ASIOITA JOITA OLEN 26 VUODEN AIKANA ELÄMÄSTÄ OPPINUT

DSC03841.jpg

Täytin hiljattain vuosia, jonka äärellä pysähdyin funtsimaan hetken tähän astista elämää ja kaikkea sen mukana tuomia oppeja, vanhenemisen mukana kun kartutamme yleensä myös viisautta. Itsestä tuntuu siltä, ettei oppiminen ja kasvaminen välttämättä aina tapahdu suoraviivaisesti, vaan välillä kehitystä tapahtuu silminnähden paljon ja toisinaan otetaan takapakkia ja karistetaan liiallinen kaikkitietävyys pois harteilta. Musta tuntui suoraan sanottuna hassulta tehdä tätä listaa, koska mitä enemmän vuosia tulee mittariin lisää, sitä paremmin sitä tajuaa miten vähän sitä loppujen lopuksi tajuaa. En oikeastaan tiedä elämästä vielä paljoakaan, mutta se on ihan okei. Tässä on onneksi koko elämä aikaa oppia, oivaltaa uutta ja viisastua 🙂 Tämä on muutenki siitä hauska vuosikymmen, että välillä huomaan käyttäytyväni edelleen yhtä lapsellisesti kuin mikäkin uhmaikäinen, mutta toisinaan yllätän itseni siitä, miten fiksu ja kypsä osaan joidenkin asioiden suhteen olla. Jokainen vuosi ja vuosikymmen tarjoaa kuitenkin aina uuden oppimista, joka paitsi auttaa meitä ymmärtämään paremmin elämää ylipäänsä, mutta myös itseämme, keitä me olemme ja mihin kaikkeen me pystymme. Yritykset, erehdykset ja huonot valinnat kuuluvat asiaan! Joitain asioita koen kuitenkin oppineeni tässä lyhyen elämäni aikana, joita listailin teidän (ja omaksi) iloksi tänne blogiin. Pidätän kuitenkin oikeuden muutoksiin, sillä lista saattaa olla hyvinkin erilainen vuoden päästä 😉

DSC03832.jpg

Hyväksy muutos. Harva asia elämässä on ikuista ja ainut varma asia elämässä onkin muutos. Sen sijaan että pelättäisiin ja vastustettaisiin muutosta, niin meidän tulisi enemmänkin pelätä paikoilleen jämähtämistä.. Muutos on hyväksi, se on miten kasvamme. Ollaan siis avoimia muutokselle, tapahtuipa se meissä itsessämme tai muissa.

Uskalla sanoa kyllä ja uskalla sanoa ei.

Relaa ettet delaa: harjoittele hidastamista, pysähtymistä ja tietoista läsnäoloa. Piste. Tiedän kuinka hyvä oon stressaamaan, suorittamaan, kiitämään eteenpäin tuhatta ja sataa, sekä multitaskaamaan kymmentä juttua samanaikaisesti.. mutta hidastaminen on mulle haastavaa. Juuri sen takia joogaamisesta on tullut mun henkisen hyvinvoinnin kannalta ihan ehdoton juttu. Kun kierrokset alkaa käydä liian kovilla, hyppään joogamatolle ja heng-i-tän.

Tähän liittyy toinenkin tärkeä asia, joka alkaa valjeta itselleen paremmin ja paremmin vuosein mittaan: älä stressaa, äläkä välitä pienistä. Turhat sanat, riidat, ruskeat avokadot, vuotavat vaipat.. Älä hikeenny mitättömistä asioista, sillä ne ei usein ole niin vakavia, kuin ne aluksi itsestä tuntuu. Harva asia myöskään paranee stressaamalla (kokeiltu on), vaan saa voimaan huonosti sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Ota siis iisii.

Opi myös budjetoimaan. Aaah, jos voisin antaa yhden neuvon 20-vuotiaalle minälle, se olisi budjetoinnin opetteleminen. Vaikka en ole koskaan ollutkaan mikään tuhlaaja, niin kyllä oma talous olisi hyötynyt valtavasti vähän selkeämmästä rahankäytöstä ja -seurannasta tässä vuosien varrella. 

DSC03849.jpg

Aina on aikaa tärkeille ihmisille, kahvittelulle, puhelulle, viestille. AINA.

Vietä muutenkin aikaa seurassa, josta nautit ja jossa on hyvä olla. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi ahdistaviin, uuvuttaviin, negatiivisesti omaan elämään vaikuttaviin ihmissuhteisiin. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka nostaa sua korkeammalle sen sijaan, että tekevät susta pienemmän. Ihmisillä, jotka tukee ja kannustaa sua eteenpäin sen sijaan, että estäisivät sua tekemästä asioita, joita haluat. Kaikkia ei voi miellyttää, eivätkä kaikki tule pitämään sinusta. Ja se on ihan okei. Ennen pitkään tuut kuitenkin vetämään puoleesi sellaisia ihmisiä, jotka resonoi juuri sun elämänvibojen kanssa.

Älä tyydy keskinkertaiseen. Olen mieluummin kokonaan ilman (kirjaa, sohvaa, laukkua, kalenteria…), kuin hankin jonkun ihan OK:n. Odotan mieluummin, että löydän sen täydellisen, entä kun katselen jotain keskinkertaista joka ei miellytä 100%.

Ole kärsivällinen 🙂 Asioilla on kumma taipumus tapahtua juuri oikeassa paikassa juuri oikeaan aikaan, silloin kuin on itse niille valmis. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi istua aloilleen odottamaan täydellisiä hetkiä ja olosuhteita, sillä täydellistä hetkeä aloittamiselle ei ole. Jos haluat jotakin, toimi nyt. 

Voit tehdä mitä vaan, mutta et voi tehdä kaikkea. On tärkeä opetella tekemään oikeita valintoja ja sitoutumaan niihin asioihin, joilla on eniten väliä.

DSC03833.jpg

Listen to your gut. Oikeat päätökset tunnistaa usein siitä, että ne tuntuu itsestä hyviltä – ja huonot huonoilta. Aina, aina, aina kuuntele intuitiotasi. Intuitiosi on aina oikeassa, vaikka et sitä aina ymmärtäisikään. Se selviää sinulle kyllä myöhemmin. 

Jokainen on vastuussa omasta itsestään ja siitä, mihin asioihin keskittyy elämässä. Vetovoimanlaki oikeasti toimii. Jotakuinkin 90% asioista joita elämässäni tapahtuu on positiivisia asioita, ja vain 10% negatiivisia. Onnellisuuden nimissä, kannattaa keskittyä niihin 90 prosenttiin.

Keskity siihen, millaista energiaa luot ympärillesi. Energialla on tapana levitä ympäriinsä – onnella, innostuksella, negatiivisuudella, katkeruudella.. Negatiivinen mieli ei koskaan tule antamaan sinulle positiivista elämää. 

Ei ole virheitä, on vain oppimista. Albert Einstein on sanonut, että se joka ei ole koskaan epäonnistunut, ei ole koskaan kokeillut mitään uutta. 

Mitä paremmin onnistuu luopumaan täydellisyyden tavoittelusta, kontrolloinnin tarpeesta ja olettamuksista, elämästä tulee monin verroin nautinnollisempaa. Älä myöskään kuluta omaa energiaasi muiden ihmisten kadehtimiseen, koska sillä mitä muut saavat tai tekevät ei ole mitään merkitystä oman elämäsi kannalta.

On ihan OK, ettei tiedä vastausta kaikkeen. Opit kyllä matkalla.

DSC03845.jpg

Suomen talvesta voi selviytyä hengissä. Siihen tarvitaan kirkasvalolamppu, patentoidut talvisaappaat, kunnon untuvatakki sekä kaapin täydeltä villakerrastoja. 

Things gather dust. Materiaan ei kannata kauheasti kiintyä eikä turhaa tavaraa kannata haalia, vaan KonMarin opettamin tavoin, omistaa ainoastaan sellaisia tavaroita, jotka tuo ihan suunnatonta iloa omaan elämään. Trendikkäistä vaatteista, kalliista laukuista, design huonekaluista saa nauttia, eikä se tee ihmisestä pinnallista, vaan esteetikon 🙂 Luota omaan tyyliisi ja osta ainoastaan asioita, joita RA-KAS-TAT.

Laatu korvaa määrän mm. seuraavissa asioissa: ystävyyssuhteissa, lakanoissa ja pyyhkeissä, liikunnassa, lautasella, mukavissa kengissä, urheiluvaatteissa, alusvaatteissa.

On ihan ok viettää 90% ajasta joogatrikoissa ja käyttää oikeiden rintaliivien sijaan mukavia joogatoppeja. Elämä on liian lyhyt kiristäville farkuille.

DSC03842.jpg

Opettele sanomaan mitä haluat ja mitä tarkoitat. Uskalla sanoa mielipiteesi etenkin niissä asioissa, joilla on sinulle todella merkitystä. Kiltin tytön -syndrooma ei ole antanut parasta lähtökohtaa tähän, vaan tätä opettelen edelleen. Sen verran oon kuitenkin oppinut, että oman äänen esille tuominen ehkäisee parhaiten sekannuksia, olettamuksia ja väärinkäsityksiä. Ironisesti, ainoa keino kertoa muille mitä haluat, on kertomalla se heille. 

Naura ja hymyile niin paljon kuin mahdollista. Jos itkettää niin itke, mutta muista, että usein voit valita myös naurun. Koska ilman huumoria elämästä ei tule mitään.

Muista pestä puurokattila aina heti syömisen jälkeen.

Älä koskaan lakkaa oppimasta. Älä lopeta opiskelu-uraasi päättötodistukseen, lakkiaisiin tai mihinkään muihin titteleihin ja diplomeihin. Tää maailma on täynnä mitä ihmeellisempiä asioita ja uuden oppiminen on tosi palkitsevaa. Tieto on elintärkeää myös siitä syystä, ettei jämähdä paikoilleen ja jää muiden jalkoihin. 

Ei ole kyse siitä, minkä verran meillä on, vaan siitä, minkä verran me nautimme. 

Taikaa on ja ihmeitä tapahtuu, jos uskot niihin.

Toteuta unelmiasi.

DSC03851.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *