Salmiakki, sisu, sauna ja Saara

Se, joka ei ole koskaan kuullutkaan mistään ihmeen Saara Aallosta, on varmasti kuitenkin huomannut viimeaikaisen mediasirkuksen, joka suomalaisen laulajan ympärillä on pyörinyt.

Ja kyllä se vaan on niin hirveää kun tuollainen huomionkipeä tositeeveemuija hakee vaan lisää huomiota – että on pitänyt ihan ulkomaille asti lähteä kiljumaan! Ja ihan kamalalta kuulostaa!

saara.jpg

En edes muista itse missä yhteydessä kuulin itse ensimmäisen kerran Saara Aallosta, sillä en liiemmin seuraa lauluun keskittyviä tosi-tv-ohjelmia. Jotakin kautta Saaran nimi tuli kuitenkin tutuksi, ja muistan yhä kuinka yllättynyt olin siitä, että suomalaisessa tv-viihteessä vilahti joku joka yllätti täysin teknisellä osaamisellaan. Laulutekniikka kuulosti olevan hallussa puhtaasti – tai pikemminkin liian puhtaasti. Ihan överiähän se oli, mutta silti.

Joka kerta kun törmäsin jossakin Saaran esiintymisiin, muistan ajatelleeni, että hänen kimakka purkkatyylinsä ei ole yhtään minua varten. Päin vastoin. Olen itseasiassa todella allerginen edelleen laulajan edustamalle Disney-prinsessapoptyylille, mutta siitä huolimatta en ole kokenut kertaakaan, että minun pitäisi ryhtyä erikseen disauttamaan nuorta ihmistä, joka on selvästi tehnyt älyttömän määrän työtä instrumenttinsa eteen, puskee väsymättä eteenpäin ja seisoo ylpeästi tekemisensä takana, uskoivat muut niihin tai eivät.

Ymmärrän toki täysin mikä Saara Aallon preesensissä joitakuita niin kovin ärsyttää. Mutta sen sijaan, että alkaisin sättiä, vittuilla ja meuhkata siitä miten hirveä laulutyyli laulajalla on ja miten huomionkipeä tyyppi hän taitaa olla kun on ihan ulkomaille (siis kamalaa, ihan ULKOMAILLE!) asti lähtenyt, haluan oikeasti antaa harvinaisia kehuja siitä, että joku täällä uskaltaa. Että jollakulla on pokkaa tehdä median edessä juttuja täysillä noin provosoivalla tyylillä, ja vetää vieläpä sellaisella teknisellä taituruudella, puhtaalla sävelkorvalla ja äänialalla, josta kaiken maailman edellisvuosien suomalaiset euroviisuedustajat voivat vain haaveilla. 

Tosi-tv-kilpaaminen kaikkine paineineen on varmasti hyvin rankkaa jo itsessään, saati sitten että se tehdään vieraassa maassa, vieraalla kielellä, kiivaalla tempolla ja suomalaisen yleisön seuratessa kärppänä vieressä, valmiina polkemaan maan rakoon. Vaikka kritiikkiä saa ehdottomasti esittää, eikä laulajan tyylistä tai olemuksesta tarvitse tietenkään pitää, niin välillä tekisi mieli vaan ravistella näitä kaikista kovaäänisimpiä tallaajia. Että onko se oma lauluosaaminen niin hyvää, että on varaa lähteä todella arvostelemaan toisen osaamista ja polkemaan ihmistä, joka on selvästi toteuttamassa omaa (huom. omaa, ei meidän suomalaisten) unelmaansa. 

Vaikka minä vanha kyynikko pidän kaiken maailman tv-viihdekilpailuja melkoisen turhana, olen silti vilpittömästi iloinen, että maailmalla saadaan nähdä myös tällainen puoli suomalaisista. Kukaan tuskin on eri mieltä siitä, että yksipuolinen Suomi-kuva kaipaa hieman väriä ja freesausta iänikuisten Salmiakki, Sisu, Sibelius ja Sauna -jargonien lisäksi. Vaaleanpunaisella prinsessahattaralla on yhtälainen oikeus olla osa suomalaista kulttuurivientiä kuin iänikuisilla saunan lauteilla hiljaisuudessa vodkaa kittaavilla ryppyotsaisilla valkoisilla heteromiehillä.

Toivotan Saaralle onnea kilpailuun!

Kommentit (6)
  1. Saara on ihan hullun lahjakas, rakastin varsinkin tota Björkin Oh so quiet- esitystä. Itsellekin hänen edustama musiikkigenrensä on vieras, mutta pystyn ihan hyvin silti olemaan aidosti onnellinen siitä että nuori ihminen pääsee tuolla tavalla toteuttamaan itseään 🙂 

    1. Jep, itsehän olen vähän sitä koulukuntaa, että vain Björk on oikea Björkin tulkitsija, mutta kieltämättä veto oli hieno. Kun vuosi toisensa jälkeen joutuu myötähäpeämään erinäisiä suomalaisten esityksiä, on ihanaa kun voi antaa vaihteeksi krediittiä 😀

  2. Tää oli niin hyvä, allekirjoitan joka sanan!

    En itekään ole mikään talenttikisojen fani, mutta on vaan älyttömän inspiroivaa nähdä nuori nainen, joka tavoittelee kaikista dumaajista huolimatta unelmiaan. Ei sitä voi kuin ihailla. Ja onhan Saara ihan älyttömän kova laulaja, aina menee kylmät väreet.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *