Ladataan...
BY RACHEL

Postauksen kuva on otettu Kanadassa, erään kirjakauppajätin tuolinurkkauksessa. Yksi Kanadan-reissun kohokohtia on aina kirjakaupassa pyörähtäminen (heh, jos 5 tuntia voidaan pyörähtämiseksi kutsua :D), koska kirjavalikoima on jotain niiiin inspiroivaa. Siis se kirjojen määrä on jotain ihan käsittämätöntä, ja yhtäkkiä sitä aina huomaa raahaavansa kahtakymmentä tiiliskiveä ympäri kauppaa.. Mulle on tässä vuosien saatossa kuitenkin kehkeytynyt tietty taktiikka mitä näihin kirjakauppakäynteihin ja kirjojen selailuun tulee;

  1.  paikanna vapaat tuolit/lukunurkkaus
  2. aloita yhdestä genrestä ja checkaa ensin genren suosituimmat kirjat
  3. pinoa kaikkia saman genren kirjat nättiin pinoon (yleensä niitä on noin 10-30) ja kiikuta lukunurkkaukseen
  4. selaa kirjat läpi ja järjestele ne luettuasi kolmeen pinoon: ostan, selaan tarkemmin, takaisin hyllyyn
  5. selaa valitsemasi kirjat uudelleen läpi, ota kuvia, tee muistiinpanoja ja fiilistele
  6. palauta kirjat hyllyyn ja siirry seuraavan genren pariin
  7. kun tulee nälkä, käy viereisessä Starbucksissa (sijaitsee aina kirjakaupan yhteydessä)

Myös ayruvedaan perustuvia kirjoja löytyi kymmenittäin! Tietokirjoja, reseptikirjoja, sekä henkiseen puoleen liittyviä kirjoja.. Näitä selaillessani sain taas paljon uutta inspistä ayurvedaan liittyen, joten aiheeseen liittyvä postaussarja saa tänään jatkoa :) Kirjoittelin aiemmin ayurvedan perusteista täällä, jossa kävin läpi myös eri doshat ja niille tyypillisiä fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Mennään tällä kertaa kuitenkin vähän syvemmälle ja tarkastellaan eri doshia ja niiden tasapainottamista ruokavalion kautta.

Ayurveda ja ruokavalio

Ayurveda on ikivanha, holistinen elämäntapa, jossa ruokavaliolla on suuri merkitys. Jokainen ateria nähdään hoitona, jolla on mahdollisuutta ravita, puhdistaa sekä tasapainottaa kehoa ja mieltä. Ayurvedan filosofia perustuukin nimenomaan tasapainoon - niin elementtien, kehon, kuin mielen tasapainoon - ja tasapainoa pidetään yhtenä terveyden merkkinä. Epätasapaino, joka voi olla huonolaatuinen ruokavalio tai heikko ruonasulatus, johtaa liialliseen myrkkyjen kerääntymiseen kehossa (puhutaan amasta), joka aiheuttaa häiriöitä ruumiintoimintoihin ja johtaa sairastumiseen.

Ayurvedan mukaan useimmat sairaudet ja terveysongelmat ovatkin aman aiheuttamia. Jokapäiväiset valinnat ja tapahtumat aiheuttavat aman kertymistä ja pitkään jatkuessa aiheuttavat erilaisia ongelmia, vaivoja ja sairauksia. Huono ruokavalio, unenpuute, stressi ja toksiinit aiheuttavat fyysisten ongelmien lisäksi myös doshien epätasapainoa. Tyypillisimpiä ongelmia, joiden vuoksi ayurvedasta haetaan apua, ovat varmasti meille kaikille tuttuakin tutummat turvotus, ummetus ja muut ruonasulatusvaivat, sekä esimerkiksi ahdistuneisuus ja masennus. Ayurveda lähestyy kaikkia näitä ongelmia kokosnaisvaltaisesta näkökulmasta antaen työkaluja kunkin doshan tasapainottamiseen niin ruokavalion kuin elintapojenkin kautta. 

Vata

Tasapainoinen Vata on onnellinen, innostunut ja kuplivan energinen. Jos Vataa on liikaa henkilö voi olla ahdistunut, levoton ja yliaktiivinen. Hänen voi olla vaikea rauhoittua ja läsnä hetkessä. Kun on liikaa tuulta, syntyy tornado :) Vatan tyypillisiä oireita ovat unettomuus, kärsimättömyys ja väsymys, sekä lukuisat ruoansulatusongelmat, kuten ilmavaivat ja ummetus. Vatan tasapainottamiseen tarvitaan lepoa ja hiljaisuutta, maadoittumista. 

Vatan ominaispiirteitä ovat kylmä, kuiva, kevyt ja liikkuva. Vatan tasapainottaminen ruokavalion avulla tapahtuu täten suosimalla lämpimiä, mausteisia sekä "painavia" ruokia, kuten keittoja, patoja ja ltuhdimpia lohturuokia. Kaikki juurekset ovat Vatalle loistavia, sillä ne edistävät maadoittumista. Mausteista erityisesti kaneli, inkivääri, kurkuma ja kaardemumma ovat hyviä valintoja vatan tasapainottamiseen, ja öljyistä kannattaa suosia lämmittäviä öljyjä kuten seesaminsiemenöljyä ja gheetä. Riittävä rasvojen saanti on Vatalle tärkeää, sillä he kärsivät usein kuivuudesta. Koska tasapainon järkkyessä Vata kärsii helposti turvotuksesta, ilmavaivoista ja ummetuksesta, Vatalle on tärkeää tukea ruoansulatusjärjestelmää nauttimalla helposti sulavia ruokia, välttää liiallisen raakaruoan nauttimista, sekä muistaa syödä hitaasti hyvin pureskellen. Eli valitaan esimerkiksi salaatin sijasta höyrytettyjä kasviksia ja kylmien smoothieiden sijaan lämpimiä puuroja, sekä juodaan kylmien mehujen sijaan paljon teetä.

  Pitta  

Pittan ominaispiirteitä ovat kuuma, terävä ja intensiivinen, joka näkyy esimerkiksi lämpimänä kehona, runsaana hikoiluna ja nopeana ruoansulatuksena. Ruumiinrakenteeltaan Pitta-tyypit ovat keskikokoisia ja sopusuhtaisia, usein myös urheilullisia ja heillä on usein hyvä aineenvaihdunta.  Jos Pittaa on liikaa, tyypillisiä oireita ovat mm. närästys, akne, tulehdukset, erilaiset vatsavaivat ja pahanhajuinen hiki. Pitta voi muuttua ärsyyntyneeksi ja määräileväksi, jolloin esiintyy kärsimättömyyttä ja kiukunpuuskia. Pittan tasapainottamiseen tarvitaan aikaa rentoutumiseen, positiivista seuraa ja usein myös fyysistä kehon viilentämistä.

​Pittan tasapainoittamiseen ja viilentämiseen (fyysiseen ja psyykkiseen) suositellaan puolestaan viilentäviä salaatteja ja raakaruokia, sekä mehukkaiden hedelmien ja marjojen nauttimista. Pittalle sopii erityisen hyvin kaikki vihreät salaatit, vihersmoothiet ja keitot. Tuhteja kuumennettuja ruokia tulisi olla ruokavaliossa vähemmän, jonka lisäksi  mm. kofeiinia, alkoholia, sokeria ja punaista lihaa tulisi välttää. Vaikka Vatalle ja Kaphalle suositellaankin tiettyjen mausteiden käyttöä, on Pittalle edullisempaa pysytellä suolan ja yrttien käytössä  mm. närästyksen ehkäisemiksi. Närästykseen auttaa myös useiden pienempien aterioiden suosiminen muutaman suuren aterian sijaan.

Kapha

Kaphan peruspiirteitä ovat hitaus ja raskaus. Kapha-tyypit ovat ruumiinrakenteeltaan leveähartisia ja muodokkaita, ja heillä on taipumus ylipainoisuuteen.  Jos Kaphaa on liikaa, näkyy se usein uneliaisuutena, laiskuutena ja masentuneisuutena. Olo voi olla fyysisesti raskas, jonka lisäksi Kapha-tyyppi kärsii myös aineenvaihdunnan ongelmista ja lihoo sen vuoksi herkästi. Tasapainottaakseen Kaphaa tarvitaan fyysistä aktiivisuutta, sekä sopivia mielen virikkeitä ja stimulaatiota. 

Kaphan tasapainottamiseen tarvitaan kevyitä ruokia, jotka auttavat pitämään raskaan olon, aineenvaihdunnan ongelmat ja liikapainon balanssissa. Hyviä ruokavalintoja ovat esimerkiksi pavut, riisi, vesipitoiset kasvikset ja lehtivihreät. Kaphan tulisi rakentaa ruokavalionsa jotakuinkin Vatan ja Pitta välimaastoon suosien sekä  ruoan kylmiä että lämpimiä ominaisuuksia, välttäen kuitenkin tuhteja lohturuokia. Kaphalle sopivia mausteita ovat mustapippuri, cayenne ja chili, sillä ne auttavat aktivoimaan aineenvaihduntaa. Kaphan olisi hyvä välttää ainakin maitotaloustuotteita ja runsasta sokerinsyöntiä. Myös Kaphan tulee keskittyä tietoiseen syömiseen liikasyönnin välttämiseksi, jonka lisäksi heille sopii usein myös 2-3 aterian nauttiminen päivän aikana juurikin hitaamman aineenvaihdunnan vuoksi.

Kitcharia ja muita ruokia

Ehkä tunnetuin ayurvediläinen ruoka on kitchari. Tämä superruoka on eräänlainen ihmelääke, jota on käytetty vuosituhansien ajan sairauksien ehkäisyyn, hoitoon sekä lähes kaikenlaiseen toipumiseen, ja sopii tasapainottamaan kaikkia doshia. Kitcharia voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla, mutta perinteisesti se valmistetaan riisistä, mungpavuista, gheestä ja mausteista. Mausteita, kasviksia ja valmistusmenetelmiä säätelemällä saa kitcharista kullekin kehotyypille sopivan aterian. Muita tyypillisiä ayurvediläisiä ruoka-aineita ovat riisin lisäksi palkokasvit, porkkana, kukkakaali, marjat, parsa, idut sekä mausteista inkivääri, kurkuma, kaneli ja kamomilla. Yhden tärkeän ayurvedisen neuvon (joka on nyt ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan!) haluan vielä mainita; juo ruoka ja syö vesi. ​Eli syödään tietoisesti, hitaasti, ruoan mausta ja tuntumasta nauttien.

Kun ite innostuin tutustmaan enemmän ayurvedaan ja oman doshani tasapainottamiseen, olin ehtinyt jo aloittaa tiukan AIP-ruokavalion johon ei riisi ja pavut kuuluneet. Kitcharia en ole siis päässyt vielä maistamaan :) Koska oma doshani on Vata (ja hyvin epätasapainossa oleva sellainen :D), ovat kaikki keitot, padat ja kuumennetut ruoat, sekä kanelin, kurkuman ja inkiväärin käyttö avain tasapainon löytämiseen. Täytyy kyllä myöntää, että nyt kesän ja helteiden aikana tämä on toteutunut todella huonosti, vaan eniten on tullut syötyä raikkaampia salaatteja sekä muita raakaruokia.. Itelle ehdottomasti vaikeinta olisi myös kylmistä smoothieista luopuminen. Tätä olisi kuitenkin ihan supermielenkiintoista kokeilla ihan kunnolla, ruokavaliota ja elintapoja myöden. Ajatus kehon ja mielen tasapainottamisesta kiehtoo, joten toivon mukaan pystyn kokeilemaan tätä vielä jonain päivänä. Muutaman Vataa tasapainottavan asian oon kuitenkin ottanut osaksi omaa aamu/päivärutiinia, mutta niistä lisää ensi kerralla :) 

