Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Skidit Festarit hurmasivat Sörnäisten Kaikupihalla lauantaina. Meiningeissä oli kaikenlaista hilpakkaa ihmeteltäväksi Fridallekin. Ihasteltiin jättimäisiä saippuakuplia, tanssittiin ja taiteiltiin ilmapallopajassa. Väisteltiin prinsessojen kohtaamista (prinsessojen aika varmasti tulee tyrkyttämättäkin) ja ihmeteltiin suurta hiekkakasaa Plastexin pisteellä (Frida ei ole käynyt vielä hiekkalaatikolla). Festarit liikutti äitiäkin muutenkin, kuin tanssiin. Esimerkiksi Filosofiaa Lapsille -työpaja ihastutti ja inspiroi. Lisäksi Samuel Shipwayn välispiikki ihastumisesta ja biisin tekoon innoittaneesta erosta aiheutti myötätuntoisia huokauksia. On tietysti sanomattakin selvää, että Fridan innostunut heiluminen kantorepussa ja käsivarsieni läpsytys, olivat myös äärimmäisen liikkistä.

 

Päästiin kokeilemaan Ruffle Armyn jättimäisten saippuakuplien tekoa. Hauskaa puuhaa!

 

Nerokas Filosofiaa Lapsille -työpaja (ihan hyvä aikuisillekin).

 

Taukoja, eväitä ja jäätelöä.

 

Heipat festareille lähtiessä. Ensi vuonna ei missata aamudiskoa ja otetaan myös uikkarit mukaan (vaikka toisaalta ensi vuonna Frida osaa jo kahlata hallitummin).

 

Ensi lauantaina vuorossa on Hämeenlinna ja Lasten Taidefestivaali Hippalot!

 

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Fridan suussa on ollut varsinainen hammastehdas helmikuusta lähtien. Hampaita on puhjennut jopa kolme kerrallaan! Alahampaiden riviin on juuri puhjennut neljäs hammas, kun olemme jo alkaneet epäillä poskihampaiden tuloa. Tyttö on ollut ihmeellisen kiukkuinen ja järsii kaikkea. Tutit menevät palasiksi sekunneissa, ja muutamat puulelut on jouduttu hyllyttämään ja odottamaan hellävaraisempia leikkejä. Tätä menoa Frida vieroittaa itsensä tuteista nopeasti, vaikka ne kuuluvatkin vain nukutuspuuhiin. Kaikki pureskeltava (myös omat sormet) on pakko työntää todella syvälle suuhun, ja sehän tietysti aiheuttaa kakomisrefleksin. Kummallista on, että se on Fridasta erityisen hauskaa. 

Hommasta ei tee yhtään helpompaa se, että Frida on käsittänyt puremishommat ihan väärin. Tästä olen kertonut aiemminkin, mutta nyt juttu on lähtenyt aivan käsistä. Saatamme naureskella yhdessä ja yhtäkkiä tyttö hyökkää päälle suu auki hampaat (ja silmät) kiiluen!

Kieltäminen ja toruminen on luonnollinen reaktio heti säikähdyksen jälkeen. Miten puremiseen oikeasti kannattaisi reagoida? Onko teillä hampaat tehneet vauvasta riiviön, vai olenko tehnyt jotain perusteellisen väärin?

Hammashommia helpottaa onneksi tieto, että tämäkin on vain ohimenevä vaihe.

 

Hammashommia -sivu: Oot niin ihana  /  Purulelu: For minis and mommies  /  Imetys(pureskelu)koru: By Pinja (saatu)  /  Päärynä yövalo: Miniones.fi  /  Koristeteipit: Tiger

 

Hammashommia -sivu on uudesta, modernista Oot niin ihana vauvakirjasta, jonka testiryhmässä olin. Kirja tulee myyntiin syksyllä ja sen ennakkotilaus on jo käynnissä osalla jälleenmyyjistä (esimerkiksi: Seita Shop, Miniones.fi). 

 

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Loppuraskauden parhaimmat kuvamuistot otettiin kotipihalla palatessamme ystävien häistä. Sattumalta, keskellä yötä ja hääparin saippuakuplien jäänteitä puhaltaen. Jalkoja pakotti, eikä saippuakuplat näkyneet hämärässä, mutta pallomaha näkyi. Kuvien ottamisesta on nyt vuosi, joten pitihän tämän hetken tilanne mennä myös ikuistamaan. Kuvat otettiin aurinkoisen maauimala-päivän jälkeen samassa paikassa. Suunnitellummin, illalla ja Fridan saippuakuplia puhaltaen. Saippuakuplat näkyivät kesäillassa ja Frida oli ihmeissään.

Kun näitä kuvia katsoo, niin äitikin ihmettelee. Pallosta kasvaa pallojen ihmettelijä. Vuodessa!

 

Kolme viikkoa ennen laskettua aikaa:

 

Tasan vuosi myöhemmin:

 

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Loman ensimmäinen viikko käynnistyi ihanissa mökkimaisemissa Pielavedellä. Suunnitelma oli ottaa välietapit molempiin suuntiin ja yöpyä hotellissa, mutta Keski-Suomen tapahtumaviikonloppu sai meidät yöpymään mummoloissa. Suomalaisista hotelleista ja maatilamajoituksista olisi valmis maksamaan 150€/yö, jos ne olisivat päivitetty edes 80-luvun jälkeen.

Ensimmäinen mökkeily vauvan kanssa ja (monista hyttysten ja lapsen kohtaamisen varoitteluista huolimatta) selvisi, että mökillä oli ihanaa myös vauvan kanssa. Vaaranpaikkoja ja haastavuustekijöitä tosin on enemmän kuin kaupungissa. Tai ainakin ne ovat erilaisia. Luonto ja rauha on ehdottomasti mökkeilyn parasta antia, eikä vauvan mukanaolo muuttanut niitäkään. 

 

Jumpsuit: Papu  /  Palju eli kantokori: Plastex (saatu)  /  Huppupyyhe: Baby Wallaby (saatu)

 

"Saunaan, uimaan, saunaan, uimaan" on lapsuuteni kesien keskeisimpiä muistoja. Frida sai jo hieman esimakua mökkisaunomisesta. Kuivaharjoittelua ja saunassa paljuttelua. Muutaman vuoden päästä voin jo kuvitella itseni huutavan saunalta Fridan perään:

"Älä juokse! Kävellen uimaan!"

 

 

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Lähtölaskenta 1-vuotiaaksi on alkanut. Frida on nyt 11 kuukautta, enkä millään haluaisi luopua vauva-ajasta. Kuukauden aikana yöt ovat helpottuneet ja päivät ovat muuttuneet entistäkin vekkuleimmiksi. Fridasta on kovaa vauhtia tulossa tomera taapero!

 

Body ja housut: Papu  /  Kengät: Ecco

 

Frida seisoo ilman tukea jo muutamia sekunteja, ja ensimmäisiä askeleita odotetaan pelonsekaisin tuntein. Kaikesta touhukkuudestaan huolimatta, tyttö ei kuitenkaan hyppää suin päin tuntemattomaan. Tasapainosta ja kovasta maasta pitää olla varma, ennen kuin kädet voi irroittaa. Frida ymmärtää ja osaa jo hyvin peruuttaa, ja onkin innokkaasti aina tulemassa jalat edellä matalammistakin paikoista. 

Ensimmäiseksi sanaksi on taidettu yhteisymmärryksessä hyväksyä äiti. Frida on hakenut sanaa ehkä jo pari kuukautta, mutta ilmeisesti meidän vaatimustaso on ollut liian korkea. Nannannaata olen arvellut tarkoittavan anna, mutta ota siitä nyt selvää... Jos tyttö tulee äitiinsä, hän ei tarvitse sanoja vielä hetkeen. Kun tahtoa on tarpeeksi ei tarvita sanoja. 

 

 

Viime kuussa Frida kieltäytyi soseista, mutta malttoi loppuen lopuksi sormiruokailla vain pari viikkoa. Ilmeisesti on paljon kätevämpää vain avata suu lusikallisille. Lusikoimistempo pitää olla nopea, sillä muuten tyttö kyllästyy odotteluun. Lisäksi käden ulottuvilla on hyvä pitää myös jotain omin käsin syötävää. Syöttötuolista nouseminen ja ruokalapun repiminen on oikeastaan ainoat ruokailuun liittyvät ongelmat. Frida syö hyvällä ruokahalulla oikeastaan kaiken mikä eteen tulee, myös ne mitä ei ole tarkoitettu syötäväksi. Vaikuttaa siltä, että hampaita tulisi taas lisää. Nyt ylhäällä on neljä hammasta ja alhaalla kolme. Tyttö ei kyllä helposti avaa suutaan hampaiden tarkastelulle tai pesulle.

Maitoallergiselle tarkoitettu korvikejauhe ei sittenkään sopinut Fridalle, mutta onneksi nyt voi antaa jo kaura- tai hirssijuomaa. Ehdin jo miettiä muita allergioita, mutta nyt iho voi jo paremmin. Iltapullon voimin Frida nukkuu vihdoin yöt paremmin, eikä huuda enää tissiä. Öistä ja nukkumisesta kirjoitan vielä erikseen myöhemmin.

Kurkistus- ja piiloleikit, sekä tanssiminen on edelleen Fridan ykkösleikkejä. Tanssiessa pitää aina nostaa toinen käsi ylös, kämmen kohti kattoa. Uusin villitys on myös voimailu. bObles elefantti saa kyytiä, kun tyttö kierittää sitä kuin autonrengasta. Keittiön tuolit saavat myös kyytiä, joko maahan kumottuina tai kävelytelineinä. 

 

Kuvat on otettu ihastuttavasta Helsingin Kaupunginmuseosta. 

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Järkytyksekseni luin tänään, kuinka rautakauppaketju Bauhaus käy neuvotteluja Vallilassa sijaitsevan konepaja-alueen rakennusten myynnistä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset ovat uhattuna ja kaupunkikulttuuri niiden mukana. 

 

 

Konepajan alue on ainutlaatuinen ja upea jo itsessään. Tänä kesänä sitä on kehitetty eurooppalaiseen suuntaan DIY -tapahtumien avustuksella, ja paikka onkin elävöittänyt aluetta helposti lähestyttävän kaupunkikulttuurin periaatteella. Jos et ole vielä käynyt Brunossa, mene kiireesti. Ihastut sen tunnelmaan varmasti.

 

Kuvat: Konepajan Bruno

 

Konepajan Brunon pelastamiseksi on nyt perustettu adressi. Pelasta arvokas tehdasmiljöö ja upea kulttuurikeidas!

 

Pages