Vaunuetiketti hakusessa

Tausta: hankittu mahdollisimman keveät, pienikokoiset ja helposti kääntyilevät vaunut – mm. juuri ratikkamatkoja ajatellen

Tilanne: matkustaminen vaunujen kanssa kuutossporalla Arabiasta keskustaan

Ongelman syyt (neljä mahdollisuutta): 
1. minä en tunne vaunuetikettiä
2. kanssamatkustajat eivät tunne vaunuetikettiä
3. kukaan ei tunne vaunuetikettiä
4. ei ole vaunuetikettiä

Okei. Valitsen matalalattiaraitiovaunun, helppoa: e-kirjain aikataulussa tarkoittaa, että ratikka ei ole matalalattiainen. Ei siis sellaista. Ja sitten ”eettömän” sporan kyytiin. Helppoa. Paitsi että ei.

Sisään astumisen vaihtoehdot:
1. Yritän päästä vaunujeni kanssa ensimmäisenä sisään. Tällöin joudun ehkä vähän rynnimään pysäkillä (pahoja katseita), mutta useimmiten saan parkkeerattua sutjakasti kääntyvät vaununi näppärästi omalle vaunupaikalleen ennen kuin ”massat” vyöryvät sisään.
2. Päästän muut ensin sisään ja menen itse viimeisenä. Tällöin vältän alun rynnimisen, mutta vastaavasti joudun sisään mennessäni hätyyttämään vaunupaikoille hengailemaan jääneet ihmiset pois edestä (pahoja katseita).

Matkustaminen:
Matalalattiaraitiovaunujen keskikohtaan on merkitty tila vaunuilijoille. Myönnän – en tajunnut itsekään ennen, että kaikkien kannalta helpointa olisi, jos muut matkustajat eivät jäisi juuri siihen seisoskelemaan. Etenkin, jos muualla ratikassa on tilaa.

Olenko epäkohtelias-röyhkeä-ylimielinen, jos vinkkaan vaunuja päin horjuville kanssamatkustajille, että perällä/edessä olisi tilaa? Tai että seuraavalta pysäkiltä on pyrkimässä lisää vaunuilijoita sisään? Olenko pikkumainen, jos huomautan, että PLIIS älä ota näistä vaunuista tukea käytävällä seisoessasi – oikea tukitolppa on siinä vieressä…?

Mutta joo – matkustin ilman vaunuja sporissa 16 vuotta enkä ikinä itsekään tajunnut yllä mainittuja. Ei sitä vaan tule ajatelleeksi.

Ulos astumisen vaihtoehdot (ks. sisään astuminen):
1. Rynninkö ensimmäisenä ulos, jolloin jään muiden poistuvien jalkoihin, mutta todennäköisimmin pysäkin puolella on poistumistilaa?
2. Jättäydynkö viimeiseksi, jolloin saan vastaani sporaan nousevien ihmisten massan?

*******

Tiedättekö, onko olemassa ”oikeaa” tapaa tai kirjoittamatonta sääntöä matkustaa vaunujen kanssa sporassa? Vähän niin kuin sellaista ”seiso aina rullaportaissa oikealla” -sääntöä…?

*******

Kurvissa samaan sporaan hyppää hippiäitiystävä. Ja kappas: hän näköjään samalla kävellessään imettää, siinä keskellä Kurvia. Vauva käsivarrella, huivi olan yli heitetttynä, ja yhdellä kädellä hän työntelee vanhoja nitiseviä maksikokoisia taisteluvaunujaan.
”Vaunut tullee!”, ystävä huhuilee aurinkoisesti Oulun murteellaan. Ihmiset väistävät, joku jopa hymyilee. Ystävä ei edes huomaa vaununsijoitusongelmiani. Ai miten niin, kyllähän tänne mahduttiin, ihan hyvin.

Ystävän vauva mussuttaa tyytyväisenä rintaa. Spora kolistelee kohti keskustaa.

Kommentit (9)
  1. Hmm, enpä tosiaan ole itsekään tullut ajatelleeksi vaunusporailun käytäntöjä ja etikettiä! Itse ajattelen että kaikkien kaupunkisääntöjen ja tapojen ideana on se, että asiat sujuis yleisesti ottaen mahdollisimman hyvin. Sikäli vois ajatella, että vaunullisten kuuluisi päästä ensimmäisinä sisään ja ulos – kun tosiaan siihen valmiiseen sumppuun on paljon vaikeampi ujuttautua sekaan. Eri asia on sitten se, kuinka moni sporamatkustaja tulee koskaan tätä ajattelemaan, niinku itsekin sanoit. 🙂 Sit joutuu ehkä vaan pitämään puolensa!

  2. Celia, kiitos hyvästä vinkistä, mutta hehee: tosiaan saatat saada nyt kyllä kilpailijoita tuolle paikalle – etupaikalla siis tavataan 🙂

    Hih joo me kans vannotaan kiitoksen ja olehyvän nimeen, niillä pääsee jo ratikassakin pitkälle. Joissain tilanteissa itselläni on tapana vielä jotenkin pahoitella, että ”sori, me tosiaan vähän vallataan tilaa tästä, tämmöistä tämä vaunujen kanssa on…” tms., eli ikään kuin tiedostaen, että tiellähän me siinä ollaan. Joihinkin ihmisiin ei tietysti tehoa mikään, mutta tosiaan eihän siitä mieltä kannattaisi pahoittaa. Mä saatan olla vähän sellainen, että jään liikaakin kelaamaan joidenkin tuikituntemattomien ärisijöiden murahteluja – pitäisi oppia just sitä ”vaunut tullee” -asennetta 🙂

    Maitomamma, jee kiitos palautteesta! Mulle sitä lehteä ei olekaan vielä tullut, toivottavasti saan sen huomenna käsiini itsekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *