5 x terveellinen välipala

Jos terveelliset välipalaideat on hakusessa, niin kurkkaa silloin tämä! Tässä postauksessa esittelen meidän talouden 5 vakkarivälipalaa, joista tykkää niin lapset kuin aikuisetkin; siemennäkkäri, paahdetut kikherneet, lehtikaalisipsit, banaanileipä sekä paahdetut mantelit. Enjoy!

DSC09037.jpgSiemennäkkäri

Pakko alottaa ehkä jo nähdyllä siemennäkkärillä, mutta tätä oon tehnyt jo varmaan 7 vuoden ajan siihen vielä kyllästymättä 🙂 Oon vuosien varrella oppinut tuntemaan taikinan oikean koostumuksen, joten enää ei tule tehtyä minkään ohjeen mukaan – joka kerta siitä tulee vähän erinäkönen ja -makunen, mutta se ei haittaa ollenkaan! Siemennäkkäri on siitä loistava, että sinne voi tosiaan heittää kaikki siementen ja pähkinöiden, jauhojen ja kaurapuurojen jämät, ja aina maistuu yhtä hyvälle. Tässä ohje kuvissa näkyvään versioon 🙂

2 dl seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä SEKÄ mantelijauhoa

2 rkl chian siemeniä, pellavarouhetta SEKÄ öljyä

2 tl suolaa

3,5 dl vettä

1. Sekoita kaikki keskenään, anna turvota hetki. Kaulitse kahden leivinpaperin välissä ja paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia. Nauti!

DSC03325.jpg

Paahdetut kikherneet

Uunissa paahdetut kikherneet on yksi parhaimpia suolaisia snäkkejä, jos multa kysytään. Rouskuvat pikku pallerot, joita voi napsia hyvillä mielin! Näissä makuvaihtoehdot on ihan loputtomat, joista kannttaa kokeilla suolaisia, tulisia ja makeita versioita. Toiset tykkää lisäillä mausteet ennen paahtamista ja toiset vasta paahtamisen jälkeen, valinta on kuitenkin sinun 😉 Ite tykkään täysin kuiviksi/ läpirapeiksi paahdetuista kikherneistä, mutta makuasia tämäkin; säätelemällä paistoaikaa voit hakea itelle mieluisan rapsakkuusasteen. Sen kuitenkin sanon, että näitä kannattaa tosiaan valmistaa iso satsi kerralla, säilyttää ilmatiiviissä purkissa ja käyttää niitä välipalan lisäksi mm. salaattien ja keittojen joukossa. Nää on ihan huippu eväs, jonka voi ottaa helposti myös mukaan!

1 tlk/tetra kikherneitä

loraus haluamaasi öljyä

ripaus suolaa

haluamiasi mausteita (esim. paprikajauhe+cayennepippuri+chili, paprikajauhe+juustokumina+valkosipuli, hunaja+kaneli)

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Huuhdo kikherneet siivilässä. Levitä kikherneet kahden talouspaperipalan väliin ja taputtele ne mahdollisimman kuiviksi. 

3. Sekoita kikherneiden joukkoon öljy (ja mausteet, jos haluat ne tässä vaiheessa). Levitä tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja paahda noin 40 minuuttia. Muista käydä sekoittelemassa välillä ja tarkkailla kikherneitä varsinkin paistoajan loppuvaiheessa!

4. Ota pois uunista, (lisää mausteet) ja nauti!

DSC03507.jpg

Lehtikaalisipsit

Lehtikaalisipsit on mun ja isomman ladyn suosikit, ja lady osaa valmistaa niitä jo ite 🙂 Supernopea ja helppo ohje näihin löytyy täältä!

DSC03952.jpg

Banaanileipä (GL, M)

Banaanileivät on ihan sairaan nerokkaita – ne käy niin aamupalaksi, välipalaksi kuin kahvipöytätarjottavaksikin. Ite tykkään viipaloida ja laittaa banaanileivän pakkaseen, josta se on helppo heittää aamulla paahtimeen ja päällystää pähkinä- tai mantelivoilla. Tämä versio on ihan sairaan mehevä tapaus, josta myös miehet, lapset ja taaperot tykkäävät!

 2 ylikypsää banaania, muussattuna

1/4 kuppia kookosöljyä

1/4 kuppia mantelivoita (tai muuta pähkinävoita)

2 rkl vaahterasiirappia

2 kananmunaa, kevyesti vatkattuna

1/4 kuppia kookosjauhoa

1/4 kuppia mantelijauhoa

1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl ruokasoodaa

1/2 tl suolaa

1 tl vaniljajauhetta

1 tl kanelia

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa ja öljyä leipävuoka.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään, aseta sivuun. Sulata kookosöljy ja mantelivoi, sekoita tasaiseksi. Lisää vaahterasiirappi, muussattu banaani, sekä kananmunat ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja kaada leipävuokaan.

3. Paista 30-40 minuuttia, tai kunnes hammastikulla kokeiltuna on kypsää. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ennen irroittamista/kumoamista. Nauti!

DSC08768.jpg

Paahdetut mantelit

Paahdetut mantelit on 1000x kertaa parempia, kuin tavalliset – ne on pulleita, ilmavia, rouskuvia ja niin nam! Liotusvaiheen voi skipata, mutta suosittelen sitä sen vuoksi, että manteleiden liottaminen aktivoi niiden sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet ja tekee niistä helpommin sulavia 🙂 Liotuksen jälkeen mantelit voi maustaa haluamallaan tavalla, joista omat lempparit on suolalla sekä kanelilla maustetut versiot. 

5 dl manteleita

10 dl vettä

1 tl suolaa

öljyä, mausteita

1. Huuhtele mantelit ja laita astiaan veden ja suolan kera. Liota 8-12 tuntia huoneenlämmössä. Kaada vesi pois ja huuhtele mantelit. Tässä vaiheessa voit lorauttaa manteleiden sekaan öljyä ja mausteita. Levitä mantelit uunipellille ja paahda 175 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä tunnin ajan. Mantelit voi toki paistaa alemmassakin lämpötilassa – ne ovat valmiita sitten kun ovat kevyitä, onttoja ja rouskuvia!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *