Ladataan...
Räyhälä

Blogini Lilyssä täyttäisi muutaman päivän kuluttua kolme vuotta. Uhmaiässähän tässä ollaan, joten vailla sen kummempia seremonioita, lausun minäkin jäähyväiset. Kiitos menneestä, tämä on ollut parhaimmillaan aivan uskomattoman voimaannuttava, ihana ja tärkeä yhteisö, mutta paikkani ei ole ollut täällä enää hetkeen.

 

Bloggaamista jatkan toki tietysti ihan vain siksi, etten osaa pitää sormiani erossa näppikseltä. Tiedän, että yhteisöllisestä portaalista lähtemällä hukkaan varmasti ison osan lukijoistani, mikä on tietysti tylsää, mutta väistämätöntä.

Suuret kiitokset kaikesta hyvästä, jota olen Lilyn kautta tähän mennessä saanut, ja jatketaan ainakin toistaiseksi uudella alustalla. Pihistelijä minussa ei ole vielä valmis maksamaan sen koristelusta, mutta toivotaan, että sisältö miellyttää: suunnitelmissa on kirjoitella tuttuun tapaan erilaisista aivoituksista, itsensä etsimisestä, ilmiöistä, taiteista, kulttuurista, yhteiskunnasta, matkustelusta, maailmasta, ihmisistä ja kaikesta siitä mikä liikkuu linssieni läpi ja tuntuu tärkeältä.

 

 >> www.rayhalablog.wordpress.com <<

 

Iloista marraskuun jatkoa ja toivottavasti tavataan uudessa osoitteessa! Kurkkaa myös Facebookiin, niin pysyt perillä siitä missä milloinkin mennään.

<3

Bye bye baby!

 

 

Ladataan...
Räyhälä

Hiljaista on.

Elämässäni ei niinkään, mutta tässä blogissa kyllä.

Tänään tajusin, että olen onnistunut jotenkin täyttämään syksyni hyvillä asioilla, jotka sulkevat pois tietyllä tavalla sen, että ehtisin roikkua mukana blogimaailman menossa. Sen lisäksi, etten ehdi seurata mitä täällä tapahtuu, en ehdi kirjoittaa ylös omia ajatuksianikaan. Ja eihän sellainen nyt herraparatkoon ole hyvää bloggaamista (ja kieltämättä se vähä mitä tätä touhua on ehtinyt kurkkimaan - tämän saitin mainosuudistukset saavat kyllä minutkin pohtimaan miksi haluaisin kirjoittaa alustalle, joka työntää luomieni sisältöjen väliin omia sisältöjään, jotka voivat olla ties mitä).  Lyhyestä virsi kaunis: en pysy tällä hetkellä mukana blogimaailman menossa, joten en edes yritä. 

Tulen varmasti takaisin sitten kun siltä tuntuu ja kun siihen on aikaa, mutta nyt keskityn ottamaan haltuun asioita, jotka vievät voiton edellämainitusta: äänen opiskelu (välillä haluaisin itkeä omaa surkeuttani, välillä haluaisin huutaa koko maailmalle miten fiiliksissä olen siitä, että minun on mahdollista ilmoittautua mm. sound poetry -aiheiselle kurssille), oman itseni, suuntaviivojeni ja tekijäidentiteettini pohtiminen, rahan takii -työt, venäjän opiskelu, bulgarialainen laulu, fyysinen ja henkinen hyvinvointi, kirjojen lukeminen, kodin fiksailu ja lempivuodenajastani syksystä täysillä nauttiminen.

Vaan eiköhän se pimeä marraskuun hygge tai jokin minut viimeistään tänne taas aja.

Siihen tai johonkin muuhun määrittelemättömään ajankohtaan asti - heipparallallaa. Ajatusoksennan varmasti ainakin Instagramin puolelle sitä sun tätä, kun se on niin helppoa.

Ihanaa ja voimakasta syksyä kaikille!
 

 

 

Ladataan...
Räyhälä

Moni blogi ilmoitti jossain vaiheessa olleensa kesätauolla, mutta huomasin vastikään itsekin, että minullahan on tainnut olla varsinainen ilmoittamaton kesätauko tässä. No, ehkäpä ihan ymmärrettävistä syistä (=matkat, festarielämä).

Yritän kuitenkin pikkuhiljaa päättää tämän kesätauon. Ei sillä että minulla olisi mitään valmista bloggaamisen arvoista asiaa, mutta huomaanpa vaan, että bloggaamisesta on tullut jonkinlainen osa arkeani ja hyvinvointiani. Sormet aivan syyhyävät jo näpyttelemään tänne, sillä ennen kaikkea tänne kirjoittaminen on asioiden järjestelemistä pääkopassa. Se pakottaa pysähtymään, pohtimaan, tarkkailemaan elämää kaikella sen ansaitsemalla keskittymisellä. 

Samalla haluaisin kirjoittaa ummet ja lammet siitä kuinka tajunnanräjäyttävä kaupunki on kesäinen New York ja kuinka olen samanaikaisesti sekä innoissani tulevasta syksystä että kauhuissani uuden arkirytmin opettelusta, mutta toisaalta haluaisin avata ajatuksiani ja tuntemuksiani eilisestä Turun terrori-iskusta ja maailman alennustilasta. Nämä pari aihetta eivät oikein kulje käsi kädessä.

Mutta juuri tällä hetkellä en ehkä ole vielä tarpeeksi pysähtynyt. Festarielokuu on käynnissä, ja minä myös. Hip hei, hengissä ollaan!

Elokuu on ollut itselleni viime vuodet töiden osalta kiireisintä aikaa. On tuntunut, että sitä on kaikesta juhlasta ja työstä sekä silmien ja aistien auki pitämisestä jotenkin ihan puhki, eikä taiteesta ole ehkä kyennyt aina nauttimaan aivan täysillä. Tänä vuonna olen kuitenkin ottanut kevyemmän laskun festarikuuhun, ja pääsen todella aistimaan kaikkea sitä mitä kaupungilla on tarjota juuri nyt. Yritän olla ahnettimatta liikaa, mutta se on kyllä tehty vaikeaksi!
 

 

Siispä sen kummemmin miettimättä ja muistelematta:

Oman festarikuuni to do -lista (tällä hetkellä - pidätän oikeuden muutoksiin) sekä leväperäisesti lausuttuja suosituksia

- Taiteiden yö. Tänä vuonna aion oikeasti nauttia Taiteiden yöstä, enkä suorittaa ympäri kaupunkia. Salainen puutarha täytyy tsekata, joskaan en ole varma onko Taiteiden yö siihen se paras hetki (se on pystyssä myös perjantaina). 
- Jos kukkarossa on matti, mene Art goes Kapakkaan - Kuorojen kierros meni jo, mutta meno jatkuu yhä. Kaikki esitykset ovat ilmaisia!
- Silent opera Vixen Konepajan Brunossa. Hauskan ja intiimin oopperakokemuksen lisäksi lisäpisteitä mieskomeudesta, hehehee. (Sori oli pakko, kävin eilen katsomassa ja rakastuin vaan siihen yhteen ihquun laulajaan!!1)
- Huvilateltta. Perusmeininki: esiintyjät, joista suuri yleisö ei välttämättä tiedä juuri mitään, ja upea elokuun pimenevien viileiden iltojen tunnelma Tokoinrannan valoheijastuksia tuijotellen. Mm. tämä kiinnostaa.
- Chekhov's First Play Kansiksella. Tabula rasana mestoille vyöryen taas.
- Pieni teatterityömatkakin taas luvassa niin ikään.
- Kansallisoopperan amfiteatterilla ulkoilmaelokuvia ja kahvia!
- Myös täällä idässä osataan kaupunkifestata.
- Filosofian yö Kiasmassa täytyy käydä tsekkailemassa - ennen sitä voisi mennä esimerkiksi Aito G -bileisiin? (Kaverit ilmoittautukaa!)
- Manifeston ehtii onneksi käydä kurkkaamassa vielä myöhemminkin, kun täältä festarikuun hurmoksesta on laskeuduttu.
- Lisäksi jokin runotapahtuma pitää kokea, mutta on vielä harkinnan ja tsekkailun alla, että mikä tästä kaikesta tarjonnasta se olisi. Yhden mahtavan runon olen tässä kuussa jo lukenut, ja se on Emmi Kujanpään:
 

 

Otetaan vielä tähän loppuun siis yksi röyhkeän Helsinki-keskeinen kysymys:

Mitä kulttuuria aiot kokea Helsingissä seuraavien viikkojen aikana, ja mistä olet erityisen mehuissa?

Ladataan...
Räyhälä

Mielessäni on eräs asia, joka on hämmentänyt minua erityisen paljon jo yli vuoden.

MARIMEKKO-KASSIT.

Tiedättehän, ne valkoiset kangaskassit, joissa lukee erivärisillä Marimekko-fonteilla "Marimekko".
 

Pelasimme ystäväni kanssa viime vuonna Flow-festivaalilla Marimekkokassi-juomapeliä, eli aina kun jossain näkyi Marimekkokassi, piti ottaa huikkaa. Silloin vielä nauroin ulkopuolisen huolettomuudella koko kassi-ilmiölle ja ihmettelin miksi niistä on tullut joku juttu.

Sitten - seuraavana kevättalvena - tapahtui jotakin perin ihmeellistä. Aloin miettiä jonkinlaisissa kaamosmasennuspäissäni, että ne kassithan ovat oikeastaan aika kivan näköisiä. Aloin tuumia, että sopisiko sellainen kassi minulle. Ehkäpä sellaista kantamalla voisin vedättää itseäni ja uskotella lukeutuvani sellaisten kepeästi liikkuvien nuorten rentojen huoliteltujen yläluokkaisten helsinkiläisleidien joukkoon. Sellaisten ihmisten, joilla on varaa ostaa Marimekkoa, ja joiden olemus huokuu aina kesää. Sellaisten, joilla on aina huulipunaa, lifestyle-blogi, astiat aina hyvin aseteltuna ja huonekalut ihan feng shui, ja jotka ovat aina jossain rannalla nauttimassa auringonsäteistä mansikoiden kera.

Minä kun olen vaan joku syksy tai synkeä sysitalvi. (Ehkäpä kevät pienessä kännissä.) Eikä kotinikaan ollut todellakaan feng shui.

No, kuinka ollakaan, bongasin kampanjan, josta kyseisen kassin sai kaupanpäällisenä. Mietin kauppojen tekemistä todella pitkään ja kävin mielessäni tiukan väittelyn puolesta ja vastaan: 

- Mitä minä oikeastaan ostan hankkimalla tämän kassin?
- Miksi olen lähdössä mukaan tällaiseen hömpötykseen?
- Pidänkö tuota kassia oikeasti hienona, vai olenko Marimekko-manipulaation uhri?
- Miksi minä, yleensä ärsyttävä individualisti, haluan kantaa mukanani jotain sellaista, joka löytyy joka toisen ikäiseni naikkosen ja hipsterimiesoletetun olkavarrelta?

No, jokin mielenhäiriö laittoi minut ostamaan sateenvarjon (jota en ole muuten vieläkään hävittänyt, ihmeiden ihme), ja pian hypistelin jo käsissäni kaupan kylkiäisenä tullutta sinivalkoista kassia.

Sitten otin kassin käyttöön. Se osoittautui hyväksi. Ei merkittävästi paremmaksi kuin muut kangaskassit, mutta kuitenkin kelvolliseksi kassiksi, jonne sain tungettua kaikki tavarani, ja joka ei riidellyt liikaa useimpien asuvalintojeni kanssa.

Lähdin kassin kanssa ulkomaille. Tajusin, että tämähän toimii hyvänä varoitussignaalina ihmisille: suomalaiset pysykööt kaukana ja pitäkööt suunsa supussa. (Kaikkihan dissaavat aina ulkomailla ihmisiä suomeksi, niin vältymme kiusallisilta tilanteilta.) Itse pyrin ainakin kiertämään suomalaiset aina matkoilla kaukaa, joten ajattelin kassista olevan molemminpuolista hyötyä minulle ja kaltaisilleni ihmiskarttajille. Kiähhähhäää.
 

Mutta kun kävelen kassini kanssa Helsingissä, koen jonkinlaista häpeää siitä, että minäkin lankesin sitten tällaiseen ansaan. Parasta on se, kun kolme tuntematonta Marimekko-kassia kävelee peräkkäin. Tai vastakkain. Tai vierekkäin. Tunneskaala on silloin jotakin pienen häpeän ja suuren huvittuneisuuden välillä. Että mitä helvettiä. Onko tämä jokin salakieli? Kuulummeko me samaan laumaan?

Toistaiseksi minulla on kaksi Marimekkokassimielentilaa: se toinen, joka nauraa sille miten urpo olen. Ja se toinen, joka tuntee suurta ylpeyttä siitä, että kannan kassiani ylväästi huolimatta siitä, että olen tällainen langennut urpo.

Niin, ja se lopputulema alkuperäisiin pohdiskeluihini: taidan pitää kassia oikeasti hienona. Etenkin sinistäni. En osaa selittää miksi. Ehkäpä sen tarpeeksi simppelit värit, tilavuus ja turhanpäiväinen fonttisanahelinä on sitten jotekin upeaa - onhan Marimekko yksi suomalaisten kansallisbrändeistä. Tämän pohdintani lisäksi en osaa päättää kirjoittaisinko tuotteesta Marimekko-kassina vaiko Marimekkokassina - ymärrätte varmaan, että tässä on huomattava merkityksellinen ero: Marimekko-kassi on jokin nimetty tuote, mutta Marimekkokassi on vakiintunut ilmiö.

Tämä on niitä suomalaisuuden mysteereitä. Ja ilmeisen onnistunutta markkinointia, joka puree näköjään paatuneimpaankin kyynikkoon. 

Nyt käsi sydämelle ja sitten ylös: 

OLETKO SINÄKIN MARIMEKKO-KASSI-IHMINEN? KYLLÄ? ET? MIKSI? AVAUDU TUNNOISTASI KOMMENTTIKENTTÄÄN!

Terveisin

EEAMK
(Ei enää anonyymit Marimekkokassin käyttäjät)

 

**

 

Huom! Pistä Räyhälä seurantaan Facebookissa, niin saat postaukset tuoreeltaan fiidiisi.

 

Ladataan...
Räyhälä


Kun eteeni tuli tilaisuus lähteä mummoni järjestämälle sukumatkalle Venäjän puoleiseen Karjalaan, en epäröinyt hetkeäkään. Vaikka ajatus ryhmämatkustamisesta oli itselleni varsin tukala, selvisin mielenkiintoisesta matkasta ja sain siitä mukavasti iloa irti. 

Venäjän puolella vietimme kolme yötä, joista ensimmäisen pienen Suojärven alueella, ja seuraavat Sortavalassa

Suojärvi oli kokoluokaltaan sellainen, että niinsanotun keskustan kahlasi läpi muutamassa minuutissa. Talot olivat todella huonossa kunnossa, eikä hotellimmekaan ollut mikään varsinainen laatupaikka (ulkopäin pikemminkin hylätty mielisairaala), mutta hyvin sitä viettää yhden yön lähes missä tahansa. Hotelli tarjosi vierailleen kyllä eräänlaista rappioromantiikkaa, ja monet rapistuneet talot olivat oikeastaan aika kiehtovia etenkin ulkoa päin.

Seuraavan aamun vietimme päiväreissaten mummoni perheen synnyinseuduilla muutamia kilometrejä Suojärveltä pohjoiseen. Opin suvustani paljon - muun muassa sen, että isoisoisoisäni oli paikallinen ortodoksirovasti, ja että jostain syystä hänen ja vaimonsa hautakivi oli säilynyt myllätyllä ja hävitetyllä suomalaisten hautausmaalla pystyssä. Ihmeiden ihme. (Paikallinen Suomea puhuva oppaamme kertoi, että Venäjän maaseudulla on niin köyhää, että varkaat käyvät toisinaan todella yhä kaivamassa sodanaikaisia hautoja etsien koruja. Hrr.)

Sukunsa historiasta ja karjalaisten sopeutumiskokemuksista oli erittäin mielenkiintoista kuulla enemmän. Oli myös mielenkiintoista nähdä paikka, jossa isomummoni perheen koti sijaitsi aiemmin, ja joka oli tällä hetkellä täynnä söpöjä värikkäitä datsoja lomalaisineen. Pappilasta oli sen sijaan jäljellä vain kiviset portaat.

Sortavalassa pääsin jo kiertelemään ympäristöä kunnolla yksin. Ja ensimmäistä kertaa koin konkreettisesti omakohtaista harmia siitä, että Suomella ei ole enää tuota osaa Karjalasta - johtuen siitä, että olin aivan myyty kaikista upeista suomalaisten rakennuttamista taloista, joista osaa oli ylläpidetty kohtuullisen hyvin, osaa ei. 

Tunnen suurta mielenkiintoa n. 1900-1940 -luvun rakennuksia kohtaan aina kerrostaloista julkisiin rakennuksiin ja puutaloihin, ja rakastan talobongailua. Talobongarille Sortavala olikin oikea kultakaivos, sillä Sortavala oli säilynyt ilmeisesti pahimmilta pommituksilta ja liialliselta vanhojen talojen purkuintoilulta - liekö syynä ennen kaikkea rahan puute. (Kaavoitus- ja julkisivuasiat nyt eivät muutenkaan olleet mitään kovaa huutoa Karjalassa.)

Sortavalassa ehdottomasti parasta olikin päämärätön kävely ympäri kaupungin - kovin paljon muuta ajanvietettä kielitaidoton tuskin löytääkään suunnilleen Savonlinnan kokoisen oloisesta kaupungista. Kahviloita oli mukava määrä, ja pikku putiikeissakin tuli käytyä, mutta ensisijainen syy käydä Sortavalassa on tietysti se, että sieltä on laivayhteys Laatokalla sijaitsevalle Valamon luostarisaarelle.

Mekin suuntasimme kuuluisaan luostariin, jossa erittäin hyvä oppaamme (venäläinen tanssinopettaja, joka oli opetellut Suomea kuulemma itse lukemalla sekä television että radion kautta) opasti meidät sekä varsinaisen luostarin pihan ja päärakennusten kautta pieneen huoneeseen, jossa pääsimme kuulemaan luostarin kuorolaisia. Tämä viiden miehen lauluyhtyeen esiintyminen oli oman matkani kohokohta!


Siirryimme vesiteitse vielä toiselle pienelle saarelle, jossa sijaitsi erillinen skiitta, ja jonka ravintolassa söimme maukasta kaalisoppaa ja hyvää kalaa. Nämä olivatkin matkan parhaat murkinat. 

Ja kyllä on vaan todettava taas, että Venäjä puhuttelee joka kerta. Siinä on vaan sitä jotakin - niin hyvässä kuin pahassa. Huomioni mukaan ihmiset Suojärvellä ja Sortavalassa vaikuttivat hyvin paljon helpommin lähestyttäviltä kuin Moskovassa ja Pietarissa. Tervehdyksiin vastattiin, hymyjäkin vaihdettiin, suomea yritettiin - kuten minäkin jotakin auttavaa venäjää. (Henkilökohtainen voittoni oli se kun tilasin huoltoasemalta venäjäksi blinin mädillä ja smetanalla.) Päähän alkaa jäädä aina enemmän ja enemmän sanastoakin, joten lupaan nyt tässä selvittäväni saisinko opiskella uusien maisteriopintojeni kautta Kielikeskuksessa. 
 

Venäjältä palasimme vielä mökkeilemään Pohjois-Karjalaan, ja viimeinen mökkipäivä oli juuri sellainen täydellinen mökkipäivä, jonka aikana ehdin lueskella, lenkkeillä, käydä uimaretkellä, saunoa, grillata ja tehdä kukkaseppeleenkin. Eli kaikkia klassisia mökkijuttuja.

Vaikka jatkuva pakkaaminen ja laukkuelämä verottaakin, olen todella kiitollinen, että vastoin ennakko-odotuksiani olenkin saanut matkustaa tänä vuonna todella paljon. Taas on viikko aikaa nauttia Helsingistä kunnes uudet reissut kutsuvat - ja tänne mennään. Ei yhtään hullumpi reissuvuosi.

Matkababushka ja idän kirjeenvaihtajanne kiittää ja kuittaa ja koittaa selvitä taas työntäyteisemmästä viikosta ennen uusia seikkailuja. Spasiba bolshoi! 

Ladataan...
Räyhälä

Palasin juuri työmatkalta, joka oli sanalla sanottuna fantastinen. Vietimme kolme ihanaa päivää ja yötä Riminin alueeseen kuuluvassa Santarcangelo di Romagnassa ja Santarcangelo Festivalin parissa. 
 

 

Kansainvälinen teatterifestivaali tarjoili monenlaista taide-elämystä performansseista ja installaatioista tanssiin ja musiikkiin. Tapahtumapaikat olivat kaikki kävelyetäisyydellä toisistaan ja sijoittuivat ympäri reilun 21 000 asukkaan kaupunkia. Esityksiä oli niin teattereissa, kouluissa, ulkoilmassa aukioilla, museoissa kuin erikseen rakennetuissa tiloissa, ja jopa paikallisessa maauimalassa. Festivaali levittäytyi siis koko kaupunkiin upealla tavalla.

(Joistakin asioista on oltava vähän kateellinen muille maille - esimerkiksi luostarin pienellä aukiolla järjestetty Gnuččin ilmaiskeikka tarjosi ihanat puitteet ja vaikutti niin vaivattomasti hoidetulta. Ei pelkoa sateesta. Paikalle oli roudattu pieni juomavaunu ja kevyehköt lavarakenteet, eikä aluetta oltu rajattu mitenkään kummemmin tai kyllästetty anniskelurajoilla ja järjestyksenvalvojilla. Vieressä sijaitseva nunnaluostarikaan ei valittanut desibeleistä, vaan nunnat kuulemma vilkuilivat kiinnostuneena ikkunasta. Jengi käyttäytyi tietysti kunnolla vaikka bailasikin.)

 

(Gnuččista tulossa vielä varmasti lisää STFU Sistersiin.)

Nunnista pääsenkin yhteen suosikkiasiaani, nimittäin majoituimme näiden nunnien luona heidän luostarissaan! Olin tästä aivan mehuissani, sillä olen aina ollut kiinnostunut nunnuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Majapaikkamme sijaitsi siis keskellä vanhaakaupunkia, ja mukavan majoituksen lisäksi saimme nauttia aamuisin ison puutarhan antimista. Majapaikan sisustuselementeistä puhumattakaan! Vanhat kalusteet ja askeettinen sisustus risteineen, kärsimystauluineen ja uskonnollisine kuvineen loivat jännittävällä tavalla painostavan tunnelman, joka oli kuin jostakin vanhasta italialaisesta elokuvasta. 

Pidimme matkan aikana myös yhden rantalötköttelypäivän, ja suuntasimme kohti Ravennaa, Punta Marinan ranta-aluetta kohti. Adrianmeren vesi oli vilvoittavaa, mutta myös älyttömän lämmintä, ja festivaalilla väistämättä kertyviä univelkoja oli hyvä kuittailla rantatuolissa löhöten.

 

Italian elämänrytmi upposi tällä hetkellä aivan täydellisesti. Päivisin hikoiltiin kaikki stressi pois, ja illalla puhdistauduttiin ja nautiskeltiin. Iltaisin kävimme nappaamassa suuhunpantavaa muun muassa festivaalin pääkallopaikalla kaupungintalolla, jossa tarjolla oli erillinen festivaalimenu. (Uppopaistettu pieni pizza - miksei kukaan ollut koskaan aiemmin kertonut tästä??!) Lisäksi mieleeni jäi erityisesti luostarin lähellä sijaitseva kattoterassiravintola, jossa jaoimme mielettömän hyviä suolapaloja juustoista paistettuihin vihanneksiin ja crostineihin, järisyttävän hyvällä proseccolla huuhdellen. (Puhumattakaan siitä kun istuin yksin proseccolla, ja DJ päätti laittaa soimaan tämän kevään suosikkini.)

Eräs suosikkitapahtumapaikoistani oli vanhankaupungin laidan niittyalueelle pystytetty sirkusteltan näköinen Imbosco, jonne kuljettiin pimeässä spottivalaistua vihertävää kujaa pitkin. Etenkin täysikuun aikaan paikka oli maaginen, eikä teltan ohjelmassakaan oltu kaihdettu riskejä - vai tulisiko mieleen ihan ensimmäisenä istuttaa yöllä telttaan eri kulttuurien rituaalimusiikista ammentavaa möreää mantrailua Moskovasta? (Öööö no todellakin!)

Festivaali tarjosi juuri sitä mitä moni taidefestivaali tavoittelee - kiinnostavaa, yllätyksellistä, korkeatasoista ja monipuolista ohjelmaa, mieleenpainuvia tapahtumapaikkoja, erityislaatuista tunnelmaa, kokonaisvaltaista taiteen kokemista ja elämyksellisyyttä. Käytännön järjestelyissä ihan maailman jokaisella festivaalilla on kehitettävää eikä yksikään festivaali ole koskaan siltä osin valmis, mutta Santarcangelossa edellämainitut seikat peittosivat alleen jotkin vähäiset pienet käytännön haasteet.

Näin festivaaliasiantuntijana totean, että juuri näin tehdään hyviä festivaalielämyksiä. Etenkin kansainvälisten kävijöiden osalta niin pienillä asioilla on niin tärkeä merkitys. Ei siis ole se ja sama miten tapahtuma profiloituu ja onnistuu presentoimaan itsensä, kenen kanssa yhteistyötä tehdään, minne kävijöitä ohjataan, mitä muuta heille tarjotaan tapahtumapaikoissa ja millaisiin ympäristöihin festivaaleja pystytetään. 

(Kuvassa yksi suosikkipaikoistani - kaupungin piazzan munasuihkulähde. Suihkulähteestä saattoi bongata myös festivaaliohjelmaan kuuluneen mielettömän upean merenmiehen. Tai meikäläisen heiluttelemassa festariviuhkaa.)
 

Santarcangelon jälkeen iloisena totean, että vaikka taidetapahtumatyössä on toki omat lukuisat haasteensa, on siinä myös kiistattomat loistopuolensa: ennen kaikkea ilo siitä kun festivaalikävijä ja taide kohtaavat yllätyksellisesti. Kun käy aivan vieraassa paikassa kokemassa muiden tekemiä tapahtumia, pystyy arvostamaan paremmin myös omiaan: kävijöitä kiinnostaa kokonaisuus, eikä juuri se yksi bongaamani mutteri tai ruuvi, joka oli väärässä paikassa väärään aikaan.

Työmatkani oli siis sekä täysipainoinen festivaalimatkaelämys että jonkinlaista öljyn valelua työhyvinvointioveni hieman ruostuneisiin saranoihin. Varastossa on nyt runsaasti energiaa syksyyn, jolloin aloitan sekä uudet taide- ja mediasuunnittelupuoleen painottuvat opinnot että työt itselleni uuden festivaalin parissa. 

Kaiken ammatillisen vaiheilun jälkeen tajuan myös olevani siinä tilassa, että minulla on taas jonkinlainen suunta, jota kohti kulkea. Ehkä pääsen vielä joskus yhteen todellisista unelma-ammateistani, eli KURATOIMAAN. Ja VAIN KURATOIMAAN. Presentoimaan ja jakamaan erityisesti musiikkia ja kaikkea sinnepäin kallellaan olevaa kaikenlaisissa tapahtumissa ja eri alustoissa. 

Sitä odotellessa ja siihen pyrkiessä sisäinen taidemerenneitoni kiittää ja kuittaa ja jatkaa kesästä nauttimista. <3
 

Grazie mille!

Pages