YOGA GIRL – RACHEL BRATHEN

FullSizeRender.jpg

Tiedättekö tilanteen, kun jotkut asiat vain tuntuvat tipahtavan eteen juuri oikealla hetkellä? Enkä nyt puhu mistään lottovoitosta, vaan ihan pienistä ja suurista arkisista asioista, jotka tapahtuvat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Miten universumi jollain tavalla vastaa niihin ajatuksiin ja odotuksiin, joita on mielessä salaa pyöritelly? Tutustut uuteen ihmiseen, tai löydät kirpputorilta himoitsemaasi laukkua. Tämmöset tilanteet muistuttaa mua aina siitä, että elämän kulkuun voi omalla asenteella ja ajatuksillaan vaikuttaa. Voi vaikuttaa ensinnäkin siihen, minkälaisia tilaisuuksia elämässä ilmaantuu, sekä ylipäänsä siihen, huomaako näitä tilaisuuksia ollenkaan? 

Viimeisin esimerkki tästä on samalla myös erittäin vahva kirjasuositus. Miehen sisko oli viime viikolla käymässä Suomessa, jonka kanssa puhuttiin paljon tunteista, kehon ja mielen yhteydestä sekä joogaamisesta, meditaatiosta ja mielenhallinnasta. Hän kertoi mm. seuraavansa instassa Yoga Girl -tiliä ja saaneensa tältä paljon inspiraatiota ja viisautta elämäänsä. Koska olin juuri ajatellut haluavani paneutua joogaan enemmän kuin aiemmin (ja käyttäväni sitä käsilläseisonnan harjoittelun sijasta meditoimiseen ja läsnäolemiseen), liityin Yoga Girlin seuraajaksi vielä samana iltana. 

Loppuviikosta pyörähdettiin ladyjen kanssa kirjastossa, ja kävin hakemassa aikuisten osastolta kirjan lasten ruoka-aineyliherkkyyksistä. Siinä kirjoja selaillessani ja tyttöjä viihdyttäessäni, silmäni osuivat aivan sattumalta kärryssä esillä olevaan Yoga Girl -kirjaan. Mulla oli päässä joku vinksahtanut ajatus siitä, että joogakirjat on vanhanaikaisia, tylsiä, liikkeiden opetukseen tarkoitettuja opuksia. Poimin kuitenkin kirjan käteen sen kummemmin ajattelematta, ja selattuani sitä hetken tajusin sen kertovan samaista seuraamastani instatähdestä. Selasin kirjan läpi vielä toiseen kertaan, ja huomasin että liikesarjoja kirjasta kyllä löytyi, mutta pääpaino oli selkeästi tarinassa, kerronnassa, tunnelmassa ja kuvissa. Kirjasta huokui seesteisyys ja tasapaino, ja laskin sen samantien lainattavien kirjojen pinoon.

FullSizeRender.jpg

Kirja oli aivan täydellistä jatkumoa niille ajatuksille ja keskusteluille, jota olin miehen siskon kanssa vaihtanut. Onnellisuudesta ja siitä, että kaikki alkaa itsensä, kehonsa, persoonsansa ja elämäntilanteensa hyväksymisestä. Kuinka nyky-yhteiskunta asettaa tälle haasteita, kun pitäisi koko ajan olla parempi, voida paremmin ja näyttää vielä paremmalta. Kirja konkretisoi myös ajatusta siitä, kuinka voimme itse olla luomassa sitä maailmaa, jossa elämme: vedämme puoleemme sitä, mihin keskitämme energiamme. 

Kirjan takakannen mukaan Yoga Girl sisältää joogaharjoituksia kehon vahvistamiseksi ja rauhoittamiseksi, inspiroi löytämään tasapainoa ja elämään täyttä elämää, sekä tutustuttaa joogaajan elämäntapaan, meditaatioon, terveelliseen ruokavalioon sekä inspiroi fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Joogatyttö kertoo oman tarinansa siitä, kuinka löysi joogan ja meditaation avulla onnen ja tasapainon kaoottisen nuoruuden jälkeen. Kirjasta löytyi myös reseptejä smoothieiden, guacamolen ja porkkanakeiton tekoon. Tämä on niitä kirjoja, jotka ahmin itse ensin niin nopeasti kuin kehtasin rivien välejä pomppien, ja heti perään uudestaan ajatuksen kanssa lukien. Otin puhelimeen kuvia tärkeistä ajatuksista, ja kirjoitin prahaita kohtia itselleni ylös. Postauksen kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia kirjasta.

Lempeitä oivalluksia:

– Tärkeintä ei ole se, mitä sinulle elämässä tapahtuu, vaan miten päätät reagoida siihen. Elämä ei ole niin vakavaa kuin mielesi väittää. Sen sijaan, että vain sokeasti reagoisit tiellesi tuleviin asioihin, opi erottamaan toisistaan omat tulkintasi ja todelliset tapahtumat. 

– Ei ole olennaista, mistä tulet tai mitä olet kokenut menneisyydessä. Onnellisuutesi on omissa käsissäsi. Me emme ole olosuhteiden uhreja. Meillä on valta muuttaa sitä, mitä tunnemme.

– Elämän sattumusten ei ole tarkoitus murtaa sinua, vaan tehdä sinusta vahvempi.

– Mieti, mitä kannat mukanasi menneisyydestäsi. Mitkä omaksumistasi tavoista tai käyttäytymismalleista eivät todella heijasta sitä ihmistä, joka sisimmissäsi olet.

FullSizeRender_3.jpg

Kirja sopii loistavasti sekä joogaan vasta tutustuvalle että jo kokeneelle joogaajalle. Kirjassa korostetaan joogan tarkoituksena olevan läsnäolon löytäminen sekä elämän tasapaino, jonka tärkeimpänä lähtökohtana on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Joogan harjoittaminen ei vaadi mitään radikaaleja toimenpiteitä tai suurta elämänmuutosta, eikä mitään tarvitse muuttaa aloittaaksesi joogaamisen. Voi juhlia illalla ja joogata aamulla, voi joogata keskellä sotkuista kotia, ja voi joogata juuri sen näköisenä, kokoisena ja kuntoisena kuin on. Jokainen joogaaja on erilainen, ja jokainen tekee parhaansa omista lähtökohdistaan.

Kun alat joogata säännöllisesti, huomaat seuraavia tärkeitä asioita:

– Tämä on paljon vaikeampaa kuin luulin.

– Tämä tuntuu paljon paremmalta kuin luulin.

– Kuinka olen pystynyt elämään tietämättä, miten hengitetään kunnolla?

Ja jos joogaat riittävän pitkään, saatat jopa huomata:

– Vaatteillani on vähän tai ei laisinkaan vaikutusta siihen, miten hyvin suoriudun joogaharjoituksestani.

– Kehoni on yhteydessä tunteisiini. Tunteeni ovat yhteydessä ajatuksiini. Ajatukseni ovat yhteydessä kykyyni olla läsnä hetkessä. Ja kykyni olla läsnä hetkessä on yhteydessä kehooni.

– Jooga asennot eivät ole päämäärä, vaan osa polkua.

– Mitä enemmän kehityn joogaamisessa, sitä paremmin tajuan, että en ole kehittynyt ollenkaan.

FullSizeRender_1.jpg

Joogan avulla huollamme samalla kehoa ja mieltä: kehoon tulee venyvyyttä ja mieleen hiljaisuutta. Mitä useammin asettuu joogamatolle ja pysähtyy hengittämään ja keskittymään kehon ja mielen yhteyteen, sitä helpommaksi se muuttuu. Sitä helpompaa on tehdä lopun päivää terveyttä vaalivia valintoja. Terveellisesti eläminen ja kehosta huolehtiminen lähtee omasta ajattelutavasta: murehtimalla ja pakkomielteisellä ajattelulla luo itselle ankaran ja tuomitsevan ilmapiirin, joka ei jätä tilaa kokea onnellisuutta. Omaa kehoa tulee rakastaa niin hyvinä kuin pahoina hetkinä – silloinkin kun se ei välttämättä vastaa omaa ihannetta, lipsuu treeniohjelmasta tai syö kaksi annosta jälkiruokaa. Jokainen vartalo on ihme, ja kun oppii todella rakastamaan omaa kehoaan sellaisena kuin se on, nousee motivaatio ja halu pitää siitä huolta. On rakastettava omaa vartaloaan niin paljon, jotta voisi muokata sitä, eikä muokattava vartaloaan, jotta voisi rakastaa sitä. 

Lempeitä oivalluksia:

– Ota uusi askel. Älä pelkää. Seuraa intuitiotasi ja mene sinne, minne se vie sinut.

– Älä tee kellekään pahaa, mutta älä myöskään hyväksy paskaa kohtelua!

– Elämä tuo eteemme haasteita auttaakseen meitä kasvamaan. Kaikella tiellemme tulevalla on syynsä. Älä käänny ujona pois. Hyväksy huonot ajat samalla tavalla kuin hyvät. 

FullSizeRender_4.jpg

Yoga Girlin yhtenä tärkeimmistä elämänperiaatteista on: Rakastaaksesi muita sinun pitää ensin rakastaa itseäsi. Tähän yhdyn ihan sataprosenttisesti. On ensin rakastettava itseämme saadaksemme rakkautta toisilta. On oltava riittävän itsekäs, ja se on välttämätöntä omalla onnellisuudelle. On annettava itselle ja keholle kaikki sen tarvitsema huolenpito, jotta voi olla hyödyksi muille ja maailmalle. On tunnistettava omat voimavaransa, ja opeteltava antamaan saman verran kuin saa. On löydettävä oma äänensä, ja annettava todellisen minän näkyä. On luotettava omaan kykyyn luoda jotain taianomaista. On päästettävä irti peloista, ja liikkua sinne minne rakkaus ohjaa. Elämän tarkoituksena on löytää onni, tasapaino ja rakkaus, ja joogan avulla voi löytää kaikki etsimänsä asiat. Vain sillä on väliä, kuinka paljon rakastat. Rakasta sitä mitä olet, mitä on. Vain rakasta.

Kirja oli todellakin hyvän mielen kirja. Viisaita sanoja, riittävästi syvällisyyttä, sopivasti realismia ja huumoria. Kuvat oli ihan sairaan kauniita, ja pelkästään niitä katsellessa teki mieli alkaa saman tien joogaamaan ja varaamaan lipun johonkin joogan luvattuun maahan. Kirja teki itseeni tosi suuren vaikutuksen, ja meni heittämällä top 5-listalleni. Erittäin vahva suositus siis 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *