Viiden tonnin taakka

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Ekopaasto

Sitkeästi mukanaroikkuvista (kirjaimellisesti) raskauskiloista viis; minä painan 5198 kiloa – meidän yhteiselle maapallollemme siis. Sori. Tekin siis kärsitte minun painostani.

Tein juuri äsken Ilmastodieetti.fi -laskurin testin, tästähän puhuttiin jo silloin ekan ekopaasto-bloggaukseni keskustelussa, kun osa lukijoista toivoi vähän ”syvempää” testiä sen Marttojen kepeähenkisen ”millainen ekopaastoilija olet?” -testin rinnalle. Mutta nyt kaivoin siis kiltisti esiin mm. sähkölaskusta meidän vuoden sähkönkäyttöarvion sekä tuon auton kulutustiedot, jotta pystyn nyt sitten tässä kertomaan meidän (minun) tuloksen mahdollisimman tarkasti.

Mullahan on siis kroonisesti huono omatunto tämän kuluttamisen suhteen. Ja se on ihan hyvä juttu se. Pidän itseäni ekomielessä aika huonona kuluttajana – tai ainakin silleen sellainen ideaaliminä olisi vähän parempi kuin tämä ihan oikea minä. Niinpä oli aika yllätys, että näköjään henkilöä kohden suomalaisten ilmastovaikutus on keskimäärin 9 000 kg vuodessa. Minulla ”vain” tuon 5198 kg. En silti suostu ottamaan edes minimaalista sädekehää tästä tuloksesta, koska parannettavaa on. Oi miten paljon.

Tässä meidän (mun) tulosta vähän tarkemmin:

20150318_155540.JPG

Asuminen toi testissä isoimman yllätyksen. Meillä on suora sähkölämmitys, joten sähkölasku on melkoinen. Toimivat kakluunit toisivat ihanaa lisälämpöä, mutta olemme olleet nyt lasten myötä niiden käytössä aivan liian laiskoja – puidenkantotrafiikkiin ei muka jotenkin löydy aikaa emmekä ole löytäneet sopivaa rutiinia siihen, koska tulet pannaan aluille ja niin edelleen. Illalla jos hommaan ryhtyy, niin nukkumaanmenoaika tulee eteen ennen kuin on peltien kiinnilaiton aika.

Ilmalämpöpumpun hankinta meillä on akuutissa harkinnassa. Tai päätettykin jo, oikeastaan vaan (hehe) toimenpidettä vaille valmista 🙂 Ensi talveksi sellainen!

Mutta asumisen yllätys siis tuo ilmeisesti tosi-tosi hyvä tulos. Johtunee siitä, että meillä on ekosähkö. Se oli aikoinaan helppo valinta, koska hintakin oli sama kuin tavallisella sähkölläkin.

Sähkönseurantamittari meille muuten myös hankittiin jossain vaiheessa – kunnes kävi ilmi, että meille sellaista ei voi asentaa. Pöh. Siitä olisi tarkemmin voinut pitää silmällä kodin sähkösyöppöjä.

20150318_155659.JPG

Jätteen kanssa mennään varmaan aika keskivertotietä. Kierrätetään joo, ja ”tuotan jätettä” -kohtaan merkkasin ”tavallisen määrän”. Oli vaikea miettiä, että tuleeko sitä paljon vai vähän.

Ruokahävikin kanssa skarpattiin jo aikaisemmin, ja nykyään meillä meneekin mun mielestä aika vähän ruokajätettä roskiin. No, joskus avokadot ehtivät mennä piloille – ai hemmetti muuten se silloin harmittaakin!

20150318_160303.JPG

Liikenneosuuteen vastaaminen oli ehkä hankalinta. Oman auton tiedot oli helppo syöttää, vähän vaikeampaa sitten oli arvioida julkisten kulkuneuvojen käyttöä. Ja ne meidän kompastuskivi: lentomatkat. Laitanko tämän vuoden tilanteen (yhdet Espanjan-lennot) vai muiden vuosien tilanteen (yhdet kaukolennot). Totesin, että annan itsestäni laskurille liian hyvän kuvan, jos en kerro kaukolentotaipumuksestani tässä. Niinpä merkkasin kaukolennot synnikseni, vaikka sellaisia ei (ainakaan toistaiseksi; tilanne saattaa kyllä muuttuakin ens syksynä) tälle vuodelle ole vielä suunnitteilla.

Niinpä ihan kokonaisuudessakin nämä lentomatkat ovat isoin yksittäinen ekosyntini. Sen tiesinkin.

Silloin reilu vuosi sitten muuten totaalirakastuin testaamaani sähköautoon (täällä). Haaveilen sellaisesta edelleen. Tosiasia kuitenkin on vaan se, että meidän rahat eivät juuri nyt mitenkään riitä sellaisen ostamiseen.

20150318_160358.JPG

Ruoka-osuus puolestaan oli kiva kirjata – kasvissyöjän on helppo hymyillä. Maitoon ja juustoon laitoin keskiarvoja, kun en oikein muutakaan osannut tehdä. Ravintoloita käytetään jonkun verran.

20150318_160536.JPG

Kulutuksessa puolestaan mentiin taas paljon arvioiden varassa. Virkistykseen laskin harrastukset. Vaatteita laskin hankkivani keskivertosuomalaista vähemmän (koska pullollaan oleva vaatehuone), kodin elektroniikan osuuteen vedin nollat 🙂

…ja koko testin tulos suomalaisten keskiarvoon verrattuna näyttää siis minulla tältä:

20150318_160619.JPG

Asuminen on minulla jopa niin paljon keskivertosuomalaista parempi, että joudun epäilemään virhettä – vai onko se nyt sitten se ekosähkö tosiaan, mikä tuon tekee…? Miksi kaikki eivät sitten käytä ekosähköä?!? Tästä ehkä opimme tämän: vaihtakaa ekosähköön, ihmiset!

Liikenteessä puolestaan syntipalkki on melkoisesti isompi, kiitos niiden meidän kaukolentoje. Ruoassa ja kulutuksessa jäädään keskivertosuomalaisessa.

Toinen kiinnostava vertailukohde on tuo ”testin tehneet, joilla on samankokoinen perhe”. Tässä siis meidän tulos verrattuna muiden nelihenkisten lapsiperheiden tulokseen:

20150318_160838.JPG

Näköjään muillakin lapsiperheillä on tuo liikennepalkki melkoinen… Lentävätkö lie muutkin lapsiperheet lomilleen, vai tuleeko lasten kanssa kenties niin paljon yksityisautoilua…?

*******

Hehe onkohan tässä bloggauksessa historian ankein kuvitus ehkä – mutta ajattelin, että olisi tosi kiva verrata näitä teidän muiden kanssa. Haastan siis teidät kaikki muutkin tekemään tuon testin ja kertomaan tuloksenne täällä! Testi löytyy siis Suomen ympäristökeskuksen (Syke) sivuilta täältä: www.ilmastodieetti.fi/

Miltäs näyttää teidän ekologinen elopainonne?

 

 

Psst. Tein hiilijalanjälkitestin myös lähes tasan kaksi vuotta sitten, silloinen tulos täällä.

Kommentit (68)
 1. Minä en ihan tajua tuota testin logiikkaa.

  Jo asumisesta tuli minulle yli neljä tonnia, vaikka sähkönkulutus on suhteellisen pientä, n. 10 000 kWh/vuosi. Ilmeisesti kaukolämpö sitten tekee tuon? Asunto on 40 neliötä, 90-luvun kerrostalo. Vuokralaisena ei tosiaan ole mitään sananvaltaa lämmitystapaan.

  Kulutus on aika minimaalista: kaupasta ruokaa (kasvisruokavalio, ei edes kananmunia eikä juustoja (maistuisi kyllä mutta suolisto sanoo ei)) ja perus taloustarvikkeet. Vaatteisiin ja kenkiin menee ehkä 300 euroa kaikkiaan vuodessa, ulkona en käy syömässä, en elokuvissakaan. Silti loppuvertailussa tulos oli yli suomalaisten keskiarvon. Samoin jätteiden määrä oli yli keskiarvon, vaikka laitoin laskuriin jätteen määräksi ”tavallinen” ja kierrätän kaiken.

  1. Unohtui sanoa, että kokonaispaino reilut 6000 kg. Matkat taittuu julkisilla ja pyöräillen/kävellen, laitoin keskimääräiseksi matkusteluksi Euroopan-sisäiset yhdensuuntaiset lennot 2 kpl /vuosi, vaikka en joka vuosi lennäkään.

   Eihän tuo kokonaispaino ole isoimmasta päästä, mutta en ihan tajua mistä muka voisin karsia saadakseni tuota alemmaksi ilman että elintaso menee niin matalaksi, että jokapäiväinen elämä on jo vaikeaa (tietty nuo ulkomaille lentämiset ei ole pakollisia millään muotoa)? Kun siihen isoimpaan kuluun, eli asumiseen, ei oikein voi vuokralainen vaikuttaa.

  2. Hmmm tulisiko se kuitenkin tuosta sähkönkulutuksesta – mä en osaa tietysti sanoa, että mikä on isoa ja mikä pientä sähkönkulutusta, mutta me ollaan sähkönkulutushurjastelijoita, kun me lämmitetään koko taloa (jossa 4 henkeä, 2 kerrosta ja yli tuplasti neliöitä) ja kulutetaan neljän hengen muu sähkö (pyykinpesuineen) JA meillä on se yhteensä 18 000 kWh; ja se siis käsittääkseni on paljon. Että oisko tuo 10 000 kuitenkin aika paljon, jos (?) käyttäjänä on 1 henkilö eikä sitä mene lämmitykseen vaan pelkkään peruskäyttöön. Voisiko siellä olla joku sähkösyöppö kodinkone tai viallinen laite…? Tämä siis täysin spekulaatiota – en tiedä oikeasti 🙂

   Tuo asuminen (ja liikkuminen) ne yksittäisen kuluttajan isoimmat ekotuholaiset onkin, eli siinä mielessä ihan se puoli suht loogista, että isoin merkitys on asumisen ”painolla”…

   1. Hei tsekkasin jonkun nettilaskurin kulutuksen keskiarvoista – 40 neliön kerrostali kaukolämmityksellä sähkönkulutus pitäisi olla 800 kWh (jos 1 henkilö) – 1650 kWh (jos 4 henkilöä), eli 10 000 kWh tuntuu TOSI kovalta… Voisko sulla olla vahingossa lipsahtanut yksi nolla sinne – vai löytyykö tosiaan joku megalomaaninen sähkösyöppö, kannattaa tsekata!!!

    1. Voi miten sä jaksat vastata kommentteihin sunnuntai-iltana! Ihana.

     Hoo, kommenttiini ainakin lipsahti ylimääräinen nolla. Tein testin varmuuden vuoksi uudelleen ja laitoin sinne oikein sen 1000 kWh/vuosi, ja asumisen päästöt pysyy siinä reilussa neljässä tonnissa. Eli kai se on se kaukolämpö, jos 1000 kWh/vuosi kerran ei ole yhden hengen taloudelta paljoa. (Mikä kaukolämpö, voisi kysellä täällä alle 20 asteen asunnossa villasukat jalassa.)

     Ainoat mihin tosiaan menee sähköä on valaistus (päällä vain siinä huoneessa missä olen itse), pesukone, jääkaappi, kannettava tietokone. Ei ole telkkaria edes. Epäilen tosin jääkaappia sähkösyöpöksi – se on tosi vanha, ja ilmeisesti ollut talossa sen rakentamisesta asti eli 1998. Vuokranantaja ei suostu vaihtamaan jääkaappia ellei vanha mene rikki.

     Sivuhuomiona: tykkään ja luen sun blogia usein, vaikka minulla ei ole lapsia enkä edes kauheasti pidä lapsista. Tosi monista äitiblogeista puuttuu minkäänlainen kosketuspinta tai itseironia, kaikki on jotenkin tosi hymistelevää ja sliipattua kun kiintymysvanhempi juo viherpirtelöitä lapsi kainalossa ja kaikki on niin #ihanaa. Onhan se lapsiperheen arki varmasti ihanaa usein ja vielä pirtelöäkin ehtii juomaan, mutta outo tunne niistä tulee kun ikinä ei mikään vituta, ärsytä, väsytä tai ole vaikeaa – korkeintaan on *haasteellista*.

 2. 4 hengen taloudessa asun ja näytti olevan 4310! Mulla ainoastaan lajittelu näkyi olevan keskimääräistä korkeammalla. Mut en ole mikään ekohippi, se taitaa vaikuttaa paljon ettei ole VARAA ostaa uutta tai ajaa autolla. 🙂 kaikkia oletusarvoja jouduin laittaa alemmas, ei ole esim varaa käyttää ravintolaan 80e/kk per nuppi. Johan meillä menis kuukauden rafloihin koko kuukauden ruokarahat…. Liikenteeseen mulla meni alle 300! Kannattaa suosia joukkoliikennettä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *