500 kasvia: enpä tiennyt parapähkinästä!

500 kasvia -projektini etenee; ensimmäinen satanen meni rikki. Olen siis päättänyt syödä vuoden aikana 500 kasvia. Kaikki projektin tekstit löytyvät tägillä #500kasvia

Karviaiset ovat herkullisia, mutta viinimarjoista en pidä. Nyt söin kuitenkin projektin nimissä mustiakin (ja siksi, että lapseni niitä tarjosi: hän kun tykkää kaikista marjoista). Ja kuten punaisten kohdalla totesin, niin eriväriset viinimarjat lasketaan eri kasveiksi. Ja täytyy myöntää, että eivät ne aivan niin pahoja olleet kuin muistelin. Harjoittelua, niin alkaisin sietää niitä. Vaikka viinimarjoista en marjoina niin välitä, niin rakastan kotitekoisesta viinimarjamehusta tehtyä glögiä (jokohan olisi glögikauden avajaisten aika…).

Parapähkinä oli jälleen sellainen kasvi, että googlailen lisätietoa saadakseni. Olikin mielenkiintoista luettavaa. Parapähkinät eivät ole nimestään huolimatta pähkinöitä, vaan siemeniä. Pystyvätköhän pähkinäallergiset niitä siis syömään?

Parapähkinä on aivan ehdoton seleenin lähde. Kroppa tarvitsee seleeniä, ja sen puute lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin ja ilmeisesti myös joihinkin syöpiin. Kilpirauhasen kanssa tulee ongelmia, jos seleenistä on puutetta. Jos syö paljon luomutuotteita (!), niin seleeniä ei välttämättä saa riittävästi, sillä sitä lisätään lannotteisiin. Muutenkin suomalaisilla on seleenin puutetta. Parapähkinöissä seleeniä on niin paljon, että yhdellä pähkinällä saa täytettyä päivän seleenin tarpeen (ja jos niitä syö kourallisen ihan joka päivä, niin mennään jo liikasaannin puolelle).

Hieno tajuta, miksi ihan oikeasti kannattaa syödä monipuolisesti eri kasvikunnankin tuotteita vaihdellen ja että ihan pienilläkin asioilla (kuten yhdellä pähkinällä) voi olla merkitystä terveyteen.

parapahkina.jpg

Syödyt kasvit 103/500 (uudet boldattu):

banaani, chia, kaura, omena, punakaali, valkokaali, jäävuorisalaatti, tomaatti, chili, valkosipuli, sipuli, ruis, tee, cashew, pellava, porkkana, oregano, pippuri, maustepippuri, oliivi, sitruuna, timjami, rypsi, kurkku, paprika, cosmopolitan-salaatti, taateli, kaakao, sokeri, soija, jääsalaatti, vehnä, inkivääri, mustikka, unikko, palmu, kumina, piel de sapo -meloni, vadelma, viinimarja (punainen), peruna, ohra, manteli, kardemumma, palsternakka, tilli, laakerinlehti, maissi, herne, lakritsijuuri, veriappelsiini, punajuuri, bataatti, kaneli, persilja, riisi, jalapeno, mansikka, korianteri, neilikka, tulsi, hasselpähkinä, maapähkinä, shea, karpalo, auringonkukka, kirsikka, karhunvatukka, kukkakaali, lanttu, lime, kookos, linssi, selleri, sinappi, rucola, purjo, kurkuma, sarviapila, cayennepippuri, fenkoli, jeera, basilika, avokado, appelsiini, kiivi, vaahtera, papaija, kesäkurpitsa, pinja, kuusi, piparjuuri, minttu, lipstikka, mesiangervo, kahvi, karviainen, viinimarja (musta), viinirypäle, vanilja, mango, parapähkinä

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Iltapuuron jämistä herkullista aamupalaa

Suomalaiset tuhlaavat vuosittain 400 miljoonaa kiloa ruokaa, eli 10-15 prosenttia kaikesta ruoasta. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotona. Määrä on kyllä järkyttävä!

Puuro on sellainen ruoka, että sitä tahtoo jäädä yli. Ja kun on vielä halpaakin, niin onpa helppo heittää bioroskiin. Silloin tällöin leivon loput puurot 20 minuutin sämpylöihin, joihin ei tarvita hiivaa eikä kohoteta ollenkaan.

Eilen hauduttelin ihanaa spelttipuuroa mantelimaitoon (näköjään olen antanut periksi sanalle kasvimaito…). Olimme vielä pikku kundin kahdestaan kotona, joten puuroa ei paljoa mennyt ja noin kolmen desin puuron hauduttaminen tuntuu vähän hölmöltä. Niinpä tein oikein puoli litraa, ja tiesin, että puuroa jää yli. Tänä aamuna syötiinkin puurolettuja, jotka ovat sukua ahvenanmaalaisille pannukakuille.

Kulhossa noin pari-kolme desiä puuroa, pari kananmunaa, kardemummaa ja kanelia sekaisin, niin että tulee mukava velli. Sitten vaan paistaa lettupannulla paksuiksi lettusiksi. Maistuvat ihan siltänään, marjojen kanssa tai jos oikein tekee mieli herkutella, niin vaahterasiirappia päälle!

Hyvää huomenta!

puuroletut.jpg

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus