MINI MEAL PREP

DSC04180.jpg

DSC04173.jpg

Jatketaan tänään meal preppaus -aiheella, tällä kertaa vähän yksinkertaisemmalla ja vähemmän intensiivisellä sellaisella 🙂 Ensimmäinen meal preppaus -aiheinen postaus löytyy täältä, jossa esittelin sen viikon ruoat, kerroin vähän preppauksen taustoja ja annoin vinkkejä joilla päästä preppaamisessa alkuun. Nyt kun perusteet on siis kunnossa, voidaan keskittyä itse ruokaan ja hyviksi (ja huonoiksi!) havaittujen vinkkien jakamiseen. 

Joka viikko näyttää meal preppauksen suhteen vähän erilaiselta. Milloin preppaa enemmän valmiiksi, milloin nauttii pakastimeen kertyneistä annoksista ja milloin valmistaa useita annoksia pitkin viikkoa. Esim. aion ite tulevalla viikolla hyödyntää juuri pakastimesta löytyviä aterioita, joten niin montaa annosta ei tälläkään viikolla tarvitse prepata. Oma preppaus on muuten saanut viime viikon aikana uuden haasteen, kun alotin melko tiukan ruokavalion hashimoto -diagnoosin vuoksi. Haluan, että syödään perheen kanssa pääosin samoja ruokia, niin sen toteuttaminen on vaatinut hiukan enemmän päänvaivaa ja kekseliäisyyttä. Mutta haaste on otettu vastaan 😉

Kuvissa näkyvät ruoat oli pääsiäisviikon meal preppausta, joten lyhyemmällä viikolla ja arkimenulla mentiin. Valmistin kaksi isoa kattilallilasta keittoa (currykanakeitto ja paksu sosekeitto): kanakeittoa syötiin kahtena peräkkäisenä päivänä, sosekeitto oli mun lounas kolmena 😀 Lihapullia syötiin niin kukkakaaliriisin kuin bataattiranujen kanssa, ja pilkotut kasvikset wokkasin niiden kylkeen. Itsetehtyä guacamolea löytyi niin ikään lähes jokaisen aterian kyljestä 🙂

DSC04174.jpg

Tässä vielä muutamia vinkkejä kuvissa näkyvistä ruuista ja ruoka-aineista:

Keitot: Keitot on mitä parhaimpia meal preppaus -ruokia – niitä voi valmistaa ison satsin kerralla, ne maistuu hyvälle (tai jopa paremmalle) seuraavana päivänä ja ne sopii usein myös pakastettaviksi. Yks mun ihan lemppikeittoja on currykanakeitto, joka näkyy myös kuvissa. Paljon kasviksia, paljon mausteita ja paljon kookoskermaa. Ei voi mennä pieleen 🙂

Lihat/palkokasvit: Myös proteiininlähteitä on helppo meal prepata useaksi päiväksi etukäteen. Muutama kyseli edellisen postauksen jälkeen, että miten prepatut lihat säilyy koko viikon jääkaapissa? Mulla on tähän muutama keino.

a) Valmistan yhden satsin lihaa, jota käytetään seuraavat 2-3 päivää eri ruokien seassa ja loppuviikosta valmistan toisen. Esim. Sunnuntaina paistan lohta, jota syödään kahtena seuraavana päivänä prepattujen lisukkeiden kanssa ja keskiviikkona paistan kanaa, jota syödään taas seuraavat pari päivää prepattujen lisukkeiden kanssa. 

b) Valmistan sunnuntaina kahta eri lihaa, joista toisen pakastan loppuviikkoa varten (kuten kuvissa näkyvät lihapullat pakastin loppuviikkoa varten. Nopea ottaa aamulla sulamaan ja heittää illalla uuniin.)

c) Valmistan sunnuntaina lihaa, jota syödään alkuviikosta ja loppuviikko syödään kasvisruokia 🙂 Palkokasvit on siitä ihan loistavat, että niitä voi kans keittää ison satsin kerralla ja käyttää lukuisilla eri tavoilla pitkin viikkoa. Tai sitten ostaa säilykkeenä, jolloin proteiininlähteen saa ruoan kylkeen about 30 sekunnissa 🙂

Täysjyväviljat: Jos täysjyväviljat kuuluu omaan ruokavalioon, niin myös niitä kannattaa prepata etukäteen valmiiksi. Esim. riisiä ja kvinoaa voi keittää ison annoksen kerralla ja heittää pakastimeen sopivan kokoisiin annoksiin pakattuina. Pakastin sopukoista voi sitten tyytyväisenä kaivaa omat Uncle Benit ja heittää milloin risottoon, keittoon, lisukkeeksi sellaisenaan tai salaattiin 🙂 Riisin voi myös korvata kuvien tapaan kukkakaaliriisillä, jonka ”keittämiseen” ei mene kuin ihan muutama minuutti. 

Kasvikset: Jos mietit säästääkö se nyt niin paljon aikaa, että kuorii sunnuntai-iltana kilon porkkanoita ja bataatteja sekä suikaloi valmiiksi paprikat ja zucchinit, niin voin kertoa että se todellakin säästää. On niin tyydyttävää kävellä viikolla jääkaapille ja kipata rasioiden sisällöt suoraan paistinpannulle, ilman minkäänlaista sotkua 😉

Aamupalat: Kuvissa näkyvät aamiaiskeksit oli ainoa aamupala, jonka preppasin valmiiksi. Muita hyviksi todettuja aamupaloja on itsetehdyt valmiit smoothiepakkaukset, tuorepuurot, chiavanukkaat ja frittatat. Ja banaanileivät ja terveelliset muffinssit. Mä kokeilen tänään valmistaa kookosjugua ensimmäistä kertaa, niin jos se onnistuu niin se tulee todennäköisesti olemaan myös yksi meidän vakkariaamupaloja 🙂

Joko teillä meal prepataan? 🙂

DSC04176.jpgDSC04182.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *