Ihana banaani-kesäkurpitsaleipä

BY RACHEL

Mehevä, kostea zucchinibread eli kesäkurpitsaleipä on yksi herkku, jonka lapsuudesta muistan. Kaneli, uunissa sulaneet tummasuklaahiput ja kesäkurpitsan tuoma mehevyys oli jo 7-vuotiaan Rachelin mielestä ihan lyömätön yhdistelmä, eikä mieli ole muuttunut vuosien varrella. Oikeastaan syventynyt vain. Mukaan kuvioon (ja leivontaan) on kesäkurpitsan lisäksi tullut muutkin kurpitsat, banskut, porkkanat ja bataatit, joista saa loihdittua ihan törkeen hyviä herkkuja! Mua naurattikin suunnattomasti Tuulian löytämä sanonta kasvisten käytöstä: Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread, and pumpkin pie.” -Jim Davis

Tämän leivän ohje on Tuulialta, hieman muokattuna ja vähän koristeettomana versiona tosin. Jos kaipaa laadukkaita, ammattimaisia ja inspiroivampia kuvia kyseisestä leivästä, käykää kurkkaamassa alkuperäiset kuvat. Mulla on tällä saralla selkeästi vähän kehittymisen varaa :D Suosittelen muutenkin lämpimästi tutustumaan Tuulian blogiin, jos kaipaa terveellisiä, gluteenittomia, maidottomia ja kasvispainotteisia reseptejä. Oon löytänyt sieltä monia meidän perheen vakkareiksi jääneitä ohjeita (kuten nämä porkkanasämpylät ja nämä lehtikaaliletut).

Tämä banaani-kesäkurpitsaleipä on ihanan mehevä, sopivan makea ja hyvistä raaka-aineista valmistettu. Makumaailma sopii musta täydellisesti syksyyn, ja tämän tyyppiset leivät on musta ihan loistavia koska ne toimii yhtä hyvin välipalana kuin kahvipöydän tarjottavana. Jos koristelut unohtuu (kuten mulla) niin päälle voi sulattaa tummaa suklaata tai koristella pähkinä-/mantelivoilla vasta tarjoiluvaiheessa. Ja miksei heittää vähän niitä suklaahippuja vielä sekaan.

Banaani-kesäkurpitsaleipä (gluteeniton ja maidoton)

24 x 10 cm vuokaan

2 isoa kypsää banaania
3 kananmunaa
1/2 dl neitsytkookosöljyä (tai miedon makuista oliiviöljyä)
3 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1 dl mantelimaitoa (tai muuta maitoa)
2,5 dl raastettua kesäkurpitsaa (noin 10 cm pala)
5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin kaura-, kookos- ja tattarijauhoa, mutta myös manteli- ja riisijauho käyvät)
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl kanelia
(koristeeksi saksanpähkinöitä, kaurahiutaleita ja kookoslastuja, jotka itse unohdin!)

OHJEET:

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pilko banaanit tehosekoittimeen. Lisää kananmunat, kookosöljy, vaahterasiirappi ja mantelimaito ja sekoita tasaiseksi. Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi ja siirrä raaste isoon kulhoon. Ite painelin kesäkurpitsasta vielä enimmät nesteet pois astiapyyhkeen avulla. Kaada banaaniseos kulhoon ja sekoita hyvin.

2. Lisää kulhoon jauhot, leivinjauhe, suola ja kaneli ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä varsin löysäksi, eli se ei siis muistuta oikeastaan lainkaan perinteistä leipätaikinaa. Jos taikina tuntuu kuitenkin liian juoksevalta, voit lisätä hieman jauhoja.

2. Voitele leipävuoka tarvittaessa kevyesti kookosöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Koristele leipä murustetuilla saksanpähkinöillä, kaurahiutaleilla ja kookoslastuilla, niin näyttää kauniimmalta :)

3. Paista 45-50 minuuttia, kunnes leipä on saanut kullanruskean värin. Voit kokeilla leivän kypsyyttä esimerkiksi cocktail-tikun avulla. Leipä on kypsä, kun tikkuun ei tartu enää taikinaa. Valmis leipä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Voit myös pakastaa osan leivästä valmiina siivuina, jolloin leipäpalaset voi vain näppärästi paahtaa suoraan pakastimesta aamu-, väli- tai iltapalaksi! Ite tykkään voidella siivut joko ihan voilla, mantelivoilla tai kookosmannalla. Nam.

 

Kommentoi