Uusi kaupunki-ihastus: Hämeenlinna

Miksi kukaan ei ole (tätä ennen) koskaan kertonut minulle, miten viehättävä kaupunki Hämeenlinna on?

Mielikuvani Hämeenlinnasta on tähän asti lähinnä ollut, että ”no siellä on se joku linna”. Seuraava spontaani mielikuvani: Kotipizza. Luulen, että olen joskus pysähtynyt siellä matkalla jostain-ja-jostain kotiinpäin ja että silloin oltaisiin pysähdytty pitsalla sellaisessa suht ankeassa 60-70-luvun elementtikeskustassa.

Saatan kyllä sekoittaa pitsakokemuksen johonkin toiseenkin kaupunkiin.

Koska nyt Hämeenlinnan keskusta näytti suunnilleen tältä:

puun päällä.JPG

Minulle oli ihan uutta, että Hämeenlinnassahan on tosi paljon ihania, idyllisiä puutalokortteleita. Kaupunkinäkymä oli välillä ihan hengästyttävän kaunis – ihan peruksenaan katu saattoi näyttää vaikka tältä:

kaunis tienpätkä.JPG

Kun puhutaan ”vanhoistakaupungeista”, minulle itselleni tulee ensimmäiseksi mieleen vaikka Porvoo tai Rauma. Mutta ei kyllä Hämeenlinna. Näin järjellä kun ajattelee, niin onhan sen tietysti vanha kaupunki; se linnakin on rakennettu 1200-luvun lopulla (kertoo Wikipedia).

Ehkä joku Rauma vaan sitten markkinoi vanhaa kaupunkiaan tehokkaammin kuin Hämeenlinna? Vai onko koko muulla maailmalla Suomella kirkkaana mielessä, että Hämeenlinnallakin on sellainen, ja vain minä olen ollut pimennossa?

Itse linnassa riitti tutkiskelemista hetkeksi. Mutta muut museot eivät kyllä meidän porukkaa kiinnostaneet (sori) ollenkaan. Säästöpankkimuseo (vai osuuspankki?) – oikeasti? Elämyksien multihuipentuma.

Mutta sehän tässä lapsien kanssa olemisessa on niin älyttömän hienoa – että ihan pieni juttu riittää elämykseksi. Kuten se, että kauniin ikkunansyvennyksen nähdessä ex tempore -keksitään, että ”hei ollaanpa eväsretkellä”. Ja siitä tulee se koko seikkailu. Ihan parasta.

retkellä linnassa.JPG

Tai että ritarisali muuttuukin tanssisaliksi, jossa lauletaan ”tuiki tuiki tähtönen” ja tanssahdellaan auringonvalokeilassa:

tanssija aurinko.JPG

Heti linnan ulkopuolella oli pieni leikkipuisto ja kiva paikka puistolounaalle ennen päikkäreitä:

eväsretkellä.JPG

Jos joku käyttää tätä juttua matkavinkkityyppisesti, niin mainittakoon, että omat eväät kantsii olla mukana. Eli siis siinä ihan lähistöllä ei ole kauppaa, tai me ei ainakaan huomattu. Tai vaihtoehtoisesti linnan ravintolasta saa pyydettäessä (vaikka siellä oltiinkin vähän ihmeissään) seisovapöytälounaan myös boksissa mukaan – niin me tehtiin, kun eväitä ei oltu tajuttu pakata etukäteen.

Kasvissyöjälle ei muuten ollut linnan ravintolassa ainakaan sinä päivänä mitään. Niin kuin ei parissa muussakaan ravintolassa; eikä myöskään oikein halua keksiä kasvissyöjälle mitään sopivaa ruokaa, mikä oli minulle vähän yllättävää. Vieläkin vähän nyppii, että yhdestä ravintolasta jouduttiin lähtemään kokonaan pois, kun ”tää on se meidän lista”.

Mutta joo. Jos tuo ruokapuoli rajataan pois, niin tosiaan ”viehättävä” voisi olla erittäin osuva sana Hämeenlinnaa kuvamaan. Niin kuin että vaikka:

punainen paviljonki.JPG

Tai:

keltainen paviljonki.JPG

…jossa voi vaikka:

tanssijat paviljongilla.JPG

Tanssia. Mitäpä me muuta.

Huomasimme aika paljonkin katselevamme ympärillemme sellaisella ”voisimmeko kuvitella joskus asuvamme täällä” -silmällä. Ja kyllä, voisimme. ”Vaikka jos joku noista taloista ois joskus meidän, tuosta me vaan lähdettäisiin aina kävellen ulkoilemaan Aulangolle. Otettaisiin eväät mukaan ja katseltaisiin joutsenia…”

Meille sopiva pikkutönökin jo bongattiin, se vois olla tämä:

muutetaan.JPG

Tuo joku taustalla näkyvä betonimörskä tietty pitäis purkaa.

Kommentit (30)
 1. Hämeenlinna on aina ollut mun suosikkikesäkaupunki! Oikeastaan, jos sinne ei kertaakaan kesän aikana ehdi, niin kesä on vähän pilalla… 

 2. Nata - White Trash Disease
  2.7.2015, 21:27

  Omg apua. Hämptonissa lähes koko elämäni asuneena voin kertoo että pahempaa tuppukylää et löydä mistään. Keski-ikä keskustassa arkipäivänä lähentelee 70 vuotta. Ei yhtään mainitsemisen arvoista raflaa, baaria, pubia, terdeä tai paikkaa mihin mennä. Kaikki tuntee toisensa. Nuorille ei mitään tekemistä, paitsi tietty pimpsarinki torin ympärillä (joka sekin kiellettiin jo vuosia sitten, koska autoton keskusta klo 22 jälkeen, mieti!) tai reppukaljoittelu kirkkopuistossa. Ajattele lapsiasi ja unohda tuollaiset kauheat ajatukset muutosta! 😀 puhumattakaan työttömyydestä, asukkaiden vanhenemisesta, surkeista harrastusmahdollisuuksista ja järjettömistä päätöksista liittyen kaupungin infraan. Vai mitäs sanot että noin 50 000 asukkaan kaupungissa on 3 jäähallia, yksi rapistunut yleisurheilukenttä ja homeinen fudishalli.

  Aulanko on kiva, linnanpuisto myös. Kesällä. Mites ne loput 9 kuukautta vuodessa..

  Kävin hämptonissa pari viikkoa takaperin ja la-iltana klo 23 ei ollut koko itäpuolella yhtään ainuttakaan baaria aukia mihin olis voinu mennä ottaa yhden bissen ennen junan lähtöä. Kävin sit hotellin baarissa, jossa oli lisäkseni 3 ihmistä. Oli kuule ihanaa päästä takas helsinkiin ja kävellä suoraan taste of helsinki -tapahtumaan.

  1. Nata - White Trash Disease
   2.7.2015, 21:29

   Kuvattiin lukiossa yhteen nuorisotapahtumaan saksassa video kotikaupungistamme ja kaikki kysyivät että missä kaikki ihmiset ovat. Videolla oli hämeenlinnan tori sunnuntaina.

   1. Mää oon ihan samoina vuosina ollut Kikessä pussikaljoilla kun sääkin (joskaan en tiädä sua vaikka kaikki muka siällä toisensa tunteekin). En oo ees kotosin Hämeenlinnasta vaan yhestä niistä ihanista kehyskunnista siitä ympäriltä, mutta en kyllä jaa noin negatiivisia näkemyksiä ku sää. Muutin itte lukion jälkeen Hesaan opiskelemaan ja nyt oon täällä jumissa töiden takia, mutta takasin lähtisin ihan koska tahansa.

    Hämäläiset on ihanan suaraviivasta porukkaa, Hämeenlinna on kaunis paikka eikä siällä ole ikärakenne miksikään eläkekaupungiksi muuttumassa. Muuttovoittopaikkahan se on – enkä ihmettele. Miäletöntä kulttuuri- ja iltahulinaa ei Suomessa ole muualla kun Hesassa ja Turussa, joten tiätty jos ne on viihtymisen edellytyksiä niin sitten mikään pienempi kaupunki ei kyllä ole vaihtoehto. Mutta en mää tosta tilityksestä mun Hämeenlinnaani tunnistanut. Mää harrastin vaikka mitä teatterista urheiluun ja musiikkiin, ja harrastuksiin pääsi bussilla ja fillarilla ihan niin kun pääkaupunkiseudullakin. Yliopistossa huamasin, että en mää siellä landella mistään sellasesta jääny paitti, mitä hesalaiset on tehneet. Päin vastoin, mulla on ihan erilainen perspektiivi siihen, mitä tää maa on kehäteiden takana ja siitä on ollut kyllä aina pelkkää hyätyä.

    Kyllä mää suasittelisin Hämeenlinnaa lämpimästi ainakin vaihtoehdoks jossain Hesan lähiössä asumiselle. Jos tykkää sellasesta elämästä niin Hämeenlinnassa se on vaan paljon parempaa ku täällä. Pillurallin kiältämisestä oon kyllä ittekkin katkera, muttei se ny koko kaupunkia pilaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *