Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

 

Löysin nämä ihanat kuvat hukkuneina tallennusten joukkoon. Ne on otettu maaliskuussa, kun Fridan hiukset olivat vielä kampaajan jäljiltä lyhyet ja tuo Vimman haalari oli sopiva. Silloin, kun tehtävälistalla oli lukemattomia sivuja ja tiskipöydällä kahvikuppijono.

Silloin, kuten nytkin meillä on aikaa kurkottaa, tutkia ja valita kauneutta päivään. Olivatpa ne sitten esineitä tai ajatuksia. Ainakin kerran päivässä, pysähtyä ja olla läsnä. 

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Vanhempainvapaan jälkeen voi palata töihin tai jäädä hoitovapaalle. Kolmaskin vaihtoehto on, mutta siitä ei puhuta niin yleisesti.

Nimittäin opintovapaa

Opintovapaalle jääminen ei tarkoita sitä, että pitäisi olla aiempia opintoja kesken tai edes välttämättä sitä, että opiskelisi itselleen uuden ammatin. Työnantajalla tulee olla äärimmäisen hyvät perustelut olla myöntämättä opintovapaata työntekijälle, joten opintovapaalle jääminen on käytännössä jokaisen oma valinta. Työnantajalle tulee kuitenkin ilmoittaa opintovapaalle jääminen vähintään 2 kuukautta aiemmin. Joissakin tapauksissa työnantaja voi silti olla joustava. (Kuten minun tapauksessa, jossa anoin opintovapaata alkavaksi neljän arkipäivän kuluttua.)

Jos työelämässä on ollut yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden, voi olla oikeutettu Koulutusrahaston aikuiskoulutustukeen.

Opiskella voi joko kokonaisen opintokokonaisuuden, tai yksittäisiä kursseja. Jotta yksittäiset kurssit hyväksytään aikuiskoulutustuen piiriin, tulee niiden olla henkilön nykyistä ammattia täydentävää koulutusta. Omat opintoni olivat yksittäisiä kursseja markkinoinnin opintokokonaisuudesta, ja ne todettiin niin työnantajan, kuin Koulutusrahaston puolesta nykyistä ammattiani täydentäväksi. 

 

 

Opiskelun tulee olla päätoimista ja opiskelijan tulee olla ilmoittautunut läsnä olevaksi oppilaitokseen, jotta aikuiskoulutustukea voi saada. Päätoimiseksi opiskeluksi lasketaan keskimäärin 3 opinto- tai osaamispistettä, tai 2 opintoviikkoa kuukaudessa tukikauden aikana. 

Olen valmistunut vaatetusalan artesaaniksi ja ylioppilaaksi kaksoistutkinnolla vuonna 2004 ja sen jälkeen olen kouluttanut itseäni työtä tekemällä. Nykyisessä ammatissani vastaan kaupallisesta strategiasta ja brändin turvaamisesta visuaalisen markkinoinnin keinoin. Esillepanot, näyteikkunat ja stailaus ovat minun ja tiimini vastuulla. Valitsin Avoimen yliopiston kursseista Markkinoinnin perusteet ja Kuluttajan käyttäytyminen, yhteensä 12 opintopistettä. Koska päätoimiseksi opiskeluksi lasketaan 3 opintopistettä kuukaudessa, hain opintovapaata ja aikuiskoulutustukea 4 kuukaudelle. Opinto-oikeus tulee olla voimassa koko tukea haettavalla ajalla. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia, kuin kurssien kesto, joten päivämääriä ei kannata tuijottaa.

Palkansaajien aikuiskoulutustukia on kahdenlaista, täysimääräistä ja soviteltua. Jos opintojen ohessa on tuloja, tai opintovapaa kestää alle kaksi kuukautta, haetaan soviteltua tukea jälkikäteen. Täysimääräistä tukea voi hakea etukäteen, jos opintovapaa kestää yli kaksi kuukautta ja sivutulot ovat alle 250€ kuukaudessa. 

Kotona lasta hoitavalle, opintovapaalle jäävälle vanhemmalle kuuluu myös Kelan kotihoidontuki. Jos muita tuloja ei ole Koulutusrahasto laskee sovitellun aikuiskoulutustuen maksettavaksi ennakkoon. Määrä on soviteltu, mutta eroaa täysimääräisestä vain vähän.

Esimerkiksi 2800€ kuukausituloilla laskettuna aikuiskoulutustuki, johon vaikuttaa 338,34€ kotihoidontuki kuukaudessa on 1514€ kuukaudessa ensimmäisen kahdeksan kuukauden ajan. Se on vain 70,67€ vähemmän kuin täysimääräinen aikuiskoulutustuki. Mahdollinen kuntalisä ei vaikuta tuen määrään. Kotona lasta hoitava ja samalla opiskeleva vanhempi saa siis aikuiskoulutustuen ehtojen täyttyessä esimerkiksi tuon 1514€ enemmän rahaa kuukaudessa. 1852,34€ + mahdollinen kuntalisä. Miinus tietysti verot, joita muuten Koulutusrahasto vähentää 20%, ellei erillistä verokorttia toimita.

Rehellisesti sanottuna, opiskelu oli ainoa mahdollisuus, jolla pidempi aika kotona oli mahdollista. Sen lisäksi, että se auttoi maksamaan laskut se vahvisti omaa ammattitaitoa sekä suhdetta omaan lapseen ja äitiyteen. 

 

 

Jos homma mietityttää, kannattaa tutustua erittäin selkokielisiin Koulutusrahaston sivuihin. Omassa pikapäätöksessäni turvauduin myös asiakaspalveluun pari kertaa ja sain todella ystävällistä ja ymmärtäväistä palvelua. Ensimmäinen tukikin maksettiin jo helmikuun lopussa, vaikka olin hakenut sitä kuun alussa ja hakemusten käsittelyajat olivat ruuhkautuneet.

 

 

Lue myös: 

Salamapäätös opiskelevaksi kotiäidiksi

Ensimmäinen opiskeluviikko lukuina

Valitsimme epätasa-arvoisen perhevapaan

Läpi meni!

Näin opiskelin kotiäitinä

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

MITÄ?

Opiskelin kaksi yksittäistä kurssia markkinoinnin opintokokonaisuudesta Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa, Markkinoinnin perusteet (6op) ja Kuluttajan käyttäytyminen (6op). Kurssit olivat omaa ammattiani täydentävää koulutusta, joten ne hyväksyttiin myös Koulutusrahaston tuen piiriin.

 

MISSÄ?

Molemmat kurssit olivat itseopiskeltavia verkkokursseja, mutta lopputentit suoritettiin Töölön kampuksella. Poikkeuksena markkinoinnin perusteet -kurssi sisälsi aloitus- ja lopetusluennon, joilla käytiin läpi kurssilla opiskelua ja tenttiä. Kontaktiluennot eivät kuitenkaan olleet pakollisia, mutta koin ne itselleni tarpeellisiksi.

Käytännössä siis opiskelin itsenäisesti. Pääosin kotona, ja muutamia kertoja myös kirjastossa tai siskon asunnossa. 

 

MILLOIN?

Kurssit alkoivat helmikuussa ja päättyivät toukokuussa. Tenttipäiviä järjestetään vielä kesäkuussa, mutta halusin tehdä tentit heti kurssien päätteeksi ja jättää mahdollisuuden oikeasti uusintaan tai arvosanan korottamiseen.

Luin ja tein välitenttejä aina kun Frida nukkui. Päivällä päiväunilla ja iltaisin tytön mentyä nukkumaan. Päivällä (onneksi) pitkien päiväunien ansiosta rauhaa oli reilu 3 tuntia, josta suurimman osan tietysti käytin lukemiseen. Iltaisin Allu laittoi Fridan nukkumaan, jotta pystyin taas lukemaan. Menin itse yleensä nukkumaan reippaasti yli puolenyön.

Mummojen avustuksella sain enemmän lukuaikaa viikkoihin ja erityisesti oman äidin lähes viikottainen parin päivän apu oli korvaamatonta. Eron kyllä huomasi, jos kukaan ei jollakin viikolla käynyt, sillä Allun ylityöt eivät juurikaan joustaneet kotiin päin. Etenkin sairastelut muuttivat lukusuunnitelmia ja aiheuttivat muutamia kertoja kiristelyä tehtävien palautukseen. Ja onhan tuo suunnitelmien tekeminen lapsen kanssa aina hieman riskialtista. Mummojen kyläillessä pystyin lukemaan muulloinkin, kuin päiväunien aikaan ja sain enemmän rauhaa kotona. Joskus saatoin lähteä kirjaston hiljaisuuteen lukemaan. 

 

MITEN?

Molemmille kursseille oli englanninkieliset kurssikirjat. Luin yhteensä 1253 sivua. Kirjojen aihealueet oli jaettu välitenteiksi, ja aihealueet sisälsivät verkkoluentoja. Valitettavasti näillä kursseilla luennot olivat lyhyitä tiivistelmiä aiheista, eikä todellisia, videoituja luentoja ollut kuin kaksi. Pisin tällainen tiivistelmä-tyyppinen verkkoluento taisi olla 14 minuuttia. Toisen kurssin suoritukseen kuului välitentti joka viikko. Monivalintatentin palautus oli aina viimeistään sunnuntaina keskiyöhän mennessä. Välitenteistä koostui 60% koko kurssin suorituksesta. Toisella kurssilla sen sijaan oli välitentteinä soveltavia, essee-tyyppisiä tehtäviä, joiden palautus oli 2-3 viikon välein. Nekin aina sunnuntaina. Näistä soveltavista tehtävistä koostui 75% koko kurssin suorituksesta. 

Ostin kurssikirjat omaksi, sillä niitä oli todella vaikea saada kirjastosta ja laina-aika oli vain 2 viikkoa kerrallaan. Kurssikirjat maksoivat 134,20€ Adlibriksesta tilattuna. Pikapäätöksen vuoksi jouduin silti odottamaan kirjoja reilun viikon, mutta onneksi Marketing Management, markkinoinnin perusteiden kurssikirja löytyi e-kirjana. Sitä lukiessa huomasin, kuinka visuaalinen muisti minulla on, sillä sivujen hahmottaminen tietokoneen ruudulta oli todella vaikeaa. Lisäksi tarvitsisin muutenkin uudet silmälasit ja näytöltä lukeminen oli todella raskasta jo senkin takia. 

Välitenteissä oli myös se hyvä puoli, että lukutavoitteet jokaiselle viikolle oli valmiiksi suunniteltuja ja ne pitivät aikataulun hallussa. Rakensin päivät niin, että lukuaikaa olisi mahdollisimman paljon. Frida piti siis saada hyvin väsytettyä aamupäivästä aktiivisella toiminnalla, jotta pitkät päiväunet toteutuisi. 

Halusin alusta lähtien varmistaa, että lukupaikkani ja -asentoni kotona olisivat sellaiset, joissa voisin keskittyä. Toisin sanoen ottaa asian tosissaan ja kroppaa rikkomatta. Sohvan nurkassa lukeminen ei tullut kuuloonkaan. Ruokapöytä sekä bObles Mato ja Pieni Kala muodostivat opiskeluasemani. Ruokapöydän tuolia korkeampi istuma-asento ja kevyesti keinuva tuoli mahdollisti ergonomisen asennon. Selkä pysyi suorana ja kädet sai rennosti pöydälle. Väsymystä vastaan joutui taistelemaan aika usein ja silloin keinuttelin reippaammin tai tein muutamia venytyksiä ja tasapainoharjoituksia. bObles-huonekalut ovat edelleen keittiön pöydän vieressä eikä suinkaan Fridan huoneessa. Totuin hyvään asentoon niin, etten pysty tekemään tietokoneellakaan mitään ilman niitä!

Väittäisin jopa, että tämän opiskeluasema ja mummojen apu olivat tärkeimmät mahdollistajat, jotta onnistuin opiskelemaan itsenäisesti kotiäitiydestä huolimatta. Loppuarvosanaksi sain molemmista kursseista 3, vaikka kritisoinkin sitä etteivät verkkokurssit aina tukeneet oppimista vaan välillä keskittyivät nippelitietoihin. Tiedän hallitsevani kokonaisuudet arvosanaakin paremmin. Ja se on isoin oppi edellisiin opiskeluihin verrattuna.

 

 

Jatkan opiskeluteemaa vielä kirjoittamalla pienen oppaan hoitovapaalla opiskeluun, eli millaisia vaihtoehtoja opiskeluun on ja millainen taloudellinen ero siinä on pelkkään kodinhoidontukeen verrattuna. Sopii myös Lilyssä tällä hetkellä puhuttavaan raha-teemaan. Lisäksi tulen vielä erikseen kertomaan, miltä opiskelu oikeasti tuntui. Niin äitinä hoitovapaalla, kuin viimeksi 13 vuotta sitten opiskelleena ja siihen täysin valmistautumatta loikanneena. Jos näiden teemojen lisäksi haluat kuulla hoitovapaalla opiskelusta vielä jotain, niin kirjoita siitä kommenttikenttään.

 

 

Ruokapöytä: Pop Table  /  bObles Mato ja Pieni Kala (saatu): Geffer Group ja Lasten PR  /  Tuolit ja matto: kirpputorilta

 

 

 

Lue myös: 

Salamapäätös opiskelevaksi kotiäidiksi

Ensimmäinen opiskeluviikko lukuina

Valitsimme epätasa-arvoisen perhevapaan

Läpi meni!

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Huhtikuu kiritti tahtia ja koetteli kestävyyttä vielä vähän lisää. Lopputentit oli edessä, mutta samoin Allun työssä alkoi entistäkin napakampi vaihe. Jokainen sovittu "tulen töistä ajoissa, jotta pääset lukemaan -päivä" muuttui "minun pitääkin lähteä työmatkalle päivää aikaisemmin -päiväksi". Ei siis mikään ihme, että opiskeluajan löytäminen tuntui välillä jopa mahdottomalta. Kuun lopussa huomasin, ettei loppurutistukseen ollut enää voimia. Olin järjestänyt aikaa, mutta en pystynyt keskittymään tai olemaan hereillä. Kotiäitinä opiskelussa on toki se hyvä puoli, ettei sen eteen voi tehdä mitään lapsen ollessa hereillä. Olen tyytyväinen siihen, että myös onnistuin pitämään nämä kaksi roolia, kotiäidin ja opiskelijan, erillään. Siksi kuukauteen mahtui paljon muutakin. Tässä huhtikuun mieleenpainuvimmat, olkaa hyvä!

Reissuja ja varastettuja hetkiä itselle. Junailimme itsemme parina viikkona Lahteen, jossa pääsin siskon asuntoon lukemaan ja Frida sai olla mummun kanssa. Työpäivän mittainen rauha oli sangen hieno asia. Kävin myös vihdoin Petit St Louis -myymälässä. Vanha Saint Louis Store oli suosikkikohde aina, kun 2000-luvun alussa menin Lahteen shoppailemaan kotikaupungistani Lappeenrannasta. Ostoksilla tarttui mukaan sekä Byredon roll-on parfyymiöljy, että Sample Salesta löydetyt Acnen housut ja Aboutin college. Siskon kanssa oli ihanaa nähdä ihan kahdestaan ja jutella pitkästä aikaa kunnolla ilman Frida-hössäystä.

 

 

Vähän iisimmin hetkessä. Ihastelin kevättä ja pääsiäistä lähinnä kodin ulkopuolella. Anoppi toi sitä tosin meille sisällekin, mutta lopulta maljakkoon koristellut oksat muistuttivat lähinnä roskakasaa. Näkymä kuvasti koko kotimme kuntoa tänä keväänä, ja valitettavasti sitäkin on vain joutunut sietämään. Onneksi Ipanaisen kirppisjakso tyhjensi kaappeja tehokkaasti ja helpotti osaltaan pientä kaaosta kotona ja myös mielessä. Ja vielä niin helposti ettei kirppistä tarvinnut miettiä enää tavaroiden viemisen jälkeen. Sen sijaan keskityimme Fridan kanssa ihmettelemään kevättä ja eläimiä. Lapsen huomiokyky on niin ihailtavaa, että se haastaa itsekin aistimaan ympäristöä paremmin ja olemaan hetkessä kiinni.

 

 

Tapahtumia ja menoja. Viikkotehtävien ja lopputenttien lisäksi arkea ja viikonloppuja vauhditti Perheet Safkaa, Haltialan tilan avoimet ovet, Lapsimessut, Skidit Disco ja Arkkitehtuuria taaperoille -työpaja. Tein Riikan kanssa Kruunukirppu & Olkkarin näyteikkunat. Oli ihanaa päästä tekemään vähän omia töitä pitkästä aikaa, vaikka päätyöni osa onkin  näyteikkunoiden laadun ja brändin varmistaminen ja ohjeiden laatiminen konkreettisen rakentamisen sijaan. Olkkari on muuten ihan älytön aarreaitta, jossa tulee käytyä ihan liian harvoin. Moni asia, jota olen etsinyt olisi löytynyt sieltä. 

 

 

Frida 1v 8kk. Muumien mörkö olikin vasta alkusysäys ja huhtikuussa Fridasta kuoriutui varsinainen Muumi-fani. Sanoja alkoi vihdoin tulla ja kuukauden käytetyin äidin lisäksi taisi olla hempeä "mmoi". Frida sai pahan allergisen reaktion Republic Showroomin pressipäivällä nautitusta smoothiesta ja rajusti oksentava tyttö oppi samalla sanomaan "taitin" sijaan "äiti". Ressukka. Voimakas nokkosrokko ja huonovointinen tyttö pelästytti vanhemmat, mutta opimme, ettei maitoallergia ole vielä kuitenkaan ohi. Allu oli pitkästä aikaa paljon pois, ja se vaikutti Fridan käyttäytymiseen. Yhtäkkiä isä, joka oli hoitanut koko alkuvuoden iltatoimet, ei kelvannut niihin enää ollenkaan. Kuun lopussa Frida aloitti harjoittelemaan nukahtamista yksin. Mukulan touhuissa alkoi esiintyä jo pientä uhmakkuutta ja samalla se antoi uutta pontta etsiä uusia keinoja omaan toimintaani. 

 

 

 

Lue myös:

Lokakuun palat

Marraskuun palat

Joulukuun palat

Tammikuun palat

Helmikuun palat

Maaliskuun palat

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Kävimme huhtikuussa Arkkitehtuurimuseon työpajassa, jossa taaperot saivat leikkiä kaupunkia. Palikoita rakennuksina ja lankaa kiemurtelevina teinä. Värivaloja, saippuakuplia ja paperisuikaleita. Yksinkertaisia elementtejä, mutta sellaisistahan lapset pitävät.

Arkkitehtuuria taaperoille oli visuaalisesti hienosti mietitty. Kaikki tarvikkeet ja yksityiskohdat olivat mustia, valkoisia tai musta-valkoisia. Yksivärisiä tai pilkullisia. Jopa teippi, jota käytettiin oman askartelu-teoksen pakkaamiseen oli musta-valkoista teippiä. Tällaiset yksinkertaiset, yhtenäiset ja visuaaliset kokonaisuudet eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä lapsille järjestetyissä tapahtumissa. 

 

 

Kannattaa ehdottomasti seurailla museoiden ja teattereiden tapahtumia, sieltä voi löytyä tällaisia todella hauskoja touhuja kulttuurimukuloille! Ja, jos kulttuuriseura ja -vinkit kiinnostaa, niin suosittelen liittymään Julian perustamaan Kulttuurimamat ja -papat -facebook ryhmään. Sieltä minäkin sain vinkin tästä! 

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Pages