Näistä ei ehkä kannata säästää, mutta säästä nyt kuitenkin

Räyhälä

Tammikuu on tuntunut olevan täynnä säästämisvinkkejä, joihin törmää vähän joka puolella. Lienevätkö ihmisten kukkaronnyörit joulun jälkeen tavallista kireämmällä vai onko alkanut vuosi työntänyt tekemään uusia taloudellisesti epävarmempia elämänvalintoja, en tiedä. Itselleni aihe on kuitenkin ajankohtainen. Seison taas muutaman varmemman vuoden jälkeen totuttua epävarmemmalla pohjalla, mutta luojan kiitos en kuitenkaan ihan pahimpien opiskelija-aikaisten kiemuroideni lukemissa. 

Haastavina aikoina sitä on tullut säästettyä yhdestä jos toisestakin vähän kyseenalaisesta asiasta, mutta 100% tsemppariasenteella varustettuna Suomen nousuun kääntävänä extreme-säästäjänä olen vielä aika noviisi. Käsitykseni mukaan tämä on kuitenkin normi, johon meidän kaikkien vähävaraisempien tulisi pyrkiä.

Ja kyllä - kun asioita katsoo vähän itselleen uudelta kantilta, niin sitä keksiikin aika monta asiaa, joista voisi säästää. Niistä ei ehkä kannata säästää, mutta väliäkös sillä, koska pääoma iz da shit, ja sä olet se mitä sulla jää käteen.

Huomautan nyt, etten ole itse kokeillut näistä ihan kaikkia, joten en mene takuuseen, mutta koin nyt kuitenkin tärkeäksi vinkata. Koska sharing is caring.

 

1. Vuokra

Hei kymmenen neliön kellarikämppä, jossa ei ole vesihanaa kuin ainoastaan vessassa, on ihan jees. Elämän voi myös ottaa seikkailuna ja pakata koko omaisuutensa rinkkaan ja lähteä kiertelemään kotikaupunkiaan yöt ja päivät mitä mielikuvituksellisemmissa lokaatioissa nukkuen. Kehittää ja kasvattaa sua ihmisenä tosi paljon, ja on hyvä tarina kerrottavaksi lapsenlapsille.

 

2. Julkinen liikenne

Ymmärrän, että haasteellisempina aikoina kaikki eivät voi ostaa autoa (etenkään uutta). Vinkkaisin muuten käyttämään julkisia, mutta nekin ovat täyttä lippuhintaa maksaville aika kalliita, ja ovat siten erinomainen säästökohde - muutamassa kuukaudessa säästät jo satasia! Vinkki julkisten kanssa toimimiseen on ehkä itsestäänselvä, mutta aina tätä ei ehkä tule ajatelleeksi. Eli: älä osta lippua.

Tästä voit sitten lähteä strategisesti kulkemaan kahteen eri suuntaan. Eli 1: mene kävellen, tai 2: matkusta raitiovaunulla ja metrolla ilman lippua.  

Kohta 2 sopii sinulle paremmin, jos pakkasit jo rinkkasi ihmisyyttäsi syvällisesti kehittävää kaupunkivaellusta varten. Tähän vaaditaan myös ehkä pientä stressinsietokykyä, mutta sen sinä diippinä reppureissaajana toki ymmärrätkin. Jos sinulla ei taas ole kantamuksia tai minkäänlaisia tarkempia aikatauluja, velvoitteita tai muutakaan sosiaalista elämää, on kohta 1 varmasti hyvä. Kävely kuluttaa myös kaloreita, mikä on aina automaattisesti hyvä asia.

Joku saattaisi ehkä kannustaa talvipyöräilyynkin, mutta pyörän hankkiminen tai kunnostaminen ja talvivarusteetkin maksavat aivan liikaa. Ja muistakaa, TALVELLA EI OLE VARAA KAATUA. TALVELLA EI OLE VARAA KAATUA! (Eikä kyllä kesälläkään.)

 

3. Vakuutukset

Koti pitää toki vakuuttaa usein jo vuokranantajankin takia, mutta joskus elämässä on sellaisiakin hetkiä, että sitä on vaan luotettava siihen, ettei itse sairastu, ettei mikään mene rikki eikä mikään onnettomuus tule eteen. Kannattaa myös soitella Jeesukselle, jos se vaikka hoitais Jumalan kanssa sellaisen diilin, että mitään ei nyt käy just sulle. Jos ette kuitenkaan löydä konsensusta, niin voi voi. Ja jos sitä vaikka yllättäen kuolee, niin ruumiin voi varmasti dumpata jonnekin katuojaan, sehän on kuitenkin pelkkä kuollut möhkäle täynnä elimiä, luita ja lihoja. Tai ehkä sen voisi jopa myydä jossain? Elimistä saattaisi saada hyvinkin rahaa, sikäli mikäli ovat vielä jotenkuten toiminnassa. Ihmisenliha ei vielä oo noussut varsinaiseksi myyntimenestykseksi, mutta ehkä vähän paremmin brändäämällä esim. joku fine dining -ravintola vois ottaa tän luomulihan erikoisuutena valikoimaansa..?

 

4. Ruoka

Ja tästä päästäänkin ruokaan. Kyllä vaan vituttaa niin armottomasti kun kaupasta pitää taas ostaa sitä samaa alekamaa tai käydä leipäjonossa, kun ei ole mahdollisuuksia 2,60€ opiskelija-ateriaan. Mutta mitäpä jos yrität asennoitua ruokaostoksiin eräänlaisena strategiapelinä?

Pyri tekemään maanantaina mahdollisimman halpa ateria, ja koeta tiistaina (tai minä päivänä seuraavat ruokasi teetkään) vielä halvempaa, ja jatka joka kerralla hieman edellisestä tinkien, kunnes on taas seuraava maanantai, ja voit ostaa hieman kalliimmalla. Laske kuinka paljon hintaeroa jäi kalleimman ja halvimman ateriasi väliin, ja käytä erotus hyvällä omallatunnolla vaikkapa johonkin herkkuun, kuten yhteen keskikaljaan. (Järkevä ihminen tietysti säästää senkin, mutta nämä vinkit olikin suunnattu heikkomielisille herkuttelijoille. Te tuhmeliinit!) 

Toinen vaihtoehto olisi kokeilla 5:2 -dieettiä vai mikä onkaan. Esimerkiksi niin, että syöt kahtena päivänä viikossa ja olet loput viisi päivää ilman ruokaa. Sitäpaitsi laihuus tekee susta sosiaalisesti hyväksyttävämmän, beibi!

 

5. Lääkäri ja mielenterveyspalvelut

Yskä on vaan yskää ja kuume on vaan kuumetta vaikka miten voissa paistais. Sekin on vaan asenteesta kii! Jos sieltä kurkusta nyt lennähtikin joku veripisara tai viilsit valtimosi vahingossa vihannesveitsellä auki, niin hei, käyt vaan UFFin euronpäivillä ostamassa jonkun valkosen paidan, leikkaat siitä suikaleita ja teet itelles kivan pikku painesiteen. Easy as fuck! 

Ai vitsi joo niin ja muista kans juosta äkkiä pois paikalta kun kuristat sitä satunnaista 12-vuotiasta pikkutyttöä, ettet vaan jää kiinni. Siitä voi joutua maksamaan rahaa.

 

6. Elämykset

Ne jutut, josta kaikki nyt puhuvat - maksaa. Tapahtumat - maksaa. Kirppikset - maksaa. Ravintolat ja kahvilat - maksaa. Ainiin, ja se nettikin, josta näitä asioita kyyläät - maksaa. Puhumattakaan laitteestasi, joka se vasta maksoikin. Oh boy. Käytä jumalauta ne vähäiset rahasi nyt edes siihen, että tiedät vielä huomennakin jostain jotakin. Voisit ehkä käydä myös kirjastossa, mut se on vähän out ja siellä voi hengata jotain pahanhajuisia ihmisiä, niin ei varmaan kannata.

Toki pienellä vaivalla saa selvitettyä missä tapahtuu ilmaiseksi mitäkin, mutta varaudu - se ei ehkä ole sitä mediaseksikkäintä ja cooleinta lifestyle-kamaa. Eräänlainen elämys kai se on Piritorilla tai asematunnelissa hengaileminenkin.

Rakkaus on muuten myös ilmaista, mutta sitä ei yleensä ihan kelle tahansa jaetakaan, eli ei kannata laskea vain sen varaan.

 

7. Ulkoasu

Joo, saatoit löytää kirppikseltä tai UFFista jotain kivaa eurolla, mutta turha kuvitellakaan, että voisit hankkia jotain juuri sinun ihotyypillesi sopivaa kosmetiikkatuotetta, ihanaa huulipunaa, täydellisesti istuvaa pikkumustaa, diy-huulifyllinkipakkausta tai muuta must havea joka jokaiselta naiselta tulisi löytyä vaatekaapistaan. Äläkä edes kuvitelekaan peseväsi hiuksiasi tai vaatteitasi sillä parhaantuoksuisella tai edes kelvollisella pesuaineella, vaan se on nyt se peruspaska, jonka vaan halvimmalla saa. Oikeastaan, kannattaa säästää niistäkin ja lopettaa pesuaineiden käyttö. Likaiseksi ne hiukset ja vaatteet menevät kuitenkin. Jos myös kerran ostit elämässäsi sen yhden paremman vaatteen, muista, että sitä ei kannata käyttää, koska se kuluu muuten puhki. 

 

Ah. Esimerkiksi näitä vinkkejä noudattamalla olet sekä saanut säästettyä ison kasan rahaa sekä onnistunut tekemään itsestäsi passivoituneen, syrjäytyneen ja sosiaalisen hylkiön. Onnea matkaan, oman onnenne sepättäret. Muistakaa että kaikki on omasta asenteesta kiinni. Ja sitäpaitsi, joku viisas sen tiesikin joskus sanoa (olikohan se Paulo Coelho):

 

Kuka muka tienaa edes alle 2100€ kuussa?

 

Elämä kantaa  <3 Mitä vinkkejä sinä otat mukaasi vuodelle 2017?

 

Kommentit

Travojago
Travojago

Juurikin kuule näin! 
Etenkin tuo ruoka juttu. Siis ihan ilmaseksi saa laihduttaa. Kyllä se on kuule onnekas se ihminen. Puhumattakaan jalosta luonteesta, koska kaikkihan sen tietää, että kärsiminen jalostaa puhtaita luonteita. Diamond in the rough beibe. 

Lisää vaan downshiftausta ja konmaritusta kehiin. Se on asenteesta kiinni, koska kaikki pärjää jos ne vaan Oikeesti haluu. 

Ja jos ei pärjää niin todennäkösesti ne on vaan laiskoja eikä haluu kivaa elämää itelleen. 

Räyhälä
Räyhälä

Niinpä! Ilmaseks laihduttaminen on myös niin helppo tapa tulla paremmaks ihmiseks, että sen vois ottaa vaikka osaks peruskoulutusta. <3

Räyhälä
Räyhälä

Haha, jep! Ja 100 000 euroahan on kans yhdelle yksilölle ihan pikkusumma, se on vaan omasta asenteesta ja viitseliäisyydestä kiinni. Puskee puskee jaksaa jaksaa!

ReettaM
Harharetkiä

Kyllähän tuo köyhyys on oikein elämys ja matka itseen. Kaalista saa hyvää ja terveellistä ruokaa! Ja ulkoilu on ilmaista! Turhaan sitä valittamaan, se on vaivannäöstä kiinni!  

Jep.

Räyhälä
Räyhälä

No niinpä - metsähän on täynnä käpyjä ja kiviä, niistä vaan äkkiä brändäämään joku trendikäs käyttötuote. It's all about ATTITUDE!

(Kaali on kyllä oikeesti superhyvää ja myönnän, että sitä voisin vaivautua laittamaan itse vähän useamminkin, vähän vaihtelua pavuille :D)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.