Vauvani nukkuu lumipyryssä

Puutalobaby

Käsi ylös: kuinka monen vauva nukkuu tälläkin hetkellä tuolla hemmetinmoisessa lumimyräkässä?

Oi tätä arktista hullua kansaa. Yritäpä selittää tätä äitikollegalle jossain lämpimässä maissa...

Mietimme juuri eilen Joelin kanssa, että nukkuisivatkohan aikuisetkin paremmin ulkona? Siis jos ne olisi puettu ja laitettu yhtä mukavasti kuin vauvat - ei siis mitään laavuolosuhteita kovine retkipatjoineen. Vaan ruskovillan kerrastoa, toppahaalaria, paksua ja pehmeää villamakuupussia sekä totta kai turvallista vaunukoppaa tuulensuojassa.

Maistuisikohan tuolla lumipyryssä uni paremmin kuin omassa sängyssä?

Harmi, ettei aikuiskokoinen tuollaista taida päästä missään testaamaan.

*******Vauvan unta valvoo tietysti itkuhälytin. Kesällä hankkimaamme kätkythälytintä ei meillä tullut koskaan käytettyä, mutta onneksi sama masiina toimii myös hyvänä lämpömittarillisena itkuhälyttimenä.

Päikkäreiden alkuun vaunukopan lämpötila näyttää vielä neljäätoista - siitä se sitten vähitellen laskee lähelle nollaa. Hrrr.

Että kauniita unia sinne lumipyryyn, rakas vauvani!

 

 

 

PS. Muistatko nenäimurin? Lukija-arvonta käynnissä Puutalobabyn Facebookissa, tsek tsek!

Kommentit

Nonariina
Kahvia ja unelmia

ONks vielä rokkibeibi? Itkuhälytin ;D

Kristaliina
Puutalobaby

Hehee, hyvä yritys :)

Tän viikon Rokkibeibi meni kuitenkin jo eilen (ja vielä 2 bongausviikkoa jäljellä sen jälkeen!), ja toi kätkythälytin/itkuhälytin on ihan amazonista asti tilattu :)

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Haha, mutta asiaan. Meillä oli tarkoitus hankkia vaunut partsille. Asutaan hissittömässä talossa kolmannessa kerroksessa ja tänne on vähän hankala noita vaunuja rahdata. Koska raitista ilmaa on saatava niin minä sitten kärrään Filippaa tuolla hangessa ja pyryssä, mikä on ihan hyvä motivaattori alkaa hankkia niitä parvekevaunuja. Sitte tarttis kyllä sen itkuhälynki....

Kristaliina
Puutalobaby

Mä kans oon miettinyt, että tarvitaankohan me jotkut nukkumavaunut (jotkut mahdollisimman halvat kirppisräppänät) tuohon pihalle sitten, kun Bugiksissa muuten siirrytään kärrymalliin. No, toistaiseksi Silva mahtuu kyllä hyvin tuonne Bugisten vaunukoppaankin ja viihtyy siellä hyvin, eli tällä mennään siis toistaiseksi.

Suosittelen muuten sitten itkuhälyksi just sellaista mallia, jossa on tosiaan tuollainen lämpömittari mukana! Tai ainakin minusta tuntuu mukavalta vähän seurailla, että millaisessa lämpötilassa siellä uinutaan ja ovatko varusteet siihen sopivat...

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Kiitti vinkistä, pitää tarkistella vaunu- ja hälytintarjonta!

Hei mikä itkuhälytin lämpömittari toi on?? Vaadin lisäinfoa. Mä en muuten uskalla omaani nukuttaa edes toukokuussakaan ulkona ;)

mä muuten kadehdin asuinaluettanne, miksei niitä puutaloja tule useamminkin myyntiin :/

Eppuli (Ei varmistettu)

Voi kun se lapsi viihtyisikin siellä vaunuissa, mutta ei. Siispä olemme molemmat aina klo 12 sisällä, lapsi omaan pinnikseen päikkäreille ja äiti sohvalle. Älyttömän kahlitsevaa...

Kristaliina
Puutalobaby

Hih ensin vastaus tuohon puutalopohdintaan: siksi, koska kerran tänne muutettuaan harva raaskii enää muuttaa pois :)

Toi masiina on itse asiassa tällainen kätkythälytin, ostettiin se silloin aikoinaan niiden Silvan hengityskatkosten takia. Tuolta Amazonista tilattiin, hintaa tuli postikuluineen jotain alle satanen. Eli tosiaan sitä kätkythälytinominaisuutta (eli että alkaa piippaamaan jos vauva lopettaa hengityksen) me ei koskaan käytettykään, koska eihän se tietysti perhepedissä onnistunutkaan, kun vanhemmatkin siellä liikkuvat ja hengittelevät. Vähän siis turhakkeeksi osoittautui meillä, mutta onneksi tuossa oli tuollainen hyvä itkuhälytinominaisuus myös mukana.

En tiedä yhtään, onko tavallisissa itkuhälyttimissä tuota lämpömittariominaisuutta... Ehkäpä muilla lukijoilla on tietoa...? Ja itse asiassa onhan se lämpömittari tosi hyödyllinen sitten toukokuussakin. Tai no ehkä kesä-elokuussa :) Pystyy  nimittäin reagoimaan, jos vaunukopan lämpötila pomppaakin johonkin kolmeenkymmeneen. Niin muuten käy tosi-tosi helposti.

Kristaliina
Puutalobaby

Eppuli: Joo, ja etukäteen ei voi tosiaan oikein tietää jälkikasvunsa mieltymyksiä... Me kun taas kuvittelimme olevamme kantoreppuihmisiä, mutta ei ei ja ei. Silva ei viihdy Manducassa yhtään, mutta vaunut on taas tosi-tosi mieleiset... Ihme tyyppejä nuo vauvat - noin pienillä jo niin vahvat mielipiteet :)

Kai me jatketaan asumista täällä puutalo-alueen toisella puolella siihen saakka. Hetki sitten oli pieni "mökki" 3h + keittiö myynnissä. Mutta kooltaan hirveän pieni, ei minulle niin pieni villa riittäisi! Ja lisäksi tarvitaan sitä kahisevaakin ja remppamieltä :)

Miehelle pakko vihjasta tuosta laitteesta...jos vaikka joululahjaksi! 

MirvaK

Täällä ei tuiskuta tänään (vähän lunta satelee), mutta vajaa pari viikkoa sitten kun oli se hirveä myräkkä, niin kyllä meillä silloin vauva (2,5kk silloin) nukkui pihalla vaunuissa. Ekaa kertaa olin hyvin iloinen kun vaunut ovat erittäin painavat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä yksi, jonka alkuvuodesta syntyneet lapset ovat nukkuneen kaikki päiväunensa kolmevuotiaiksi asti vaunuissa pihalla kelissä kuin kelissä. Etelä-Suomessa tosin, mutta on niitä -28 C kelejä parit tuohon ajanjaksoon osuneet. Lämpöisinä ovat aina heränneet. Vaununkopassa oli styrox-levy pohja ja kun eivät enää koppaan mahtuneet, laitettiin istuinosaan alimmaiseksi kaksinkertainen makuualusta, jonka päälle sitten talja ja makuupussi. Kantoliinasta eivät pitäneet nämäkään. Itse kyllä aina kadehdin vauvan oltavia vaunuissa: lämpöinen olo, raitis ilma, tuulen humina/sateen ropina/lintujen laulu... Ja kyllä vaan itsekin nukun mahtavan hyvin makuupussissa laavussa tilaisuuden tullessa. Vain hyttysverkkoa siihen ei saa yhtä hyvin ja kylmästä maasta eristäytyminen on talvella haastavampi juttu.

Minnuliini
Hihihii

Meillä taas ei viihdytä ollenkaan vaunuissa. Vaunuissa nukkuminen vasta mahdottomuus onkin. Rintarepussa kanneltu, mutta nyt jouduttu menemään ihan vain vaunuilla kun on jo rintareppuun liian iso. Manducasta tai muusta tämäntyylisestä kantorepusta olen jo pitkään haaveillutkin. Helsingin reissuun meille on tulossakin nyt lainaan Tula-reppu. Toivottavasti käyttökokemus on niin hyvä, että uskallan laittaa rahaa säästöön ihkaomaa varten ! :)

Mir

rokkibeibi lämpömittari hehhh! :D

Mir

..joo, urpo täällä moi! :)

Kristaliina
Puutalobaby

mir: hei aina kannattaa kuitenkin yrittää :D

Mir

:D

Liisa
Osasin!

Meillä Ilo oppi nukkumaan pihalla vaunuissa syksyllä kun oli täyttänyt 6 kk ja samalla ulkona lämpötilat laskivat alle +10. Nyt meilläkin päästään nauttimaan parituntisista päikkäreistä, mikä on aika ylellistä. Nykyään poika nukahtaa usein jo ennen kuin olen saanut vaunut kiskottua paikalleen tuohon ikkunan alle.

Meillä ei itkuhälyyttimessä ole lämpömittaria, mutta ei sillä olisi merkitystäkään, koska tuota meidän vehjettä ei saa pitää alle metrin päässä vauvasta. Meillä se on (minigri-pussilla lumelta suojattuna) vaunujen tavarakorissa. Siitä kuuluu sitten lumen ropina pussia vasten, varisten raakunta ja naapurin mummojen jutustelu (sori mummot, I spy!) tänne sisälle lämpöön jossa itse odottelen pojan unien  - ja ulkoilun - päättymistä.

Joo, käsi pystyssä! Päikkärit on vain pidentyneet, mitä enemmän on kapaloitu toppapukuun ja lämpötila laskenut :) En ehdi sisällä edes vetää makuupussin vetskaria kiinni, kun pojalla on jo silmät ummessa :D Ja uskoisin nukkuvani itse vastaavissa olosuhteissa erittäin hyvin, kesäisin teltassakin tulee vedettyä makeimmat unoset! Itkuhälytin on makuupussissa sisällä, siitä kuulee sopivasti rapinat, kun poika alkaa vähitellen heräillä. Kopan lämpötilaa en ole tarkkaillut, kyllä se poika on sieltä joka kerta lämpimänä nostettu takaisin sisälle :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilläkin visioitiin yhtenä päivänä miehen kanssa millaiset olisi aikuisten vaunut. Ja millaista olisi työnnellä pari metriä pitkiä vaunuja kaupungilla. Jotenkin hymyilyttää edelleenkin pelkkä ajatus :)

Vierailija (Ei varmistettu)

muuten noita itkuhälyttimiä ei sais kai käyttää alle +10 asteessa, kun niissä on palovaara, näin oon joskusjostain lukenu..ja meidän itkuhälyttimen ohjeessaki luki ettei saa käyttää alle +10 asteessa... joten meillä ei ulkona nukuta päikkäreitä jos ei äiti jaksa lähtee lenkille..

Kristaliina
Puutalobaby

Oho, tuollaisesta en ole kuullutkaan - pitääpäs tsekkaa oman hälyttimen käyttöohjeet.... Vähän oudolta kuulostaa, mutta... hmm. Täytyy joka tapauksessa selvittää.

Sanotaanko siinä sinulla käyttöohjeessa, että ei saa käyttää nimenomaan sen palovaaran takia vai "muuten vaan" (eli esim. että ei voi luottaa toimimiseen tms)?

Äh, sit pitäis löytää tuon meidän kojeen ohje :)

Kristaliina
Puutalobaby

Aaa pikagooglauksella tuo palovaara on ilmeisesti jossain Philipsin mallissa (oli alkanut savuamaan, oli Iltalehti kirjoittanut), joka on tarkoitettu vain sisäkäyttöön... Jotkut ovat myös ulkokäyttöön sallittuja. Mutta täytyy tosiaan selvittää vielä varalta tuo meidän oma malli :)

Elkku
Elkku-Kelkku

Kai noissa itkareissa on kovalla pakkasella lähinnä se, että täytyy tsekata, että akut on täynnä, kun kylmä vie enempi sähköä. Meillä on käytössä Cobran radiopuhelimet, jotka on jo ennen vauvaa olleet ulkolukäytössä sekä kesällä että talvella :).

Lämpömittariks saattais saada ainakin Clas Ohlsonilta jotian langatonta "sääasemaa". Vielä ei olla kyllä ehditty hankkia, mutta viime viikolla kävi jo mielessä, kun pakkanen ehti parina päivänä vähän kirpakammaksi. Oishan se ihan kiinnostavaa tietää mikä lämpötila siellä kärryissä partsilla on. Toistaiseks ainakin pakkasella on nukuttanut melki paremmin kuin ennen pakkasia.

Kristaliina
Puutalobaby

Pakkas/palovaaravaroitusta ei tästäkään hälyttimestä löytynyt, vaikka tihrustin kaikki kymmenet-kymmenet varoitukset läpi... No, täytyy varalta kuitenkin laittaa jatkossa vähän kauemmas - hyvä tietää tällainenkin :)

Nollaa kylmemmäksi tuo lämpötila (mittarin mukaan) ei ole vaunukopassa koskaan mennytkään.

MirvaK

Muistaakseni meidän kaikki hälyttimet ovat pakkaskiellettyjä, mutta kyllä niitä käytän talvellakin ulkona. Näin olen tehnyt kahden isommankin lapsen kanssa. Ovat maassa sellaisessa paikassa, että jos sattuisivat roihahtamaan, niin muu ympäristö ei syty. Eli eivät ole vaunuissa vaan reilun 1m päässä vaunuista.

Monsteri lauma

Tiistaina nukkui meijän neiti unet ulkona kun isomman kanssa puuhattiin lumessa,Kolmen tunnin unien tulos nauratti kovasti,Vaunujen päällä 5cm lunta :) harja esiin ennenkun tytön sai nostettua pois vaunuista.Naapurit varmasti kauhisteli kun tyttö oli pyryssä nukkumassa,mutta hyvin näytti unen maistuvan.

Meillä itkyhälyt jotka on oikeasti radiopuhelimet,tarkoitettu metsästykseen ja kestää pakkasen -10asteeseen.Hinta oli 60€ Silloin viisi vuotta sitten tuntui järkyltä laittaa 100€ itkuhälyihin,No nuo meidän itkuhälyt ovat maksaneet itsensä takaisin.Kesällä mökillä toimii hyvin kun porukka lähtee pellon toiseen päähän kalaan ja lapset juoksee edes takasin joen ja talon välilä.Radio puhelimeen vaan viestii et lapsi tulossa pois rannasta/lapsi tulossa rantaa.Ei itse tarvitse ravata peltoa edes takaisin kun normaalisti lapsi luku on 6 jotka osaavat itse kävellä tuota väliä.

S-S

Aaaaapuva, mä en ole missään vaiheessa tajunnut että itkuhälyssäkin voi olla palovaara! Meillä ei edes ole mitään papereita/ohjeistuksia tallessa tosta masiinasta kun olemme sen käytettynä saaneet. Nyt alkaa villi googletus! Perhanan perhana, tuli ihan kylmä möykky vatsaan :(

Nipsu nukkuu kaikki päikkärinsä ulkona lasitetulla terassilla, jonne ei onneksi tuisku ja tuuli yllä.  Itkuhälyn olemme tähän saakka laittaneet vaunukoppaan hänen viereensä, jotta kahinastakin voi kuulla heräämisen - hän kun ei läheskään aina herättyään ala itkeä, vaan höpsöttelee vain itsekseen. 

Liisa
Osasin!

S-S, oletko kokeillut teidän hälyyttimen kantavuutta? Ainakin meidän (Philips Avent) kantaa äänen hyvin vaikka on n. 50 cm päässä pojasta ja vielä rattaiden pohjan alla. Hänkään ei aina ala kovaäänisesti elämöimään vaan pikkuisen vaan inisee herättyään. Silti äänet kuuluvat hyvin.

Salallaa (Ei varmistettu)

Kyllä ja mitä vähemmän asteita sitä paremmin nukutaan, paitsi jos äiti on paleltumisen pelossa pukenut päälle niin paksusti että tulee kuumaa... Meillä siis vuoden ikäinen poika nukkuu normaalisti edelleen päikkärinsä pihalla ja kun kesästä selvittiin niin uni alkaa taas tulemaan jo vaatteita päälle puettaessa, pakkaslukemien kiristyessä on vain tänä talvena joutunut noita varusteita vähän testaamaan ja miettimään uusiksi kun kesällä kasvettiin vaununkopasta ulos, mutta rattaissa nukutaan ihan yhtä hyvin kaikkien vällyjen kera.

Meillä on tällainen: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/lastenhoito/BC5000A/neonate-itkuhalytin. Saatiin lahjaksi, mutta aika suolainen tuo hinta on. On kuitenkin ollut loistava käytössä, näkee lämpötilankin. Ja joo, vauva nukkuu katoksessa ulkona, yleensä noin 3 tunnin unet. Paitsi tänään kun tarvottiin asioilla tuolla pyryssä vaunujen kanssa. Äitikin sai siis osansa lumen ja auraamattomien katujen kera, vaikka yleensä nauttin omasta ajasta sisällä lämpimässä ;)

Kippuralla

Meillä on ollut kuppimallinen istuinosa -08 saakka käytössä eli kahdella tytöllä :) ja hyvin on nukkuneet noin 3h unia.
Ja äidin olot on sellaiset vähän nyt että mahtaiskohan vauva nro 4 olla tulollaan ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Alle -10ºc ei saisi ohjeiden mukaan edes nukuttaa. Aika hurjaa kun jostain luin että nukuttavat -30?? Kai se oli vitsi.

Liisa
Osasin!

Vierailija 21:05, "virallinen" pakkasrajasuositus taitaa olla -15ºc. Suurin ongelma kovilla pakkasilla on mielestäni hengitysilman "lämmitys" ja sekin hoituu aika helposti peittämällä vaunujen suuaukko (hapen saatavuus huomioiden!!). Tällöin vauva itse lämmittää sen pienen sisätilan. Järkevillä vaate- ja peittokerroksilla itse vauvan saa pysymään melko kovillakin pakkasilla lämpöisenä. Itse noudatin tuota pakkasrajaa sinä yhtenä päivänä kun sellainen täällä Helsingissä paukkui rikki. Osin kylläkin siitä syystä, että poikani oli tuolloin hieman flunssainen. Ymmärrän kyllä houkutuksen viedä lapsi ulos nukkumaan kovallakin pakkasella, koska sisällä unet jäävät monilla liian lyhyiksi mikä vaikuttaa koko päivän tunnelmaan.

Olen kyllä joskus miettinyt, ajaisiko kovilla pakkasilla asian jos pukisi lapsen kevyesti ja avaisi makuuhuoneen ikkunan...

Kippurallalle varovaiset onnittelut toiselta Puutalobabyn vakkarilukijalta! :)

Monsteri lauma

Liisa: Ei auttanut meillä ainakaan...Pojan olleessa pieni kokeilin huijata näin kun tehtiin talon toisella puolella terassi remppaa.

Nyt tytön kanssa olen monesti nostanut vaunut terassi lasien sisäpuolelle..Ei tule niin pitkät unet kun nurmikon puolella :) siispä meillä nukutaan tuulessa ja tuiskussa ulkosalla parhaiten.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on Padwico merkkinen hälytin jossa lämpömittari, värinähälytin yms. Ihan huippu, suosittelen!!

Vierailija 21:05 (Ei varmistettu)
Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä se kamala äiti jonka lapset nukkuivat ulkona kelissä kuin kelissä. Kuten joku kirjoittikin, se on varustelukysymys. Jos lapsi on lämmin ja vaunun suuaukko on suojattu niin, että hädin tuskin siellä sisällä mennään pakkaselle niin eipä voi kylmä hengitysilmakaan aiheuttaa haittaa. Vaunuissakin on isoja eroja, osa on tosi heppoisia ja osa kunnolla topattuja. Tuon uutisin taisin joskus aikanaan lukaistakin mutta se on tosiaan uutinen, ei itse tutkimustulos kaikkine faktoineen.
Meillä lapset nukkuivat puolitoistavuotiaiksi Haglöfsin makuupussissa ja perusvaatetus talvella oli sisävaatteet, makuupussi ja pehmeä vaununkoppa. Villasukat, lapaset ja kypärämyssy laitettiin jos oli kylmempää. Tuossa pussissa on niin hyvä huppu, että vain kasvot jäävät näkyviin. Lapsemme ovat olleet todella paikoillaan nukkuvaa sorttia, joten ei ole edes koskaan naama kääntynyt hupun sisään ja korva jäänyt paljaaksi. Kukin tavallaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sinne vaunuihin voi sen äitiyspakkauksen mukana tulleen lämpömittarin sujauttaa, koppaan tai peiton alle, ja tsekkailla lämpötilaa, jos asia huolettaa. Luottaisin tähän mekaaniseen mittariin jopa enemmän kuin itkuhälyttimien sähköversioihin. Perinteistä "onko vauvan niska lämmin" -mittaria voi käyttää myös. Kesä on melkein pahempi kuin talvi, koska silloin ei niin helposti tajua, miten kuumiksi auringossa paahtuvat vaunut voivatkaan muuttua.

Omat muksut on selvinneet sangen hengissä päikkäreistä myös -20 asteen pakkasilla ja mitä kylmempi, sen paremmin on uni yleensä maittanut. Täällä pohjoisessa kun voi olla reilusti pakkasta välillä viikkojakin putkeen.

Parvekkeella nukuttajia muistuttaisin myös siitä, että yksi kaunis päivä se vauva osaakin nousta istumaan ja saattaa kurotella pois vaunuista. Se on muuten kamala "herätys" vanhemmille, kun vaunuissa seisotaan kaidetta vasten. Muistakaa valjaat ajoissa!

Kristaliina
Puutalobaby

Mullekin tuo Ylen uutinen on tuttu, ja me ollaankin ehkä vähän nössöilty tuon ulkona nukkumisen lämpötilarajan suhteen - eli ollaan sovittu, että pidetään "omana rajanamme" jotain 8-10 pakkasastetta, vähän tuulen purevuudesta riippuen. Lämpötilathan eri puolilla Suomea voi olla hyvinkin erilaisia. Täällä raa'assa tuulessa se -15 tuntuu ihan eriltä kuin vaikkapa Kuusamossa tai Kittilässä (nuo esimerkit siksi, kun ovat mulle tuttuja paikkoja), jossa on paljon "mantereisempi" ilmasto.

Täällä meillä tuo raja on tainnut ylittyä vasta parina päivänä - täällä kun on koko ajan sitä paria pakkasastetta vaan, vaikka tuota lunta tosiaan on tullutkin jo ihan kiitettävästi...

Liisa: Meillä onnistui pakkasella sellainen huijaus, että laitettiin lapaset ja se äitiyspakkauksen kevyttoppapuku ja laitettiin vaunukoppa eteiseen - puutalon eteinen oli sen verran kylmä, että täydestä meni :)

Yritän välillä opettaa myös sisäpäikkäreille, että ei oltaisi aivan k*sessa, jos tulee jotkut paukkupakkaset... Tavallaan kyllä kahdehdin Ruusun & muiden sisänukkujia: on se pukeminen kyllä monesti väsyneen lapsen kanssa aikamoinen operaatio! Olkaa vaan iloisia, jos vauva nukkuu hyvin sisällä - pääasia että nukkuu :)

Hyvä muistutus tuo parvekenukkujille! Kiitos, Vierailija (9.45)!

Ai ja siitä palovaarasta - meillä nyt siis siirrettiin myös hälytin pois vaunukopasta. Meilläkin oli siis tapana tehdä niin kuin S-S:llä, eli hälytin koppaan, koska Silva (ihan niin kuin Nipsukin) ei monestikaan ala itkeä herätessään. Heräämisen kuulee sieltä, kun pienet toppahanskat alkavat viuhtoa ja kuuluu toppakankaan kahinaa <3

Mutta nyt tosiaan siirrettiin hälytin vähän kauemmas tuon mahdollisen palovaaran takia. Vaikka tosiaan tuossa meidän hälyttimessä ei mitään lämpötilarajoja ollutkaan. Mutta niin - se on Briteistä tilattu, tuskin siellä tulee mieleenkään, että vauvat nukkuisivat pakkasessa :D

Kiitos myös muista itkuhälytinsuosituksista! Ovat toivottavasti hyödyksi niille, jotka etsivät pakkasenkestäviä, lämpömittarillisia hälyttimiä!

Kippuralla: Heiiiii, onko siis kohta onnittelujen paikka...? :)

 

ike (Ei varmistettu)

Hihi, ihana kirjoitus! Tätä ilmiötä kyllä kovasti ihmetellään "etelässä"! Oon varma, että tuo pohjoinen tapa nukuttaa ulkona on meidän säänkestävyyden ja perusterveyden taustalla (eihän suomalainen kovin helposti kai vilustu?). Asun Italiassa pienessä kylässä, eikä varmasti tule ulkopäikkärit talvella menemään läpi! Kylän rouvat paheksuisivat kilpaa ja pelottelisivat keuhkokuumeella. Mutta yritän sitä kyllä jossain kolkassa silti harrastaa (siis jonain päivänä, kun lapsia on).
Mutta suomalainen ulkoilma on kyllä selkeästi terveempää ja kuivempaa kylmää kuin tämä välimerellinen, kostea kylmä. Pari lämpöastetta täällä tai nollakeli voi olla täällä kylmempi kuin Suomessa -25 jossain pohjoisessa; se työntyy aivan luihin ja ytimiin asti eikä siitä pääse eroon sisälläkään. Talot on usein vanhoja ja kylmiä ja lämmitys hurjan kallista. Siksi täällä kyllä kieltämättä sairastuukin paljon helpommin kuin Suomessa...

S-S

No niin. Googlettelun, ällistelyn, kauhistelun ja pähkinnän tuloksena päätimme miehen kanssa yhteistuumin olla enää käyttämättä koko itkuhälyä. Meillä käytössä ollut malli oli kuin olikin juuri sellainen, joka ei alle 10 asteen lämpötiloihin sovi. Ja tottakai myös ohjeistuksena oli sijoittaa kapistus yli metrin päähän vauvasta.

Onneksi terassin ovi ei ole niin paksu, etteikö sen läpi kuuluisi vauvan itku. Harmi vaan, että koska tosiaan Nipsu saattaa herätä myös täysin hiljaa itsekseen, laukkaan nyt alvariinsa vaihtaamassa ovella. Päiväpopitukset loppuivat myös tältä mammalta tällä erää tähän. Samperi, just kun olin löytänyt sen joululauluradiokanavan (voiko tuo sana oikeasti mennä noin....?) taas uudelleen.

Krista, kiitos jälleen kerran tästäkin postauksesta! Ilman sua ja teitä ihanaisia kommentoijia pitäisin lastani vaarassa koko ajan. Kestää hetken toipua tästä, näin viime yönä ahdistavia painajaisia :/

tiia_

Vastauksena tohon, että nukkuisivatko aikuisetkin paremmin ulkona - no, ulkoilmasta en tiedä, mutta viileässä varmasti! Meillä on puulämmitteistä kesämökkiasumista takana nelisen kuukautta, ja mitä kylmemmäksi ilma menee, sitä paremmin nukun. Öisin lämpötila mökissä on n. 8 astetta, enkä ole koskaan nukkunut sikeämmin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

en tiedä miksi meidän itkuhälyttimessä lukee ettei saa käyttää alle 10 asteessa.. siinä ei lue mitään palovaarasta, mutta oon joskus jostain lukenu et on räjähdysvaara pakkasilla noissa.. voi olla et on tosiaan sen akun kestävyyden takia toi raja mut kuka haluaa riskeerata, en minä ainakaan, mieluummin oon liian varovainen :)

Kippuralla

Järkytyksen paikka taitaa olla ;) tän piti olla mun vika kotivuosi, lasketaan että esikoinen syntyi -06 ja tähän päivään laskettuna oon ollut vuoden tuossa välissä vain koulussa. Katsotaan..

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.