LUUKKU 17: joulukattaus + joulumenu

BY RACHEL

On niin sunnuntaiolo. Vähän hidas, vähän uninen, hyvällä tavalla laiska ja rentoutunut. Tein aamulla pitkän joogasession, syötiin myöhäinen aamupala (ja tein mm. ihan taivaallista taatelitattaripuuroa mansikka-cashewmoussella - ohje tulee todellakin jakoon mitä pikimmiten!), ja nyt oon aamukahvia hörppiessäni koonnut joulukattaus-inspiraatiota ennen vuoden vikan koulutyön kimppuun käymistä. Tärkeysjärjestys on siis kohdillaan ;) Kahvi on tosin ehtinyt jo jäähtyä, kun sen verran innostuin kuvien selailusta, mutta toivottavasti näistä kuvista on teillekin iloa! 

Järkkäilin näitä kuvia vähän värien mukaan ja jokainen näistä viehättää omalla tavallaan. Vihreä ja valkoinen on ihanan raikas yhdistelmä, ja meillä olisi ainakin kuusen oksia valmiiksi kerättynä. Punasta ja vaaleanpunasta meillä näkyy joulusisustuksessa jo paljon, ja musta se sopisi myös joulupöytään allaolevien kuvien tavoin. Kultaiset yksityiskohdat, kynttilät, ja käsityönä tehdyt keraamiset astiat näyttää ihan superkauniilta, ja myös mustan ja tummanharmaan sävyt (erityisesti puuhun yhdistettynä!) tekee kattauksesta tosi tunnelmallisen. Mitä värejä teidän joulupöydässä tullaan näkemään?

Viime viikolla pyörittelin jouluruokia, kyselin perheen ehdotuksia ja selailin reseptejä. Nyt alkaa jouluruoat olla aikalailla päätetty, ja listoista päätellen me ei paljoo muuta tulla tekemään noiden joulupyhien aikana, kuin syömään :D

Aatonaattona meillä on ollut tapana koota party platter, eli juusto-hedelmä-keksi-tarjotin, sekä syödä karjalanpiirakoita ja graavilohileipiä, mutta tänä vuonna ajattelin aatonaaton menun olevan täysin vegaaninen. Party platter tulee sisältämään tuttuja karjalanpiirakoita, siemennäkkäreitä, suolakeksejä, kasviksia ja hedelmiä, mutta juustot ja lohet korvataan maustetuilla cahsew-levitteillä, dipeillä sekä hummuksella. Ruoaksi puolestaan ajateltiin valmistaa kolmea eri salaattia (papusalaattia, elävän ravinnon kaalisalaattia, sekä paahdettua myskikurpitsasalaattia), sekä linssifalafelleja.

Jouluaaton menu alkaa perinteiseen tapaan manteli- ja kookosmaitoon keitetyllä riisipuurolla, ehkä teen myös taateli-luumusoppaa vaikka muut perheenjäsenet ei siitä oikein välitä :) Lounaaksi syödään vain pientä huikopalaa, jotta jaksaa iltaan/syödä illalla. Tänä vuonna meidän varsinainen jouluateria tulee sisältämään kinkkua ja gravyä, bataattilaatikkoa pekaanipähkinäkuorrutteella, parsakaali-pekonisalaattia, vihreää salaattia (mm. päärynöillä ja boysenmarjoilla), puolukkasurvosta, sekä edellisen päivän salaattien rippeet. Näitä kaikkia ajattelin tehdä sen verran runsaasti, ettei ruokaa tarvitsisi laittaa seuraavaan viikkoon ainakaan :D Pakastimessa odottaa herkkuhimon iskiessä aiemmin postaamiani raakaherkkuja sekä piparkakkuja, jonka lisäksi suklaata ja raakasuklaata tulee todennäköisesti kulumaan ihan kiitettäviä määriä. Haluan myös hakea vielä Stockalta Lakrids-lakuja, jotka on ihan taivaallisia!

Joo. Ruoka on selvästi yksi mun suurimpia intohimoja. Mutta eiköhän me näillä saada yksi joulu vietettyä :)

 

Kommentoi