5 +1 asiaa, jotka opin Lily Talks -koulutuksessa

Lilykuva.png

 

Arvatkaapa mitä? Olin elämäni ensimmäisessä oikeassa bloggaajatilaisuudessa, kun A-lehdet järjestivät Lily-bloggaajille koulutusillan aiheesta ”näin saat lisää lukijoita blogillesi”. 

En ole koskaan oikein osannut vastata itselleni kysymykseen miksi minun pitäisi saada lisää lukijoita, mutta ainakin voin vastata siihen miksi kannattaisi saada niitä lisää: koska digitaalinen sosiaalisuus ja yhteisöllisyys voi olla oikein hauskaa. Ihmisillä on paljon hauskoja juttuja kerrottavanaan, hyviä kommentteja lauottavanaan ja myötäelämistä ja iloa toisilleen jaettavanaan. (Saattaa myös olla, että minulla nyt vaan on välillä hirveä tarve sanoa jotakin, jolle toivon saavani ymmärrystä ja myötätuntoa. Muuten saatan tuntea itseni ns. ymmärrystä vailla olevaksi henkilöksi.)

Luulitte nyt ehkä että jaan täällä vinkkejä siitä miten hakukoneoptimoida niitä omia juttujaan. Vaan ei! Ensimmäinen blogimogani. Nähkääs nämä ovat enemmänkin nyt niitä oivalluksia:
 

1. Olen tunneotsikoija. Tilaisuudessa oli puhetta siitä, että otsikon pitäisi olla hyvä ja informatiivinen sekä hakukone- ja lukijaystävällinen: otsikon ja sisällön pitäisi kohdata. Mutta kun minä rakastan otsikoida harhaanjohtavasti, kryptisesti, purkauksenomaisesti, viitaten, hölmösti, lapsellisesti ja sanoilla leikkien. Ja teen niin toki jatkossakin. Tiesittekin tietysti jo, että puhdasta informaatiota tästä blogista ei ehkä kannata tulla hakemaan… 

2. Sarjat ja listat ovat ookoo. Minulla on ollut lukuisia sarja- ja listaideoita, joita en ole kuitenkaan kehdannut tehdä tai julkaista, koska olen ajatellut, että listailu ei kiinnosta ketään ja se on jotenkin selittämättömällä tavalla väärin. Mutta koulutuksessa opin, että se on oiva tapa saada blogiin eloa silloinkin kun ideavirrat eivät varsinaisesti tulvi äyräidensä yli, eikä listoja tekemällä ole varsinaisesti vielä syntinen. Huh. Huokasin helpotuksesta, sillä luulin tehneeni syntiä jo useamman kerran. Muun muassa tässä, tässä ja tässä. Sarjat eivät ole aivan yhtä paheellisia. Viimeinen Kaukasian matkasarjan postaus tosin on vielä julkaisematta.

3. Kuvat ovat ehkä paskoja, mutta sisältöinen kauneus on tärkeintä. Luulin aina, että kuvien pitää olla vimpan päälle mietittyjä, että kukaan vaivautuu klikkaamaan toisten sisältöjä, ja räkäisesti naureskelin rumille rakeisille kännykkäkuvilleni. Mutta koulutuksessa opin, että kuvat eivät ole syy klikkaukselle, vaan sisältö ja otsikko! Jaiks! Koska olette klikanneet blogitekstejäni tuskin viimeisteltyjen ja näyttävien kuvien tai timanttisten otsikoinnin takia, niin oletan, että syy klikkauksellenne on se itselleni tärkein: sisältö. JES! (Tai se saattaahan se olla myös se 9%:n syy klikata juttua: koska kirjoittaja on tuttava. Heh.)

4. Kun bloggaaminen mietityttää, siitä voi kysyä. Lilyn tekijät olivat helposti lähestyttäviä oikein miellyttäviä tyyppejä. Ne eivät pure, ja niille voi kuulemma lähettää sähköpostiakin! (Erityismainintani toimituksen Annan puheenvuorolle, innostunut fiilis tarttui!) Myös muut bloggaajat vaikuttivat oikein mukavilta.

5. Aion viettää vielä kauniin päivän Keyword plannerin kanssa. Sairaan mielenkiintoista dataa! Palan halusta tietää mitä sellaisia asioita ihmiset hakevat netistä, joihin ei ole vielä tsiljoonittain linkkejä ja vastauksia, ja joista kannattaa siksi bloggata. Ei sillä että tulisin bloggaamaan näistä, mutta kysyminen on elämän suola. Ja minua kiinnostaa aika helvetin paljon mitä ihmisten mielissä liikkuu noin yleisestikin.
 

+ 1. Säännöistä ei tarvitse välittää. Olen tehnyt blogisyntiä useammin kuin kerran (esimerkiksi luvannut postaavani jostakin tietystä aiheesta ilman lopputulosta, aloittanut jonkun sarjan, joka ei ole koskaan saanut jatkoa tai ollut postaamatta useampaan viikkoon), mutta se ei tarkoita, ettenkö välittäisi lukijoistani. Bloggaaminen lähtee onneksi jokaisen tekijän omista tarpeista, tavoitteista ja mielihaluista, ja minun mielihaluni tämän blogin  suhteen ovat: itseilmaisu, dialogivapaus, vapaus ja vapaus. Se ei ehkä sovi kaikille, mutta niille joille sopii – tervetuloa mukaan!

 

Lopuksi haluaisin vielä kiittää järjestäjiä miellyttävästä ja mutkattomasta tilaisuudesta sekä Lilyä yhteisöllisyydestä.
 

Kiitos!
 

Niin, ja mietitte varmaan mistä keksin kerrankin näin timanttisen otsikon? No tietenkin pöllin idean Lilyn toimitukselta. Muiden juttuja ja ajatuksia aiheesta odotellessa!

 

(Ainiin hemmetti, meinasi ihan päästä unohtumaan. Räyhälän päivittymistä voitte seurata myös Facebookissa.)

Kommentit (15)
  1. Haha, eipä muuten selvinnyt! Mielenkiintoinen kysymys – joku voisi postata tästä? 😀

  2. Hauska tiivistys! Tämä reissunainen ei Aasiasta asti päässyt paikalle, mutta ehdottomasti seuraaviin tilaisuuksiin sitten, kun olen Suomessa 🙂 Olisi kiva tavata muita Lilyn bloggaajia 🙂

    1. Kiitos, ja eiköhän näitä tapahtumia vielä tule. Hauskaa matkaa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *