Käynti funktionaalisen lääkärin luona – Antioksidanttiklinikka

 

pic-3454.jpg

Blogia pidempään seuranneet on varmasti huomanneet, että oon ihan mielettömän kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta terveydestä ja hyvinvoinnista. Näen ihmisen psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen; ravitsemus, suoliston kunto, hormonitasapaino, elintavat, ympäristö, sosiaaliset suhteet, psyykkinen hyvinvointi – kaikki. Uskon vahvasti siihen, että omilla elintavoilla on merkittävä rooli terveys-hyvinvointiakselilla, ja tämä ajattelutapa on siirtynyt vuosien varrella myös terveydenhoitoon, jolloin kuvaan on luonnollisesti astunut funktionaalinen lääketiede. 

Mitä on funktionaalinen lääketiede?

Funktionaalinen lääketiede on tieteeseen ja tutkimusnäyttöön perustuvaa terveydenhoitoa, jossa yhdistetään laaja osaaminen eri tieteenaloilta, kuten lääketieteen, biokemian, ravintotieteen, genetiikan ja fysiologian aloilta. Funktionaalisessa lääketieteessä painotetaan ennaltaehkäisevää hoitoa, jossa pyritään havaitsemaan ja vaikuttamaan elimistössä oleviin epätasapainotiloihin ennen mahdollisten sairauksien puhkeamista. Hoidossa painotetaan kehon oikeaa ja optimaalista toimintaa, ja pyritään vaikuttamaan sairauden taustalla oleviin syihin. Ei siis hoideta oiretta, vaan hoidetaan sairauksien juurisyitä 🙂 

Funktionaalinen lääketiede tutkii ja hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Funktionaalisen ajattelutavan mukaan potilaan pyritään hoitamaan kokonaisvaltaisesti huomioiden mm. perimä, sairaudet, ruokavalio, henkinen hyvinvointi, liikunta ja lepo. Funktionaalinen lääketiede painottaa myös potilaan yksilöllisyyttä. Koska ihmiset voivat reagoida hyvin eri tavoin esimerkiksi stressiin, lääkkeisiin tai ympäristömyrkkyihin, jonka lisäksi optimaalinen ravintoaineiden tarve voi vaihdella yksilöstä toiseen, hoito räätälöidään jokaisen henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Hoito perustuu sairaushistorian ja nykytilanteen kartoittamiseen, laboratoriomittauksiin, ravitsemushoitoon sekä elintapaohjaukseen, jossa korostetaan terveyttä edistäviä elintapoja, jotka auttavat elimistöä hakeutumaan sisäiseen tasapainotilaan. Funktionaalinen lääkäri auttaa ohjaamaan asiakasta vähentämään hyvinvointia haittaavia tekijöitä ja lisäämään terveyttä edistäviä tekijöitä, sekä ottamaan vastuuta itsestään ja terveydestään omilla elintavoillaan. 

Funktionaalisen lääkärin vastaanotto eroaa perinteisen lääkärin vastaanotosta myös vastaanottoajassa; funkkarilääkärin ensikäynnit ovat 45min-1,5h. Pitkä vastaanottokäynti johtuu siitä, että funktionaalinen lääkäri pyrkii kartoittamaan tilanteen mahdollisimman perusteellisesti aina ruokavaliosta elämäntapoihin, terveyshistoriasta sukuanamneesiin, ja psyykkisestä tilasta kehon häiriötiloihin. Ensikäynnillä selvitetään mm. suoliston toiminta, mahdolliset allergiat ja yliherkkyydet, sen hetkinen ruokavalio, kehon biorytmi sekä liikunnan määrää ja laatua, jotta saadaan mahdollisimman kattava kuva potilaan tilanteestaNäiden perusteella lääkäri pyrkii etsimään oireille ja sairauksille selittäviä, laukaisevia ja altistavia tekijöitä sekä arvioi, mitä tutkimuksia on tarpeen tehdä. Usein laajat laboratoriokokeet, joista katsotaan vitamiinien, hivenaineiden, rasvahappojen sekä muiden ravintotekijöiden tasapainoa, ovat olennainen osa hoitoprosessia. 

Asiakkaalle annetaan asiantuntemusta ja aikaa, eikä kiirettä pidetä. Kokeiden, oireiden ja muiden tutkimusten perusteella lääkäri räätälöi asiakkaalle yksilöllisen hoito-ohjelman; hoito-ohjelma on aina henkilökohtainen ja perustuu asiakkaan terveydentilaan ja tavoitteisiin. Funkkari lääketieteen hoitomenetelmiä ovat yksilöllinen ruokavaliohoito, elimistön toipumista ja korjaustapahtumia tukevat ravintolisät, yksilöllisesti räätälöidyt liikuntaohjelmat sekä stressinhallintakeinot. Asiakasta hoidetaan mm. vitamiineilla ja hivenaineilla, antioksidanteilla ja probiooteilla, sekä tarvittaessa myös lääkkeillä. Lääkäri antaa myös ravintoneuvontaa ja suosituksia terveyttä edistäviin elintapohin. 

pic-3457.jpg

Oma kokemukseni 

Ite kävin siis Kruunuhaan lääkäriasemalla, Antioksidanttiklinikalla. Olin jo pitkään lueskellut kyseisestä paikasta ja halunnut käydä mittauttamassa omia vitamiini- ja hivenainetasoja ihan vaan oman mielenkiinnon vuoksi. Korkeat hinnat kuitenkin estivät tän ”huvin vuoksi” mittauttamisen, mutta tiesin että jos joku päivä tarvitsisin sairauden/terveydenhoitoa, niin Antioksidanttiklinikka olisi paikka, jossa haluaisin itseäni hoidattaa. Funkkarilääkärit on tosi buukattuja, ja oma vastaanottoaika meni kahden kuukauden päähän (jota jouduin loppujen lopuksi vielä siirtämään, joten aika siirtyi taas 2 kuukaudella eteenpäin!). Koska tänä aikana oma vointi oli kuitenkin niin heikkoa ja halusin löytää omille oireille selityksen, hain yksityiseltä endokrinologilta lähetteen tarvittaviin verikokeisiin, joista paljastuikin aiemmin mainitsemani autoimmuuniperäinen kilpirauhasentauti, hashimoton tauti. Endokrinologin kanssa oli varattu vielä soittoaika, jossa juteltiin hetki mun tuloksista ja kyseisestä sairaudesta, jonka päätteeksi hän suositteli kilpirauhaslääkityksen aloittamista.. Kun tiedustelin ruokavalion ja muiden elintapojen vaikutusta sairauden hoitamisessa, sain lääkäriltä täystyrmäyksen – hänen mukaansa niillä ei ollut mitään roolia autoimmuunitautien hoidossa. Koska itse ajattelin aikalailla eritavalla, enkä kokenut että mun kysymyksiä arvostettiin, niin vakuutuin entistä enemmän siitä että Antioksidanttiklinikka on my place to be.

Ensikäyntiin liittyen tuli täyttää 4 eri kyselyä, joissa tarkasteltiin ruokavaliota, kartoitettiin oireita, elintapoja ja psyykkistä hyvinvointia. Koska tiesin, että ekalla käynnillä kartoitetaan myös terveyshistoriaa, niin kirjoittelin junassa omaa taustaa lääkärille valmiiksi; imetys vuoden ikään saakka, lapsuusajan migreenit ja amalgaamipaikat, muutto Suomeen, auto-onnettomuus ja leikkaukset, raskaus, muutto Kanadaan, suolistoloinen ja sen seurauksena IBS-diagnoosi, kova fyysinen ja psyykkinen stressi, toinen raskaus.. Näistä keskusteltiin lääkärin kanssa pitkän tovin, jonka jälkeen keskityttiin nykytilanteeseen ja syyhyn, minkä takia olin vastaanotolle hakeutunut. Mun oireiden ja terveyshistorian perusteella lääkäri teki ehdotuksia/johtopäätöksiä mm. lukuisten vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta (epäiltyjen listalla olivat mm. B12, seleeni, jodi ja magnesium), joiden perusteella hän suositteli mulle laajoja labrakokeita otettavaksi. 

Me juteltiin myös pitkään mun tän hetkisestä ruokavaliosta (AIP) ja sen soveltuvuudesta hashimoton hoitoon. Lääkäri havaitsi siinä muutamia selkeitä ravintoainepuutoksia ja antoi niiden pohjalta ravitsemusneuvoja; seleenilisä ehdottomasti käyttöön, lisää purjoa ja rasvaisia kaloja, syö paljon parsaa ja mustikoita, juo oliiviöljyä suoraan pullosta 🙂 Sain häneltä myös pari uutta reseptiä ja vinkkejä yrttien ja antioksidanttipitoisten mausteiden käyttämiseen (viimeistään tässä vaiheessa ajattelin, että miten makeeta että voidaan lääkärin kanssa jakaa meidän lempireseptejä?!). Myös mun käyttämät ravintolisät käytiin läpi, jonka lisäksi lääkäri tunnusteli kilpirauhasen sekä vatsan alueen. 

Kävin samana päivänä verikokeissa, ja lääkäri lupasi soitella mikäli nopeasti valmistuvissa tuloksissa olisi jotain poikkeavaa. Muuten soittoaika sovittiin 3 viikon päähän, jolloin loputkin tulokset olisivat valmiina. Lääkäri kuitenkin soitti jo heti seuraavana päivänä B12-vitamiinin vuoksi, joka oli niin alhainen, että vaatisi pistoshoitoa. Myös kilpirauhasen vasta-aineet olivat niin korkealla, että selvästä autoimmuunitaudista oli kyse. Sain siis reseptin vitamiinipistoksiin, ja jäin jännityksellä odottelemaan seuraavaa soittoa.

Eilen olikin vihdoin tulosten kuulemisen aikana 🙂 Tuloksista paljastui lukuisia muitakin vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia, jotka omalta osaltaan auttaa selittämään mun oireita. Taas konkretisoitui niin vahvasti se, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos yhdestä tärkestä vitamiinista on suuri puute, se vaikuttaa moneen muuhun elimistön toimintaan, joka taas vaikuttaa eteenpäin ja dominoefekti on valmis. Käytiin jokainen arvo puhelimessa läpi, joista lääkäri antoi ruokavalio- tai ravintolisäsuosituksensa. Sain taas muutamia lisäohjeita ruokavalion laadun optimoimiseksi sekä kannustusta omasta terveydestä huolehtimiseksi. Parin päivän sisällä saan siis postitse kaikki tulokset, reseptit ja ohjeet kirjallisena (mukana on kuulemma myös joitakin mielenkiintoisia tutkimusartikkeleja!), ja seuraavien kuukausien ajan hoito-ohjelmaani kuuluu lukuisia vitamiini- ja hivenainelisiä, probiootteja, B12-vitamiinipistoksia, täysin gluteeniton ja maidoton ruokavalio, sekä stressinhallinta. Alkusyksystä sitten kontrolliin, jossa katsotaan miten tilanne on muuttunut 🙂

Kaiken kaikkiaan käynti ja hoito on ollut juuri sellaista, jota toivoin ja odotin. Koin, että mua todellakin kuunneltiin, mun kaikki pienimmätkin oireet otettiin tosissaan ja sain esittää omia ajatuksia, kysymyksiä ja toiveita. Lääkäri perusteli suosituksensa ymmärrettävästi ja selkeästi, sekä opetti mulle paljon uutta. Tiesittekö, että lääkäri tarkoittaa latinaksi opettaa? Merkittävintä itselleni oli kuitenkin se, että nyt en ole sairauden ja paranemisen kanssa yksin vaan tiedän, että mulla on takana asiantunteva, tilannetta kokonaisvaltaisesti lähestyvä ja arvioiva lääkäri.

hashi-2.jpg

Funktionaalista lääketiedettä kritisoidaan sen kaupallisuudesta, kliseistä ja puoskaroinnista. Myös esimerkiksi ravintolisien suurta kulutusta vastustetaan sillä lähtökohtaisesti ajatellaan, että monipuolinen kotiruoka riittää kattamaan suojaravintoaineiden tarpeen. Tässä kohtaa voisin ite sanoa muutaman valitun sanan, sillä vaikka ite on tullutkin syötyä hyvin terveellisesti ja käytettyä ravintolisiä jo useamman vuoden ajan, niin esimerkiksi suolistoloiset, fyysinen ja psyykkinen stressi sekä autoimmuunitaudit voivat aiheuttaa merkittäviä ravintoainepuutoksia, imeytymishäiriöitä yms. Kalliit labrakokeet tai ravitsemushoidot ovat mielestäni myös pieni hinta verrattuna siihen, mitä kustannuksia (ja muita negatiivisia sivuvaikutuksia!) krooniset sairaudet ihmiselle ja yhteiskunnalle pitkässä juoksussa aiheuttavat. Ite ajattelen, että funktionaalisen hoidon periaatteet, jossa muutokset elämäntavoissa ja ravitsemuksessa ovat keskeisessä roolissa, pitäisi olla ihan itsestäänselvä osa terveydenhoitoa. ”Jos sinulla ei ole varaa hoitaa terveyttäsi nyt – täytyy sinulla olla paljon rahaa tulevaisuudessa hoitaessasi sairauksiasi.”

Omasta mielestäni funktionaalinen lääketiede tarjoaa jotain, mitä perinteinen lääketiede ei; potilasta lähestytään kokonaisvaltaisesti ja hoito perustuu yksilöllisyyteen ja potilaslähtöisyyteen. Ihminen nähdään kokonaisuutena, terveys nähdään voimavarana, eikä vain sairauden poissaolona. Ei keskitytä vain yhteen vaivaan vaan oirekokonaisuuksiin, ja tunnustetaan ravitsemuksen, ympäristön ja elämäntapojen merkitystä terveyteen, ja painotetaan näitä asioita myös sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Länsimainen lääketiede on erittäin arvokasta, eikä funktionaalinen ja länsimainen lääketiede ole toistensa vastakohtia tai sulje toisiaan pois, vaan parhaimmillaan täydentävät ja tukevat toisiaan parhaan mahdollisen hoidon antamiseksi.

Olisi kiva kuulla, mitä mieltä te ootte funktionaalisesta lähestymistavasta terveydenhoitoon? Ja jos aiheesta heräsi kysyttävää niin heittäkää kommenttiboksiin 🙂

Kommentit (11)
  1. Kalasta pitävä60-vuotias nirppanokka
    2.12.2020, 17:40

    Hei, kävin jokin vuosi sitten Kaisaniemen kadun antioksidanttiklinikalla. Sain aika nopeasti ajan lääkärille ja postissa nioun kysymyksiä
    Lääkäri oli aika uusi ko. klinikalla ja sain häneltä ison tukun vitamiineja listalla ostettavaksi. Kävin hänellä pari kertaa. Tsekkausta srkä labroja varatessani sain kuulla että hän ei ole enää siellä. Oli perustanut uuden yrityksen. Kävin siellä kerran hänen luonaan ja totesin että rahat menivät käynnissä hukkaan. Yrityksrn perustaminen oli vienyt lääkärin omat voimavarat!

    Siitä lähtien olen yrittänyt selviytyä omin neuvoin mutta sinkkiä ja seleeniä sekä D-vitamiinia syön vuoden ympäri. Mikään näistä ei imeydy kunnolla johtuen keliakiasta ja kilpparin vajaatoiminnasta. Toki D-vitamiinin määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Talvellä enemmän ja välttämättä kesällä ei lainkaan jos on aurinkoista.

  2. Paljon käynnit, labrat ja hoito kaikkinensa maksoi sinulle?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *