Ylioppilaskiusaaja

Räyhälä

Kun pääsin yliopistoon vuonna 2008, alkoi postiluukustani tipahdella tasaisin väliajoin julkaisu nimeltä Ylioppilaslehti. Vaikka noihin aikoihin mediakriittinen heräämiseni oli huipussaan, en muista kiinnittäneeni julkaisuun juurikaan huomiota. Mitä nyt lueskelin, tuhahdin ehkäpä jollekin kohdalle, unohdin ja heitin paperinkeräykseen.

Jossain vaiheessa aloin kuitenkin toden totta turhautua opiskelijoiden nimissä marssivaan julkaisuun, jonka tehtävänä olisi omasta mielestäni pitänyt olla ympäröivän maailman, yliopiston ja yhteiskunnan terävä tai ainakin hauska reflektointi, mutta jonka suunnilleen jokainen juttu käsitteli yhtäkkiä seksiä. Seksiä, seksiä, seksiä. Kikkeli pimppi pissa kakka pylly palli kulli jne.  

Ärtymykseni ei lieventynyt myöhempinä opiskeluvuosinanikaan. Eikä näköjään vieläkään - kantaahan postiljooni meille lehden vielä poikaystävän opiskelijastatuksen vuoksi. Milloin lehden sivuilla revitellään toimittajien henkilökohtaisilla seksikokemuksilla, pakottaen muut kuvallistamaan päässään mitä moninaisimpia likaisia mielikuvia, milloin toteutetaan kakkafetissiä bussin penkillä asiaa samalla dokumentoiden.

Sen lisäksi, että lehden jutut ovat suurimmissa määrin hyvin epäkiinnostavia, ala-arvoisia ja mukanokkelia pikkuhauskoja tölväisyjä, olen käsittänyt useammaltakin puolelta, että Ylioppilaslehden ja koulukiusaamisen tiet ovat risteytyneet ilmeisen monta kertaa muuallakin kuin lehden sivuilla.

Lehden viimeisin episodi kohdistui taas aivan järjenvastaisella tavalla aivan kummalliseen kohteeseen. Yhtä käsittämätöntä kuin paskominen bussiin, on tämä seksuaaliterapeutti Maaret Kallioon kohdistunut ripulisonta, jonka tarkoitusperät ovat todellakin hämärän peitossa. 

Tämä ei vaan ole hauskaa. Tämä on turhauttavaa, lapsellista, mielikuvituksetonta, riman alittamista. Tämä on surullinen todiste siitä, että julkaisu on ollut huonoissa käsissä jo pitkän aikaa.

Ja mitä näistä opinahjomme journalistinalkujen kollektiivisista sekoiluista on seurannut? 

Ilmeisesti lehden tekijät jatkavat vuodesta toiseen riemukasta voittokulkuaan suomalaisen median kentällä tanner tömisten, josko sitä ihan vaikka seuraavaksi Rita Tainolaksi tai Ulla Appelsiniksi. Kuukausiliite, iltapäivälehdet ja juorujulkaisut palkkaavat varmasti vastaavanlaisia nokkeluusnikkareita riveihinsä enemmän kuin mielellään. 

Dear Ylioppilaslehti. Jos toimisin oppienne mukaisesti, niin kakkaisin julkaisunne päälle ja lähettäisin sen postiluukustanne. Saattaisinpa tökätä vielä hieromasauvankin pakettiin kasaa komistuttamaan, ja kirjoittaa kokemuksestani jutun. 

Mutta en viitsi ryhtyä moiseen. Sen sijaan minulla on kaksi ehdotusta:

1) Uudistatte lehtenne linjan täysin, myönnätte mokanne, hautaatte jatkuvan ylimielisyytenne ja opitte virheistänne. Ryhdytte tekemään parempaa journalismia, vaikka se tuntuisikin teistä aivan ylitsepääsemättömän vaikealta.

2) Lopetatte paperin tuhlaamisen. Niin julkaisunne painattamisen kuin julkipaskomisen osalta. Luonto säästyy, ja lehden painatukseen budjetoidut varat voidaan käyttää muiden opiskelijalehtien tukemiseen.

Sirkustahan tämä koko homma on ollut jo pidemmän aikaa, mutta haluaisin nyt vain sanallistaa vuosia kestäneen vitutukseni koko nivaskaa (ja oikeastaan koko kotimaisen jätelehdistön kimaraa ja vastuutonta journalismia) kohtaan.

Ei jatkoon.

Kommentit

Maiski
40 hours and counting

Se bussikeissi oli kyllä ihan karsea. Mutta hullumpaa on, josm eno ei ole muuttunut. Luulisi, että tuontyyppinen läppä ei enää jaksaisi kiinnostaa ketään.

Räyhälä
Räyhälä

Niin, ja etenkin se, että näitä "kohuja" tulee jatkuvasti, eikä niistä piitata millään tasolla. Toki jokainen media haluaa mahdollisimman paljon klikkejä ja huomiota, mutta tässä alkaa olla kyseessä kyllä jo melkoisen tahriintunut julkisuuskuva, ja ylipäätään journalistin vastuu meinaa unohtua. Ylioppilaslehti operoi kuitenkin yliopisto-opiskelijoiden nimissä, ja ainakin minua vituttaisi esim. ainejärjestölehden päätoimittajan näkökulmasta, että yleisön käsitys yliopisto-opiskelijoiden huumorintajusta ja osaamisesta olisi tämä. Tulee sellainen olo, että joku käy vuodesta toiseen paskomassa muiden hiekkalaatikolle.

ReettaM
Harharetkiä

RAAH, jaan sun ärsyyntymisen täysin!

Muistan, että joskus 2011 tai 2012, kun aloin opiskella, Ylkkärissä oli ihan kiinnostaviakin juttuja (kai). Tuntuu, että se on viime vuosina muuttunut joksikin insideporukan itseironiseksi "hassutteluksi", jossa vaikkapa feminismi on se kohde, johon hjyymörikritiikki kannattaa kohdistaa. Viimeisin numero oli Saska Saarikosken haastattelusta lähtien vaan raivostuttavaa kuraa, jossa taas yhden valkoisen, keski-ikäisen miehen on päästävä taivastelemaan, miten ikävästi asiat on nykypäivänä. Edellisessä numerossa ruikuttamassa taisi olla Joonas Konstig. 

Jos toimitukselle lähettää palautetta, voisin kuvitella reaktion olevan luokkaa "lol, ei näillä feministeillä oo huumorintajua" tai "tee ite parempi". 

Räyhälä
Räyhälä

Hahaha, Reetta, sanallistit mun fiilikset taas täysin! Just toi inside-perseilymeininki. Se oikein huokuu siitä julkaisusta jokaista pientä helvetin graafista tikkua, viivaa ja valintaa myöten.

Ja siis just toi, että jos näille jutuille ei naura, niin ei ole muka huumorintajua. Paskan marjat. Mulla on ainakin helvetisti huumorintajua (omasta mielestäni tietysti, mutta uskoisin jonkun muunkin jakavan tämän näkemyksen). Mutta iso osa huumorintajua on myös se, että ei naura sellaiselle, jolle kuuluisi nauraa, mutta mikä ei vaan kertakaikkiaan jaksa naurattaa.

Ärsyttää myös se, että jos noissa lehdissä onkin joskus kaiken mähmän seassa jokin yksi oikeasti ihan hyvä juttu, niin se hukkuu kaiken muun varjoon aivan täysin. Olen ainakin itse oppinut jo lukemaan koko lehden silmäillen, pomppien ja 90% aiheista puolilukien tai täysin ohittaen. Että en enää edes viitsi antaa mahdollisuutta.

Nica
Klassikko viikossa

Mulla on jäänyt lehti usein lukematta ku aina unohdan muuttaessa (ja olen opiskeluaikana muuttanut paljon) ilmottaa lehdelle uuden osoitteen. Niin myös nyt.

Lehden ympärillä pyörivä keskustelu on musta tärkeää. En tosin oo samaa mieltä seksikirjoittelusta tai lehden totaalisesta paskuudesta; myös viime vuosina siinä on julkaistu monia asiajuttuja. En myöskään näe, mitä pahaa seksistä kirjoittamisessa on, tai mitä iljettävää. 

Seksilelun lähettäminen asiantuntijalle oli varmastikin mauton veto, joskin linjassa lehden yleisen asenteen kanssa, että seksin tabuja tulisi purkaa. Toteuttamistapa meni kyllä metsään ja toivon mukaan lehdessä tähän herätään.

Räyhälä
Räyhälä

Seksistä kirjoittamisessa ei olekaan itsessään mitään pahaa, ja on hyvä että siitä kirjoitetaan. Mutta jotenkin vaan ärsyttää se, että seksijutut hyvin usein henkilöidään, ja tuutataan ihmisten silmille, että just tämä oli nyt se muija joka teki mitä teki koska teki - katsokaa kaikki, ooh ja seksivau - tää on niin natural, ihailkaa, samastukaa! Omasta näkökulmastani tähän liittyy paljon yhtä julkaisua isompi kysymys, nimittäin se tapa miten seksistä kuuluu nykyään puhua. Aiheesta kuin aiheesta tulee pystyä käymään vapaata keskustelua, mutta itse näen monet seksiretostelujutut vain jonkinlaisena helppona kiihdytyskaistana nopeaan huomionkalasteluun.

Myönnän olevani toki itse sitä koulukuntaa, jota ei ihan oikeasti vaan useimmiten kiinnosta lukea muiden seksijuttuja. Voisin jopa myöntää loukkaantuvani hieman siitä, että kaltaisiani ihmisiä yritetään painostaa tietynlaiseen seksidiskurssiin, jossa kaikkien kuuluu olla seksuaalisesti hyvin vapautuneita ja olla valmiita puhumaan asioista suoraan ja kainostelematta. Mutta tämä on toki jo ihan toinen kysymys, mutta referoi ehkä vähän sitä miksi Ylkkärin seksipainotteisuus aikanaan meikäläistä niin risoi.

Voi olla, että lehdessä on ollut hyviäkin juttuja (myös seksistä), en vaan muista itse lukeneeni kovin monta sellaista viime vuosina. Mutta kiinnostavaa kuulla myös tässä suhteessa hieman eriävä mielipiteesi, ja kiinnostavaa nähdä kehittyykö lehti johonkin uuteen suuntaan uuden päätoimittajan myötä.

Nica
Klassikko viikossa

Hmm, joo, mulle ylkkärin seksikirjottelu on näyttäytyny kyllä ihan fiksuna, tulee mieleen esim. se joku yksittäisen toimittajan seksikolumni, jossa on esimerkiksi pohdittu mustan kehon eksotisointia. En ole kokenut juttuja jonkun yksittäisen henkilön paljasteluina, vaan isompien ilmiöiden tarkasteluna, jossa henkilökohtaisesta näkökulmasta päästään ilmiöön käsiksi. Myönnän toki, että en ole tänä kalenterivuonna tuon muuton takia lehteä lukenut.

Ylkkäri on myös nuorisolehti ja seksuaalisuus on sen lukijakunnan yleisimmälle ikäryhmälle kuitenkin suhteellisen tuore juttu ja musta on ihan luontevaa että se on siinä paljon esillä. Ymmärrän, jos seksipainotteisuus ei kaikkia miellytä, mutta uskoisin, että monia miellyttää, eikä siinä ole mitään pahaa.

Räyhälä
Räyhälä

Hmm, ilmeisesti itse kuulun siihen ryhmään, joka ei vaan jaksaisi lukea joka tuutista jotakin seksijuttua. Mutta joo, on siinä lehdessä joitakin kiinnostavia ja ansioikkaitakin juttuja ollut ihan varmasti. Nyt kun sitä ei ole kovin tarkasti lukenut enää vuosiin, niin helpommin vaan nämä negatiiviset asiat jäävät mieleen ja alkavat kyllästyttää.

Tuulis (Ei varmistettu)

Ylioppilaslehden uusi toimitus aloittaa työnsä seuraavasta numerosta lähtien, jännä nähdä kuka on seuraava päätoimittaja ja mikä on hänen tyylinsä ja linjansa. Maria Pettersson, Vappu Kaarenoja ja Antti Pikkasen ovat kahtena edellisinä päätoimittajina tehneet aika itsensä näköistä lehteä, mm. Pikkasen myötä seksuaalivähemmistöt on saaneet lehdessä mielestäni aika paljon palstatilaa.

Dildojuttu oli mauton, mutta muuten lehden vapaus ja tyyli on kyllä varsin poikkeuksellista, koirat haukkuu ja lehti nousee fenixinä tuhkasta parin vuoden välein.

Räyhälä
Räyhälä

Tsihii, mä arvasin, että joku ottaa ton koirat -letkautuksen esille. :D 

Uusi päätoimittajahan nyt valittiin, ja kiva tosiaan nähdä millainen lehti sieltä sitten tulee, lähtevätkö muutoksen tuulet puhaltamaan. Mua itseäni nämä viime vuosien numerot eivät ainakaan ole kamalasti miellyttäneet, mutta eipä siinä, kun en enää maksa jäsenmaksuakaan.

Vuf vuf, feeniksiä odotellessa.

SanniZe (Ei varmistettu)

Eikö helpointa olisi vain lopettaa tämän kierrätysmateriaalin lukeminen? Sisällön ollessa 90% täyttä kuraa, niin miksi jatkaa itsensä kiduttamista??? Hieman epäilyttävää tässä tilanteessa syyttää lehteä kiusaamisesta.

Räyhälä
Räyhälä

Se olisikin varmaan paras ratkaisu. Ja ei lehti itsessään minua kiusaa (mitä nyt provosoi, mikä on ilmeisesti nykyaikana jotenkin pakollista), mutta pyörittää sen verran mauttomia tempauksia, että jotenkin kyrsisi olla yliopisto-opiskelijana tukemassa jonkun ylimielisen oloisen kaveriporukan ilkeily- ja vittuilularppia. Enää en tietenkään opiskele eikä asia siinä mielessä minulle kuulu, mutta mielestäni olen silti aivan oikeutettu antamaan ankaraakin lukijapalautetta ihan mistä tahansa julkaisusta. :D Ylkkäri pääsi nyt hampaisiini, koska mielestäni siltä voisi yliopisto-opiskelijoiden äänenkannattajana odottaa enemmän kuin jotakin ontuvaa kakka- ja dildoläppää. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.