Ttu mitä pashaa

Räyhälä

Heti alkuun haluan pahoitella lapsellisen alatyylistä kielenkäyttöäni otsikoinnissa, mutta kun oli pakko. Kyllähän te tiedätte.

Saatan olla vähän myöhässä tämän kanssa, mutta ajattelin silti antaa palstatilaa sesongin ehdottomasti parhaalle makealle herkulle, joka ei ole tosiaankaan mikään pakanallinen mämmi, vaan kuulkaas ihan ortodoksien kelpuuttama pasha. Ei siis liene kovinkaan yllättävää, että tähän perinteikkääseen herkkuun minut on tutustuttanut karjalaislähtöinen ortodoksimummoni.


En ole todellakaan mikään jauhopeukalo, ja itseasiassa inhoan kaikenlaista leipomista. Mutta kappas, tässäpä ei käytetä ensinnäkään jauhoja, ja valmistusprosessi on oikeanlaisten tarvikkeiden avulla yllättävänkin helppo. Haastavinta lienee nesteen valuttaminen, eli tuotteen loihtiminen pitäisi aloittaa jo vuorokausi ennen tarjoiluajankohtaa. (Näin sitä leikitään olevansa joku paraskin ruokabloggari!)

Löydä sinäkin sisäinen ortodoksisi ja pyöräytä pääsiäisen kunniaksi helppo ja herkullinen pikkupasha! Näin onnistut:

75 g voita
Tölkki rahkaa (tätä ei määritelty tarkemmin, omassa tölkissäni oli 2,5dl)
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl rouhittua mantelia
(1 rkl sitruunamehua)
(1 rkl hienonnettua sukaattia)
Ranskanpastilleja tai muita pieniä karamelleja koristeluun

(Mikäli haluat isomman pashan tai astiasi on erityisen iso, tuplaa määrä.)

Kahvinkeittimen irrotettava suodatinosa tai suppilo, suodatinpussi

Sulata voi ja sekoita rahkaan. Vatkaa sokeri ja keltuainen keskenään, ja lisää rahkaseokseen. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää sekin rahkaseokseen. Sekoita. Mausta seos vaniljasokerilla, mantelirouheella ja halutessasi myös sukaateilla ja sitruunamehulla. 

Kun seos on valmis, kaada tai lusikoi se joko kahvinkeittimen suodatinosaan tai suppiloon asetettuun suodatinpussiin. Täytä pussi pintaan asti, aseta alle astia valuvaa nestettä varten ja siirrä koko hoito jääkaappiin valuttamaan nestettä n. vuorokaudeksi, tai ainakin yön yli. Mikäli käytät tehokkaalla tippalukolla varustettua kahvinkeitintä, varmista, että tippalukko pysyy jääkaapissa auki. (Jouduin itse nostelemaan pashaa kahvinkeittimeemme muutaman tunnin välein, sillä tippalukko aukesi vain tällä tavalla kokonaan. Rasittavaa. Suosittelen siis suppilon käyttöä, mutta meidän keittiöstämmehän ei sellaista ylellisyyttä löydy.)

Kun pasha on valuttanut tarpeeksi nestettä (sitä valuu varmaan max. desi), kumoa pasha tarjottimelle ja aloita koristelu karkeilla. Jos haluat tehdä pashan oikein ortodoksiseen tapaan, muodosta karkeista kirjaimet XB (=Kristus nousi kuolleista). Modernimpi ja vähemmän uskonnollinen, tai vähintäänkin milleniumimpi tapa voisi olla muodostaa karkeista kirjaimet XD (=eissss, lol, jne).

(En väittänytkään missään vaiheessa olevani erityisen lahjakas tai ortodoksinen koristelija.)

Ja eikun Rahmaninovin liturgiat soimaan, ikonit seinälle ja pöydälle, tuohukset (tai kynttilät) savuamaan ja pashaa lappaamaan! Vaikka ortodoksikirkko ja ylipäätään järjestäytynyt uskonnollisuus eivät kuulukaan elämääni millään tavoin, niin myönnän kyllä rakastavani ortodoksiestetiikkaa. Ikoniseinät, tuohukset ja suitsukkeet, kirkkorakennukset, musiikki ja upea ornamentiikka rikastuttavat sekä pääsiäistä että elämääni kovastikin. Niiden avulla voin tehdä aikamatkan reissuilleni Kreikkaan, Bulgariaan, Montenegroon ja Venäjälle sekä näiden historiaan.

Kuuluuko pasha teidän pääsiäistraditioihinne, vai seisotteko Team Mämmin riveissä?

Kommentit

Suhteessa

Team Pasha! Se on herkkua..

Räyhälä
Räyhälä

Jee! Ei mulla mitään mämmiäkään vastaan ole, mutta en vaan jaksa ikinä syödä sitä paria lusikallista enempää (sama juttu kyllä puurojen, tummien oluiden ja leivän kanssa). Sen sijaan pashaa kyllä jaksaa ämpärikaupalla ;)

Pari sannaa

Team Pasha nyt ja aina!

Räyhälä
Räyhälä

Klassikko!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.