Ladataan...
BY RACHEL

Vaikka Kanadan reissulla suurin osa aterioista tulikin tehtyä ja syötyä mun vanhempien tai siskon perheen luona, niin ehdittiin me silti käymään ulkona syömässä sekä testailla uusia ravintoloita. Ajattelinkin jakaa tämän reissun top 3 ruokapaikkaa, joko ihka oikeana matkavinkkinä tai muuten vaan ruokainspiraationa :)

Yksi reissun kohokohtia oli meidän perheen naisten kesken vietetty getaway Torontossa. Varattiin meille airbnb-tyylinen asunto ihan keskustan ytimestä, pakattiin laukut täyteen urheiluvaatteita, mekkoja, bikinejä ja kirjoja, ja jätettiin miehet pariksi päiväksi kotiin hoitamaan lapsia ja kanoja :D Meidän suunnitelmissa oli lähinnä rentoutuminen ja toistemme seurasta nauttiminen; vietettiin rantsupäivää Centre Island -saarella, käytiin aikaisella juoksulenkillä, käveltiin ympäri keskustaa ja pyörähdettiin ihanassa day spa:ssa kokovartalokuorinnassa.

Olennainen osa getawayta oli tietysti syöminen. Meidän vuokrakämpässä olisi ollu hyvät puitteet kokkaamiselle, mutta kun 3 äitihahmoa lähtee lomalle, niin myös ruoanlaitosta halutaan lomalle ;) Kulutettiin siskon kanssa siis pari päivää googletellen Toronton parhaita (terveys)kahviloita ja ravintoloita, tutkien heidän menuitaan ja listaten parhaita vaihtoehtoja puhelimen muistiin. Kuka muu tunnustaa lukevansa ravintolan menun aina netistä etukäteen? Ja esittävänsä tutkivan menuta paikan päällä, vaikka todellisuudessa on tehnyt valinnan jo ennen ravintolaan astumista? :D Raflojen läpikäyminen tuotti kuitenkin tulosta, koska paikat ja ruoka oli ihan spot on. Onnistuneen ravintolakokemuksen tunnistaa meinaa mm. siitä, että se pyörii edelleen mielessä viikkojen ja kuukausienkin jälkeen ja vesi herahtaa kielelle ihan vaan sitä muistellessaan. 

Ensimmäisenä aamuna suunnattiin Impact Kitchen nimiseen kahvila-ravintolaan brunssille. He mainostivat tarjoavansa sekä paleo että vegaanisia vaihtoehtoja, ja heidän listaltaan löytyi kaikkea aina tuorepuristetuista mehuista salaattikulhoihin, chiavanukkaista luuliemeen ja banaanileivistä paleovohveleihin. Impact Kitchen oli myös selkeästi paikallisten terveystietoisten jooga-fitnessmimmien suosima, jota pidin myös toisena luotettavana merkkinä hyvästä paikasta. Tilattiin kaikki vahingossa samat bowlit ja smoothiet, ja jälkkäriksi jaettiin vielä paleovohveli. Vohveli oli yksi parhaita (!!!!!) herkkuja, jota oon koskaan syönyt; ulkoa rapsakka, sisältä pehmeä, päällystetty makealla cashewtahnalla ja hukutettu vaahtersiirapilla. Olin ihan ruokataivaassa. Tätä täytyy tehdä kotona!

Toinen huippupaikka oli Assembly Chef's hallista löytyvä nutbar. Pikkuruinen superfood snack cafe tarjosi pientä purtavaa, kuten mm. smoothieita, salaatteja, toasteja, energiapalloja ja muita raakaherkkuja, sekä ihan supermielenkiintoisia juomia (ginger bomb, hangover helper, magic mushroom?). Täältä tilasin vegaanisen caesarsalaatin sekä nimensä mukaisen 16 dollarin -smoothien. Ennen ajattelin omien vihersmoothieiden olevan kunnon terveyspommeja, mutta ne ei ollutkaan mitään tähän pommiin verrattuna ;) Smoothie sisälsi matchaa, merilevää, moringaa, inkivääriä, kurkumaa, mehiläisen siitepölyä, hampunsiemeniä, pinaattia, avokadoa ja porkkanoita, näin muutamia mainitakseni... Sanotaanko vaan, että smoothie maistui hyvin, hyvin terveelliselle. Caesarsalaatti oli puolestaan ihan supermaukas ja muistutti paljon mun omaa vegaanista ohjetta (löytyy täältä), ainoana erona että kastike oli tehty auringonkukansiemenistä cashewpähkinöiden sijaan ja kikhernekrutongit oli korvattu tässä salaatissa paahdetuilla kookoslastuilla. Näistä sain ihan superisti inspiraatiota omaan kokkaukseen, ja molemmat näistä menee myös ehdottomasti kotona kokeiluun!

Kolmas ravintolavinkki löytyy puolestaan Barriesta, joka on reilun tunnin ajomatkan päässä Torontosta. Vegaaninen kylmäpuristettuja mehuja, smoothieita, buddhabowleja, raakapitsaa, salaatteja, leipiä ja raakaherkkuja tarjoava Ripe on muodostunut siskon vakkaripaikaksi, joten olihan se kokeiltava. Menulta olisi tehnyt mieli kokeilla vaikka mitä, mutta lopulta päädyttiin tilaamaan buddhabowlin, chili-lime tacoja, suklaasmoothien sekä raakasnickerspatukan. Etenkin vegaaniset tacot sai meiltä ison peukun, suklaasmoothie oli ekaluokkalaisen mielestä paras hänen koskaan maistamansa smoothie, ja raakasnickers oli niin taivaallisen tahmeaa, että oli pakko nuolla sormet.

Seuraava Kanada-postaus tulee käsittelemään äidin/siskon/mun/muiden kokkaamia ruokia, koska ne oli paitsi sairaan herkullisia mutta myös sellasia arkeen sopivia helppoja ruokia. Olisko jotain muuta, mitä haluaisitte Kanadasta nähdä/lukea? :) 

Ladataan...
BY RACHEL

Koska mulla on nyt toiset joogafestarit takanapäin, niin ajattelin kokeneena festarikävijänä (heh) tulla jakamaan kokemuksia joogaan painottuvista festivaaleista ja vähän siitä, millaista meininkiä siellä oikein on! Kävin viime vuonna siis Karmakiller-festivaaleilla, joista kirjottelin enemmän täällä. Se oli kiva ensikosketus tän tyyppisiin tapahtumiin, sillä Karmakilleri oli huomattavasti pienempi tapahtuma, kuin Lonnan saaressa järjestettävät 3-päiväiset Magnesia-festivaalit. 

Magnesia-festarit on siis Lonnan saarella Helsingin edustalla järjestettävä viikonlopputapahtuma, joka sisälsi paitsi tietysti paljon joogaa, mutta myös livemusaa, erilaisia workshoppeja, luentoja, meditaatiota ja tanssia sekä hyvää ruokaa. Ohjelmaa Lonnasta löytyi kaikentasoisille aina joogaopettajista vasta-alkajiin, sekä ihan kaikille "elämästä nautiskelijoille". Joogatuntitarjonta oli aika mieletön ja sieltä olisi löytynyt vaikka kuinka paljon mielenkiintoisia tunteja! Listalta löytyi mm acro-joogaa, reggae joogaa, powerjoogaa ja selän kiertoihin keskittyvää joogaa - kaikki ihan huippuohjaajien vetäminä. Vaikka jooga olikin yhtenä kantavana pääteemana, niin yhtä hyvin festareille voi lähteä mukaan ihan vaan rentoutus-, itsensä kehittämis- ja/tai hyvinvointimielessä esimerkiksi kuuntelemaan luentoja stressistä, yhteydestä ruokaan, täydellisyyden tavoittelusta ja siitä irti pääsemisestä, ayruvedasta ja ihmissuhteista. Ohjelmasta löytyi myös taidetyöpajaa, bodypaintingia, äänihoitokonserttia ja eteerisiä öljyjä. Ohjelma oli kätsysti jaettu neljään kategoriaan; move (joogatunteja ja kehon liikuttamista), upgrade (tietoa ja inspistä luennoilta ja työpajoista), transform (syvää sisäistä työskentelyä) ja love (rentoutumista ja itsensä hemmottelua), joten ohjelmaoppaasta oli helppo etsiä itselleen mieluisia aktiviteetteja. Päivien sisältöä oli lisäksi kohdennettu hieman eri yleisöjä varten; perjantaipäivästä osa ohjelmasta oli kohdennettu jooga- ja hyvinvointialan ammattilaisille tai siksi haluaville (minä ;)), ja sunnuntailta löytyi taas paljon erikoista perheohjelmaa perheen pienimmille. Tuntitarjonta oli siis todellakin kohdillaan :)

Täytyy mainita vielä festareiden ruokatarjonnasta, kun se on tietysti oleellinen osa onnistunutta visiittä ;) Saarelta löytyi Lonnan ravintola, jossa tarjoillaan sesonginmukaista luomu- ja lähiruokaa (ja jonne olisi pitänyt ehdottomasti tehdä pöytävaraus), sekä ravintolan alakerrassa toimiva vohvelibaari. Festareille oli tämän lisäksi saapunut Kaslink Aito + Greenstreetin foodtruck (listalla mm. vegaanista caesarsalaattia, chiavanukasta, tuorepuuroa ja raakakakkuja!), ylijäämäkasviksia hyödyntävä Wonkie, sekä Tuk Tuk Travellers aka kahden sirkustaiteilijan pyörittämä katukeittiö.

Ite ostin lipun siis perjantaipäiväksi ja olin katsonut etukäteen tunnit ja luennot, joille halusin osallistua; Jaakko Halmetojan Ravinto ja harmonia -luennolle, Petri Hiissa ja Noora Shinglerin hyvinvointiyrittäjyys-luennolle, ruotsalaisen Milla Florydin joogatunnille, Aino Sirenin Yin jooga-reiki-eteerinen öljy-yhdistelmätunnille, sekä Kaisa Jaakkolan Palaudu ja vahvistu-luennolle. Tunneille ei ollut mitään varaussysteemiä, vaan paikan päällä tapahtuva jonotuskäytäntö. Alkupään suunnitelmat sujui hyvin, ja kahden pitkän (mutta erittäin antoisan!!!) luennon jälkeen oli ihana päästä liikuttelemaan kehoa päälavalla pidetyllä joogatunnilla. 75 minuutin joogasessio +28 asteen lämmössä oli jotain aika täydellistä :) Joogatunnin jälkeen oli 10 minuuttia aikaa ennen supermielenkiintoiselta vaikuttavaa jooga-reiki-öljy-tuntia, mutta ovelle suunnistaessani jono oli jo melkoinen. Yli puolet jonottajista (minä mukaanlukien) jäi valitettavasti tilanpuutteen vuoksi tunnin ulkopuolelle, joten piti katsastaa mikä olisikaan suunnitelma B..

Suunnitelma B olikin pienen valokuvaussession pitäminen, photoboothissa pyörähtäminen, crazycocon hiilihapotettujen kookosjuomien nauttiminen.. ja lautalle jonottaminen. Päätin lähteä kotimatkalle jo aiottua aiemmin, sillä koin saaneeni päivästä irti jo paljon enemmän kuin olin osannut odottaa. Lonnan saaren tunnelma, aaltojen liplatus, täydellinen kesäsää, hymyilevät ihmiset, auringonlasku ja sydämellinen ilmapiiri teki omasta perjantaipäivästä ihan täydellisen. Käynnistä jäi niin hyvä mieli, että aion ehdottomasti lähteä ensi vuonna uudelleen - ja toivon mukaan saan jonkun avecin mukaan ;)

Ladataan...
BY RACHEL

Kenen muun mielestä ulkomaisten ruokakauppojen koluaminen on yksi matkustamisen hauskimpia ajanvietteitä? Se tunne, kun eksyy hyllyjen väliin pitkiksi ajoiksi tutkimaan tuotteita, pakkauksia ja ylipäänsä erilaista tarjontaa. Kun reaktiot vaihtelee innostuksesta ihmetykseen ja kateudesta huvittuneisuuteen. Kun salaa toivoisi, että voisi maistella kaikkia uusia juttuja edes pikkumaistiaisen verran.. Koska majailtiin suurimman osan reissusta mun vanhempien ja siskon perheen luona, tuli ruokakauppojen tarjonta chekattua oikein kunnolla läpi. Tehtiin ruokaostoksia ihan tavallisissa supermarketeissa ja ruokakaupoissa (josta postailinkin storyyn pätkiä mun löydöksistä), mutta myös läheisellä farmers marketilla sekä muutamassa erikoisruokakaupassa.

Yksi näistä oli luomuruuan, terveystuotteiden ja elämänilon keidas, Goodness Me!. Goodness Me!:n perustajat avasi ensimmäisen kaupan yli 40 vuotta sitten, kun he omien terveysongelmiensa vuoksi löysivät sairauksien ehkäisyn, terveellisen elämän ja luonnonmukaisen ravitsemuksen yhteyden. He tarvitsi silloin itse paikkaa, josta löytyisi saman katon alta huippulaatuisia luomu- ja ekotuotteita, ja siitä idea siihen lähti. Mun mielestä tän tyyppiset tarinat on ihan supermielenkiintoisia!

Kauppa tarjosi kaikkea luomuhedelmistä ja -lihoista korkealaatuisiin lisäravinteisiin, kirjoista ruoanlaittovälineisiin ja delistä/kahvilasta erilaisiin workshoppeihin. Myös esim. kombuchaa sai ostaa suoraan hanasta! Goodness Me! on itseasiassa kun Ruohonjuuri, vähän isommassa mittakaavassa tosin. Molemmat on enemmän kuin tavallisia ruokakauppoja - ne tarjoaa mielettömän kiinnostavan ja monipuolisen valikoiman lisäksi ihan huippulaatuista palvelua. Ja ilmaisia maistiaisia :D

Täällä olisin siis voinu viettää enemmänkin aikaa (ja kuluttaa enemmänkin rahaa)! Hyllytiltä löytyi mm. avokadoöljypohjaisia salaattikastikkeita, chiahilloja, tuorepuristettuja mehuja, idätettyjä muroja, Bulletproof-kahvia, sekä lukuisia vegaanisia ja gluteenittomia spessutuotteita. Oli maailman tyylikkäimpää dödöä, eko hyttyskarkotetta, diffuuseria ja kanelin makuista hammastahnaa. Ostettiin lopulta tavallisten ruokaostosten lisäksi testiin muutamia eri kombucha-makuja sekä raakavihanneswräppejä. Ostin myös aktiivihiiltä sisältävää ekohammastahnaa, kunnollisen kielen raaputtajan, muutamia uusia välipalapatukoita, sekä acai-jauhetta smoothieita varten. 

Ladataan...
BY RACHEL

Hei ihanat, hyvää tiistaita! Miltä teidän päivä näyttää tänään?

Meillä on tänään tiedossa perinteinen kesäreissu Helsinkiin tyttöjen kanssa, johon kuuluu aina junalla matkustaminen (kova juttu) ja jonkin kiva aktiviteetti/nähtävyys keskustassa. Viimeiset pari vuotta ollaan menty museo-linjalla ja tänän vuonna kohteeksi valikoitui Suomen Kansallismuseo tytön ihastuttua siihen päiväkodin kevätretkellä. Katoin, että siellä on nyt meneillään Barbie-näyttely, joten se sopii meille paremmin kuin hyvin ;) Museon jälkeen vielä mansikka-herne-jäde-piknik ihmisvilinää seuratessa - tästä tulee kiva päivä!

Laitan teille tänään jakoon reseptin yhteen parhaimpaan aamupalaan, jonka oon koskaan syönyt. Äiti teki näitä yhtenä ammuna meille Kanadassa perinteisten amerikkalaisten pannareiden tilalle, ja ensimmäisestä suupalasta lähtien olin ihan ruokataivaassa. Siis ihan mielettömän herkullisessa, suussasulavassa, kaikkia makuhermoja kutkuttelevassa ruokataivaassa. Pannarit maistui IHAN lämpimälle, juuri uunista tulleelle porkkanapiirakalle. Piirakalle! Oikeesti, en kestä.

Syötiin niitä niin monta lautasellista sinä aamuna, että vasta illalla tuli taas nälkä. Seuraavana aamuna lämmitettiin ylimääräiset vielä pieneksi aamiaisen jälkkäriksi. Tein myös yhden satsin siskolle, jonka kiikutin heille pienen kookosmannapurkin kera (ja saatoin koemaistaa pannareita vähän). Äitin tiedustellessa mitä haluttiin syödä viimeisenä loma-aamuna aamupalaksi, arvaatte varmaan mitä vastasin.

Kotona ollaan oltu nyt reilu viikko, ja oon ehtinyt tekemään näitä jo kahteen kertaan. Niin hyviä ne on. Oon kuitenkin perustellut sen sillä, että kotona on tullut mehustettua tosi ahkerasti, joten oon pystynyt hyödyntämään mehustuksesta tulleen porkkana"raasteen" ehkäpä maailman nerokkaimmalla (ja herkullisimmalla) tavalla. Kanadassa näitä syötiin vaniljan makuisen kookosjäden kera, kotona puolestaan tein liotetuista cashew.pähkinöistä kinuskimaisen kastikkeen. Oleellinen osa pannareita on myös päälle lorautettava vaahterasiirappi sekä reilut ruokalusikalliset kookosmannaa. Kun kookosmanna sulaa lämpimien pannareiden päälle, se on ihan kuin porkkanapiirakan kuorrutus....

Nämä pannarit on siis maidottomia, viljattomia ja valmistettu kokonaan ilman valkoista sokeria. Vaahterasiirapin määrää voi itse säädellä - jos haluaa oikein kunnon herkkua niin suosittelen käyttämään tietysti tota suurempaa määrää ;) Jaoin tämän ohjeen jo toissa päivänä instan puolella, mutta tämä jos jokin ansaitsi myös blogiin oman postauksensa. Sen pidemmittä puheitta, tässä tulee parhaiden pannareiden ohje (ohje hieman mukailtuna, täältä).

PARHAAT PORKKANAKAKKUPANNARIT

4 munaa

2,5 dl kookosmaitoa

1/4-1/2 dl vaahterasiirappia

1 tl vaniljajauhetta

1 1/4 dl kookosjauhoa

1/2 dl tapiocajauhetta

2 tl kanelia

1/4 tl ruokasoodaa

1/4 tl suolaa

1-1 1/2 dl porkkanaraastetta

1 dl kookoshiutaleita

1. Sekoita kaikki ainekset blenderissä sekaisin. Kaada taikina kulhoon ja käännä raaste ja hiutaleet joukkoon. Anna taikinan turvota noin 10-15 minuuttia ja paista. Ohjeesta tulee pannareiden koosta riippuen noin 10-15 kappaletta.

Pages