Rakas, sinusta on tullut yrittäjä

Räyhälä

Maailma on pullollaan reality-sarjoja, mutta vielä tietääkseni kukaan ei ole tehnyt tositeeveetä nimikkeellä freelancerit, Suomen huippufriikku haussa, The Employee of Finland tai Rakas, sinusta on tullut yrittäjä

Näinä työttömyyden ja pätkätyösuhteiden kulta-aikoina olisi kuitenkin erityisen mielenkiintoista seurata ohjelmaa, jossa maija- ja mattimeikäläiset pähkäilevät päänsä puhki työkiemuroidensa keskellä, avautuvat työnantajistaan ja asiakkaistaan, työttömyysjaksoistaan, liian täyteen buukatuista kalentereistaan, työkeikkojen puutteestaan tai byrokratiasekoiluistaan työkkärin kanssa. 

Ja mikä parasta, näihin televisioformaatteihin ei edes tarvitsisi keksiä minkäänlaista erityistä kilpailua, sillä koko työkenttä itsessään on jo yksi iso kilpailuareena. Sen kun laittaisi vain tarpeeksi samankaltaisilla aloilla työskentelevät ja osaamisprofiililtaan suhteellisen samankaltaiset ihmiset keskenään tähdittämään ohjelmia, joissa jokaisella on vain yksi päämäärä: saada tehdä työtä, josta saa riittävän rahallisen korvauksen. 

Tässäpä siis Räyhälä-blogin työllisyysteemaiset realitysarjaideat, olkaapa hyvät:
 

Freelancerit Helsingissä

Rasittavia työtehtäviä ja kirjanpitoa vai biletystä punaisilla matoilla? Neljä freelanceria arjen ja glamourin pyörteissä unelmien Helsingissä. Nämä friikut ovat halunneet ottaa uuden askeleen elämässään, ja ovat muuttaneet unelmiensa kaupunkiin - hiekkarantojen, elokuvateollisuuden ja julkkisbloggaajien luvattuun kaupunkiin Helsinkiin. Mutta kuinka sujuu työ vaihtuvissa ympäristöissä uusien ja vaativien asiakkaiden kanssa? Iskeekö koti-ikävä, vai löytävätkö friikut itsensä hengailemassa bloggaajien ja julkkisten kainaloissa sekä käyttämällä kaiken työaikansa biletykseen?  Katso Freelancerit Helsingissä, niin tiedät! 

Luovan luokan freelancerit ajamassa fiksipyörillään kohti Suvilahtea ja Kalasatamaa. (Kuva: YLE)

 

Suomen huippufriikku haussa

Ovatko sanat työ ja työkeikka intohimojasi? Oletko aina halunnut heittää työkeikkaa useammalle eri työnantajalle ja olla oman työsi käyntikortti? Onko pankkitilisi saldo sopivan mittainen (=erityislaiha) ja oletko muuntautumisen kuningatar - varsinainen työelämän kameleontti, joka on kuin kotonaan työpaikassa kuin työpaikassa? Jos tunnistit itsesi kuvauksesta, on tilaisuutesi koittanut!

Seuraava Suomen huippufriikku valitaan tiukassa pudotuskisassa, jossa kaksitoista kilpailijaa pääsevät näyttämään todellisen kyntensä työmaailman raadollisissa kulisseissa. Kuinka taitavasti tekijät pystyvät kuuntelemaan asiakkaidensa ohjeita ja vaatimuksia? Ovatko friikut valmiita pitämään pankkitilinsä yhtä timmissä kunnossa aina silloinkin kun elämä heittelee tai työkeikka menee perseelleen?

Mikäli kiinnostuit, lähetä CV:si, vartalo- ja kasvokuvasi sekä lyhyt kuvaus työelämän haaveistasi osoitteeseen suomenhuippufriikkuhaussa@nelonen.fi. Ohjelmaan valitut kilpailijat pääsevät sekä verkostoitumaan työelämän parhaiden huippuosaajien kanssa että asumaan kuukaudeksi hulppeaan työhuonetilaan, mutta vain yksi heistä voi voittaa. Voittaja saa erityispaikan headhunttausfirmojen listoilla, CV:nsä ja kasvokuvansa näkyviin oikotie.fi- ja mol.fi -sivustojen etusivuille sekä pienen keikkapalkkion. 

Mitäpä sitä ei työkeikan eteen tekisi. (Kuva: Nelonen)
 

Ensitreffit työkkärissä

Ensitreffit työkkärissä on reality-sarja, jossa TE-toimiston rekrytointiasiantuntijat yrittävät etsiä sopivan työntekijän ohjelmaan hakeneiden työttömien joukosta heidän palkkatoiveidensa, odotustensa, koulutuksensa ja ajatusmaailmojensa perusteella. Työnhakijat ja työpaikat eivät tunne toisiaan etukäteen. Ohjelma perustuu tanskalaiseen formaattiin Employed At First Sight.

Työttömät kertovat hakemuksessaan omista mielipiteistään, aikaisemmista työkokemuksistaan, osaamisestaan ja arvoistaan. Jokainen asiantuntija myös haastattelee ohjelmaan hakeneet. Haastattelujen ja taustaselvitysten perusteella rekryasiantuntijat yhdistävät kolme mielestään sopivaa työntekijä- ja työnantajaparia, ilman että kumpikaan tietä mitä tuleman pitää. Tätä seuraa TES:n mukaisen työsopimuksen allekirjoittamishetki, jonka aikana parit kohtaavat ensimmäisen kerran. Ohjelman alussa tuoreet parit lähtevät työmatkalle raadin valitsemaan työkohteeseen, ja työmatkan jälkeen he muuttavat työpaikoillensa viideksi viikoksi. Kun työsuhde on kestänyt viisi viikkoa, on työttömien päätettävä jatkavatko he työsuhdettaan vai ottavatko loparit.

 

Onnistunutta rekrytointia suurella sydämellä tekevä Maaret Kallio. (Kuva: MTV.fi)

 

The Employee of Finland

The Employee of Finland on suomalainen versio hollantilaisesta The Employee of Holland -ohjelmaformaatista, jossa etsitään päteviä työntekijäkykyjä nousemaan työ- ja elinkeinoelämän tähdiksi. Ohjelmaa tuomaroi neljä alansa johtohahmoa - kukin erilaista johtajuusgenreä edustaen. Tällä kaudella ohjelmaa tuomaroivat Miki Kuusi, Nalle Wahlroos, Juha Sipilä ja Lauri Lyly. Naisia ohjelman tuomareina ei tietenkään nähdä, sillä eiväthän he tiedä johtamisesta, yrittämisestä tai oikeastaan työnteostakaan yhtään mitään.

Kukin tuomari valitsee itselleen oman joukkueen huipputiimin tarkastelemalla työntekijöiden tilastollisia työsuorituksia - tuomarit eivät tiedä minkä näköisestä, kokoisesta, nimisestä tai värisestä työntekijästä on kyse. Jos työntekijän tuottavuustaso on tarpeeksi korkea, niin tuomarin tuoli kääntyy ja menestynyt kilpailija saa valita mieleisensä tuomarin, jonka joukkueeseen lähtee. Vaikka it's all about people ja teamwork, lopulta kilpailijat usutetaan keskenään tukkanuottasille. Kuka tekee parhaimman tuloksen? Kuka jaksaa raataa kellon ympäri? Kenen rahkeet riittävät yritysjohdon ykkössuosiksi? Kenellä on kovimmat kyynärpäät ja kovin ääni? 

Hyvät naiset ja herrat, this is the Employee of Finland!

Uusinta kautta tuomaroivat vas. Lauri Lyly, Miki Kuusi, Juha Sipilä ja Nalle Wahlroos. (Kuva: nelonenmedia.fi)

 

BIG BOSS

Big Boss on tositelevisioformaatti, jossa kilpailijat asuvat neljäntoista viikon ajan muulta maailmalta eristetyssä työhuoneessa. Yleensä kilpailijoita on aluksi 12. Viikoittain yksi tai useampi kilpailija häädetään talosta laittoman irtisanomisen turvin, ja viimeiseksi taloon jäänyt saa firmasta vakituisen työpaikan.

Kilpailijat eristetään muusta maailmasta tätä ohjelmaa varten rakennettuun taloon, jossa heitä kuvataan 24 tuntia vuorokaudessa. Kilpailijat eivät saa olla yhteydessä ulkopuoliseen maailmaan ilman pomonsa erityislupaa; talossa ei ole signaalia vastaanottavaa televisiota, internetiä tai radiota. Onnistuneista viikkotehtävistä asukkaat saattavat kuitenkin saada palkkioksi vapaaillan tai vessatauon. Tärkeä osatekijä ohjelmassa on viikkotehtävä, jonka iso pomo määrää kilpailijoiden suoritettavaksi. Viikkotehtävän tarkoituksena on testata kilpailijoiden ryhmätyötaitoja, ryhmähenkeä, älykkyyttä, tuottavuutta tai joko henkistä tai fyysistä kestävyyttä. Viikkotehtävät ovat varsinaisen työteon lisäksi eräs ainoista asukkaiden aktiviteeteista talossa. Viikkotehtävän onnistuminen tai epäonnistuminen vaikuttaa kilpailijoiden ostosbudjetin määrään. Budjetti on tarkoitus käyttää työntekijöiden palkanmaksuun.

 

 

BB-talon ahkerat työmuurahaiset päivystävät työpaikallaan 24/7 ison pomon valvoessa työntekoa kameroiden kautta. (Kuva: MTV.fi)
 

Rakas, sinusta on tullut yrittäjä

Tähän ohjelmaan haetaan pareja, jotka ovat huomanneet parisuhteensa rakoilevan toisen osapuolen yrittäessä liikaa. Meinaavatko rakkaan yrittäjäpuolisosi harvinaiset vapaaillat ja lomahetket valua kohti jatkuvaa sähköpostin tarkistelua? Hakeutuvatko sormet salaa projektikansioiden ja työkoneen pariin? Tuntuuko työstä irroittautuminen mahdottomuudelta eikä kotisohvalla toimettomana lököttely tai vapaa-aika kiinnosta? Ilmoittautukaa nyt huippusuosittuun Rakas, sinusta on tullut yrittäjä -ohjelmaan. Toinen pareista (yrittäjä) saa mentorikseen ja työelämävalmentajakseen oman puolisonsa, jonka tehtävä on valmentaa yrittäjäksi ryhtynyttä osapuolta kohti hitaampaa ja rauhallisempaa elämäntyyliä. Jokaisesta seitsemän rankan viikon aikana vietetystä vapaaillasta, vapaaviikonlopusta tai lomasta pariskunta tienaa tietyn rahasumman. Koska yrittäminen on elämäntapa, josta irroittautuminen on välillä kovin vaikeaaa, toimii kilpailijoiden henkisenä tukena ja turvana sisäistä rauhaa huokuva enkelitohtori Manuela Bosco. "Avaudumme korkeammalle energialle mielen ja kehon rentoutuessa. Kun ihminen saapuu sielun ydinolemukseen, on siinä todella hyvä olla. Ihmiset voivat nähdä symboleja, sanoja ja mielikuvia. Reaktiot voivat olla voimakkaita", kertoo Bosco Ylen haastattelussa. Boscon mukaan ihmisen pitää antaa itselleen lupa päästää irti. Sen jälkeen vanhat asiat tulevat ulos ja uusi puhdas energia virtaa tilalle. 

Sandra on yrittänyt liikaa, joten hän päätti lähteä mukaan ohjelmaan tavoittelemaan ilmaista rahapalkintoa. "Palkinnon turvin ei tarvitsisi enää yrittää niin paljoa, ja voisi pitää hyvällä omallatunnolla vähän lomaa. Mutta tietysti paras palkinto olisi se, että parisuhteemme palaisi taas ennalleen". (Kuva: Hieman Muokattu.)

Mihin sarjaan sinä lähtisit kisailemaan - johonkin näistä, vai kenties johonkin ihan muuhun?

**

Postaus on toteutettu osana VMP Groupin Monityöurablogeja.

Kommentit

Mahdoton Nainen

Oikeesti, miten hienoo että Varamiespalvelu-yhtiön lyhenne tarkoittaa myös Vittu Mitä Paskaa :'D

Maiski
40 hours and counting

Katsoisin näitä kaikkia :D

Räyhälä
Räyhälä

Mun mielestä etenkin toi Ensitreffit työkkärissä olis oikeasti todella mielenkiintoinen. Sen verran kummallisia työtarjouksia olen saanut sieltä itsekin :D

ReettaM
Harharetkiä

Hajosin näille kyllä niin pahasti :D Mä jopa näkisin nää formaatit oikeesti telkkarissa. Kattoisin.

Räyhälä
Räyhälä

Jep! Siis mitä tahansahan voi tunkea telkkariin - riittää vaan, että on vähän kameratyöskentelyä (tai no nykypäivänä hyvä kameratyöskentelykään ei ole niin tärkeää - kunhan on joku pieni videolaite) ja joku iso kanava luomassa somesisältöä ja "kulissien takana" -videoklippejä ohjelman tueksi. ;)

Pari viivaa

Ensitreffit työkkärissä vaikuttaisi loistavalta formaatilta. Samalla voitaisiin kirkastaa työkkärin nuhjuista ja tomuista mainetta ja tehdä siitä dynaaminen 2010-luvun mätchmeikking-tsemppausguru.

"Jaksaa, jaksaa! Se oikea duuni voi olla nurkan takana. Se voi hei tulla sua vastaan vaikka ruokakaupassa. Kaikkihan me käydään läpi pari renttua 9 € -päivässä työkokeilua, ei se tarkoita sitä, ettei sulle sitä oikeeta työtä olis. Ei saa lannistua, hei. Camoon!"

Räyhälä
Räyhälä

Haha, jep! Ja 9€ päivässä -työkokeilu kuulostaa kyllä todellakin työelämän rentulta, ellei peräti "siltä kauhealta kusipäältä" :D

Suhteessa

Ehdottaisin vielä seuraavaa ohjelmaa ruutuun:

Työelämä pelissa. Pelissä on työelämä, jonka laatu vaikuttaa tutkitusti terveyteen. Tuntemattomat työntekijät ja heidän työnantajansa paljastavat työsuhteensa puutteet, saavat Työelämä pelissä - testin antaman työsuhdearvion ja aloittavan työsuhdevalmennuksen.

Osallistuisin heti.

Räyhälä
Räyhälä

Tää vois kyllä toimia!

Kommentoi