanpunainen oli pikkupoikien väri ja vaaleansininen puolestaan tyttöjen väri! (kiinnostava tekstinpätkä mm. täällä)

Sitä paitsi on aika jännä, että keskustelu pikkuisten sukupuolesta on niin usein väri/vaatekeskustelua. Ihan niin kuin se olisi mukamas jotenkin oleellista, minkä värinen vaate vauvalla on. Eiköhän se ole paljon tärkeämpää, miten lapselle puhutaan, miten hänen identiteettiään tuetaan ja miten häntä rohkaistaan terveeseen omaan itsetuntoon, oli kyseessä sitten vaikkapa herkkä poika tai raisuli tyttö.

Tietysti joskus vaate voi olla myös viesti kasvatuksesta – se olkoon sitten asia erikseen. Omasta mielestäni olisi kuitenkin tärkeämpää keskustella siitä kasvatuksesta eikä siitä vaatteesta.

vaatekasa.jpg

Tytön vai pojan vaatepinot? No, ihan sama – liikaa niitä joka tapauksessa on.

Mutta hirvittää kyllä ne tutkimustulokset, joiden mukaan esim. päiväkodeissa tyttöjä kehutaan enemmän kiltteydestä ja poikia omatoimisuudesta. Tai pojat saavat riehua enemmän ennen torumista kuin tytöt, koska ”pojat ovat poikia”. Muottiin pakottamista tapahtuu molempiin suuntiin – eli ihan samaan tapaan myös poikien pitäisi saada olla ihan omia itsejään eikä sukupuolensa edustajia.

Nämä olivat kuitenkin muutaman vuoden takaisia tutkimuksia. Jotenkin kovasti uskon ja toivon, että tämä on vähitellen muuttumassa.

Päiväkodeissa/ kouluissa työskentelevät – oletteko huomanneet tällaista? Ja sekin kovasti kiinnostaisi, onko näitä asioita otettu esille jo teidän opiskeluissanne – vai ovatko nämä asiat vain omasta ”valveutumisesta” kiinni…?

Tämä on mun mielestä jotenkin ihan hurjan kiinnostavaa. Myös tietysti siksi, että oma tyttö menee jossain vaiheessa tietysti päiväkotiin ja kouluun.

*******

Eli hörselöt, prinsessamekot, harakan kimaltelevaisestetiikka – jos/kun se vaihe iskee, niin antaa tulla vaan! Mutta saa tulla myös judopuku, kiipeilyleikit tai pikkuautot.

 

Mitä mieltä olette? Onko teillä ajateltu näitä asioita?

Kommentit (80)
  1. Kiitti Kristaliina kannustuksesta.
    Meillä on ne keskustelut jo käyty ja moneen kertaan. Mies suhtautuu aiheeseen lähes aggressiivisesti. Selvästi jotain omia käsittelemättömiä juttuja lapsuudesta löytyy tähän sukupuolijuttuun liittyen. Oma isänsä halveksi heikkoutta ja tyttömäisyyttä, mitä ois ollut esim luontokerhoon kuuluminen. Sen sijaan pakotettiin urheiluseuraan.

    Vaikka mieheni ei muistele omia lapsuudenkokemuksiaan lämmöllä, niin taustalla tuntuu olevan jonkinlainen pelko, sama pelko mikä ajoi mieheni isää. Pelko siitä että pojasta tulee vääränlainen. Ja pelko on usein lähellä vihaa. Ehkä se sama pelko ajaa homofoobikkoja ja ehkä se sama pelko sai teidän sukulaiset suuttumaan kun se yks poika puettiin hameeseen. Sitä on surullista katsoa läheltä. Ja lapsi joutuu kurjaan välikäteen kun isä toteaa että sininen on poikien väri, äiti sanoo että se on kaikkien väri jotka siitä tykkää ja sitten aiheesta aletaan lapsen edessä vääntää. Vaikka kuinka rauhallisesti, niin ei sekään ole lapselle kiva.

  2. Pettymys: Voi, onpa mälsä tilanne… Ja apua, mitä tuossa tosiaan voi tehdä… Mulle ei tule oikeastaan muu mieleen kuin ”taustakeskustelu” miehen kanssa – silleen mahdollisimman rakentavaan ja ymmärtävään henkeen osoittaa huoli asiasta… Onnistuisikohan? Totta kai tuo ”reippaaksi kasvattaminen” on periaatteessa hyvä juttu, mutta ei sukupuolisidonnainen – sekä pojilla että tytöillä kun hyvä terve itsetunto on varmasti hyvä lähtökohta elämään. Eli jos ilmaisisi tuon huolen miehelle ei tuomitsemalla hänen (varmasti hyvää) tarkoitustaan kasvattaa reipas lapsi, vaan ikään kuin pohtimalla sitä, että eihän se ole sukupuolesta kiinni… Että kannattaako asettaa sellaista tyttö-poika -vastakkainasettelua vai voisiko asian opettaa pojalle jotenkin toisin…?

    Heh, joo ja mähän en siis missään nimessä ole mikään asiantuntija neuvomaan tällaisisssa – eli sori jos nuo mun ajatelmat meni ihan metsään! Mutta jäin itse tuota tilannetta miettimään… Kovasti tsemppiä sinne – ja näkeehän poika sun esimerkin kautta ainakin että äiti on reipas vaikka nainen onkin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *