გაამოთ! – testissä Ravintola Georgian House

Räyhälä

Kun pääsin ensimmäisen kerran georgialaisen ruoan makuun Moskovassa vuonna 2013, mieleni ja kieleni valtasi vain yksi kysymys. Miksei tätä ole Suomessa? Venäjällä ja etenkin Moskovassa georgialaisia tai gruusialaisia (vanha termi Georgialle) keittiöitä tuntui piisaavan jokaiselle sormelle, eikä naapurimme Virokaan ollut jäänyt asiassa jälkeen.

Georgialaisesta ruoasta tuli siis herkku, jota sai nauttia ainoastaan ulkomailla. Jopa New Yorkissa ensimmäinen ajatukseni kaiken sen ravintolatarjonnan keskellä oli, että mistä täältä saa nyt oikein sitä georgialaista?

Olin jo niin epätoivoinen, että opettelin vääntämään itse pikku kätösilläni georgialaisia munakoisorullia, mutta nyt tilanne näyttää olevan muuttumassa Suomessakin. Fredrikinkadun Pikku Georgiastahan on saanut jo jonkin aikaa georgialaista lounasta, mutta varsinaista georgialaista ravintolaa on täällä saatu vielä odotella. Viime viikonloppuna monen fanin rukoukset tulivat kuulluiksi, sillä Sörnäisiin avattiin georgialainen ravintola nimeltä Georgian House. Tarinaan ravintolan takana voi tutustua vaikkapa tästä.
 

 

Ensimmäisen kuvan rullat ovat alkujaan Moskovasta, ja seuraavat omista kätösistä.

 

Sen lisäksi, että hurrasin vastikään avatulle ravintolalle, hurrasin vieläkin enemmän sen sijainnille, joka sattuu olemaan muutaman kivenheiton päässä kotioveltani. Eilen pääsin vihdoinkin testaamaan ravintolan antimia, ja ensimmäisestä kerrasta viisastuneena tiedän jo tilaukseni seuraavalle kerralle! (Joka on toivottavasti pian.)

(Kyllä. Ruoka katosi lautasilta lähes kokonaan ennen kuin ehdin hoitaa kuvausvelvollisuuteni.)

Jos jollain ei ole edes harmainta aavistusta siitä mitä georgialainen ruoka on, niin voisin suoraviivaistettuna väittää sen olevan jonkinasteinen sekoitus venäläistä ja turkkilaista keittiötä. Raaka-aineina käytetään paljon lihaa ja juustoja, mutta myös huomattavasti kasviksia aina sienistä ja pavuista munakoisoon ja pähkinöihin. Usein käytetyt mausteet ja kuriositeetit ruoassa ovat pari suosikkiraaka-ainettani, nimittäin korianteri ja granaattiomena. Ruoka sopii erittäin hyvin myös kasvissyöjälle, sillä tarjolla on paljon täyttävää sapuskaa myös ilman lihaa.

Ravintolaan kannattaa mennä ehdottomasti jonkinlaisella porukalla, ja iso osa annoksista jakaa. Itse tilaan aina mahdollisuuksien mukaan ainakin alkuun munakoisorullat (badrizani), määrittävimpiin georgialaisiin ruokatuotteisiin kuuluvan juustoleivän (hatsapuri), sen päälle papumuhennosta (lobio), ja pelmenejä muistuttavat nyytit (khinkali). Myös pähkinästä ja pavuista (tai joskus pinaatista tms.) tehdyt pehmeät pallerot (phkali) ovat hyviä. Syön harvemmin lihaa, joten paikalliset liharuoat ovat suurimmissa määrin vielä testaamatta. 

Hatsapuri ja khinkalit

Lobio

Badrizani

Georgian housessa ykkössuosikeikseni nousivat odotetusti badrizanit ja hatsapuri-leipä herkullisen lobion kanssa. Vaikka oli arkipäivä, en nauttinut annokseni kanssa suinkaan virkistävää ja krapulan ihan oikeasti parantavaa Borjomi-vettä, vaan lasillisen mehevää georgialaista punkkua. Ja kyllä kannatti.

Ravintolakokemus oli hyvä ja kaikin puolin ilahduttava, joskaan ei paras kokemani georgialainen. Yllättäen parasta georgialaista söin molemmissa Moskovan paikoissa, ja kaikki paikalliset ravintolat ovat vielä testaamatta (tosin matkahaaveeni tulevana syksynä alkavat näyttää entistäkin toteutumiskelpoisemmilta).  Käsittääkseni georgialainen keittiö sisältää paljon aluekohtaisia variaatioita niin valmistustapojen kuin nimien ja raaka-aineiden suhteen, joten samalta tuntuvat asiat voinee saada useammalla eri tavalla valmistettunakin. Eli lisää ravintoloita vain testailemaan!

Georgialaisen ruoan viehätys perustuu mielestäni hyviin raaka-aineisiin ja niiden simppeliin yhdistelyyn, sekä tuoreiden ja paistettujen kasvisten, sienten ja pähkinöiden monipuoliseen käyttöön. Olisikohan viehätyksessä ripaus tietynlaista vaikeasti tavoiteltavuuden intoakin, sitä en tiedä. Mutta kyllä nyt kelpaa - tästä lähtien tiedän missä tulen luultavasti viettämään bileiltojen jälkeiset ruokailuhetkeni. Kavereille sanon sen verran, että kutsukaa minut mukaan aina kun menette tänne. Seuraavaksi haluan testata sienikhinkalit, ehkäpä jonkun lihavartaankin, sekä tietysti kaikki vakioruokalajini.

Oi onnen päivää! Ja Ville Haapasalon georgialaista ravintolaakin odotellessa. Villen keittokirja löytyykin jo kotihyllystä.

***

Georgian House Restaurant

Hämeentie 62
Ma-to 10-22
Pe-La 10-23
Su 12-20
Puh. 045 3217404
www.georgianhouse.fi
 

 

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Munakoisorullia! Munakoiso on yks mun suosikkivihanneksista. Valitettavasti olen maustepuolen suhteen vähän rajoittunut, joten ravintolan testaaminen voi olla hankalaa, mutta voisitko jakaa jonkinlaista reseptiä noille, kun kerran olet itsekin tehnyt?

Räyhälä
Räyhälä

Joo, nämä ovat kyllä ihan suosikkeja, ja munakoiso on myös omalla parhaat vihannekset -listallani :) 

En ole mikään keittiön kuningatar, mutta vanhasta blogistani löytyy resepti ja seloste tähän touhuun, jos sitä uskaltaa kokeilla. Jos haluaa pelata ihan varman päälle, kannattaa varmaan katsoa lisää vaihtoehtoisia reseptejä googlesta. Muistaakseni hain ihan vain sanoilla "georgian/gruusian eggplant rolls".

Mutta tässä: http://kohkausrock.blogspot.fi/2014/09/tarkea-hetki-ihmisen-elamassa.html 

Kerro sitten miltä maistui!

Toimitus
Toimitus

Voi nam! Tätä pitää päästä testaamaan, kiitos vinkistä. Georgialainen keittiö vei sydämeni (vai vatsani?) vuosia sitten Pietarissa! T: Anna

Räyhälä
Räyhälä

Noniin, eikun syömään siis! :)

Vierailija (Ei varmistettu) http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Aww, näyttää niin hyvältä paikalta! Tuonne tuonne...

-Isla

http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.