Vaunuhuumaa osa 1 – uusi tuplavaunulöytö

tuhannet kiitokset ja sydämet: Lastentarvike

Puutalossa elellään juuri nyt hieman (lue: massiivisen paljon) erilaisissa tunnelmissa ”tuplavaunutilanteessamme” kuin muutama viikko sitten Huijattu-bloggauksen yhteydessä…

Voi elämä!

Heti, kun se on antanut kunnon annoksen ”miten jotkut ihmiset voivat olla noin häikäilemättömiä” -huijauspettymystappiofiiliksiä (”tollovero”, niin kuin toinen saman huijarin huijaamaksi joutunut ostaja osuvasti määritteli), voi saada perään ainakin yhtä paljon ”uskomatonta, miten maailmassa kuitenkin on hyviä ihmisiä” -todistusaineistoa!

Huijattu-bloggauksen jälkeen sain paljon sähköpostia. Ensinnäkin muilta saman henkilön huijaamilta – meitä oli paljon. Vaihdettiin meiliä ja annettiin toinen toisillemme vertaistukea. Sitten tuli meiliä parilta tutulta lukijalta, jotka tarjoutuivat lainaamaan omia tupliaan, jotka heillä eivät juuri tällä hetkellä ole käytössä – kiitos ihanat! Tietysti vaihdoin sähköpostia myös poliisin ja tori.fi:n kanssa.

Ja sitten: peräti kaksi eri lastentarvikkeiden parissa työskentelevää lukijaa lähetti minulle ihanankannustavan viestin – jonka päätteeksi he kertoivat, että heidän työpaikkansa on lupautunut kustantamaan meille uudet tuplarattaat!

Oooooooh! Itku tuli.
(hormonit)

Kiitos, kiitos, kiitos, kiitos, KIITOS!

*******

Eli meillä oli ihan mahdollisuus valita*) Uskomatonta.

*) tästä lisää myöhemmin – tsekkaa postauksen loppu

Kävimme ensin katsomassa ensimmäiset tuplavaunut, jotka vaikuttivat heti ihan tosi-tosi hyviltä. Ketterät, kevyet kaupunkirattaat, ja oh – nätit! Lähdimme liikkeestä aika varmoina siitä, että nuo ovat kyllä ne meidän vaunut – jesh, mahtavaa!

Sitten astuimme Variston Lastentarvike-liikkeeseen.

Olin lähettänyt Lastentarvikkeeseen jo etukäteen meilissä vähän ”toivelistaamme” tulevien tupliemme ominaisuuksista. Myönnettäköön, vähän yltiöoptimistiselta se lista tietysti vaikutti… Halusimme nimittäin näppärät, kevyesti liikkuvat ja mahdollisimman kapeat kaupunkivaunut, joilla olisi helppo kurvailla ratikkaan ja kauppoihin. Toiseksi halusimme, että istuimet olisivat rinnakkain, ei peräkkäin. Ja kolmanneksi ominaisuus, johon itse olen Bugisten jälkeen ihan fiksautunut: halusimme, että istuimet olisivat käännettävissä sekä selkä menosuuntaan että kasvot menosuuntaan päin. Tirppa kun matkustaa Bugiksissa edelleen kasvot työntäjään päin, jolloin siinä samalla matkatessamme voimme jutella ja höpsötellä.

Ja rehellisesti sanoen… …olin aika varma, että mitkään muut kuin tupla-Bugikset eivät näitä kriteereitä pystyisi täyttämään. Ajattelin, että jonkinlaiset ”kompromissivaunut” meillä tulisi sitten luultavasti olemaan.

”Kyllä meiltä varmasti löytyy sellaiset vaunut, jotka täyttävät nämä toiveet – ja vieläpä mukautuvat siihen, jos nuo tarpeet tulevaisuudessa lasten kasvaessa vielä tuosta muuttuvat”, Lastentarvikkeesta vastattiin.

Oho, aika paljon luvattu!

ajelulla.JPG

Myöhemmin kotona koeajolla.

*******

”Eikös me noita Emmaljungia lähdetä heti alkuun esittelemään – mä veikkaan, että ne on Ne”, Lastentarvikkeen Teemu sanoi heti käsipäivään jälkeen.

”Joo, Emmaljungat ehdottomasti”, Variston myymäläpäällikkö Jassu vakuutti.

Emmaljungat?!?!

Kyllä sitä ihminen on näköjään mielikuviensa vanki. Okei, Emmaljungaa olen nähnyt vauva- ja naperokaverilla paljon ja olen aina pitänyt sitä laadukkaana ja kestävänä merkkinä – mutta ensimielikuva on kyllä minulla ollut aina mallia ”taisteluvaunu”. Eli että sellaisilla kyllä vedetään tuolla sohjossa ja auraamattomilla tiellä (toisin kuin Bugiksilla), mutta keveät näppärät muunneltavat kaupunkivaunut plus Emmaljunga…? Mielikuvat vaan eivät oikein istuneet yhteen.

Jassu ja Teemu johdattivat myymälän perälle – kas tässä vuoden 2014 upouusi malli: Emmaljunga Double Viking.

”Oho, onko NUO Emmaljungat?”

Jassu klikkaili, käänteli ja esitteli vaunuja. Ja onneksi tuo takinkääntö on minulle nykyään näin helppoa:
”Hei, olen Krista – entinen Bugis-uskovainen”.

Noissa uusissa Vikingeissä oli ihan kaikki ne samat itselleni tärkeimmät ominaisuudet, joista olen Bugiksissa tykännyt. Plus yksi ekstrahyvä lisäominaisuus, josta erityisesti Joel on Bugiksissa urputtanut – siitä lisää kohta…

Mutta joo, tältä meidän upouudet Emmaljunga Double Vikingit nyt sitten näyttävät:

sivulta toiseen suntaan.JPG

 

Näitä on siis tietysti ehditty koeajaa vasta vähän tuossa pihatiellä ja pyöritellä pihalla ja eteisessä. Ja ai hitsi, kuinka paljon tykätään!

Ensinäppituntuman plussaa ainakin näistä:

 • tosi ketterät, keveät ja kääntyilevät helposti! (kääntyvät etupyörät)
 • vaunu- ja istuinosaa voi vapaasti käännellä joko selkä tai kasvot menosuuntaan päin
 • kääntely tapahtuu mallia ”niks naks” eli itse asiassa esim. istuinosa nousee irti rungosta jopa kevyemmin kuin Bugiksissa
 • leveys 79 cm eli normaaleista oviaukoista pitäis mahtua ja ratikkaan/bussiin myös (mutta ei mahdu korkealattiaiseen vanhaan ratikkaan)
 • värit! Metallirungon saa valita joko mustana/valkoisena, perusverhoilun joko mustana/harmaana/sinisenä/khakina JA kuomuihin on jopa kymmenen värivaihtoehtoa! Me otettiin Silvalle punainen ja Seelalle vihreä kuomu <3

Täällä Emmaljungan sivulla on vielä tosi hyvä esittely näistä uusista Vikingeistä – ja paremmat kuvat kuin tässä.

istuimet.JPG

Ja sitten se erityisesti Joelin mieleen oleva ekstra-plussa:

Alun perin kun koko tuplien hankintapuheita (perus-Bugiksiemme rinnalle) aloitettiin, Joelin ”mutkat suoriksi” -näkemys meni näin:
”Mutta eihän meidän tarvitse hankkia kuin vaan sellainen Bugisten tuplarunko ja yksi ylimääräinen rataskoppa, niin sehän on sitten siinä.”
Öööh mutku…
”Tai siis TOTTA KAI nää on suunniteltu niin, että eri mallit on yhteensopivia, VAI…?”
No itse asiassa ei…
”MITÄ?!? Sehän nyt on IHAN p*seestä!”
No niin, no…

Mutta: Emmaljungan Vikingeissä tämä ominaisuus on!

Eli näihin voi siis halutessaan ostaa erikseen ”yksöisrungon”, johon vaunukoppa tai istumaosa niks-naks-sopii. Ja se yksöisrunko on (noin niin kuin myymälässä testattuna ainakin) ihan yhtä kevyt ja näppärä kuin Bugaboo Cameleoneita työntäisi. Ja kooltaan jopa kapeampi.

vaunuosa sivulta.JPG

JOS nämä vaunut olisivat olleet markkinoilla jo silloin, kun me ne Bugikset ostettiin, olisimme todennäköisesti (jos olisimme olleet fiksuja) ensin ostaneet Bugisten sijaan yksöis-Vikingit Silvalle. JA sitten toisen tultua tehty niin kuin Joel tuossa yllä ehdotti: ostettu vain edellisten lisäksi leveämpi runko ja yksi ylimääräinen istumaosa – that’s it.

