2 X TERVEELLISET VAPPUHERKUT: raakadonitsipallot & kuorrutetut omenarinkelit (V, M, G)

DSC04314.jpg

On taas se aika vuodesta, kun munkkeja tarjotaan siellä ja täällä. Kävelen aina tyttöjä hakiessani yläasteen kotitalousluokan ohi, ja sieltä on viimeisen viikon ajan leijunu pihalle asti munkinpaiston tuoksu. Tuoreet, vastapaistetut sokerimunkit on kieltämättä hyviä, mutta koska omaan ruokavalioon ei perinteiset munkit valitettavasti kuulu (ja mä nyt nautin muutenkin perinteisten herkkujen terveellistämisestä ;)), niin päätin kehitellä muutaman vähän ravinteikkaamman vaihtoehdon vapun rientoihin! 

Täältä tulee siis kuorrutetut omenarinkelit sekä raakadonitsipallerot. Molemmat näistä on ihan superhelppoja ja aikaa näiden tekemiseen menee 5-10 minuuttia! Molemmat pursuaa myös hyvää tekeviä ruoka-aineita, aina pähkinöistä kookokseen ja marjajauheista superfoodeihin. Vappu ei tämän terveellisemmäksi (JA herkullisemmaksi) voi tästä kyllä paljoa muuttua. Toivottavasti tykkäätte 🙂

DSC04323.jpg

DSC04351.jpg

Näin Pinterestissä kuvan pähkinävoilla kuorrutetuista omppurinkeleistä, ja siitä idea näihin ”munkkeihin” sitten lähti. Halusin päällystää keksit kuitenkin jollain makeammalla ja keväisiin väreihin sopivammalla vaihtoehdolla, niin ajattelin ensin tekeväni cashew-pohjaisen tuorejuustomaisen kuorrutteen jonka värjäisin marjajauheilla eri värisiksi. No, lähikaupasta olikin kaikki cashewt loppunu, niin idea vaatikin hieman jatkojalostamista..

Naurahdin ääneen kun sitten keksin, mitä käyttäisin kuorrutteen tekemiseen; kookosmannaa, mitäpä muutakaan? 😀 Kookosmanna kuitenkin sopi tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin! Sen koostumus oli ihan 10, täyteläisyys ja kermaisuus ihan 10 ja makeus ihan 10!! Olin tästä niin, niin innoissani. Kuorrutteen värjäämiseen ja makeuttamiseen käytin Biokian marjajauheita sekä Cocovin superfoodeja, joita mulla oli kaapissa valmiina. Liilaan kuorrutteeseen käytin mustikkajauhetta, vaaleanpunaiseen karpalojauhetta (puolukkajauhe toimisi kans) ja kullanruskeaan macaa ja lucumaa. Eli todellisia superfood-donitseja siis!

Olikin onni onnettomuudessa, ettei cashew-versio onnistunu tällä kertaa, sillä näistä tuli ehkä ravinteikkaimmat, suloisimmat ja nopeimmat vappumunkit ikinä. Sen kun leikkaa omput kiekoiksi ja poistaa siemenkodan, sekoittaa kookosmannan jauheiden/superfoodien kanssa ja sipaisee rinkeleiden päälle. En kestä miten kauniita niistä tuli! Ja ylhäältä päin katsottuna, nehän näyttää ihan oikeilta donitseilta! 😀

Kuorrutetut omenamunkit (V, M, G, AIP)

omppuja

kookosmannaa

marjajauheita (käytin Biokian mustikkaa ja karpaloa)

macaa ja lucumaa

vaniljajauhetta

koristeluun mehiläisen siitepölyä, kookoshiutaleita ja kuivattuja mustikoita

DSC04386.jpg

donut.png

Kanadassa on pikakahvilaketju Tim Hortons, joiden menuuseen kuuluu melkoinen valikoima donitseja ja muuta makeaa. Yhtenä heidän erikoisuutena on Timbits eli munkkipallerot, joita saa valita boksiin lukuisissa eri mauissa. Se oli lapsena ihan parasta, kun autokaistalta tilattiin iso laatikollinen timbitsejä ja päästiin sisarusten kesken taistelemaan parhaista palleroista 😉 

Kun törmäsin näiden raakapalleroiden reseptiin, tiesin haluavani heti kokeilla niitä. Älkää antako ulkonäön hämätä – mä tiedän että ne näyttää erehdyttävän paljon lihapullilta, mutta lupaan että ne on vegaanisia donitsipalloja! 😀 Koska en edelleenkään omista monitoimikonetta ja tein taikinan blenderissä, ei taikinasta tullu ihan niin sileää kuin olisin toivonut.. Maku sen sijaan on tosi nam – taateleiden, kookoksen ja vaahterasiirapin liitto ei voi kuin toimia. Ainakin pikkuladyn mielestä, sillä kuvatessani näitä palloja pikkulady tuli ja ahmi ainakin 3 palloa suuhunsa 😀

Raakadonitsipallot (V, M, G) ohje täältä

2/3 kuppia kaurahiutaleita

2/3 kuppia cashew-pähkinöitä, liotettuna 4h (voi korvata myös muilla pähkinöillä)

2/3 kuppia taateleita

1/8 tl suolaa

1/2 tl vaniljajauhetta

kuorrute:

2 rkl kookosöljyä

2 rkl vaahterasiirappia

1/8 tl vaniljajauhetta

1. Sekoita kaikki palleroiden ainekset sekaisin monitoimikoneessa mahdollisimman sileäksi. Jos taikina on liian murenevaa, lisää joukkoon lisää taateleita, hieman kookosöljyä tai vettä. Pyörittele taikina palloiksi ja laita pakastimeen jähmettymään.

2. Sulata kookosöljy ja vatkaa joukkoon vaahterasiirappi sekä vaniljajauhe. Pyörittele palleort kuorrutteessa kauttaaltaan ja laita takaisin pakastimeen jähmettymään. Voit toistaa tämän dippausvaiheen niin monta kertaa kuin haluat.

Ja PS. Kun googlaa ”vegan donut holes” tai ”raw donut holes”, löytyy herkullisen näköisiä ohjeita ihan pilvin pimein! Seuraavaksi haluankin testata jotain suklaista!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *