Ladataan...
Regina J.

Matkustimme reilu viikko sitten ystäväni kanssa pidennetyksi viikonlopuksi Osloon. Olen kerran aiemmin käynyt Oslossa useita vuosia sitten, mutten muistanut juuri mitään kaupungista, vain Holmenkollenin huipun ja kuinka korkeanpaikankammoisena minua huimasi siellä korkeuksissa.

Kaupunki ei todellakaan ollut edes ajatuksissamme, kun jo aikoja sitten suunnittelimme reissuun lähtemistä. Noh, monen mutkan kautta ja viimehetken matkanvarauksen takia, ei vaihtoehtoja paljon ollut, sillä lentojen hinnat olivat nousseet taivaisiin, kiitos suositun matkustusajankohdan. Niinpä kohteeksemme sattui Oslo ja voi että, miten suosittelenkaan kaupunkia tämän jälkeen! Aivan ihana ja loistava kohde juuri pidennetyksi viikonlopuksi. Tässä vielä Oslon top 5, mitkä seikat tekivät mielestäni kaupungista mitä ihanimman.

 

 

1. Helposti haltuun otettava kaupunki

Kaupunki on levinnyt laajalle alueelle, mutta keskusta ja kaikki nähtävyydet sekä turistia kiinnostavat kohteet ovat melko pienellä alueella, muutamaa kohdetta lukuunottamatta. Otimme käyttöömme kaupunkipyörät kolmeksi päiväksi ja se oli kyllä reissun paras päätös. Kaikkialle pääsi todella nopeasti ja helposti liikkumaan pyörillä ja muuta liikennettäkään ei ollut liiemmin, joten ei tarvinnut pelätä sitäkään. Pyörillä kuljettiin kaupungissa jalankulkijoiden ja autojen seassa sulassa sovussa. Jonkin verran oikeita pyöräteitäkin löytyi, mutta pyörät eivät olleet sen kummempi näky ihmisvilinän keskelläkään, saati sitten autoteillä. 

Helsingin kaupunkipyöriin verrattuna Oslo oli hieman edelläkävijä. Mobiiliaplikaatioon ostettiin kerran haluttu kausi; päivän, kolmen päivän tai sesongin ajaksi ja sen jälkeen pyörät olivat käytössä yhden napin painalluksella 45 minuutiksi kerrallaan. Aplikaatio näytti kaikki kaupungin pyöräparkit ja kuinka paljon niissä oli reaaliajassa pyöriä tai vapaita parkkeja. Kännykän sai pyörän aisan telineeseen kiinni kireillä kuminauhoilla, joten karttaakin pystyi seuraamaan kätevästi. 

Kaupunki on toki myös kävellen helposti haltuun otettava. Kartalla siltä ei aluksi vaikuttanut, mutta etäisyydet olivatkin lopulta todella lyhyitä. 

 

 

2. Vehreys

Oslossa on todella paljon puistoja, metsiä ja kauniita kukkaistutuksia. Rakastan kaupunkeja, joissa luonto on läsnä ja joissa pääsee puistoon rauhoittumaan hulinan keskellä. Kiipesimme yhtenä päivänä näöalapaikalle Ekebergrestauranten-ravintolan terassille ihailemaan Osloa korkeuksista. Matkaa ylös ei ollut pitkälti, mutta mäki oli jyrkkä ja rankka, ainakin tämän mahan kanssa.. :D Kävely ja portaiden nousu oli kuitenkin jokaisen askeleen arvoinen. Näkymät olivat upeat ja ravintolalta näki koko kaupungin. Nautimme maisemista kylmien juomien kera ja totesimme yläilmoista käsin, että Oslo on todella vehreä kaupunki. Jokapuolella näkyi puistoja ja viheralueita. Lisäksi kauniit vuonomaisemat ja merellisyys kruunaa kaupungin.

Kävimme myös lautalla pienellä saarikierroksella Oslon edustalla. Saaret olivat suosittuja pakokohteita kaupungin vilinästä ja aurinkoisina päivinä lautoille oli todella pitkät jonot. Saarille mentiin viettämään rantapäivää omat eväät mukanaan. Kaupunkiin sai uuden ulottuvuuden saarista, eikä siellä ollessa muistanut olevansa edes Oslossa.

 

 

3. Blå, Grünerløkka ja Mathallen Oslo

Blå itsessään on jonkinsortin yökerho. Siellä emme käyneet, mutta alue, jossa Blå sijaitsi, oli todella upea. Jos Helsingissä jotakin paikkaa vertaisi Blån alueeseen, olisi se varmasti Suvilahti. Kadut olivat täynnä toinen toistaan hienompia graffiteja, taidehalleja ja moderneja ja rentoja terasseja ja ravintoloita. Jokapuolella oli käynnissä valokuvaussessioita ja sunnuntaisin täällä järjestetään myös kirpputori. Kävimme kiertämässä sen, mutta harmiksemme se oli hieman pettymys. Tai ei nyt muuten, mutta myyjiä ja kojuja oli melko vähän. Myynnissä oli enimmäkseen paikallisia design-tuotteita ja koruja. Sinänsä siis en käyttäisi tapahtumasta sanaa kirpputori, mutta sillä sitä mainostettiin. 

Näkemisen arvoinen paikka kyllä todella. Blå sijatsee kaiken lisäksi vehreän joen varrella ja poljimmekin jokea pitkin kiemurrellen takaisin keskustaan päin. Matkan varrella oli useita puistoja ja hienoja rakennuksia.

Blån löytää Grünerløkka-nimisen kaupunginosan vasemmalta laidalta, joen toiselta puolelta. Myös Grünerløkassa saa päivän vierähtämään mukavasti. Hipsteri-kaupunginosaksikin kutsutulla alueella on paljon putiikkeja ja vaatekauppoja sekä useita ravintoloita. Jäimme lepuuttamaan myös jalkojamme toviksi erään puiston keskelle jääkahvien kera. 

Mikäli haluaa löytää Oslon luultavasti viihtyisimmän kauppahallin, kannattaa suunnata Mathallen Osloon. Se sijaitsee Blåsta hieman pohjoiseen, joen varrella sekin. Kauppahalli on täynnä ihania kahviloita, ravintoloita ja myyntitiskejä, joista saa ostettua ruokatarvikkeita, tuoreita vihaneksia ja vaikka mitä. Oiva paikka nauttia esimerkiksi lounas.

 

 

4. Aker Brygge

Oli sitten aamupäivä, päivä tai ilta, on Aker Bryggen alue aina loistava kohde. Alueella on shoppailtavaa, laaja valikoima illallisravintoloita ja ihan vain yleistä hengailua varten se on täydellinen paikka. Moderneja rakennuksia ja asuntoja jaksaisi ihastella loputtomiin, samoin parkissa olevia jahteja ja purjeveneitä. Pienistä kojuista voi ostaa jäätelöä ja juomia ja niitä voi jäädä nauttimaan rantapenkeille. Täällä rentous ja lomafiilis todella iski ja kovaa. 

Iltaisin ravintolat olivat viimeisiä pöytiä myöten täynnä. Aurinkoisille terasseille oli pitkätkin jonot, mutta aina jostain löytyi kuitenkin vapaa pöytä. Illallistimme ja lounastimme Aker Bryggellä muutamaan otteeseen, sen verran viihtyisä alue oli ja vielä lähellä hotelliamme. 

 

 

5. Sørenga Sjöbad

Koska helle ei hellittänyt reissumme aikana, kuin vasta lähtöpäivänä, heitimme myös talviturkit tällä reissulla. Jouduimme ihan bikiniostoksille, sillä emme todellakaan olleet varautuneet auringonpalvontakeleihin matkalaukkua pakatessa. Uima-asut löydettyämme suuntasimme näköalaravintolalta bongatulle uimapaikalle erään uuden asuinalueen kärkeen, eli Sørenga sjöbadiin. Emme olleet ainoita. Merituuli puhalsi mukavasti viilentäen. Merivesi tosin oli vielä hitusen liian kylmää, luulisin noin 14 asteiseksi, mutta pitihän sitä pulahtaa. 

Täällä oli mukavaa viettää kesäpäivää. Ravintoloita ja kahviloita on myös vieressä, joten omat eväätkään ei tänne ole välttämättömyys. Monet olivat kuitenkin varustautuneet kuten piknikille.

Uintitilaa on ainakin huimasti, reunoilta pääsi ihan ulapalle uimaan, lisäksi oli uimaratoja ja lapsille tarkoitettu hiekkaranta sekä hyppytornikin.

 

 

Tämä saattoi olla viimeinen ulkomaan reissuni yhtenä kappaleena. Viikonlopusta jäi mukavan rentoutunut ja onnellinen fiilis. Kiitos siis vielä matkaseuralleni ja Oslolle! <3

 

- R -

Ladataan...
Regina J.

Selailin tuossa eräänä iltana pitkästä aikaa Pinterestin ihmeellistä maailmaa ajatuksissa jotakin itsetehtyä vauvalle. Ei sitä turhaan sanota maailman kätevimmäski ideapankiksi. Kävi nimittäin jälleen kerran niin, että innostuin alta aikayksikön ja päätin, että tekisin itse vauvalle unipesän. Ohjeet ja mallit eivät näyttäneet vaativan rakettitiedettä, joten ajattelin yrittää. 

Seuraavana päivänä löysin itseni jo Eurokankaasta valitsemassa kankaita ja kuoseja, mikä osoittautuikin haastavimmaksi osuudeksi tässä projektissa. Vaihtoehtoja ja ihania kuoseja oli liikaa. Ajattelin ensin jotakin geometristä kuosia toiselle puolelle ja yksiväristä toiselle puolelle. Geometriset kuosit jäivät kuitenkin unholaan, kun törmäsin hetken etsintöjen jälkeen tähän suloiseen panda-aiheiseen puuvillaiseen kankaaseen. Mintunvihreä pohjaväri ilahdutti myös silmää. Myyjän kanssa saimme valittua muutkin ainekset ja tarvittavat määrät täytettä ja kankaita nopeasti ja sitten olikin jo aika alkaa tuumasta toimeen.

En varsinaisesti tehnyt mitään kaavoja edes, vaan piirtelin mitan kanssa kynällä merkintöjä ja ääriviivoja kankaan nurjalle puolelle. Otin mallia täältä löytyvästä kaavasta ja mitoista ja muokkasin sitä hieman oman mielen mukaan. Leikkasin unipesän reunoja pitkin, jättäen noin sentin saumavaraa joka puolelle. Valkoisesta kankaasta leikkasin vielä noin neljän sentin levyisen kaistaleen ympärille tulevaa narua varten.

 

 

Asettelin narukaistaleen unipesän kankaiden väliin ja reunoille kaksinkerroin (huom! kaistalekankaan oikea puoli ulospäin) ja kiinnitin kankaat nuppineuloilla kiinni toisiinsa. Eikun ompelemaan. 

 

 

Seuraavaksi leikkasin levyvanusta sopivan kokoiset palat unipesän pohjaksi. Laitoin vanulevyä kaksi kerrosta, enemmänkin olisi voinut laittaa, mutta ajattelin sen riittävän. Pohja tuntui kuitenkin tarpeeksi pehmeältä ja paksulta. Laitoin vanulevyn unipesän sisälle ja kiinnitin nuppineuloilla oikeaan kohtaan. Sitten ompelin levyn pohjaan kiinni. 

Pujotin hupparinarun hakaneulan kanssa narukaistaleeseen, jonka jälkeen täytin vanulla unipesän reunat. Käänsin unipesän reunojen päätyjen kankaat sekä pohjan päädyn ja nuppineuloitin taas ne ompelua varten. Viimeiset suraukset ompelukoneella ja unipesä olikin jo valmis. Sitten vain narun kiristys ja kiinnitys puristuslukolla ja rusettilla kiinni.

 

 

Todella helppo ja nopea tehdä ihan ilman sen kummempia ompelutaitoja. Unipesästä saa omannäköisen jo pelkillä kangasvalinnoilla. Itse tykkään myös siitä, että unipesää voi käyttää kummin päin vain, kääntämällä vain reunat toiselle puolelle. Itse tekemällä säästää myös aikamoisen pennin, sillä uutena kaupasta ostettuun unipesäään verrattuna aineksiin minulla meni alle puolet sen arvosta rahaa. 

 

 

Nyt vain odotellaan siitten sitä tuhisijaa, joka pesää pääsee käyttämään syksyllä. Toivottavasti hän viihtyy siinä sitten. :)

 

- R -