Nyt itse asiassa olemme jopa suunnitelleet, että myymme ne meidän Bugikset kokonaan pois ja ostamme vaan sen yksöisrungon. Jos siis välillä liikutaan vain yhden kanssa (tai Silva matkustaa seisomalaudalla). Ensiksi kuitenkin vielä testaillaan, että ovathan nämä varmasti käytössä yhtä näppärät kuin näin ensituntumalla vaikuttaa – sen tietysti tietää vasta, kun rattaat on kokeiltu tositoimissa.

Yksöis-Bugiksien myyminen ja Emmaljungaan kokonaan vaihtaminen olisi mulle itselleni kyllä aika iso steppi. Oon kuitenkin ollut niin vahva Bugis-fani aiemmin… Mutta hei – jos kerran markkinoille tulee näin hyvä kilpailija (ja jos siis vaunut osoittautuvat käytössäkin niin hyviksi), niin merkkiuskollisuus heippa-hei-ja-hyvästikasassa.JPG 

Niin joo ja tietysti myös ensituntuma-miinukset:

 • eivät mahdu meidän mini-mini-autoon (heh ei mahdu mitkään muutkaan tuplat eikä varmaan 90% yksöisrattaistakaan)
 • eivät mahdu vanhoihin korkealattiaisiin raitiovaunuihin (eivätkä muutkaan rinnakkainistuttavat tuplat – eikä me itse kyllä niissä olla kyllä menty yksöisrattaillakaan)

*******

Mutta joo – koko huijaustapauksen ”ansiosta” kävi siis niin, että tulin tutustuneeksi oman merkkiuskollisuuteni ohi muihinkin kuin Bugaboon vaunuihin… Pakko nimittäin myöntää: kun niitä tupla-Bugiksia oltiin ostamassa, en mä ollut mitään muita merkkejä katsonutkaan. Olin vain olettanut, että ei muilla merkeillä ole sellaista, mitä me halutaan.

No mutta nyt siis selvisi, että on.

Oma yleisfiilikseni näistä vaunuista on, että tuota uutuusmallia suunnitellessa on nyt otettu huomioon ne tärkeimmät ominaisuudet, joita me ”Bugis-fanit” olemme kaikkialla hehkuttaneet. Eli että Emmaljunga olisi tehnyt ikään kuin ruotsalaiset vastineet Bugaboolle – mikä on tietysti ihan hyvä juttu. Ja pari ekstraominaisuuttakin näissä on Bugaboohon verrattuna: isoimpana plussana juuri tuo yllämainittu eri Viking-mallien yhteensopivuus, ja lisäksi tuonne alaosan ”tavarakorille” on helpompi pääsy kuin Bugiksisssa. Lisäksi koko vaunujen yleistuntuma on jotenkin… …vakaampi. Johtunee siitä, että vaunut on kuitenkin alusta pitäen suunniteltu Pohjoismaisiin oloihin. Bugaboo Donkey puolestaan vetää pisteet leveydestä. Tai siis kapeudesta – ne ovat 5 cm kapeammat kuin nämä Emmaljunga Double Vikingit. Aika näyttää, ovatko nämä sentit ratkaisevia – toivottavasti eivät!

Aa joo ja plussaa Emmaljungalle myös siitä, että Lastentarvikkeella on omia vaunukorjaamoja ja -huoltamoja ympäri Suomen, joten takuuasiat käyvät helpommin kuin Bugaboolla!

sisalla_0.jpg

Ja sitä paitsi ne toiset tarjolla olleet vaunutkin… Olivat nimittäin huippukivat nekin! Ja valinta oli vaikea. Niiden toisten vaunujen plussana oli pari senttiä kapeampi runko (eli sama leveys kuin Bugaboo Donkeyllä), mutta meidän valinnassa Viikinkien voitoksi koitui tuo istuin- ja vaunuosien käännettävyys.

Me itse ei tietystikään kaksia vaunuja tarvita, joten… …vink vink, joko arvaatte? Pysykää siis kuulolla myöhemmin!  🙂

*******

Heti ensimmäisen ”jeeeee-eeee, me saadaan vaunut” -riemunkiljahduksen jälkeen nousi seuraava (tyypillissuomalainen?) tunne: ”oh ja voi – mutta miten just me ollaan saatu näin mahtava juttu osaksemme”… …ja perään joku epämääräinen huono omatunto.

Niinpä heti seuraava ajatus oli: tämä meidän saamamme vaunulahja on mahtava ja ihana ja oh kaikkea – MUTTA en halua, että jotenkin ”taloudellisesti hyötyisimme” tästä. Eli että sitten joskus käyttömme jälkeen myisimme nämä eteenpäin ja kun se jälleenmyyntiarvo kuitenkin on… …eiiih, tuntuu epäreilulta. Niinpä ajatuksenamme on, että sen jälkeen, kun emme enää itse näitä käytä, annamme nämä eteenpäin jollekin Puutalobabyn lukijalle, joka siinä vaiheessa tarvitsee tuplarattaita. JA kaino pyyntöni senkin jälkeen on, että nämä vaunut eivät koskaan päätyisi myyntiin, vaan ne edelleen aina annettaisiin eteenpäin. Ja eteenpäin. Ja eteenpäin. Samalla tulee tieysti testattua, että kuinka monta ”vaunusukupolvea” yhdet vaunut käytössä kestävät.

*******

Kirjoitan sitten joskus parin kuukauden oikean käytön jälkeen vähän lisää käyttökokemuksia näistä. Ja lupaan olla rehellinen käyttökokemuksissa, vaikka lahjasta onkin kyse 🙂 Mutta hyvin optimistisin ja iloisin odotuksin lähdemme näitä vaunuja testaamaan – pakko myöntää, että Emmaljungan uudistumiskyky yllätti!

Onko kenellekään muulle vielä kertynyt kokemuksia näistä uusista Vikingeistä?

Ja miltä vaunut teidän silmäänne vaikuttavat?

 

PS. Bloggauksen linkit eivät ole mainoslinkkejä (eli että niiden klikkailusta ei kilahda minulle mitään tuloja). Ja siis Emmaljunga Double Viking -vaunut on saatu meille Lastentarvikkeesta – kiitos!!!!!! <3 <3 <3

Kommentit (70)
 1. Heippa, pakko tulla kommentoimaan tähän, että mulla on yks vahvistus siihen, että valitsitte sen paremman vaihtoehdon! (Luin siis tuon uusimman postauksen siitä, että toisena vaihtoehtona olisi ollut bumbbleridet)

  Meillä on n.kuukauden vanhat yhden istuttavat bumbblet ja eteen on tullut ykso tosi ärsyttävä käytännön ongelma. Se selkänojan ylös nostaminen. Kun se on vaan semmonen nauha, joka kiristetään semmosella muovisella lukolla. Voi että se on ärsyttävää kyykkiä maassa, olkapäällä nostaa selkänojaa ja käsillä koittaa kiristää sitä hemmetin nauhaa, joka on muuten aika piukka. Argh…meillä vielä ukkeli nukkuu päivittäin rattaissa ja joudutaan venkslaamaan sitä edestakas. Muuten ollaan kyllä oltu oikein tyytyväisi noihin!

  Ai, niin paitsi alussa hämmensi se, että ohjeissakin sanotaan, että etupyörän saa lukittua kahteen eri asentoon. Käytännössä siis joko kiinni tai pyöriväksi, eikä niin kuin itse ajattelin, että rengas olisi lukittuna joko yhteen suuntaan, jolloin pyörä tulee pidemmälle eteen, tai toisin päin, jolloin rengas jää enemmän rattaiden alle (vie vähemmän tilaa). 

  Positiivisia käyttökokemuksia ovat helppo kasaus, kevyt nostaa ja hyvä liikkuvuus. Tosin aika pitkäthän nää on, jos etupyörä on lukituna…. 🙂 

 2. Voi herra isä miten mahtava idea! Todella hienoo et joku sitte SAA nämä rattaat. Meilläki ois tuplille tarvetta tulevaisuudessa, kylläkin jo elo-syyskuussa. Ihana blogi tämä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *