Kohti uutta vuotta: 9 kysymystä reflektointiin

 

IMG_6962.jpg

Ennen kun hypätään uuteen vuoteen uusine lupauksineen, aikomuksineen ja motivaatioineen, on musta hyvä pysähtyä hetkeksi muistelemaan kulunutta vuotta ja kaikkea sitä mitä se on pitänyt sisällään. Niin hyvien, kuin vähän huonompien asioiden osalta tutkiskella sitä, minkälaisen matkan on kulkenut. Vuosi on samalla pitkä aika, mutta joka vilahtaa helposti ohi ilman sen syvällisempää tutkiskelua. Oman elämänsä tarkastelu on kuitenkin ihan äärettömän antoisaa ja auttaa tulemaan tietoiseksi paitsi omasta itsestään, mutta myös näkemään omien valintojensa ja tekojensa seuraksia. Rekflektoinnin avulla voi yhdistää pisteitä, koota palapeliä ja tehdä havaintoja, joiden pohjalta lähtee uuteen vuoteen mahdollisimman hyvillä eväillä. Tässä on 9 kysymystä, jonka avulla voi arvioida kulunutta vuotta, tehdäkseen tulevasta vuodesta parhaan mahdollisen.

Olenko se ihminen, joka haluan olla? Ota oikeesti hetki aikaa pohtiessani tätä; voit istua alas kynän ja paperin kanssa tutkimaan mennyttä vuotta, tekemiäsi päätöksiä ja omaa elämääsi joka on tuonut sinut tähän päivään ja tähän pisteeseen. Jos ajassa voisi matkustaa taaksepäin, niin minkälainen tyyppi olisi vastassa tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2017? Entä millainen tyyppi lähtee nyt seuraavalle vuodelle? 

Mitä haluan tehdä elämälläni? Tää on iso ja vaikeakin kysymys, tiedän. Mutta jos kaivelee oikein syvältä ja uskaltaa kuuntella omaa sisäistä ääntään, voi se kertoa hyvinkin selkeästi, mikä sitä sytyttää. Oli se sitten työ, opiskelupaikka, tai harrastus – tuoko ne sinulle iloa, tyydytyksen tunnetta? Hyvä elämä löytyy tavallisesta arjesta, joka on jokaiselle itselleen sisäisesti motivoivaa ja palkitsevaa.

IMG_7225.jpg

Mietinkö liikaa, mitä muut ihmiset musta ajattelevat? Tämä liittyy edelliseen kohtaan, sillä valitettavan usein laitamme muiden mielipiteet, ideat ja näkemykset hyvästä elämästä omiemme edelle. Elämme muiden puolesta ja/tai pyrimme miellyttämään muita. Murehtimalla sitä mitä muut mahtaa meistä ajatella, luovumme samalla tietyllä tasolla oman tulevaisuutemme hallinnasta. 

Vietänkö aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka nostattaa minua ylöspäin? Kuluuko aikani tukevien, inspiroivien, kannustavien ihmisten kanssa vai valittavien, pessimististen, ongelmakeskeisten ihmisten kanssa? Who you spend time with is who you become. Me ollaan jokainen ajatusmaailmoineen, arvoinen ja käytöksineen keskiarvo meille lähimmästä 5 ihmisestä; pohdi siis lähimpiä suhteitasi, niiden laatua ja vaikutusta omaan elämääsi.

Mitä olen paennut tai vältellyt? Jokaisella meistä on asioita, jotka tekee mieli vain lakasta maton alle ja unohtaa niiden olemassaolo kokonaan.. Tämä kuitenkin lisää stressiä ja voi aiheuttaa ongelmia kuten ylensyöntiä, ylitöitä sekä ylirasitusta, ja aiheuttaa herkästi oravanpyörän yhdessä syyllisyyden, häpeän ja pelon kanssa. Löydätkö omasta elämästäsi näitä kipeitä kohtia, joita et ole halunnut kohdata? Onko ihmisiä, joille kannat kaunaa tai joilta sinun pitäiti pyytää anteeksi? Päätä, että haluat kohdata, tunnistaa ja selvittää nämä asiat, sillä niilläkin on oma syynsä ja tarkoituksensa.

IMG_7228.jpg

Priorisoinko oman terveyteni? Okei, tästä(kin) voisi kirjoittaa ihan oman postauksensa, mutta koitetaan typistää oleelliset asiat tähän. Terveys ja itsestä huolehtiminen ovat tie hyvään, onnelliseen ja menestykselliseen elämään. Piste. Omat elintavat ja päivittäiset valinnat on se helpoin ja konkreettisin tapa kohentaa omaa oloa ja elää täyteen potentiaaliinsa. Oletko huolehtinut fyysisestä kehostasi ravitsevalla ruoalla ja sopivasti liikkumalla? Oletko hoitanut mieltäsi ystäviä tapaamalla, kehitämällä itseäsi tai ottamalla omaa aikaasi? Oletko nukkunut ja levännyt tarpeeksi? 

Haluan nostaa itsestään huolehtimisen vielä erikseen esille. Self-love eli terveellinen itserakkaus tarkoittaa oman itsensä arvostamista ja hyväksymistä, johon kuuluu olennaisesti itsestä huolehtiminen.  Oletko kuluneena vuonna ottanut aikaa itsellesi ja priorisoinut oman itsesi? Jokaisen elämän tärkein ihminen tulisi olla ihminen itse. Kun rakastat ja hoidat itseäsi, tuo se elämääsi tasapainoa, iloa, itsevarmuutta ja rauhaa. Silloin pystyt myös antamaan itsestäsi enemmän myös muille, jolloin kaikki hyötyvät. 🙂

IMG_7220.jpg

Mitä olen aina halunnut saada/tehdä? Mitä on jotain sellaista, josta olet aina haaveillut, mutta jota et ole koskaan tehnyt tai toteuttanut? Ehkä et ole antanut itsellesi lupaa asian tekemiseen, olet miettinyt muiden reaktioita tai et ole ottanut omia haaveitasi tarpeeksi tosissasi. Sisäinen kriitikkosi on nostanut päätään käskien meidän pysytellä matalana, tutussa ja turvallisessa. Omien haaveiden kuuntelemista en voi liiaksi korostaa; ne tekee elämästä elämisen arvoisen.

Miten haluan minut muistettavan? Kun mietit kulunutta vuotta, minkälaisena ihmisenä sinut muistettaisiin? Vastaako se sitä, minkälaisen jäljen haluat omasta elämästäsi jättää? Uskalla olla aito oma itsesi. Luota siihen, että juuri maailma tarvitsee juuri sunlaisen ihmisen! Nyt on sinun vuorosi loistaa. Näiden avulla kohti uutta vuotta! <3

Postauksen kuvat on otettu vuosi sitten Floridassa. 

IMG_7221.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *