Ladataan...
Puutalobaby

Tässä viimeisen 1,5 vuoden aikana on tullut opittua paitsi uusia äitiystaitoja myös kokonainen uusi kieli. Iso-fix, heittoaisa, tassuhoito ja suihkutissi. Jea.

Ohessa siis äiti-suomi-äiti -sanakirja aloittelijoille, olkaa hyvät!

 

B

Bilirubiini: "Ensin ne sanoo, että meidän vauva on sininen. Ja kohta ne jo huolehtii, että nyt se on keltainen. Eikö mikään niille kelpaa..?" Eli jos vastasyntyneen maksa ei vielä hoitele hommiaan kunnolla, se saattaa näkyä ihon keltaisuutena ja tarkoittaa sitä, että bilirubiinia pikkukropassa on liikaa. Hoidetaan sinivalohoidolla.

Bloggaaminen: Pitää äidin järjissään. Pitäisi ottaa jo perhevalmennusohjelmaan, sanon minä.

Bugaboo: Trendivaun... vauvanlogistiikkalaitokset erityisesti kaupunkiolosuhteisiin.

 

C

Cuplaton: Auttaa (jos auttaa?) vauvan vatsavaivoihin puolittamalla ilmakuplat. Eli jos vauvan vatsassa oli ennen 10 isoa ilmakuplaa, nyt siellä onkin 20 pientä. Purrp. (saman tekee (jos tekee?) myös Disflatyl)

D

Doula: Synnytykseen mukaan tuleva ulkopuolinen tyyppi, joka ihan pelkkää ihanuuttaan tulee synnytystukihenkilöksi ja äidille kauratyynyä lämmittelemään.

E

Epiduraali: Synnytyksessä. Se, mitä haluat.

Episiotomia: Synnytyksessä. Se, mitä et halua.

 

 

H

Haikaranpesä: Kätilöopiston synnytyskeidas, joka tarjoaa uima-altaat, synnytysjakkarat ja kaikki uusimmat synnytysniksit niille onnekkaille, jotka sinne sattuvat pääsemään. (ei keskoslasten äideille, niisk) Myös epiduraalin. Ponnistamaan joudut kuitenkin itse.

Muuttumassa enemmän tavisosastoksi Naistenklinikan remontin vuoksi. Mutta hei - ne muutkin synnytyshuoneet on ihan hyviä, ei hätää. Mekin synnytettiin ihan tavishuoneessa.

Heittoaisa: Vaunuissa. Naks, vauva matkustaa pää edellä. Naks, vauva matkustaa jalat edellä. Vaihda suuntaa vauhdissa. Naks.

Hoitolaukku: Mystinen äitiystarvike, jonka tarkoitus ei ole vielä näin vuoden jälkeenkään minulle selvinnyt. Miksi pitää olla ruma erityislaukku, eikö tavallinen nätti laukku kelpaa? Hoitolaukkuun sijoitetaan varavaipat, harsot ja vaihtovaatteet - niitä roudataan mukana 24-7 paitsi silloin, kun se selkäkakkavahinko just sattuu tulemaan.

Hoitolisä: Kodinhoidontuen Eiku: Kotihoidontuen (hyvä! koska mä en ainakaan ole varsinaisesti tätä kotia hoitanut, vaikka olen hoitolisää saanutkin) osanen, joka on riippuvainen vanhempien tuloista. Jos äippä päättää tehdä töitä hoitovapaalla, Kela useimmiten nappaisee tämän osuuden kodinhoidon lisästä pois.

Hoitovapaa: Se köyhäilyaika äitiysvapaan ja vanhempainvapaan jälkeen. "Palkaksi" tulee muutaman satasen kotihoidon tuki ja mahdollisuus olla kotona muksua hoitamassa jopa 3-vuotiaaksi asti. Jos talous kestää. Voi olla joko isän tai äidin pitämää, ja myös osa-aikaisesti.

 

I

-ilu: Lisää tämä loppupääte minkä tanhansa sanan perään, niin saat aikaiseksi äitiyskoulukunnan. Vrt. kestovaippailu, pottailu. (tästä kirjoitti jo honeychile/Kotirouva Kanadassa)

Imetysrintsikat: "Luukut auki!" Näitä Madonnakin käytti Suomen-keikallaan.

Imetyspaita: Paita, johon on kikkailtu tavalla tai toisella maaginen aukko rintojen kohdalle. Eroaa tavallisesta paidasta myös viisinkertaisella hinnallaan.

Imetystyyny: Banaanin muotoinen tyyny, ilmeisesti lähes poikkeuksetta rumakuosisella kankaalla. Laitetaan imettäjän vyötärön ympärille, ja vauva voi siinä sitten mukavasti ja tukevasti pötkötellä oikeassa imetysasennossa.

Iso-fix: Sellainen telakaksi kutsuttu möhkäle, johon turvaistuin kiinnitetään, ja joka maksaa yhtä paljon kuin se istuin ja jota ilmankin mun kokemusten mukaan pärjää. Eee ööö äää eipä olekaan, vaan Iso-fix on se juttu autossa, johon se telakka tulee. Öööö.

 

K

Kantoliina: 6 metriä kangasta, jota toiset osaa käyttää vauvan kantamiseen ja toiset ei.

Kantoreppu: (vrt. rintareppu ja roikotin) Kantotsydeemin ergonomisempi vaihtoehto, merkkeinä ainakin Manduca, Ergo, Tula ja uutena tulokkaana Stokke. Ai ja joku Patapum? (hops äsken nää oli väärin päin, nyt virhe korjattu - ehkä? :) Kiitos korjauksesta!)

Kestovaippailu: Ekologista paskapyykkiä.

Kiinteät: Vauvan ruokaa viimeistään 6 kk eteenpäin maidon rinnalla. Sosemössöä, ei oikeasti kiinteää. Vaikuttaa kakan koostumukseen tehden siitäkin... no, kiinteää.

Kiintymysvanhemmuus: Alunperin amerikkalainen suuntaus 60-70-luvuilta piti rivien väleissä mukanaan ajatuksen, että muut lapset ovatkin sitten epäterveesti "ei-kiintyneitä" huijuijui. Suomeen kiintymysvanhemmuus on tullut maltillisemmassa muodossa. Pitää sisällään ihan järkeviä asioita ja "teorian" vanhemmille, jotka haluavat lukea teorian niistäkin asioista, jotka voi hyvin ratkaista myös fiilispohjalta. (ks. myös perhepeti, sormiruokailu, kantoliina, vessahätäviestintä)

Kina: Mä oisin itse asiassa sanonut, että se on sitä ekakakkaa. Mutta heitinpä Googleen. Onkin kuulemma jotain töhkää vastasyntyneen iholla. Jaahas.

Kotihoidon tuki: (ks. hoitovapaa) Se muutama satanen, minkä saat hoitaessasi lasta kotona äitiys- ja vanhempainvapaan jälkeen, aina kolmivuotiaaksi asti. Jotkut kaupungit maksavat armeliaasti myös kaupunki-lisää - kiitos, Helsinki (esim.).

 

L

Liivinsuojukset: Joko kertsi tai kestolärpäkkeet, jotka tungetaan imetysrintsikoihin, jotta koko paita ei lainehtisi aina, kun sadan metrin sisällä joku vauva ynähtää.

Limatulppa: Ennen synnytystä tuleva joku. Jäi allekirjoittaneelta sattuneista syistä huomaamatta.

 

M

Maitotilaus: Ei Valiolta vaan kotimeijeriltä. Tyyppi muuttuu yhtä äkkiä (ks. vaihe) ihan järjettömäksi tissitakiaiseksi, koska haluaa lisää maitoa huomiseksi. Jos on vaikka tulossa kipeäksi tai tarvitsee muuten vaan lisää maitoa.

Manduca: Rintareppumerkki, jonka nimeen monet ovat valmiita vannomaan.

Masutuubi: Rinkulaksi ommeltu trikookaistale, joka näppärästi peittää raskausmahan ja myöhemmin sen ex-raskausmahan imetystilanteissa. Voit itse valita, maksatko 30 euroa "oikeasta" masutuubista vai kipaisetko H&M:ltä trikoomekon/topin neljällä eurolla.

Me & I: Trendikkäitä, värikkäitä ja kalliita lastenvaatteita Tupperware-kutsujen henkeen.

 

O

Osittaisimetys: Tissiä ja pulloa. Ei joko tai vaan sekä että.  Mutta usein rankkaa kuulemma.

 

P

Perhepeti: No pitäähän nyt sillekin asialle nyt oma termi olla, kun lapsi nukkuu äidin ja isin vieressä. Kun onhan se niin outo juttu, että sitä on tehty vasta... ....öööh no ehkä jostain esi-ihmisestä asti.

Perhevalmennus: Neuvolakuvioihin kuuluvat "ryhmätapaamiset" muiden tulevien vauvaperheläisten kanssa. Meidän tapauksessa hyvästä potentiaalista huolimatta monta tuntia täysin joutavaa jorinaa. Sisältää joissain paikoissa myös tapaamisia synnytyksen jälkeen - silloin pääsee vakoilemaan, minkä näköisiä pötkylöitä muille vanhemmille on syntynyt, mikä oli tietysti valmennuksen sitä kaikkein parasta antia.

 

R

Rintakumi: Kumilärpäke, jolla voi (kai?) lievittää imetyksen kipua tai (kai?) lievittää "suihkutissisyyttä" (ks. suihkutissi). Kuulemma hyvä, ei henkilökohtaista kokemusta.

Rintapumppu: Käsin tai sähköllä. Ajattele vesiputousta tai valuvaa vesihanaa.

Rintaraivari: Gräääääääh. Sitäkin enemmän henkilökohtaista kokemusta tästä. Vauva kiljuu suoraa huutoa tissille ja äiti kokeilee uutta imetysasentoa päällään seisten. Meidän tapauksessa loppuivat maagisesti kiinteiden aloituksen myötä.

Rintareppu: (ks. roikotin) Näppärä vehje muksun kantamiseen, joskin sen avulla ilmeisesti voi pilata lapsensa elämän ja tulevaisuuden. Vaihda "rinta" sanan tilalle "kanto", niin johan alkaa lapsen lonkat kiittää. Ja keskustelupalstat.

Roikotin: (ks. rintareppu) Kantoversio, jossa vauvan lonkat roikkuvat ja elämä tuhoutuu (mikäli nettikeskusteluihin on uskominen).

Ruskovilla: Suosittuja villaisia tai silkkivillaisia vaatteita. Klassikko on se jokavauvan Ruskovillan silkkimyssy, jota Steiner-opeilla kutsuttiin kai "fiksuusmyssyksi" joskus hamalla 70-luvulla.

Rv: Raskausviikko, joita raskauteen kuuluu noin 40. Jos kuuluu. Mystiseksi viikkojen laskut tekee se, että viikkoja ei lasketa hedelmöityksestä vaan edellisistä kuukautisista. Voit siis tälläkin hetkellä olla vaikkapa raskausviikolla 1+3, vaikka et olisi vielä edes pannut tulevan isin kanssa.

 

S

Selkäkakka: Tiedät sen, kun näet sen. Kakkaa kaikkialla.

Sophie-kirahvi: Ihan nätti klassikkolelu, joka oikeasti on ihan tavallinen lelu.

Sormiruokailu: Minityyppi syö itse. Eli sottaa avocadot naamansa, työntää banaaninpalan kurkuunsa ja oksentaa kaiken päällensä.

Suihkutissi: Jepjep, tällekin on nimitys. Joo se maito voi siis lentää siellä tissistä paineella metrikaupalla. Esimerkiksi ravintolassa naapuripöyään asti.

 

T

Tassuhoito: "Sili-sili älä huuda et saa tissiä/et pääse viereen nukkumaan". Mä nii-iiin en oo oikea ihminen kuvailemaan tätä. Kuuluu unikouluteoriaan ja toimii kai sitten joillekin onnellisille.

Telakka: No tää on nyt se möhkäle, josta Iso-fix-kohdassa kirjoitin. Eli öö autossa on se iso-fix ja siihen kiinnitetäään telakka ja siihen kiinnitetään se turvakaukalo. Ööö.

Turvakaukalo: Turvaistuin tyypille, joka ei vielä istu.

Täysimetys: Pelkkää tissimaitoa.

 

U

Unikoulu: GRAAAAAH. Mä en sano tähän mitään.

 

V

Vanhempainvapaa: Kelan sponsoroima vauvanhoitovapaa, jonka voi käyttä joko äiti tai isi.

Vessahätäviestintä: "Piiiiisu-pisu-pisu-pisu-pisuuu!" Kyllä, se voi oppia pissaamaan pottaan myös alle 1-vuotiaana.

 

Ä

Äitiysfarkut: Pitkä paita peittää sen, mikä vyötärön kohdalle piiloutuu... Miksi se trikookaistaleosa muuten aina on sininen?

Äitiys-mikävaan: Lisää automaattisesti ostettavan tuotteen hintaan 50 euroa. Pätee myös tilanteessa: koira-mikävaan.

 

 

 

PS. Sanakirjaa on täytetty pitkän ajan kuluessa, joten laatija (minä) on todennäköisesti muuttanut jo mieltään kaikissa mielipideasioissa. Ja vähän muissakin. Sori.

Mitä termejä listasta puuttuu? Tai haluatko antaa jollekin  yllä olevalle termille aivan erilaisen määritelmän?

Antaa tulla  - täydennetään sanakirjaa yhdessä!

 

PSS. Ai niin ja hei hauskaa vappua! Nythän taitaa olla sellainenkin.

Ladataan...
Puutalobaby

Viime viikkoina olen totaalihurahtanut nettikierrättämiseen.

Ja siis kierrättämiseen, en vanhaan tuttuun kirpputoriin - huuto.netissä ja monilla FB-nettikirpputoreilla kun näköjään niin usein tehdään ihan bisnestä: pyritään saamaan itselle mahdollisimman hyvä hinta käytetystä tavarasta. Ja se on ihan ok, laatutavaran arvo varmasti säilyy.

Itselläni on kuitenkin jotenkin sellainen mielenlaatu, että minulle satasen vaate, jonka nyt saa kolmella kympillä, on edelleen kallis. Mutta kolmen kympin vaate, jonka saa kahdella eurolla - jea!

*******

Kierrättäminen. Se on siis se mun tämän huhtikuun pääasiallisin keväthuuman aiheuttaja. Laitetaan tavara puoli-ilmaiseksi tai ilmaiseksi eteenpäin ja oletetaan, että hyvä kiertää: kun mä annan ilmaiseksi jollekin parveketuolit (annoin!), joku muu taas antaa minulle ilmaiseksi kumisaappaat (sain!). Ja kaikilla hyvä mieli!

Kuulostaako ihan naurettavan idealistiselta? No, täten ilokseni ilmoitan, että ainakin meidän lähikaupunginosalla on Facebook-kierrätyssivu, joka toimii!

Ai niin, ja onhan tätä kierrätystä harjoitettu tietysti bloggaajien/lukijoiden keskenkin! Meillä on tälläkin hetkellä saatuna/lainassa ainakin:

  • haalari lainassa phocahispidalta
  • Stonzit lainassa Iksulta
  • haalareita/muita talvitamineita saatiin kassillinen kiertoon Liviltä (laitan ne eteenpäin kiertoon syksyllä, kun haalariaika alkaa olla taas ajankohtainen)
  • Tripp Trappin turvavaljaat vaihdoin Fresita-pulloon lukijan kanssa
  • Bugisten kuljetuskassikin oltaisiin saatu ihanalta lukijalta lainaan Italian-matkalle, mutta hitsi vie isovanhemmat olivat juuri ehtineet hankkia meille sellaisen 1-vuotislahjaksi... (damn!)

Ja äsken kävin juuri lähileikkipuistossa hakemassa tutuksi tulleelta vakkarilukijalta Silvalle tällaiset:

Meidän tirpalla on nyt kumisaappaat - kiitos!!!

*******

Puuhevonen-palstalla keskusteltiin jokin aika sitten vauvanvaatelahjoista, jotka tavalla tai toisella eivät välttämättä (kröhöm) olekaan varsinaisesti ihan lahjansaajan tyylisiä: kauniita lahja-ajatuksia, jotka eivät kuitenkaan ihan osu maaliin...

Minähän sitten tietysti kierrätyshuumaisena sinne hihkaisin, että vaihdetaan! Ja hups vaan, ei mennyt kauan ennen kuin olin tullut perustaneeksi Lily-bloggaajille ja lukijoille oman FB-vaihtopalstan:

http://www.facebook.com/groups/vaihtovaatteet/

Vaihtovaatteet-ryhmä on vielä ihan lapsenkengissä enkä tietysti tiedä, ottaako se yhtään tuulta alleen... Eikä minulla ole mitään kokemusta tällaisten ylläpidosta. Uuups. No mutta sehän ei estä kokeilemasta. Kai?

Ai niin ja sivulla voisi myös lainata. Esimerkiksi meiltä kyllä lainaan joutaisi vaatehuonetta täyttämästä tämä ihana kallis hyödyllinen turhake. Minikoon vastasyntyneen Name It:n kevyttoppahaalarikin lähtisi lainaan, jos joku vielä tälle keväälle sellaista kaipailee!

Vaihtoa/lainaamista olisi siis tarkoitus suorittaa vähän silleen erittäin epävirallisessa  "ystävältä ystävälle" -hengessä. Vähän niin kuin lapsena vaihdeltiin kiiltokuvia: hei mua kiinnostais tuo, vaihtaisitko tähän-ja-tähän. Jokainen voisi ladata kansioihin kuvia asioista, joita periaatteessa olisi valmis vaihtamaan, jos jotain kivaa tulisi kohdalle.

Kokeillaan :)

Ladataan...
Puutalobaby

Elettiin jotain 2000-luvun alun kesää Eerikinkadun minikaksiossa. Asunto oli tuskaisen kuuma: kaikki ikkunat samaan suuntaan (etelään, luonnollisesti) ja pitkä helleaalto päällä. Yritettiin tuulettaa asunnon postiluukun kautta, mikä tietysti oli kiellettyä. Istuttiin exän kanssa minimaalisen keittiönpöydän äärellä, hikoiltiin ja kaadettiin lasiin lisää Pommacia.

"Mä jotenkin tykkään tosi paljon tästä Pommacista", minä totesin ja jatkoin:

"Se ei oo niin makea - se jotenkin sammuttaa janon paremmin".

Exä katsoi minua hetken kulmiensa alta ja käänsi sitten Pommac-pullon etiketin minua kohti. Siinä luki:

"Ei niin makea. Sammuttaa janon paremmin."

Oho. Mä en tietääkseni ollut edes koskaan lukenut sitä tekstiä.

*******

Silvan nimen valinta oli helppo. Itse asiassa pakko myöntää - mä toivoin tyttöä. Ihan siksi, että tytölle oli nimi valmiina: Silva.

Nimihän löytyi siis jostain sisustuslehdestä, jota selailin muuttokaaoksen keskellä. Jossain jutussa esiteltiin perheen koti - perheellä suloinen Kolumbiasta (?) adoptoitu pikkutyttö Silva.

"Entä Silva?", huikkasin Joelille. (meillä oli tapana heitellä nimiehdotuksia ilmaan)

Joel pysähtyi kesken pakkaushommien:

"Joo, se on Silva."

Pojan nimi olisikin ollut paljon vaikeampi päättää. Pitkällisten pohdintojen jälkeen tultiin siihen tulokseen, että se olisi todennäköisesti Ilo.

(sama nimi muuten kuin Liisan pojan lempinimi)

No, tyttö tuli. Mutta jos Silvalla on joskus pikkuveli, hänen nimensä voisi olla edelleen tuo Ilo.

Silva ja Ilo.

*******

Tänään aamupalapöydässä satuin vilkaisemaan hummus-purkkiin:

Jaahas. Olemme nimenneet lapsemme hummuksen mukaan.

 

Pages